Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Mexikóban jártunk, sok-sok csodát láttunk... III.

2013.04.21. 07:00 Andrass9

Ma nyuszit kaptunk a töröközőkként:

1.jpg

Még előző nap megbeszéltük a recepcióssal, hogy szeretnénk elmenni a legközelebbi halászfalucskába és mit javasol szállítóeszköznek. Ez kb 30 km út, szerinte a taxi erre túl drága lenne, menjünk collectivoval. Kértünk ébresztőt 6-ra. 1/2 7-kor jött a security pasi ébreszteni, mert a recepció csak 7-kor kezd, ő pedig elaludt...

Egyetlen reggelünk, amikor a szállóban reggelizünk. Előző nap beestünk este a WallMart-ba, ahol sonkát, vajat, gyümölcsöket és sokféle zsemleszerűséget vettünk reggelire.

A collectivo egy fantasztikus dolog - mint nálunk lehetne az iránytaxi, de leginkább a szojuzban találkoztunk ilyennel. 8-12 személyes kisbusz, az utcán leinted, bemondod, hol szállnál ki, és megmondja, hogy megy-e arrafele. Itt még egyszerűbb: a szélvédőre festik az útvonalat. Az ára 6 peso (50 cent) a városon belül bárhová. Megbízható, nem vág át és tényleg odavisz.

Mi egy kicsit messzebb mentünk volna, Puerto Morelos-ba. Szintén 3 percnyi sétára van a collectivo végállomás, ahol 36 pesoért (3 USD) feltuszkoltak minket egy buszra bemondva a sofőrnek, hogy mi hova megyünk. Mentünk, mentünk, mikor a sofőr elkiabálta, hogy Puerto Morelos - persze meglengettem a karom, hogy igen, mi oda megyünk. Történt semmi. A mellettem ülő hölgy (meg én is) láttuk, hogy nem megy ki a főútról a sofőr, elkezdett hát kiabálni helyettünk, hogy csináljanak valami. A felüljáró után ki is húzott a bekötőútra, ahol kirakott minket a buszból hátrafelé mutogatva.

Bő kilométer séta - szerencsére még reggel - mire a felüljáró alá beértünk, ahol az ingyenes helyi busz bevisz a faluba. Csak 20 percet vártunk, végül bejutottunk a főtérre, ahol azonnal valami margarita után kellett nézni.

2.jpg

A pálmatető alatt hozzájutottam az életmentő folyadékhoz, de a dzsipes hölggyel nem ismerkedtem meg.

3.jpg

Fantasztikus tengerpart, sok csónak, nagyon kevés turista. Az $50 errefele 50 pesot jelent. Valamiért az árak elé következetesen a dollár jelet teszik, és ha USA dollárról van szó, azt utána irják, hogy USD. Erre majd még visszatérek.

4.jpg

A maja piramis ugyanolyan turista szimbolum errefelé, mint a gémeskút nálunk.

5.jpg

Milyen jó kilátótorony, mondom a feleségemnek. Katonai objektum - válaszolja :(

6.jpg

A falu híres világítótornya, ami elkezdett egy hurrikán után eldőlni. Fel még nem borult, de már építettek 50 méterre egy másikat - biztos ami biztos.

7.jpg

A helybéliek máig is mindent a fejükön hordoznak, mint maja őseik.

8.jpg

Mindezt a kókuszpálma is megpróbálja követni:

9.jpg

Sok épület bérbeadó. Szépek és csúnyák egyaránt. Az alantit szívesen kivettem volna néhány hónapra:

10.jpg

Egész idő alatt azt néztem, hogy tényleg olyan lerobbantak-e a kocsik, mint mesélték. Gondolom az eddigi fotókon ilyen nem nagyon látszik - rengeteg az új autó. Azért megtaláltam az USA-ban töltött első néhány évünk második kocsiját:

11.jpg

Kókuszdió MINDENÜTT:

12.jpg

Ha ezt a csodapalotát jól megnézitek, ennek nincs a belső kertje felé üvegablaka. Minek - itt nem kell fűteni.

13.jpg

Kis útmenti bodega a házhoz csapva. A lapostető általános, néhol pálmalevél tetővel csillapítják a napsugarakat. A villanydrótok össze-vissza vannak kötve (már ha egyáltalán bekötik őket és nem csak lóg a vége), villanyórák pedig kis oszlopokon vagy bemélyedésekben tanyáznak.

14.jpg

Hivatalos és graffiti szövegek jól megférnek egymás mellett.

15.jpg

Bekukkantottam egy ház kertjébe is

16.jpg

A helyi művészet bemutatóterme zárva:

17.jpg

Érdemes a fafaragásokat végignézni - fenomenálisak!

18.jpg

19.jpg

20.jpg

21.jpg

22.jpg

23.jpg

Kontrasztnak a kultúra háza:

24.jpg

Kénytelen vagyok a kontraszot feloldani még egy képpel a müvészet palotájáról.

25.jpg

A margarita jótékony hatása elmúlt, a gyomrunk jelentkezik vacsoráért. Az utikönyvek szerint a John Gray's étterembe kell menni, ahol minden nap más az étlap, Costes kategóriájú szakács aki azt főz, amihez aznap kedve támad. Végül megtaláltuk.

26.jpg

Az étlap nem néz ki rosszul, végülis az árak sem (12 peso egy USD).

27.jpg

Két kis margarita kijött időhúzásnak.

28.jpg

A szomszédos háznál a szokásos "nem csinálunk semmit" időtöltés zajlott. Az egyik pincér időnként átvitt valami ételt, de nem láttuk, hogy fizettek volna.

29.jpg

Mintha valami bolt lenne, de se vevő, se eladó ...

30.jpg

Időközben megfejtettem a sok épületen látható fekete tartályok szerepét. Ezeket szivattyúval kútból töltik fel és vagy tűzoltó víznek (ritkán), vagy csapvíznek használják. Nem véletlen, hogy minden fehér embert eltanácsolnak a csapvíz ivásától!

31.jpg

Befutott feleségem rendelése: grillezett csirkemell rikottás spenóttal és spanyol chorizo kolbásszal:

32.jpg

33.jpg

Nekem is kihozták a friss halat összevagdosott mango salsával és szalonnás zöldbabbal.

34.jpg

Csak 40 percet kellet rá várni - bagatell. Arról nem is beszélnék, hogy a hal steak annyira száraz volt, hogy további két margaritával kellett felhigítani:

35.jpg

Persze lehet, hogy csak én vagyok válogatós, de csalódtam. A falu állítólag még halászatból él, gondoltam, hogy meg is tudják főzni azt a halat. Minden esetre beesteledett, mire végeztünk.

36.jpg

A visszaút eseménytelen volt, miután már tudtuk, hogy az autópálya felüljárójáig helyi busszal ingyen kijutunk, ott pedig van megálló a Playa del Carmenbe tartó collectivonak. A halas étteremben ért csalódásomat egy olyan étteremben szerettem volna vigasztalni, ami a feleségem szerint szintén (!!!) nagyon jó hely az utikönyvek szerint. A képen az italok vonzóak,

37.jpg

és a margarita zseniális volt:

38.jpg

A Bebe's becsületsüllyesztő (10. utca) állítólag remek Thai ételekkel szolgál. Rendeltem volna egy Tom Yum Goong levest (savanykás garnélarákos leves ), de nem volt. Maradt a Tom Ka Gai, ami egy kókusztejes csípős csirkeleves. Ehhez képest az alábbi gombás vackot kaptam, amiben a kókusztejet porból készítették (a kókusz hazájában!!!). Hogy mi a szösznek szórták tele az alsó tányért mindenfélével, azt nem is értem. Ez van - csalódni is kell néha, hogy értékeljük a jót!

39.jpg

Fáradtan vissza a szállóba egy kiadós alvásra.

53 komment

Címkék: John Grey collectivo Puerto Morelos

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr515232488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.21. 08:28:43

bizonyos helyeken az éghajlat miatt órákra szünetel a vízszolgáltatás, ezt hidalják át ilyen tartályokkal...lehet, hogy itt is ezért.

susztertangó 2013.04.21. 08:32:37

Elnézve a helyiek házát nem mondok semmit. "Ha nem szóltál volna, PC maradtál volna."

Pinka-Panka 2013.04.21. 08:33:00

Jó reggelt mindenkinek.

András ha csalódtál is az ételekben, szerintem az élmények, a látnivalók pótolták azt. Maradandó emlékként jobban jártál.
A képek pedig szépek nagyon.
örülök, hogy jártál arra.

medvedr 2013.04.21. 10:27:39

Vizet hol lehet venni/ inni, ha minden zárva van szemmel láthatóan, vagy nincs ott a tulaj? A helyiek hol esznek, gondolom nem a John Gray c. helyen?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.21. 11:07:02

@medvedr: A helybéliek nyugodtan megisszák a csapvizet, az ő szervezetük már immunis a kórokozókkal szemben. A turisták pedig gyakorlatilag bármilyen üzletben tudnak vizet venni - kissé borsos áron, mert egy literért elkérnek 16 pesot is.
Semmi nincs bezárva, csak éppen nem dolgoznak, és ettől úgy néz ki. Ha bemész egy ilyen helyre, idővel előkerül valaki, aki kiszolgál.
Puerto Morelosban nem láttunk helyi étkezdét, de Paya del Carmenben rengeteget. Ettünk is egy néhányban, aminek az árai lényegesen alacsonyabbak, mint a csicsás éttermeké (pl. egy taco 5 peso körül van. Megeszel négyet és jóllaktál. Ez kb 300 forintnyi pénz. A jövedelmükről nincsenek ismereteim, de nem lehet túl magas.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.21. 11:08:37

@Pinka-Panka: A csalódás velejárója a túlzott elvárásoknak. Ezt pedig az utikönyvek garantálják, ha valaki olvassa őket. Én nem szoktam - csak csavargok egy idegen városban és kipróbálom, ami szemre tetszik. Ez a módszerem még nem csalt meg :)

Pinka-Panka 2013.04.21. 11:47:36

@Andrass9: hát igen. ez velem is előfordul, hogy nem azt kapom, amit várok, de utána rájövök, nem is volt olyan rossz. nem kell elvárni semmit oszt nem csalódunk:)

Pinka-Panka 2013.04.21. 11:48:13

Készen van az ebédem, de ilyen inyencségek láttán, csendben vagyok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.21. 11:52:00

@Pinka-Panka: Csak most álltam neki egy nagy adag pincepörköltnek. Van viszont spárgakrémlevesünk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.21. 14:56:49

@Andrass9: na most kiderült, hogy a pincepörkölt marha lábszárral indít, én meg csak sertést tettem bele....

Vaczak2 2013.04.21. 15:21:50

@Andrass9: Én azt hittem a pincepörkölt rozé kisfröccsel indít. Engem becsaptak...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.21. 15:29:21

@Vaczak2: Én vörös fröccsel indítottam. Az ér?

Vaczak2 2013.04.21. 15:41:45

@Andrass9: Alapvetően helytelenítem a vörösbor fröccsként való felhasználását, azonban ez csak egy magányos vénember kukacoskodása a haragszik a világra.
tehát: ér.

susztertangó 2013.04.21. 16:56:53

@Vaczak2: Két boher beszélget a folyosón. "Mond, szerinted lehet dohányozni a Tóra olvasása közben? Fogalmam sincs, de kérdezzük meg Rabbitól.Mond Rebbe kérdezi a bátrabbik, aki bement, lehet e dohányozni a Tóra olvasása közben? Arról szó sem lehet, teljes odaadás kell és figyelem! Bóher ki és beszámol a hallottakról. Mire a másik egy idő múlva bekopog és a következőket kérdezi: mond Rebbe, dohányzás közben szabad-e a Tórát olvasni? Ó, persze, hogy lehet, nagyon dícséretes szorgalom." Ennyit a vörösborról.--------------------------------------------------------------------------------------
Egy kis adalék a PChez. Először nem teljes odaadást írtam, hanem koncentrációt-azután jött a PC és átírtam. Hol a folyamat vége?

susztertangó 2013.04.21. 17:05:56

@Andrass9: Zwack úr: A szocialista Unicum nem az eredeti recept szerint készül, hiányzik belőle egy keserű összetevő.
Riporter:Nem keserű??! Dög keserű!!!
Zwack:Az eredeti dögebb dögkeserű".
Ma megsütöttem az olaj nélküli palacsintát-vagy ötven évig úgy csináltuk.Nagyon finom, de az olajos lágyabb tésztát ad.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.21. 17:38:31

@susztertangó: Na ez egy fontos információ! Legközelebb megróbálok olajat adni a tésztához.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.21. 17:41:27

@Vaczak2: Ez a vörösbor minőségétől függ. Például az Egri Bikavért és nem tekintem vörösbornak (hogy őszinte legyek, bornak sem, mert mindig fejfájásom van a legkisebb mennyiségtől is), vagyis abból gátlás nélkül kutyulok fröccsöt. Egy testes szekszárdi vörös viszont kifejezetten tiltakozik a víz használatáért!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.04.21. 17:58:31

Szép napot!
Szép minden, remélem a margaréta azért kárpótolt a csalódások miatt. Ezek a "szakértők" által feldicsért helyek ritkán váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. Én is elmentem az egyik legjobbnak tartott halsütőbe, oszt' hogy jártam.
A pincepörkölt - ahogy felénk készül - nekem nagyon nem jön be. Itt ugyanis egybefőzik a húst a krumplival. Nagy tömeg számára, mikor csak egy bogrács áll rendelkezésre, és tápláló egytálételt kell főzni, éppen lehet alternatíva. De nehogy má' más mondja meg, mennyi krumplit egyek a pörkölthöz.

medvedr 2013.04.21. 18:12:36

@Waka: Úgy van! Én is ezért nem szeretm a pncepörköltöt. tet. Nem kívánt törlendő.

látjátok feleim szümtükkel 2013.04.21. 18:20:53

@Waka:
Én meg azért nem szeretem ha a bort vizezik, mert abba már bele tette a természet a szükséges mennyiséget, és nehogymá más ( vagy saját magam? ) mondja meg nekem, hogy mennyi vizet vedeljek.:)

Ma ebéd után benyomtunk egy üveg 12 éves balatoni olaszrizlinget, nagyon csucsu volt. Ja, és műparafa dugó volt benne, de nem ártott a bor minőségének.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.04.21. 18:51:30

@látjátok feleim szümtükkel: Néked biza' igazad van, de én mostanában kisfröccsöt iszom balatoni olaszrizlingből, igaz fiatalabból.

látjátok feleim szümtükkel 2013.04.21. 18:52:07

@Andrass9:
Mivel nekem tetszik a módszered, ezért a szép képekért, és az érdekes leírásokért hálából ezt találtam neked ( mindenki másnak is, mert klappol a blogkocsma támáihoz! ):
fradyendre.blogspot.hu/2013/04/varazslat_8320.html

látjátok feleim szümtükkel 2013.04.21. 19:03:32

@Waka:
A viccet félre téve, én csak a rizlingből készült fröccsöt szeretem, de csak nyáron, akkor kellemesen savanykás, és nagyon hűsítő. A többi bor szerintem plusz víz nélkül az igazi. Ha az ember savanyú vízre vágyik, tegyen a vízbe citromot. Persze előfordult már, hogy én is ittam nagyon savas minőségi bort vízzel, de csak símával, és nem szénsavassal.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.04.21. 19:16:13

@látjátok feleim szümtükkel: Jópofa. Nyár még nincs, de a klíma már olyas.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.21. 19:19:26

@Waka: Nem tudom, hogy mit főztem ezek után, mert krumpli az csak mellé volt. Rengeteg köröm, kevéske csülök és két kis darabka oldalasból jött össze a pörkölt.
Pillanatnyilag kb mozogni sem tudok!!!

látjátok feleim szümtükkel 2013.04.21. 19:32:01

@Waka:
Sőt már azt ígérgetik, hogy akár 29 fok is lehet. Szörnyű, mert egy hete még nem lehetett sem kapálni, sem rotálni, de a gaz nagy volt, most meg a földt teteje olyan, mint a beton, alól szalonnás, tehát összetaposni nem célszerű. Viszont ennyi virág még nem volt a cseresznyefákon, meg másokon sem, kivéve a sárgabarackot, mert azt levitte szerintem a köd, ki sem bírt nyílni a bimbó.

Viszont a főzhető hüvelyű zöldborsó az szépen kel ( mivel öntözöm a tetejét, hogy ki birjon bújni ), sikerült venni magot a lidiben.
Természetesen nem magyar termelésű. Meg nő a különleges khoi káposzta, amit Andrass főzött.

Vettem valami olasz paradicsommagot, hosszúkás szilva alakú, de a felirat szerint 8-10 deka egy bogyó. A nyáron majd beszámolok milyen lett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.21. 19:46:39

@látjátok feleim szümtükkel: A zöldborsó nekem hazai, és már egy araszos. Vagy négy éve vetem ugyanazt a márkát, és eddig bevált.
A sárgabarack fele megfogott, a többi lehullott, de ha ez mind gyümölcs lesz, akkor teherautó kell hozzá. Érdekes módon a mandula még mindig virágzik! A korai cseresznye is virágba borult, rózsaszínű az őszibarack és a nektarin is.
Kibújt ma a petrezselyem!! Pont 40 napja vetettem :)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.04.21. 19:50:24

Megiván a tequilát
Lopez bácsi nekilát
büfizni
:)
fradyendre.blogspot.hu/
:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.04.21. 19:54:01

@Andrass9: Megkötöztek? :) Minden számodra vetett mag kikelt, igaz, van olyan, amelyik csak a héten.
@látjátok feleim szümtükkel: Nálam az igen korai sárgabarack elnyílott már, úgy nézem jól kötött. A mandula folyamatban még, kinyílott az egyik korai kék szilva is meg az őszibarack. A hegyen már elég száradt a föld, ott még akad bőven ásni valóm, a másik két kerttel nagyjából végeztem.

süllőcske 2013.04.21. 19:55:13

Sziasztok! Van ám utazás, meg főzés!
Tegnap a Csodaréten voltam, de nem a juhos tanyán, így bálmos nem készült, majd legközelebb.
Viszont érdekes, hogy tegnap, amikor Babetteék a tokányt beszélték, pont akkor tettem fel egy sertésből készülőt.
Az tényleg pörkölt, Erdélyben csak tokánynak mondják, és paprika nincs benne. Általában azt mondjuk annak, amiben a hús csíkokra van osztva. Én inkább csak akkor hívom így, ha székelyesen van készítve.
A tegnapit a hússal kezdtem, majd a hagyma jött, fiatal hagymák is, öreg fokhagyma is. Mikor leve lett, sóztam, első lépcsőben tárkonnyal ízesítettem. Nem öntöttem föl húslével, mert a szárított gombáim(vargánya, szegfűgomba)áztatólevével tápláltam, a hús majdnem puhulásáig. Ekkor tettem rá a gombákat, termesztett csiperkét is, mert a kiváló ízről gondoskodtak a vadak. Most jött a második fűszerezés: tárkony, csombor, bors. Mikor a húst, az ízeket jónak találtam, jó tejfelt adtam hozzá, és kis medvehagymával megbolondítottam. Szerintem ez tokány.
A környezet gyönyörű ott. A neten találtok róla.
Láttuk a bivalyokat, búbos bankát, bölömbikát csak hallottuk, szép, ritka virágokat.. Ez az, ahol az őzlábgombás posztom játszódik.

látjátok feleim szümtükkel 2013.04.21. 20:05:23

@Andrass9: Amikor te vetetted a borsót, itt még hó volt a kertben.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.04.21. 20:21:53

Csuda egy hely lehet, csak ne lenne olyan messzi. Tokány ügyben elég nagy a káosz, megérne egy misét, ki találhatta ki a különféle mutációkat.

látjátok feleim szümtükkel 2013.04.21. 20:44:03

@Waka:
A Wiki elég jól összefoglalja a tokányt, és felsoroj a változatokat is.

süllőcske 2013.04.21. 20:58:24

@látjátok feleim szümtükkel:
Valóban. A gond ott kezdődik, hogy nem mindegy, milyen húsrészek alkalmasak, jók erre a készítési módra. Semmiképp nem a sertéskaraj, ahogy némely receptek ajánlják.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.22. 09:28:24

@Babette_: Valamiért nem élesedett, de már kinn is van!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.22. 09:29:04

@Frady Endre: Köszönjük és légy üdvözölve közöttünk!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.22. 09:31:20

@süllőcske: Ez egy majdnem kész poszt, ha még egy-két fotóval is illusztráltad volna, akkor feltehetném. Igy is pontos leírása, ahogy mi csináljuk. Jó, hogy jól éreztétek magatokat!

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.22. 09:47:38

@Andrass9: édes fahéjas sütemény, hasonló tésztával, mint a képviselőfánk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.22. 09:51:30

@Babette_: Köszönöm, akkor biztosan nem ettünk, mert az egy hét alatt megevett összes édesség egy fagyira szorítkozott .

süllőcske 2013.04.22. 10:09:35

@Andrass9: A fényképezőgépet otthon felejtettem, sajna.

látjátok feleim szümtükkel 2013.04.22. 10:41:15

@Andrass9:

Na! Minek is megy az ilyen mexikóba kajálni!:)))

Az este volt a Paprika Tv-n egy mexikói kajákról szóló műsor, abban mutogatták, mint erdendő ételt, és valóban a képviselő fánkhoz hasonló 8 inkább tolófánk szerű ), de ezt zsirban sütik ki, zsákból belenyomják a tésztát és elvágják, és kb. 8-10 cm-es hosszú rudacska lesz, ezt utóbb csokoládé krémbe mártogatva eszik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.22. 11:10:05

@látjátok feleim szümtükkel: El tudom képzelni, de érdekes módon nem nagyon láttam enni és még az étlapokon sem deszertet. A boltokban is eléggé visszafogott az édesség pult.

susztertangó 2013.04.22. 14:54:31

@látjátok feleim szümtükkel: És már a Mechwart téri piros bodegában sem árulják-tavaly még két félét is kóstoltam. N
em volt rossz!

látjátok feleim szümtükkel 2013.04.22. 15:23:49

@Andrass9:
Erről jut eszembe, láttál sok kövér embert arra?

susztertangó 2013.04.22. 19:44:52

@látjátok feleim szümtükkel: És Budán csoki/lekvár töltelékkel árulták...:-(((

látjátok feleim szümtükkel 2013.04.22. 20:09:31

@susztertangó:
Kocsmailag érdekes, hogy a tv-ben a kikevert masszába forró vizet öntöttek, a gugliban meg olyan recept jött elő, mint a képviselő fánké, vagyis tűzön főzték a lisztet és a zsiradékot, majd utána keverték bele a tojást.
süti beállítások módosítása