Figyelmeztettem mindenkit, paradicsom szezon van. Ilyenkor nem bírok magammal, és mindenfélét készítek belőle, lehetőleg olyat is, amit télire el tudok tenni. Ha már annyit dolgoztam a kerttel, legalább élvezzem is!
Igaz, Babette figyelmeztetett, hogy túl sűrűn ültettem a növényeket, de úgy tűnik, azok nem haragudtak meg rám. Ma le kellett szedni, ami túlérett. Eredmény: 4 kiló fekete, 2 kiló bikaszíve, 3 kiló Lucullus és 2 szem koktél :)
Ebből amit azonnal fel kellett dolgozni, volt vagy 2,5 kiló. Ennyiért már érdemes belefogni egy főzésbe, és van akkora fazekam is, ami pont jó lesz a teraszra az indukciós rezsóra (egy jó, 3 literes, orosz, zománcos - cena 25 kopek - még az 50-es évekből). Ilyen hőségben nem fogok a lakásban főzni!
Van a kertben mérhetetlen mennyiségű bazsalikom és zeller, ami a paradicsom legjobb barátja bármilyen szituációban. Szedtem még kakukkfüvet, oregánót, rozmaringot és snidlinget is. Ebből lesz egy pár üvegnyi spagetti szósz szigorúan hús és zsír nélkül (pedig egy kis szalonna ....)
Hozzávalók:
- 2-3 kg paradicsom - lehetőleg nagyon érett. Az sem baj, ha túlérett!
- 4 ek oliva olaj (nem kell valami extra szűz, csak legyen jó illata)
- 1 nagy fej lilahagyma fele (most megkezdjek egy újabbat? - azért sem!)
- 5-6 kis fej vöröshagyma (vagy 2 közepes fej)
- Sok fokhagyma (több, mint a képen látható)
- 30-40 levél bazsalikom - vagy több, ha van.
- 4 szál oregánó
- 1 ágacska rozmaring (nagyon erőszakos fűszer, módjával használd)
- 2 ág kakukkfű
- 1 ágacska titkos fűszer - találd ki :)
- 1 zellerszár levelei
- 1 csomó petrezselyem
- fél kápia paprika (vagy sima fehér paprika, vagy az sem)
A paradicsomokat alaposan megmostam (volt egy kis réz rajtuk), majd X-et vágtam a csúcsukra éles késsel, és zubogó forró vízfürdőbe tettem hámozáshoz (tudod - ahogy PA csinálta a TV-ben!). Szűk két perc elég volt, hogy a héját levetkezze. Persze nem mindegyik jött le, de azzal később dolgoztam. Most kellett a fazék, ezért siettem az összes paradicsomot leforrázni.
A hagymák kétharmadát és a kápia felét apróra kockázom, a fokhagymákat csak kibontom a kabátjukból. Az olivát felhevítem, és beledobálom a fokhagyma gerezdeket. Ezeket addig pirítom, amig kicsit pufik lesznek és kezdenek színt kapni (mintha napoztak volna). Ekkor villával egy tányérra teszem őket, és a felaprított hagymákat beszórom az olajba.
Kicsi lángra tettem a rezsót, betakartam a fazekat, és bementem, hogy megtisztítsam a paradicsomokat. A nagykönyv (internet) úgy írja, hogy a hámozás után magvaljuk is ki a paradicsomot. Nem sok maradt a hadművelet után, de szerencsére a levét nem öntöttem ki.A felvágott paradicsom (némi maggal együtt) beköltözött a hagyma mellé pirulni, illetve szinte azonnal rotyogni. Ennyi folyadék nem tud pirulni :)
Amig a paradicsom főddögélt (a fedőt 1/4-re raktam rá, hogy fője el a levét), addíg megaprítottam a maradék összetevőket. Kivételt a bazsalikom és az oregánó képezett, aminek a felét félretettem későbbre. A fűszerek is beköltöztek a paradicsom mellé.
A szósz kezdett besűrűsödni, így beleöntöttem a félretett levet is, majdcsak elpárolog az is. Fantasztikusan édes volt a szósz, hát meg is sóztam. Fortyogott további órácskát, amikorra ismét elég sűrű lett. Beletoltam a botmixert, hogy homogénné tegyem (ha nem zavar, hogy a paradicsom kissé darabos, akkor erre nincs szükség!), majd megkapta a maradék bazsalikomot és oregánót is. Ennek szerepe az, hogy főzés közben elég sok illatot veszítenek, muszáj a végén is adni hozzá.
Összesen mintegy másfél liter szósz lett belőle. Van azért egy titkom is, amit most elárulok: amikor kész a szósz, kilónként 2 deka parmezán sajtot keverek bele, mielőtt befejezem!
Négy kis kupakos befőttesüveget telemertem a szósszal, hogy annyi azért maradjon, amennyi vacsorára kell. A kupakot szorosan ráhúztam, és azonnal fejreállítottam az üvegeket. Pár perc múlva meg vissza a talpukra, így biztosítva, hogy az üvegben levő levegőt csíramentesítettem a forró lén való átbuborékoltatással.
Cédulát majd akkor kapnak, ha kihültek.
Nem tudtam megállni, hogy ne egyek egy jó adagot parmezán és ementáli jellegű reszelt sajttal.
Hagyma barátunk büszkén emlegette, ő milyen ügyesen tekeri fel a spagettit a villájára egy kanálban. Azt persze nem értette, ettől miért idegesek az olaszok :) Arrafelé nem adnak kanalat a spagettihez - ott a tányér hajlata, ahol fel tudod tekerni. Le is nézik azokat, akik kanalat használnak ehhez a művelethez :)
Télen különösen finom, amikor nem konzervből készítesz szószt. Ha biztosra akarsz menni, hogy ne romoljon meg (miért tenné?), akkor egy kávéskanálnyi olivát önts a tetejére, mielőtt bezárod az üveget. Dunsztolni nem kell, a fejreállítás elegendő. Persze semmi baja nem lesz, ha nem bízol bennem, és mégis :)
Az utolsó 100 komment: