Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Paradicsom reloaded! Vegetariánus spagetti szósz (akár télire is)

2012.08.31. 07:00 Andrass9

Figyelmeztettem mindenkit, paradicsom szezon van. Ilyenkor nem bírok magammal, és mindenfélét készítek belőle, lehetőleg olyat is, amit télire el tudok tenni. Ha már annyit dolgoztam a kerttel, legalább élvezzem is!

Igaz, Babette figyelmeztetett, hogy túl sűrűn ültettem a növényeket, de úgy tűnik, azok nem haragudtak meg rám. Ma le kellett szedni, ami túlérett. Eredmény: 4 kiló fekete, 2 kiló bikaszíve, 3 kiló Lucullus és 2 szem koktél :)

Ebből amit azonnal fel kellett dolgozni, volt vagy 2,5 kiló. Ennyiért már érdemes belefogni egy főzésbe, és van akkora fazekam is, ami pont jó lesz a teraszra az indukciós rezsóra (egy jó, 3 literes, orosz,  zománcos -  cena 25 kopek - még az 50-es évekből). Ilyen hőségben nem fogok a lakásban főzni!

Van a kertben mérhetetlen mennyiségű bazsalikom és zeller, ami a paradicsom legjobb barátja bármilyen szituációban. Szedtem még kakukkfüvet, oregánót, rozmaringot és snidlinget is. Ebből lesz egy pár üvegnyi spagetti szósz szigorúan hús és zsír nélkül (pedig egy kis szalonna ....)

Hozzávalók:

  • 2-3 kg paradicsom - lehetőleg nagyon érett. Az sem baj, ha túlérett!
  • 4 ek oliva olaj (nem kell valami extra szűz, csak legyen jó illata)
  • 1 nagy fej lilahagyma fele (most megkezdjek egy újabbat? - azért sem!)
  • 5-6 kis fej vöröshagyma (vagy 2 közepes fej)
  • Sok fokhagyma (több, mint a képen látható)
  • 30-40 levél bazsalikom - vagy több, ha van.
  • 4 szál oregánó
  • 1 ágacska rozmaring (nagyon erőszakos fűszer, módjával használd)
  • 2 ág kakukkfű
  • 1 ágacska titkos fűszer - találd ki :)
  • 1 zellerszár levelei
  • 1 csomó petrezselyem
  • fél kápia paprika (vagy sima fehér paprika, vagy az sem)
10.jpg 13.jpg

A paradicsomokat alaposan megmostam (volt egy kis réz rajtuk), majd X-et vágtam a csúcsukra éles késsel, és zubogó forró vízfürdőbe tettem hámozáshoz (tudod - ahogy PA csinálta a TV-ben!). Szűk két perc elég volt, hogy a héját levetkezze. Persze nem mindegyik jött le, de azzal később dolgoztam. Most kellett a fazék, ezért siettem az összes paradicsomot leforrázni.

11.jpg 12.jpg

A hagymák kétharmadát és a kápia felét apróra kockázom, a fokhagymákat csak kibontom a kabátjukból. Az olivát felhevítem, és beledobálom a fokhagyma gerezdeket. Ezeket addig pirítom, amig kicsit pufik lesznek és kezdenek színt kapni (mintha napoztak volna). Ekkor villával egy tányérra teszem őket, és a felaprított hagymákat beszórom az olajba.

14.jpg 15.jpg
16.jpg 17.jpg

Kicsi lángra tettem a rezsót, betakartam a fazekat, és bementem, hogy megtisztítsam a paradicsomokat. A nagykönyv (internet) úgy írja, hogy a hámozás után magvaljuk is ki a paradicsomot. Nem sok maradt a hadművelet után, de szerencsére a levét nem öntöttem ki.A felvágott paradicsom (némi maggal együtt) beköltözött a hagyma mellé pirulni, illetve szinte azonnal rotyogni. Ennyi folyadék nem tud pirulni :)

18.jpg

Amig a paradicsom főddögélt (a fedőt 1/4-re raktam rá, hogy fője el a levét), addíg megaprítottam a maradék összetevőket. Kivételt a bazsalikom és az oregánó képezett, aminek a felét félretettem későbbre. A fűszerek is beköltöztek a paradicsom mellé.

19.jpg

A szósz kezdett besűrűsödni, így beleöntöttem a félretett levet is, majdcsak elpárolog az is. Fantasztikusan édes volt a szósz, hát meg is sóztam. Fortyogott további órácskát, amikorra ismét elég sűrű lett. Beletoltam a botmixert, hogy homogénné tegyem (ha nem zavar, hogy a paradicsom kissé darabos, akkor erre nincs szükség!), majd megkapta a maradék bazsalikomot és oregánót is. Ennek szerepe az, hogy főzés közben elég sok illatot veszítenek, muszáj a végén is adni hozzá.

20.jpg 21.jpg

Összesen mintegy másfél liter szósz lett belőle. Van azért egy titkom is, amit most elárulok: amikor kész a szósz, kilónként 2 deka parmezán sajtot keverek bele, mielőtt befejezem!

22.jpg

Négy kis kupakos befőttesüveget telemertem a szósszal, hogy annyi azért maradjon, amennyi vacsorára kell. A kupakot szorosan ráhúztam, és azonnal fejreállítottam az üvegeket. Pár perc múlva meg vissza a talpukra, így biztosítva, hogy az üvegben levő levegőt csíramentesítettem a forró lén való átbuborékoltatással.

23.jpg 24.jpg

Cédulát majd akkor kapnak, ha kihültek.

Nem tudtam megállni, hogy ne egyek egy jó adagot parmezán és ementáli jellegű reszelt sajttal.

25.jpg

Hagyma barátunk büszkén emlegette, ő milyen ügyesen tekeri fel a spagettit a villájára egy kanálban. Azt persze nem értette, ettől miért idegesek az olaszok :) Arrafelé nem adnak kanalat a spagettihez - ott a tányér hajlata, ahol fel tudod tekerni. Le is nézik azokat, akik kanalat használnak ehhez a művelethez :)

26.jpg 27.jpg 28.jpg

Télen különösen finom, amikor nem konzervből készítesz szószt. Ha biztosra akarsz menni, hogy ne romoljon meg (miért tenné?), akkor egy kávéskanálnyi olivát önts a tetejére, mielőtt bezárod az üveget. Dunsztolni nem kell, a fejreállítás elegendő. Persze semmi baja nem lesz, ha nem bízol bennem, és mégis :)

128 komment

Címkék: paradicsom spagetti szósz spagettiszósz

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr604727971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_nyuszi_ 2012.08.31. 07:17:30

ez se rossz, sőt!

múlt héten tettem el 4 üveggel, hasonlóan, de kevesebb zöldfűszerrel. bazsalikom viszont bőven ment bele, mert a hőség miatt burjánzás van.
idén rájöttem, hogy nem hámozgatok, meg magozgatok, hanem a passzírozón - a legkisebb lyukú betéttel - átnyomom a paradicsomot, alig került bele mag, és lényegesen gyorsabb a folyamat.

1kutya 2012.08.31. 07:25:21

"Le is nézik azokat, akik kanalat használnak ehhez a művelethez"

leszarom a macskazabálókat - a véleményük meg éppen hidegen hagy -, én a spagettit bizony kanálban tekerem, ha agyvérzést kapnak, akkor is.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.08.31. 08:01:07

@1kutya: Símán meg lehet enni kanál nélkül is. Én a nejemtől kapok agyfrászt, amikor összetördeli a tésztát. Hiába mondom neki, hogy arra miért nem használ gyárilag tördelt tésztát. Ja és a csőtészta az nem makaróni!
A tésztához pedig a tésztás tányér lenne jó, de az még "tésztazabáltató" éttermekben sincs. Az ételek és elfogyasztási módjuk között harmóniának kell lennie. Mi magyarok szeretünk zabálni. Ha nem tudjuk a tésztát bezabálni, akkor kétségbe esünk. Villával, lassan komótosan, beszélgetve. A taknyos hús (kínai kaja) is egészen más pálcikával, mint műanyag villával belapátolva).

Benikuty 2012.08.31. 08:10:27

@1kutya: semmi szükség kanálra, ha mélytányérból eszed.
16 litert eltettem, hétfőn dupla ennyire készülök. Fűszert nem teszek bele, majd akkor, amikor főzök vele.
A fejre állításon mindig jót nevetek. Minek is, ha színültig teszem az üveget, vagyis nem marad benne levegő?

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.08.31. 08:18:36

@1kutya: Nem, nem ettől kapnak agyvérzést, a "macskazabálók" jelzőtől inkább. Egyébként lehet már kapni nem olaszoknak kifejlesztett evőeszközt spagetti evéshez.
András, biztos ugyanaz a cucc van az üvegekben mindkét fotón? Nagyon más a színük, meg a tálban van 1 bazsalikom levél, ami kicsit szottyadt, azt ugye nem főzted bele?

1kutya 2012.08.31. 08:24:19

juszt se! kanállal eszem!:-DDD

1kutya 2012.08.31. 08:36:21

@-nyuszi-: rácsaptam az asztalra!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.31. 09:12:53

@dömbi: A tartalom ugyanaz, csak az egyik kép éjjel készült vakuval, a másik meg nappal. H megnyuvasztas sem látom a szottyadt bazsalikomot. Amikor vágáshoz készítem, természetesen még egyszer átnézem, nincs-e benne öreg vagy beteg levél.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.31. 09:17:11

@Benikuty: Kellemes mosolygást kívánok. Azt azért megnézném, hogyan töltöd színig az üveget anélkül, hogy a peremre is jusson, de levegő ne maradjon benne. A kupak zárógumija alá jutott anyag mulekuláris hidat képez a tartalom felől a nagyvilágba, amin át a baktériumok bejuthatnak.
Egy fotó sorozatot küldenél esetleg? Szívesen megtanulnám a módszert - egy lépést megtakarítana.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.31. 09:19:01

@1kutya: Szíved joga. Csak ne hívd őket macskazabálóknak, mert az inkább téged jellemez, mint az olaszokat.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.08.31. 09:21:18

@Andrass9: Pedig van, még nagyítás nélkül is látszik. Nem kekeckedés, csak kérdés, ha belekerült, nem romlik-e meg miatta a többi?
@1kutya: Tőlem aztán kézzel-lábbal, vagy késsel villával, ahogy tudod. hehe

1kutya 2012.08.31. 09:23:02

@Andrass9: jó, akkor taljánoknak hívom őket (egyébként is az olyasz már majdnem olyan, mint a belga: "Olyan nép nincs is!":)

Hurri Kán 2012.08.31. 09:25:47

Télen nagyon jó elővenni az így eltett paradicsomot.
Spagettit én is kanállal tekerem. :-)

1kutya 2012.08.31. 09:27:37

@1kutya: oLasz no!

egyébként pont tegnap este volt spagetti nálunk és megettem kanál nélkül (Edit elfelejtette, én meg hótt curmosan nem trappoltam be a konyhába érte) és meg tudtam enni úgy is, de kanállal jobban esik. úgy szoktam meg...

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.08.31. 10:15:12

@1kutya: S azt tudtad, hogy az oláh, olasz ugyanarról a tőről fakad? Vlach. A románok ezzel is magyarázzák contunum elvüket. A talján pedig itáliait jelent I'talian.

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.31. 10:55:56

@1kutya: Tiszteletbeli délolasz minőségemben most egy ideig _nagyon_ randán nézlek. Örülök, hogy a többiek megfegyelmeztek... még hogy macska... a hosszú tészta összetörése pedig minden öntudatos olasz (na jó, talján...) szemében barbárság. Igaz, a pöttöm kölykök hamarabb tudnak tésztát villára tekerni, mint legóházat építeni. :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.08.31. 11:25:52

@LepkeReloaded: Sőt, ahogy beszélni tudnak, tisztában vannak az ételek minőségével, eredetével egyebekkel, és egyenrangú félként hozzá is szólnak.
Részemről szívesen venném, ha tisztába tennéd ezt a "macskazabálók" jelző eredetét. Ha jól emlékszem írtad, hogy éltél ott,+ pedagógus vagy.

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.31. 11:33:45

@dömbi: Már megírtam a poszt szövegét, csak fényképezni kellene hozzá. :D :D :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.08.31. 11:35:54

@LepkeReloaded: Mond hogy nem a macskazabálásról fotózol...

medvedr 2012.08.31. 11:51:52

Klassz! Lehet hogy ezt megpróbálom.

Nem tud valaki hagymalekvár receptet?
Köszi!

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.31. 11:59:54

@medvedr: Nekem van, de most loholnom kell. Ha ráér este, és időközben valaki más nem mond egy jót, én elmesélem a magamét.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.08.31. 12:21:04

@1kutya: Jó az időérzéked: most érkeztünk, már a szobánkra várunk kedvenc hotelünkben.
Jaj, olyan étvágyam támadt pastát enni! Andalúziában?... (szerencsére a hotel mellett van egy kipróbált jó pizzéria).

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.08.31. 12:35:41

Nem, pedig figyeltem a repülőről. Marbella tőlünk olyan 40 km.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.08.31. 13:47:44

Szép napot! Egy korsó barnát kérek...
Reméltem, hogy senki nem lövi le a spagettiszószt, de ember tervez... Nem baj, holnap összedobom a "B" verziót a szalonnás fajtából, posztolom, aztán majd ütköztetünk.
@1kutya: A villa pazarol!

1kutya 2012.08.31. 13:59:24

@Waka: egy 90-60-90-es barna nem lesz jó?:-DDD

susztertangó 2012.08.31. 14:10:50

@medvedr: Kedves Doki, csak beírod a keresőbe, hogy hagymalekvár és ömlenek a receptek. Chili és vanilia tippje biztos jó. Áfonyás...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.08.31. 14:29:06

@medvedr: @susztertangó: Ez tényleg jó recept, kis változtatással is csináltam már.
Lila hagyma, friss áfonya, gránátalma ecet, pitypang szirup.

Daró 2012.08.31. 15:17:01

én még soha nem láttam embert kanállal tésztát enni, komolyan. Villa, szúr, teker, bekap.
Macskazabálón kicsit én is koccantam...

1kutya 2012.08.31. 15:25:19

@Daró: no akkor mielőtt még mindenki megsértődne:

"Katzlmacher ’fakanál-vájó’ (olasz) – mivel az alapszó mára kihalt, a népetimológia ’macskazabáló olasz’-ként értelmezi"

(Források: Richard Weihs: Wiener Wut [Bécsi düh] Wien: Uhudla, 2000; Alfred Schierer – Thomas Zauner: Sprechen Sie Österreichisch? [Beszél Ön osztrákul?] Wien: Ueberreuter, 2002)

Pinka-Panka 2012.08.31. 16:21:15

Szép napot mindenkinek!:)
András nagyon dolgos vagy, bírom ezt a begyűjtést télire:) Amúgy klassz a recept és a részletes tájékoztatásért is gratulálok:)
Spagettit valahogy nem szeretem, de a makaróni vagy csőtésztát azt igen - fran c se érti.
Sajt legyen az a lényeg:)

vörösbor(de)minőségi 2012.08.31. 16:35:43

@1kutya: nekik ez kábé oan rosszul eshet mint nekünk ha alap nélkül bután aszondanák-na itt a klopfolást is nyereg alatt puhitással helyettesitik..
olaszokra érdemes minden tészta ügyben hallgatni-hidd el nekem és ez nem opportunista kényelem hanem okos megfontolt követése a nagy hagyományokon alapuló fasza dolgoknak.mind a szószok mind a tészták "ügyében" tudnak olyat amit érdemes megfogadni.nyugodtan kritikátlanul.van ilyen is és nem is szégyellni való. a spagetti tekerése pedig nem més mint apró gyakorlat-és ha nem sikerül akkor ne macskazabálózzunk-hanem bájosan gyúrjunk a siker érdekében.nem egy csúf látvány ha valaki kellemesen tudja fogyasztani a tésztát a tányérjáról...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.08.31. 18:00:22

Az meg külön plusz, h már a sugo-ban is van parmezán.
@Pinka-Panka: Linguine, tagliatelle jöhet? (Nekem mindkét tészta kedvencem.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.31. 18:48:26

@Pinka-Panka: Sajt fontos - az nyúlik :)
Ezek a szószok sokféle tésztára tehetők, nincs rajtuk spagetti cimke!

Pinka-Panka 2012.08.31. 18:59:06

@Mitzi von Küche: nekem is, mindegyik jöhet a spagettit nem szeretem annyira csak...
Mitzi én nem hallottam, hogy elutaztál, de most szeretnék jó pihenést kivánni, mert olvastam most, hogy merre lehetsz:) Jó nyaralást!

Pinka-Panka 2012.08.31. 19:00:20

@Andrass9: tudom András, ne is neheztelj rám, mert spagetti ügyben nyilatkoztam, maximálisan díjazom a munkádat! Le a kalappal!!!

Pinka-Panka 2012.08.31. 19:15:11

Ma is az uram főzött, arany élet folytatódott ma is:) Makarónit csinált, nem tudom milyen raguval (zöldségek, csípős...stb), sajt és 1 szelet flekken mindenkinek jutalomból:)
Holnap meg gombócnap van:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.08.31. 19:39:28

@Pinka-Panka: Köszi, panka! Finom a kajád, a gombócra pedig kíváncsi vagyok! (Holnapután meg halnap lesz, ha igaz...)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.31. 19:45:31

@Pinka-Panka: Várjuk a gombócbeszámolót! (és még véletlenül sem neheztelek:)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.08.31. 19:54:35

@Pinka-Panka: Nálunk meg az éhezés folytatódik.
Milyen gombóc készül holnap?

@Mitzi von Küche: Egyél nekem görögdinnyét, fügét, és abból a bébipolipból is, tudod, amiről volt a fotó.

@anica inkognitóban: Fiam azt mondja, késtél vele 2 hetet, és szegény Te gyereked! Tuti kihajtod az ágyból ha akarja ha nem.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.31. 19:55:56

@dömbi: csókoltatom a fiadnak azt a gyönyörű pofikáját! :))))))))

Pinka-Panka 2012.08.31. 20:07:39

@Andrass9: mindent leírok őszintén, azt is ha a kutya ette meg:)

Pinka-Panka 2012.08.31. 20:11:23

@dömbi: szilvásat, életemben először, ezeket Anyukám csinálta, így én nekem nem kellett, de a férjem már mindent megcsinál, csak gombóc legyen:) Nincs más választásom és a gyerekek meg a nudli mellett döntöttek:)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.08.31. 20:26:15

@anica inkognitóban: Köszöni szépen, kedves gesztus tőled, de sajnos most nem ér rá csajozni.
Üzenet átadva. DDD

@Pinka-Panka: Biztos sikerül, ügyes vagy! Kislányomnak egyszer főztem nudlit, nagyon szeretett volna azt enni, még jövő év is lisztes volt, kész lett, és közölte, hogy ő meggondolta magát, neki mégsem kell. Kétszer kértem, ne szórakozzon üljön le, és egyen, aztán a fejébe húztam a lábost nudlival együtt, aztán fürdés, hajmosás, és mehetett aludni vacsora nélkül.
Kisfiam egyszer kapott szilvásgombócot, szegény ült, és nézett hülyén, kérte hogy legalább pörköltet, vagy sült húst, valami ehetőt is adjak mellé. Megette, megköszönte a vacsorát, és kérte, hogy anya légyszíves ezt máskor ne erőltesd, mert ettől nem fogok nagyra nőni. Nesze, nekem spórolás!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.31. 20:27:32

@Pinka-Panka: ha ki akarod dobni az ablakon, szólj előtte, hogy aláállhassak!

Hurri Kán 2012.08.31. 20:29:28

Jó estét!
Szabad ilyen kései órán vaddisznót enni? ;-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.31. 20:35:15

@gyvy: Vaddisznót mindig szabad enni! Jó estét neked is.

Daró 2012.08.31. 20:41:01

@gyvy: Papucs orrán pamutbojt nem is eszik vaddisznót :-)

Hurri Kán 2012.08.31. 20:45:31

@Andrass9:
Jó estét!
Akkor megnyugodtam. :)

@Daró:
De, mivel ez egy vérpapucsbojt :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.31. 20:53:34

@Mitzi von Küche: Csatlakozom Dömbihez, kérlek helyettem is egyél mindenféle tengeri bigyókat. :D Meddig maradtok Délen?
@Pinka-Panka: Menni fog az a gombócozás! Érdekes egyébként, hogy mennyire élő szokás a szilvásgombóc mellett a maradék tésztából nudlit csinálni... nálunk a dédi is, anyukám is valami hihetetlen érzékkel centizte ki a tészta-szilva arányt, sose maradt nudlinak. Bár az is lehet, hogy csak utálták a nudlisodrást. :)
@dömbi: És hol volt ilyenkor a gyámhatóság? A gyermekvédelem? Az ENSZ? A Nudliborogató Anyák Elleni Antiborogató Liga...? O.O
@Daró: @gyvy: Nagyon-nagyon röhögök... vérpapucsbojt... áááááááá....

Daró 2012.08.31. 20:57:59

@LepkeReloaded:@Mitzi von Küche: "valahol egész délen, a szerelem tengerében én is megfürödnék, elárulom"

Na mit szólnak a hölgyek műveltségem eme újabb sziporkázó megnyilvánulásához?

Én a nudlit nem szeretem, szilvás gombit viszont nagyon. De könyörgöm, soha nem csinálnék, ez az a kaja amiből a fagyasztott is megfelelő...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.31. 20:59:50

@Daró: Ne mond hangosan! Én már kikaptam érte :)

Daró 2012.08.31. 21:05:38

@Andrass9: a szerelem tengere vagy a nudlid volt a ludas? :-D (nem hagyhattam ki)

Hurri Kán 2012.08.31. 21:06:46

@Daró:
Ha lehet válogatni, azért inkább a frissen főzött. Bevallom, én sem csináltam még, nagymamám receptje viszont megvan, úgyhogy egyszer rá kell szánnom magam.

Daró 2012.08.31. 21:07:19

menni kellene futkározni de nincs kedvem. Kérek mindenkit a következő 1 órában némán bátorítson, Darókakoma, megcsinálod, legyőzöd magad s a lustaságod, s hogy Norbit idézzem: Égjen a zsír!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.31. 21:19:03

@Daró: Áhhhh - inkább egyél egy zsírosdeszkát lilahagymával és egy fröccsel. Feleslegesen mozgatni az izmokat vétség!

1kutya 2012.08.31. 21:23:31

@vörösbor: oké, többet nem kanálvájózok:-DDD

@Daró: Norbit itt szentségtörés idézni:)

@Andrass9: a pirosaranyat lehagytad...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.08.31. 21:29:07

@LepkeReloaded: Az apja versenyen, a többi szerv meg nem tudott róla, mostanra meg már elévült a dolog, azt hiszem.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.08.31. 21:32:53

@Andrass9: Szerintem is vétek rohangászni.

@Daró: Darókarókakoma s sissteregjen a zsír a serbliben ne rajtad. Ezért költöttétek a rengeteg pénzt eddig feleslegesen?

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.31. 21:34:59

@Daró: Szótlanul hódolok univerzális műveltséged előtt... :D
@dömbi: Dwágám, az emberiesség elleni bűntettek nem évülnek el. :D

Hurri Kán 2012.08.31. 21:35:36

@Daró:
Ne rohangájjál. Meglátod majd, milyen jól fog jönni az a kis zsír télen, hogy szigeteljen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.31. 21:39:38

@Daró: Remélem meggyőzött ez a sok tudományos indok!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.31. 21:41:30

@dömbi: Jobban megnéztem a képet - az egy beteg levél volt. Biztos elkerülte a főzést :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.08.31. 21:48:39

@Andrass9: Nem ganékodni akartam, tényleg, csak tényleg érdekelt, mert mindig azt hazudják, hogy a legkisebb ilyesmi miatt megromolhat az egész.
@LepkeReloaded: 2 választásom maradt, vagy András megszán, és kitörli a bizonyítékot, vagy a gyerekeimet fogják bűntetni az anyjuk ellen elkövetett gazság miatt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.31. 22:10:19

@dömbi: Az internet már olyan, hogy ami egyszer megjelent rajta, azt nem lehet eltüntetni. A Google is emlékszik, és ott a time machine, amit pont erre találtak ki.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.08.31. 22:13:42

@LepkeReloaded: 1hétig. A vacsit ki is hagytuk, úgy beebédeltünk (a kiéhezettek rászabadultak a tengeri finomságokra...).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.31. 22:18:22

@Mitzi von Küche: Disznóság - mi meg itt éhezünk, és csorog a nyálunk! Egyáltalán - hogyan lehet kajáról beszélni este 6 után! Az egy kínzás.
Remélem a diétád ellenére azért hozzájutsz finom eledelekhez :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.31. 22:48:02

@dömbi: @Andrass9: *vigyorogva bólogat* Bizony, bizony! Pontosan!
@Mitzi von Küche: Andrással egyidejűleg csorgatom a nyálamat... tengeri bigyók... egy hétig... legalább egy csigát vagy kagylót hozzatok visszafelé! :D

1kutya 2012.08.31. 22:56:16

@LepkeReloaded: sőt! a csigát már most indítsák el, hogy időben hazaérjen!:-DDD

Daró 2012.08.31. 23:10:19

Ki vagyok én veletek segítve. Ráadásul a sportstracker is bemondta az unalmast féltáv körül.

Tengeri bizgentyűkre még nem sokszor vitt rá a gusztus, de pesten van egy bár (bisztró, étterem) ahol kizárólag magyarországon fogott/termelt halból kézült ételek vannak, úgymint: pontygyros, harcsabrassói... kipróbálnám. És ez komoly, a múlt héten volt velük egy riport a kossuthon, két fiatal tyúk csinálja, és nem HódosHajni egyik sem.
Kipróbálnám, botrányosan kevés halat eszek, holott szeretjük, csak valahogy nincs a fejünkben.

@1kutya: s vigyázni kell, ha koca, nehogy búgócsiga legyen. Vagy ha Hollandia felé csuszamlana, kakaós-csiga.

Daró 2012.08.31. 23:13:33

@Daró: oppardon, remélem nem haragszatok meg a tyúkozásért. A munkahelyemen a szomszéd szobát hívom tyúkólnak. Öt nő, bezárkóznak, télen feltekerik a fűtést maximumra, s ablakot istennek nem nyitnának... nyáron persze a légkondival 18 fokra fagyasztják a hangulatot. Soha nem értettem, aki télen igényli a 26 fokot, annak nyáron miért elég a 18?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.31. 23:15:15

@Daró: Hajnit mintha kivágták volna a halas blogról ...

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.31. 23:22:59

@1kutya: Hááááá, ami hazaér Spanyolországból egy hét alatt, az egy különleges tenyésztésű versenycsiga lehet, olyasmit pedig nem eszünk... mert elszalad a szakács elől... huss! :D

Hurri Kán 2012.08.31. 23:25:07

@LepkeReloaded:
Meg csupa izom. Tiszta rágós lehet :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.31. 23:25:30

@Daró: Tudom, hogy ez nem egy reklámblog, de megírnád a címet? Nagyon-nagyon jól hangzik... pontygirosz, megkóstolnám! :D Tyúkügyben meg nem tudok nyilatkozni, télen nincs melegebb a szobában 20 foknál. Kot.

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.31. 23:27:29

@gyvy: Elképzelek egy vérpapucsbojtot, amint rávetődik a szaladó csigára, beborítja, majd lassan-türelmesen elkezdi eszegetni az izmos jószágot... kegggyetlen az anyatermészet, kíméletlenül kegyetlen! :D :D

Hurri Kán 2012.08.31. 23:28:36

@LepkeReloaded:
Ne már... ez úgy hangzott, mintha Tarantino felcsapott volna valami gasztro-krimit csinálni :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.31. 23:37:25

@gyvy: A te hibád, ki vetette fel, hogy szabad-e vaddisznót enni? :D Nekem utána csak megindult az agyam... :D

Hurri Kán 2012.08.31. 23:39:13

@LepkeReloaded:
Lehet, mérhetetlenül földhözragadt vagyok, de nem értem, mi köze a vaddisznómnak egy sportoló csigához. :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.31. 23:44:31

@gyvy: Huuuuuuuusika, ami vad, és amit le kell vadászni. :D

Hurri Kán 2012.08.31. 23:46:07

@LepkeReloaded:
Hádde a vadcsiga az mijenaz? :D
Vagy azzal lehet rácsalizni a VADkan(cá)ra? ;-)

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.01. 00:06:39

@gyvy: Csiga és vadkan összefüggéseire hadd idézzek egy halhatatlant:
"Vadkan Valdemár nagy nyugalommal a másik oldalára fordult. Tudta, hogy nem lehet ez valami sürgős ügy, mert akkor Gepárd Géza a saját lábán közlekedne, és nem a riadóautót helyettesítő Vadkan Valdemáron, azaz őrajta, már csak azért is, mert Gepárd Géza legalább ötször olyan gyorsan tud futni, mint ő. Mármint Vadkan Valdemár.
- Jó, jó - mormogta -, csak feltöltöm az akkumulátoromat.
Ezzel megevett négy makkot, két borbolyagyökeret, három szilfahajtást és tévedésből egy folyami kavicsot.
- Az utóbbi időben kissé kemények a csigabigák - mondta mélabúsan."
Hápersze hogy Lázár Ervin. :D
A vadcsiga pedig gyorsan fut, morog és harap. :D :D

Pinka-Panka 2012.09.01. 05:37:45

Finom kávét főztem:)
Jó reggelt kívánok!

Pinka-Panka 2012.09.01. 05:49:13

@Daró: szerintem a reggeli futás eredményesebb, ha van időd - nem vagy még fáradt, jól indul a napod, van kedved hozzá, nincs senki sehol,csend van, friss a levegő...én tudom, mert én is csináltam.

Daró 2012.09.01. 07:05:32

@Andrass9: Nem követem a sorsát, nekem túl prosztó volt, utálatos mikor egy istenadta tehetség (mert kurvajól írt, lássuk be) okádék módon beszél és vérparaszt.@LepkeReloaded: van facebookod? www.facebook.com/media/set/?set=a.213522682099187.48193.176958325755623&type=3
Ha már ottan jársz bejelölhetsz, lassan elemészt a kíváncsiság :-)
Amúgy meg: tudjátok-e miért nem fut a csiga? Mert lobogna a szeme.
@Pinka-Panka: nekem a bioritmusom olyan, hogy a reggeli futást helyteleníti. Nekem egyébként az esti variáció is hat.

Pinka-Panka 2012.09.01. 08:05:48

@Daró: akkor nem vitatkozom:) én meg fordítva, reggel mindent, este meg semmit...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.01. 08:38:28

@Pinka-Panka: Az enyém mindkettőt tiltja :)
Jó reggelt, köszönöm a kávét, én is most vittem ágyba a feleségemnek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.01. 08:39:11

@Daró: A meglátásod igencsak helyes. Én is szerettem a korai írásait.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.01. 09:52:08

@Andrass9: ez a világ rendje :) hétvégén én is mindig ágybakapom.:)a kávét :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.01. 10:23:24

@Daró: Óóóóó, köszönöm! Halkakas, kalakukko! :D :D
www.youtube.com/watch?v=Bgt4A2XNzDg
Facebook-on rajta vagyok, de mondhatni minek, háromhavonta ha egyszer megnyitom - viszont talált már így meg n+1 év hallgatás után régi ismerős, emiatt nem törlöm a (töküres) profilomat. A csiga anatómiájáról pedig nagy igazságot mondtál ki! :D :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.01. 12:03:37

@Daró: Én csak a naposcsibécske állapotról tudok nyilatkozni, véntyúkok, öregkappanok kíííméljenek!!!
Merthogy, fiatalvagyokénmég!!!

medvedr 2012.09.01. 13:54:59

@susztertangó: Nem én olyanra gondolok amit valaki rendszeresen előállít. Netes recepteket nem tartom megbízhatónak.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.01. 14:35:50

@medvedr: van egy ismerősöm Pápa mellett, ők medvehagyma-készítményeket és hasonlókat gyártanak a feleségével, ha gondolod, normál hagymalekvár-receptet kérek tőle.

susztertangó 2012.09.01. 15:20:49

@medvedr: Oké,értem. Azonban akár Toma, Gabojsza. Fűszeres Eszter, Chili & Vanilia gasztrobloggerek receptjei nekem beváltak. Az igaz így 2 x egyformát még sosem csináltam.Lehet keresni pld. Lilahagymalekvár, francia hagyma lekvár, vagy csak natur hagyma lekvár- mind kamu lenne??

vörösbor(de)minőségi 2012.09.01. 23:24:01

@Daró: jujkicsodaaaa?ki a vérparaszt?ne kelljen má visszaolvasnom-amugy most komolyan gondolok én is valakire akit érint ez és megnyugodnék ha találkozna a véleményünk.
másvolt itt köztetek egy hagyma is:))))azt hova emésztettétek?
vagy önsértődés okán bébaszta az ajtót mindenki orcájára?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.02. 00:05:51

@vörösbor: 1, Hódos Hajni a baltás démon. A karaj egyik oszlopos alkotója, míg a nők közötti vetélkedés ki nem utálta őt a brancsból.
2, Hagyma az hagyma az indán. Van egy jól induló blogkezdeménye is amit félbehagyott, de leginkább a saját felsőbbrendűségével és annak nyilvánosságára hozatalával van elfoglalva. Itt szívesen láttuk, mig úgy nem döntött, hogy megsértettük, és önkéntes száműzetésbe vonult. Azóta csak Babette_ kedvéért jött egyszer vissza egy kis magánbeszélgetésre. Ideje mint pelyva - pincérkedésből él az USA-ban. Pardon - bankett felszolgáló egy szállodában és nemrég kapott állampolgárságot is amerikai felesége révén.
Leggyakoribb előfordulási helye a Tékozló Homár blog - onnan még nem tiltották ki.
Egy példa, ahol sokat olvashatsz tőle:
blogkocsma.blog.hu/2012/05/11/breking_breking?fullcommentlist=1

vörösbor(de)minőségi 2012.09.02. 08:33:23

@Andrass9: ma sincs meglepetés:((( kb ezekre gondoltam.hagymával szokok találkozni egyéb helyeken is,nyilván nem tagadja meg önmagát és jókat szórakozom amikor láthatóan abban leli örömét amiben...
talán egy dologban tévedtem kicsinyég-én aszittem anna volt a fujdebrutálcsúnyakislány-nekem anno ő tünt baromian lealázónak(seggembólrángattalakki) és nem értettem miért kell ez a stilus amikor a vagányság az nem kézenfogva kocsmázik a kőbunkóval.de ezt anno magánéleti sikertelenségnek tudtam be-ám miután stabilizálódott igy cöcögve fejcsóválva lekoccantam karajról...

Daró 2012.09.02. 16:05:58

@vörösbor: Anna sem megy a szomszédba bunyeszságért, de a szép nőkkel alapból elnézőbb vagyok, és P.A. szerintem mindent egybevetve nem rossz csaj. De a Hajmalka....hát ő brutál milyen lealázó, bunkó tud lenni a saját olvasóival.
Hagyma meg....én nem bírom mikor valaki azt adja csak elő hogy ő mekkora fasza csávó amiért elhagyta az országot, s mindenki más mekkora kaporfejű lajhár aki nem ezt teszi. Hagyma tipikusan megfelel az amerikaiakról kialakult sztereotípiának.

susztertangó 2012.09.02. 17:30:25

@Daró: Új epitheton ornanssal gazdagodtam:KAPORFEJÜ, jippijé!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.02. 17:46:47

@Daró: Hagyma csak előadja ezt, de leginkább a sajátmaga megnyugtatására. Szerintem rohadt egy honvágya lehet. Minden esetre fontos, hogy bankett pincérnek lenni számára egy életcél, és ő büszke rá.
Ami PA szépségét illeti ... hát nekem más az izlésem :)

vörösbor(de)minőségi 2012.09.02. 18:04:57

@Daró: természetesen te egy uriember vagy mert aki a szép szót használta a tárgyalt esetben-az más nem lehet. ezen sosem fogunk vitatkozni kinek ki vagy mi.hagymának pontosan ez a stilusa szórakoztatott,hogy a kinyilatkoztatásai olybá tűntek mintha egy esőerdő mélyén most felfedezett apró kolóniának magyarázná a mirelit praktikusságát))arról nem beszélve,hogy legjobb cimbim odaát él(gyerekkori neve:exférj)igy még mókásabb volt sok megnyilvánulása.magánvéleményem pedig csak annyi,hogy aki a túlparta ment élni-az gyakorlatilag bolygót váltott.helyesebben akik ott élnek azok nem a föld nevű bolygón élnek.én nem tudnék.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.02. 18:29:52

@vörösbor: Én lenyomtam ott 14 évet egyhuzamban. Több volt, mint sok. Viszont egyik lányom már visszaköltözött oda, fiam is kokettál a lehetőséggel. Nekik az a világ természetes, ott is voltak gyerekek.

susztertangó 2012.09.02. 19:17:37

@Andrass9: Úgy tudnám megfogalmazni magam használatára, hogy Mo. a falum, a Külföld és benne a "legkülföldebb" Amerika, a Nagyváros. (Persze ma már Ázsia is játszik.) A kívánatos hozzáállás pedig nem a vagy-vagy, hanem az is-is.New Yorkban sétálni:hűha!Mi minden lehetséges, a mindenit!De Budapest maradjon emberi léptékű, mert, ha teletojják felhőkarcolóval az színtiszta önzés, "ki ha én nem" önmegvalósítás. /És aki ezt megengedi, na az tojja!!!/Egyébként most kezdem itt a neten megnézni a Másfél millió lépés Magyarországon 32 év múlva sorozatot.

Daró 2012.09.02. 21:23:43

@vörösbor: mit tegyek, oda vagyok a nagy seggekért és a karakteres arcért :-D

susztertangó 2012.09.02. 23:22:09

1.Van más változat is?
2. Virágozzék 100 virág.:-))

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.02. 23:27:58

@susztertangó: A másik változat pont a "virágozzék száz virág" verzió. Lepidopteraként igen nagyra értékelem a változatos színű/ízű nektárforrásokat, mert izgalmas kombinációk keletkezhetnek az ide-oda röppenésből. A monokultúra pedig számos veszélyt is hordozhat... *röpp*

susztertangó 2012.09.03. 00:11:13

@LepkeReloaded: A sorozat sok részből áll és az első 20 percet néztem meg. Egyébkén "lyuly":-))

vörösbor(de)minőségi 2012.09.03. 02:18:47

@Andrass9: ó hogyne és ó igy van:))az itthoni szocializációra és az ottani életre gondoltam ami véleményem szerint nehezen illeszthető.a gyerekkori rugalmasság az mindenen segit-de azért van olyan is amit irigylek,és ez konkrétan az a hihetetlen önbizalom amire már mini korukban gyurják az egyedeket.ez sokat segit a későbbiekben.az itthon poroszos nevelésből ez hiányzik sajnos.@Daró:első megállapitásom helyes volt uriember nem lesz hanem születik!!...egy mondatban ennyi bók és hát ilyen szépen fogalmazni..

Daró 2012.09.03. 11:25:56

@vörösbor: átka az írásbeliségnek hogy nem látom az arcod, nem hallom a hangsúlyt. Most veccel-e kend vagy megrovó inkább?

vörösbor(de)minőségi 2012.09.03. 12:30:59

@Daró: megrovóóó hang??az ámulat és tisztelet szól belőlem cinizmus nélkül.valamint szomorúan vettem tudomásul,hogy tárgy témában én képtelen lettem volna ilyen árnyaltan fogalmazni,és valszeg mind a 6 általános kihullott volna ajkaim közül.amennyiben pedig szóbanforgó személy idehullana-azon belül tudná is miről van szó-nos a libidó-robbanása garantált.mi ez ha nem uras cselekedet?
süti beállítások módosítása