Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @kocsmagomba: :( Itt viszont nem győzöm vágni a füvet, kevesebb a baromfi és a maradékkal minde... (2025.05.13. 09:54) Spenótpüré a tavalyi termésből
  • látjátok feleim szümtükkel: Tegnap meglepetten vettem észre, hogy ebben az évben is van lakója a kert végén az öreg szilvafána... (2025.05.13. 08:58) Well done rozé kacsamell
  • Andrass9: @TrueFood: Ha én ezt előbb tudom, nem állok neki ipari mennyiségben etetőt gyártani :) Nálam az av... (2025.03.28. 11:35) Madáretető télire
  • látjátok feleim szümtükkel: Nyílnak a nárciszok, és az idén rekord számú különleges virágot találtam. Az általános szabály, ho... (2025.03.23. 18:08) Egy újabb avokádókrém aka guacamole
  • Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Telefonszámod a régi? Próbáltam minden ismert számot ... (2025.03.15. 19:28) BBQ kolbászhússal töltött tarja
  • Andrass9: @Andrass9: Most viszont csodaszép lett! Mivel még meleg, nem tudom az ízét értékelni. (2025.01.19. 20:14) A beígért rántott pöffeteg és őzlábgomba kirántva

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (5) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (11) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokádó (2) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (29) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (379) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (10) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (55) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (4) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (61) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (514) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (62) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (386) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (12) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (116) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (7) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (178) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (9) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (71) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (48) lime héj (2) lime levél (6) liszt (142) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (117) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (91) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (5) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (22) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (4) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (139) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (3) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (61) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (96) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (405) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (53) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (75) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (27) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (99) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (91) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (30) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (36) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (12) zserbó (2) zsír (87) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Well done rozé kacsamell

2025.04.28. 07:00 Andrass9

Hát mit csináljak ... ilyenre kéri a feleségem. Talán az egyik legegyszerűbb hússütés, seperc megvan, csak könnyű elrontani, ha túlsütjük (szerintem).

40.jpg

Akciósan pedig elég gazdaságos fehérje :) Feleségem hozott két dupla melles csomagot 50%-os kedvezménnyel.

Az egyiket kitettem a konyhapultra, a másik ment a mélyhűtőbe a társai mellé (valahogy mindig több van, mint amennyit megeszünk).

A szokásos összetevő lista:

  • 2 kisebb hájas kacsamell filé (vákuumcsomagolásban)
  • 1 tk majoranna
  • 1-1 csipet pirított rozmaring és fokhagyma por
  • Több tekerésnyi feketebors (durvára vagy finomra - izlés szerint)
  • Himalája só frissen darálva (ez van a sótartóban)
  • 1 girizd fokhagyma (lehetne kettő is)
  • 1 fémnyelű teflon serpenyő, hogy be lehessen tenni a sütőbe.

Nem mondanám, hogy túl sok. Lehet kakukkfüvet és vagy rozmaringot is mellé tenni.

10.jpg

A mellek bőrét én általában megperzselem - lusta vagyok egyesével kiszedni a pihéket. Ezután egy borotvaéles késsel bekockázom a bőrt. Próbálom elkerülni, hogy a húsba is belevágjak, de ez ritkán sikerül. Darálok rá borsot, sót és pici majorannával is megszórom, amit beledörzsölök a bőrbe.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A húsos oldalát is fűszerezem. Az indukcióst 160C fokra állítom, és felforrósítom a serpenyőt. Amikor már jó forró, akkor bőrével lefelé a száraz, forró serpenyőbe teszem a fél melleket.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Hogy alaposabban kisüljön a zsír a bőr alól, egy sütőpapír védelmével lesúlyozom a melleket.

19.jpg

kb 10 percig sütöm a bőrös oldalt (amíg a bőr meg nem pirul) és a kettévágott fokhagymagirizdet a zsírba dobom, hogy az aromáját átadja. Megfordítom a húsokat, de azt már csak rövid ideig sütöm, hogy a közepe ne forrósodjon át. A húsok éleit is megpirítom kicsit, majd lekapcsolom alatta a melegítést.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Bemelegítem a sütőt kb 160C fokra, bőrös felével lefele igazítom a húst, és beteszem a sütőbe (azért kell fémnyelű serpenyő, hogy ne égjen el a nyele ...)

24.jpg

6-8 perc múlva ellenőrzöm a maghőmérsékletet.

25.jpg

A 80C egy kicsit magasabb, mint a rozé állag, de most így sikerült. Felszolgáltam a feleségemnek a még rozé szeletkéket.

26.jpg

Ez neki túl rózsaszínű, ezért a szeletkéket is átsütöttem (ggrrrr).

27.jpg

Megkaptam tőle a megpirult bőrdarabkákat, amit tojássalátával hamm bekaptam.

28.jpg

Azért meg lehetett enni well done is...

47 komment

Címkék: fokhagyma kacsamell majoranna rozmaring serpenyő őrölt bors kakukkfü

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1118847796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari 2025.04.28. 17:34:59

Nagyon jól néz ki, de a feleséged pártján állok:) A hús ne legyen nyers, egy kicsit sem. Én magam anyukám receptje sterint sütöm a kacsát, nemcsak a mellet, hanem bármely alkatrészét, sőt, vegyesen) falun nem volt olyan, hogy csak mellet vagy combot sütöttünk, hanem az egész feldarabolt kacsát) . Szóval a húst befúszerezem, alap a majoranna, az sok, só, bors, és ezt bőrös oldalával elkezdem sütni, mellette sül és olvad a kacsaháj, ha van, ha nincs, bízunk benne, hogy a kacsa elég zsírt tud termelni, ha nem akkor rásegítünk egy kis kacsazsírral. Mikor rendesen piros a hús, fóleg a bőr, akkor egy kevés vizet löttyentek hozzá( ez mindig attól függ, mennyi a zsír), és lassan nagyom párolódni a körbesütött húst. Közben egy fej hagymát szálasra vágok, egy kevés fokhagymát is, , azt hozzáteszem,de anno anyukám nem tett hozzá semmit, és az úgy is nagyon jó volt. Mikor a hús omlós puha, ( a zúzát is elvágja a fakanál), akkor zsirjára pirítom.Az a jó, ha sok a zsír alatta, mert az a zsír friss kenyérrel páratlan, és pl, ha sok a hús, a zsírba beletépem, na, az is igen jó pirítóssal...Mindezt majorannás rizzsel és szilvabefőttel esszük.Jövő héten készülök elkövetni, van 6 szép kacsacomb, abból lesz két napra ebéd, és lesz egy kis tálka tépett hús zsírban, aminek van valami neve, de nem jut eszembe:) Mivel a férjem sem a rizsért, sem a szilváért nincs oda, neki krumplipüré lesz, meg párolt lilakáposzta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.04.28. 17:38:11

@Kumari: Rilette-nek hívják. Én posztoltam valamikor régen kacsabefőtt névvel :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.04.28. 17:41:00

@Kumari: Amúgy tényleg így a legfinomabb (legalábbis nekem) a kacsasült. Karácsonyra egyben sütöm meg a madarat, de megy mellé egy nagy csirkemell is: a kicsilyány nem preferálja a kacsát...
Én a férjed pártján állok: püré és párkáp :)

Kumari 2025.04.29. 16:20:05

@Andrass9: Érdekes, ez a rizs -szilvabefőtt valami családi izé lehet, nálunk mindenki így csinálja a családban, de máshol valahogy nem kultiválják:)

Kumari 2025.04.29. 16:24:14

@Kumari: Jurót eszembe, és lehet, írtam már, nemrégiben ettem kacsasültet , és aszatlt szilvás lilakáposzta volt mellé, na, az is brutál jó volt( Fenyves csárda, a Baktalórántháza közeli, mert errefelé több is van.) Csináltam mát itthon is, majdnem eltaláltam:)

Kumari 2025.04.29. 16:25:19

na..aszalt szilva volt az,csak megint nem ellenőriztem, mit klimpíroztam....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.04.29. 19:13:05

@Kumari: Jó volt az, nem volt benne semmi hiba!!!
Nagyon szeretem a párolt lilakáposztát: aszalt vagy párolt lilakáposztával - egykutya.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.04.30. 11:45:39

@Andrass9: Mármint aszalt vagy egyéb szilvával :) Én is összevissza kalimpálok!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.04.30. 11:47:10

@Andrass9: Sajnos a pezsgő mindig kimarad belőle ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.04.30. 11:49:39

Levizsgázott az üreg (25 éves) Pólóm végre! Most lesz autóm egy ideig :)
Bár az EU most bevezeti az 1 éves vizsgát az öreg kocsikra :(

kocsmagomba 2025.04.30. 16:40:28

@Andrass9: Meg az öreg sofőrökre is! Tervezik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.05.01. 07:52:58

@kocsmagomba: Már így is sűrűn kell megújítani a jogsit.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.05.01. 08:05:56

@Andrass9: De az csak egészségügyi, nem alkalmassági.

kocsmagomba 2025.05.01. 09:56:16

@Andrass9: Pont, hogy nem. Kresz és alapvető vezetési vizsga lenne.
Nem csak eü. alkalmassági. Szó van róla.

Mondjuk itt helyben kb. 10 öregnek egyből visszavenném a jogsiját.
Pár hete megyek az egyik utcában autóval. Látom, hogy ki akar egy udvarról tolatni. Jó. Megálltam. Intettem neki, hogy kiengedem.
Adott egy gázfröccsöt, és kitolatott, egyenesen a szemközti árokba... Bár lehet nem csak "gáz" fröccs volt. :)
De megvannak a 20-30 km/h sebességgel közlekedő idősek? Kiszámíthatatlan fordulókkal? Parkolni nem tudnak.
Nincs olyan eü. bajuk, hogy megvonja tőlük a háziorvos, de már hiányoznak a képességek. Ezt is vizsgáztatni akarják.
Joggal.

látjátok feleim szümtükkel 2025.05.01. 15:42:53

@kocsmagomba:

Ki számít öregnek? Több évvel ezelőtt még jártam kerékpárral kerépár úton. De egy alkalommal kihajtott elében egy 50-60 közti korú fickó, és csak rajtam múlt, hogy nem ütött el. Azóta nem ültem kerékpárra. Igaz gyalog meg a négysávos út belső sávjában akartak már elütni, pedig a külsőben megállt egy autó, hogy elengedjen. Azóta ha ott akarok átmenni, előbb megszemlélem milyen messze vannak autók, és ha túl közel akkor háttal állok meg a zebra előtt, nehogy valaki azt képzelje át akarok menni.:D

látjátok feleim szümtükkel 2025.05.01. 18:38:43

Fejtsünk rejtvényt!
Van több virág a portánkon, aminek a virágja áltlánosságban mindig egyformán 4, vagy 5 szirmú. Az utóbbi években azonban a nárcisznál - ami 5 szirmú - elég sok 6, 7 szirmú virágot találtam. Az orgona alapból 4 szirmú, de az idén elég sok 5, 6 szíirmút láttam, és találtam 7 szirmút is.
Soha nem volt még a szellőrózsának 6 és 8 szirma, alap állapotban 5 szirmú a virág.
Én arra gondolok, hogy hatással lehet a virágra az időjárás változás vamelyik tényezője, esetleg a megnövekedett UV sugárzás, vagy valmely szennyező anyag, ami a levegőben van, pl. a sok erdőtűz levegőbe kerülő füstje.
Mit gondoltok?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.05.01. 20:21:09

@látjátok feleim szümtükkel: Ez ugyan nem rejtvény: Feleségem felnyűtte a lestyánt, ami a kedvenc fűszerem! Az ánizskaporról nem is beszélek ...
Szegény szomszédasszony kapott belőle rendesen!
Ezt a fűszert mi MaggiFűszernek hívjuk, mert a Maggi leveskocka ezzel van ízesítve. Nekünk most óriásira nőtt, így eltettem szárítani, mert úgy is finom.
Volt egy nagy csokor ánizskapor is, amivel szintén a szomszédasszonyt boldogítottuk. Én nagyon szeretem, de a feleségem valahogy nem kedveli. Szerencsére a kertész szereti, így amikor beérik a magja, akkor neki adom mindet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.05.01. 20:23:22

@Andrass9: Szerintem nagyon jó dolog, hogy egymást etetjük mindenféle fűszerekkel :)
Én nagyon örülök, hogy a szomszédasszony izlése az enyémhez hasonlít!!!!

látjátok feleim szümtükkel 2025.05.02. 09:16:08

@Andrass9:

Az én szomszédasszonyom nem sok zöld fűszert használ, de a csilire sikerült rábeszélni vagy 3 éve. Már savanyúságnak is elteszi a kései apró paprikákat, és elragadtatottan adja elő, hoyg milyen jó.

Visszatérve a saját zöldfűszereimre, a messzi kertben vagy egy két méter széles rozmaring bokrom, a törzse már kar vastagságú. Tényleg alacsony cserje, mert kb csak egy méter magas.
Most vetettem töbB fűszert cserépbe, és mind nagyon szépen kikelt. Amikor elég nagy lesz, akkor a tövet 3-4 darabba vágva fűszerkertet akarok csinálni.

Kumari 2025.05.02. 16:04:21

@kocsmagomba: Ez részigazság, sajnos a rossz vezetés nem korfüggő.

Kumari 2025.05.02. 16:07:22

@Andrass? lestyánt írtani bűn! Sajnos, az enyém maga döglött ki, pedig én is szeretem..bár nagyon óvatosan kell vele bánni, roppant hangsúlyos fűszer. Ánizskaprom sose volt, a rozmaring rendre elpusztul két év után a kertben. Túl jó neki a föld..állítólag.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.05.02. 16:24:11

@Kumari: Én nem irtom ki, feleségem is csak ritkítja!!! Szárítunk is rengeteget, meg frissen is megy a levesbe :)

Kumari 2025.05.02. 16:59:28

@Andrass9: Ja, jó, ritkítani ér!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.05.02. 17:27:00

Megjelent az almafákon a lisztharmat, az őszibarackon a tarfrinás levélfodrosodás. Szerencsémre a Score felszívódó emulzió mindkettő ellen jó. Reggel permetezni fogok, ma már hulla vagyok a tegnapi fűnyírástól (11526 lépés dimbes-dombos talajon)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.05.02. 17:30:59

@Kumari: Nekem télen-nyáron virágzik az óriási rozmaringbokor.
Nem sikerült olyan ánizskaprot nevelnem, aminek gumója van (van a boltban a gumó magában is). A kertészünk nagyon boldog volt a nagy vödörnyi ánizsmaggal :)

Kumari 2025.05.03. 16:53:08

@Andrass9: Édeskömény..a gumót nagyon szeretjük, csak simán vajon a szálasra vágott gumót párolom, enyhén megsütöm.Az a baj vele, mint a spárgával, sok kéne belőle, ha nem lenne aranyárban....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.05.03. 17:40:35

@Kumari: Én is nagyon szeretem, de persze a feleségen még a szagától is elszalad.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.05.04. 10:23:20

Az ünnepi ebéd spárgakrémleves, grillen sült hamburgersaját fűszerkeverékkel és a szokásos tartozékaival.
Persze lehetne valami ünnepibb is, de az ünnepelt ezt kérte (nomeg sütött csodás piskótatekercset meg valami fehér krémes tortát).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.05.04. 12:31:17

@Andrass9: Az ünnepeltek ez esetben az édesanyák! Boldog anyák napját minden érintettnek :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.05.04. 18:17:24

@Andrass9: Az utolsó falatig elfogyott a hamburger! Salsa Verde, Jalapeno saláta, sárga pritaminpaprikakrém a tavalyi termésből, lilahagyma, uborka, majonéz, ketchup és hamburger buci hatunknak. Már csak a nagylyány és férje hiányzott, meg a gyerekeik - akkor teljes lett volna a család!

látjátok feleim szümtükkel 2025.05.06. 11:23:13

@Kumari:

www.agroinform.hu/hazikert/a-rozmaring-nehogy-ide-keruljon-a-kertedben-81625-001?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=HIRpromo&utm_content=81625

Saját tapasztalásból: nedves kókuszrostot tettem cserépbe, és lenyomkodtam, majd a tetjére szórtam a rozmaring magot. A magra vékonyan szórtam a kókuszrostból, és a cserepet alátéter tettem, leborítottam egy másik alátéttel. Minden nap egyszer meglevegőztettem és ha száraz volt a teteje, akkor finoman meglocsoltam. Egyébként a csarép alá is lehet kevés vizet önteni, ha gyorsan kiszárad. A mag néhény nap után kicsírázott, és megjelentek a növénykék. Amikor már jól láthatóak akkor kell egy másik növény árnyékába tenni, hogy az védje az erős naptól, de továbbra is mérsékelten kell öntözni. Az én palántáim már centisek, és hamarosan kiültethetők lesznek. Hasonló módon nevelek tárkonyt, vörös sóskát, és pl. sarkantyú virágot is.

kocsmagomba 2025.05.07. 13:24:53

Sehol nincs itt egy pájsli recept? Jó, nem tévedek el, ha csinálnom kell, de azért mégis elvártam volna ettől a blogtól!

(szarvasborjú tüdő-szív-máj esett be az ajtón, tegnap éjszaka közepén még nem gondolta szegény állat, hogy minőségi étel lesz belőle... mocsok vadászok... én nem lőttem volna rá, esküszöm sajnálom szegénykét, de ha már így alakult.... )

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.05.07. 18:06:24

@kocsmagomba: Nálunk csak én enném, ezért a szomszédasszony szokott nekem főzni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.05.07. 20:07:09

@kocsmagomba: Ez egy nagyon jó környék! Van komatál osztogatás, ha valami jót főz valaki, visz a szomszédba is. Nyárnyitónak én főzök egy 30 literes bokgrácsban gulyáslevest, és itt eszik az egész környék :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.05.07. 20:07:58

@Andrass9: Másik szomszéd palócgulyást főz nyárzárónak :)

látjátok feleim szümtükkel 2025.05.08. 07:41:09

@kocsmagomba:

Több évvel ezelőtt volt szó róla, de poszt nem volt, akkor viszont részleteiben kiebeszéltük. Amikor még lehetett hentesnél árulni, én sokszor főztem - de szív nélkül, mert azt nem lehett kapni, csak a páslit - mert nagyon szeretem. Felénk kedvelt étel volt, még étteremben is lehett kapni.

Kumari 2025.05.08. 08:47:23

@kocsmagomba: MI vadnyúl pörköltet kaptunk a szomszédból. Sajnos, én nem tudtam enni belőle, fogalmam sincs, miért, eddig ettem...most szinte látni sem bírtam,Érdekes.Azt hiszem, a pájslit sem enném.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.05.08. 14:31:45

@Topy: Hiába: rossz pénz nem vész el - Welcome Back! A te memóriád jobb, mint az enyém :)))

atyaisten! Akkor még nem is főztem :)))
Babette nagyon finom szalontüdő receptet posztolt: megfőztem ugyanúgy én is, és remek volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.05.08. 19:36:10

Remélem jól időzítettem! Kaptam a gyerekektől egy Parkside akkumulátoros permetezőt, aminek a szára persze az első nap eltört. Azért ma megreparáltam, hogy kipróbálom. Volt kellemes napsütés, a lisztharmatot ki kell végezni.
A masina jó és könnyű, hamar végeztem!

látjátok feleim szümtükkel 2025.05.08. 20:37:37

@Andrass9:

www.gardenstyle.hu/marolex-vx-20---20-literes-akkumulatoros-permetezo

Már három éve hasznáélom. Időnként ki kell takartani minden részét, de még nem romlott el. Van hozzá két akku ( egyet adtak egyet vettem pluszba ), és a kertet egy huzattal végig tudom permetezni. két liter is kipermetez.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.05.12. 19:48:31

@látjátok feleim szümtükkel: Valami nem gömbölyű ... "2 liter is kipermetez" ... Azért az nagyon kevés :)

látjátok feleim szümtükkel 2025.05.12. 22:17:53

@Andrass9:

Nem tudok mit kezdeni a szövegszerkeszővel, néha ugrik a gépen a szöveg és bejönnek nem kyívánt ( mint most ide az y-on ) betűk, vagy kimaradnak. Lényeg az, hogy az utolsó cseppig kinyomja a folyadékot, tehát ha csak 2 liter kell, akkor annyit keverek be.
Ma vettem egy literes kézi akkus permetezőt, ez szobanövények kezeléséhez jó. Nem kell pumpálni, nyomja anélkül is a folyadékot. Udvaron kizárólag a cserepes növények kapnak permetet, egyébként az udvar bio.

látjátok feleim szümtükkel 2025.05.13. 08:58:52

Tegnap meglepetten vettem észre, hogy ebben az évben is van lakója a kert végén az öreg szilvafának. Sikerült kiselni, hogy egy fekete rigó család költött benne. A fiókák már csipognak, hallani, ahogy hívják a kaját.:D

Ez nagy siker, mert már négy éves a harkály által készített lakás, és 3 évben kelt benne madárka.
süti beállítások módosítása