Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Savanyútüdő

2014.05.08. 07:00 Blogkocsma

Vendégposzt: Babette_

 

Nagyanyám nevezte így: savanyutüdõ.

Aztán megtudtam, hogy a rendes neve szalontüdõ.

Arra már nem emlékszem, hogy mibõl és hogyan csinálta, meg azt sem, hogy én honnan tudom, hogyan kell csinálni.

Nem is csinálok túl gyakran, boltban ritkán kapni hozzávalót, úgyhogy csak kecskevágás után van, amikor elõveszem a fagyasztóból.

Most úgy kezdõdött, hogy hosszú hétvégére felmentést kaptam fõzésbõl, meg amúgy is vizsgaidõszak van, ilyenkor ritkán látogatom a konyhát.

Aztán az emberem bejött a kertbõl és azt kérdezte, hogy azért ugye gyümölcslevest összedobok.

Meg hogy majd eszik valamit, ne törõdjek vele, csak süssek kenyeret.

Meg ha majd nagyon éhes, eszik valami tésztát.

Mondjuk lekváros tésztát.

Uhh, két kölyök mellett azért én láttam már egysmást, majonézeskecsöpösmustáros rántottát kulimásszá keverve, mint mennyei étket, de a lekváros tészta az már túlmegy minden határon.

Áthaladva a sajtostejfölös tésztán, végül kiegyeztünk túróstésztában.

Aztán félóra múlva ismét rákérdezett a gyümölcslevesre.

Majd félóra múlva ismét. Úgyhogy összedobtam egy kis gyümölcslevest.

Közben pedig megláttam a belsõséget a fagyasztóban, és eszembe jutott a szalontüdõ.

Ami praktikus, mert lehet belõle sokat csinálni, tehát tényleg megúszom a fõzést hétvégére, meg jól is lakik, meg melegíteni is lehet.

Fölteszem a belsõségeket kissé sós vízben fõni, nekem most kuktához volt kedvem, hogy ne kelljen sokat sasszézni a konyhában, nem követendõ ötlet, mert a síp szeret a belsõség habjától eldugulni.

Zsírra rádobom a két kis fej hagymát meg egy kanál cukrot, és körbepirítom, a végén meg két evõkanál lisztet.

Ezt felöntöm a belsõségek fõzõlevével, közben erõsen keverem, hogy ne legyen csomós, és meghintem kicsi pirospaprikával.

A húsok közben hûlnek.

Amikor kicsit meghûltek, felvágom õket csíkokra, tüdõt, szívet, vesét.

Az én emberem szereti a hörgõket ropogtatni, úgyhogy nem kellett megtisztítanom.

Amikor a lé megforr, elkezdem ízesíteni: mustár, bors, babérlevél, almaecet, esetleg még cukor és só kellhet bele, és pár percig fõzöm. A végén tejföl.

Aztán belezúdítom a csíkokra vágott húst.

Közben ahogy akad idõ, elõkészítem a gombócokat.

Zsemlegombóc a szokásos, de nekem nem volt itthon zsemle, meg hát „jobban szeretem a forrázott gombócodat, mióta kóstoltam”.

Forrázott gombóc:

Zsírt felforrósítok, majd a lisztre öntöm folyamatos keverés közben. Utána forró vizet, annyit hogy éppen összeálljon.

Hagyom kicsit meghûlni, majd kis gombócokat formázok belõle és a fõzõvízbe dobom.

Ha jó a gombóc, akkor simán lehet formázni, még a kezet sem kell megvizezni hozzá, mert nem tapad.

Akkor jó, ha feljött a víz színére, és ott pár percet fõtt (nem húszat).

Fázisfotók nem készültek, de itt a végeredmény:

6.jpg

49 komment

Címkék: szív gyümölcsleves tüdő lekvárostészta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr326121859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.05.08. 08:46:10

@látjátok feleim szümtükkel: hiányolod vagy feleslegesnek érzed? (Mindenesetre a szövegben ott van.)

Megkívántam.
A 70-es években nagy kultusza volt ennek az ételnek mifelénk. Akkor is jellemzően kuktában főtt. Ha összejöttek az emberek, munkatársak egy kisebb lakásbulira, ez volt a főétel.
Ezt a forrázott gombócot nem ismertem. Mióta megtanultam rendes zsemlegombócot csinálni, inkább azzal csinálom majd.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.08. 08:49:38

@pizzaszeletvágó:

Valóban benne van, csak én a belsőség főzőlevében kerestem, felénk abba teszik, így belefő a besőségbe.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.08. 08:50:15

Ja, és felénk makarónival is ették.

2014.05.08. 08:58:01

Bocsássatok meg, de nem tudom kihagyni:
azért is érdemes kuktában főzni, nehogy úgy járjon a tüdő, mint Magyarország. :)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.08. 09:54:52

@pizzaszeletvágó: van, hogy az ember nem megy el két zsömléért (2*)11 kilométert...

2014.05.08. 10:47:25

@Babette_: érthető. Egyébként kérdezni is akartam, más ízű a kecske belsőség?

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.08. 10:48:38

@pizzaszeletvágó: most hogy kérdezed, belegondoltam....nemigen. a húsa igen, de a belsőség asszem nem

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.08. 10:51:36

@Babette_: Különben sem lehet ma már zsemlét kapni a boltban. Ezért használok én szikkadt kenyeret.
Jó ez a forrázott gombóc! Lehet variálni, hogy szalonnazsírral kevered, esetleg az apróra vágott szalonna pörcét is benne hagyod. (Nem én találtam ki, "Chuck ha szabadnapos" sorozatban láttam és tetszett. Megfőztem és izlett is.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.08. 10:55:16

Most viszont megértettem, miért vagy olyan zizi vizsgaidőszakban :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.08. 11:54:57

@Babette_:

Nem vitatom, de szerintem ha a belsőség együtt fő a babérlevéllel, akkor más lesz az étel íze, mint ha csak a mártásba főzik bele. Mellesleg nekem egyik kedvenc ételem, de csak amit házilag készítenek, a menzait nem szerettem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.08. 12:51:09

@Babette_: Ha engem csesztetnének félóránként egy gyümölcslevesért egy tétel tanulása közben, én is zizi lennék :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.08. 12:51:51

@látjátok feleim szümtükkel: Eznkívül régi inka és azték dalokat is énekelj nekik!

susztertangó 2014.05.08. 17:09:22

Jupíííí! Kinyílt az első pár virág a jezsámen bokor tetején!

2014.05.08. 18:08:01

@susztertangó: @látjátok feleim szümtükkel:

Namost arra válaszoljatok főkertészek, hogy József Attila egyre aktuálisabb Hazám című versében akkor most az ott jázmin vagy jezsámen tapsikol? Mert nekem itt valami nem kerek.

magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/jozsefa/hazam.htm

susztertangó 2014.05.08. 19:00:21

@látjátok feleim szümtükkel: Akár ott is lehetne, sacc/kábé 4 méter magasan van a csúcsa.
@pizzaszeletvágó: Kertész leszek és fajt védek mondta J.A. bár erre csak utalás van a fönti költeményben-mivel jázmint írt el kell fogadnunk, hogy az akár jezsámen is lehetett. Vagy nem.Amennyiben nem növényről, hanem csak éjjel utcán trécselő nőkről van szó, akkor meg lehettek Jázminok, akik megtapsolták az arra bandukoló költőt. Mai napság talán Szamantának, Dzsesszikának hívnák őket.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.08. 19:19:36

@pizzaszeletvágó:

Mondjuk a vikiben te is megnézheted.:)

A jázmin az olajfafélék, a jezsámen pedig a hortenziafélék családjába tartozó, de jellemzően fürtös fehér virágú, fás szárú növény. Hasonlítanak egymásra, ezért egyszerű halandó ( én is ) nem is nagyon tudja megkülönböztetni. Ami májusban kezd virágozni, az tulajdonképen jezsámen, de én jázminként ismerem.

Vannak kúszó fajták és vannak nagy bokorrá fejlődők, sőt van télen virágzó is.

2014.05.08. 20:17:13

@látjátok feleim szümtükkel: na látod! nekem pont a wiki miatt lett gyanús!
Te is leírtad a kulcsmondatot: jázminként ismered a jezsáment. Ahogy én is!
Én meg azt olvastam a wikiben, hogy 19. század végén és múlt század elején volt nagyon népszerű, ez József Attila ideje, és nagymamámé, aki a ház mellé ültette, és a wiki képén jezsámennek bemutatott növényt következetesen jázminnak nevezte.
Lehet, hogy József Attila jázminja tulajdonképpen jezsámen?
Hm. Ezért a felismerésért akár katedrát is kaphatnék valamelyik bölcsészkaron, vagy azt nem úgy osztják? :)))

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.08. 20:25:59

@pizzaszeletvágó:

Ne fesd az ördögöt a falra, mert még előbb-utóbb ráültetnek egy tanszékre, oszt székelhetsz.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.08. 21:17:46

@pizzaszeletvágó: Akartam küldeni kommentet, de lemondtam róla ...

2014.05.08. 21:36:44

@Andrass9: küldd el magánban! :))) Én is küldök valamit nem soká, még ma, amúgy is. (amit beszéltünk....)

susztertangó 2014.05.09. 00:09:34

Népszerű tévedés még az aranyeső ill. aranyvessző.A szellőrózsáról nem is beszélve. :-))

2014.05.09. 00:12:35

@susztertangó: aranyakat ismerem. Szellőrózsa az melyik? Mire gondolsz? Én csak vadon termő szellőrózsákat ismerek: erdei és bogláros szellőrózsát, hegyvidéki erdőkben nyílnak szinte együtt áprilisban.

medvedr 2014.05.09. 11:38:32

Nálunk még a kapribogyó és volt elengedhetetlen összetevője a szalontüdőnek. Ha nem volt zsemlegombóc akkor tésztával.

medvedr 2014.05.09. 11:39:07

Bocs, az és törlendő.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.09. 12:52:28

A kapribogyó bele való és kár, hogy még sosem jutott eszembe. No de ami késik, nem múlik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.09. 13:32:52

@medvedr: @látjátok feleim szümtükkel: Nekem a szomszédasszony főz tüdőt és nem tudom, tesz-e bele kaprit, de valóban passzol az ízhez.

susztertangó 2014.05.09. 16:01:02

@pizzaszeletvágó: kepguru.hu/search.php?q=liziantusz
Ezt szokták szellőrózsaként a piacon kérni és árulni.
----------------------------------------------------kepguru.hu/search.php?q=szell%F5r%F3zsa

2014.05.09. 16:35:33

@susztertangó: aha, közte van a képek között az erdei szellőrózsa is, amit írtam, háttérben látszik a magashegyi bükkös, még lomb nélkül áprilisban.
kepguru.hu/foto/162108/erdei-szellorozsa

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.09. 16:59:38

@pizzaszeletvágó: Nekünk ilyenből garmadával van a feleségem virágosaiban.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.09. 20:05:21

@susztertangó:

Gugli szerint a liziantusz ( lizike ) nem szellőrózsa féle, hanem nagyvirágú préritárnics.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.09. 20:21:09

Szép estét!
A tüdőt szeretem. A hörgőropogtatóval pedig maximálisan egyetértek, az a tüdő legjobb része. Nálunk pörköltnek készült leginkább, ezt a verziót (vagyishát, valami ilyesmit) éppen akkoriban készültem elkövetni, mikor az orvos eltiltott. Azért egy tányér erejéig vállalnám a kockázatot, különösen, ha kecskéből készül az étel.

susztertangó 2014.05.09. 20:40:16

@látjátok feleim szümtükkel: Ja, erre mondtam, hogy népszerű tévedés.
@Waka: Tüdőről nekem a Gondozó ugrik be.Hörgőropogtató... jáj.

2014.05.09. 21:01:12

@Waka: Ehhez képest az egyik helyen, ahová minden alkalommal meghívnak segíteni, mikor disznót vágnak, a tüdőből minden porcogót ki kell szednem, a fejéből sőt még a füléből is mindent, mert porcogó nem kerülhet se a hurkába, se a disznósajtba, a gazda akkor inkább a kutyának adja.
(Ettől függetlenül jókat csinálunk.)

Most, hogy mondod, nekem is eszembe jutott, hogy régebben többször csináltam ilyen tüdő-szív-vese pörköltet. Hogy szoktam le róla, nem is tudom. Biztos nekem is orvos mondta. :(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.09. 21:24:38

@susztertangó: C'est la vie. Cigaretta: gégeropi.
@pizzaszeletvágó: Füléből??? Akkor mi marad?

2014.05.09. 21:31:59

@Waka: a jól megfőtt füléről a bőr megmarad, az persze kell neki, késsel lekapva, lehúzva, amennyi jön, annyi, többit már várja a vizslája :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.09. 21:51:44

@medvedr: savanyú urbokát szoktak, de nekem az túl fura.
de a kaprit legközelebb kipróbálom, jó ötlet.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.09. 21:54:44

@pizzaszeletvágó: Persze, értem én, de ez olyan, mintha a pilótakekszről leszednéd a tésztát, hogy a közepe nélkül edd meg.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.10. 08:42:37

@Andrass9: A te blökid biztosan örülne neki a sok csont után. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.10. 15:56:25

@Waka: Az enyém MINDEN ételnek minősített dolognak örül :) Amit a gazdi ad, az biztos ehető felkiáltással nem adunk neki málnát, mert akkor azt lelegelné. A cseresznyét és a meggyet azt a fáról eszi ...

süllőcske 2014.05.11. 00:42:41

Finom savanyú tüdő. Szeretem, és sok kis változtatást is elbír ez az étel, igenis játékos műfaj. Nemrégiben én is főztem.
De most kaptam tüdőt, nyelvet, szívet, csontot, egyebet. Egyszerre. És nem szalontüdő lett, hanem kocsonya. Nekem tetszett, hogy a puha belsőségek alkották a húsrészeket.
süti beállítások módosítása