Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Rakott krumpli újra

2024.10.23. 07:00 Andrass9

Mert miért ne - ismétlés a tudás anyja! Jóbarátok jöttek a pocsolyán túlról, őket akartam megvendégelni valami finomsággal.

31.jpg

A rakott krumpli egy Jolly Joker, mert lehet mindenféleképpen fűszerezni - mindent szeretettel fogad.

Felhoztam a pincéből kétféle kolbászt, mert az kell bele. Mindjárt egy fél kosár krumplit is összeszedtem. A hozzávaló előkészítettem:

  • 2 kg hajában főtt krumpli
  • 12 keményre főtt tojás, amit a vizes fazékban valő rázással hámoztam + 1 nyers tojás az öntetbe.
  • 1 szál csípős házi füstölt kolbász
  • 2 szál édesnemes füstölt kolbász
  • 2/3 kg házi tejföl
  • 35 dkg zsírmentes joghurt (ezt a kettőt persze görög joghurttal is helyettesíthettem volna, ha van a csodahüttőben).
  • 1 szerecsendió
  • 1 ek só (összesen)
  • vaj a tepsi kikenéséhez (kitudja mennyi, de kevés)
  • 1 késhegynyi őrölt fehérbors
  • 1 mokkáskanál pirospaprika (Farkas féle)

10.jpg

Az öntethez először két tojást akartam keverni, de feleségem lebeszélt, hogy összerántja a szaftot (és igaza lett volna), így a kettőből csak egyet használtam el.

A tejfelhez hozzáöntöttem a yoghurtot, hogy könnyebb legyen és spóroljak a zsíron. A szerencsendió darabkákat ráreszeltem a tejfel és yoghurt párosra, beleütöttem a tojást, egy kk sót is szórtam bele. Az egészet habverőfejjel összedolgoztam homogén folyadékká. A többi sót asztali sószóróból szórtam rá minden rétegre, de igencsak spórolósan!

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A vajat a papírjánál fogva elkentem a tepsi felületén, hogy meggátoljam a krumpli leégését.

15.jpg

Szeleteltem a krumpliból, felvágtam a kolbászokat és az első tojást is szeltem a megfelelő masinával.

16.jpg

Indult a lerakás. Legalul krumpliréteg, amire jött a kolbász. A csípőset az egyik végére raktam, hogy tudjunk választani. A maradék helyre nem csípős kolbász került. A csípőset meglocsoltam a tejfeles öntettel. Ezután a többi kolbász is kapott tejfelt. Letakartam a kolbászréteget egy tojásréteggel, amit szintén tejfeleztem. Ekkor a csípős-édes kolbászos részt elválasztottam élire állított krumpliszeletekkel: így tálalásnál egyértelmű a határ a tepsiben.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

A rakosgatást folytattam, míg elfogyott az alapanyag nagy része.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Az utolsó réteg krumpli lett, amit szintén locsoltam hasonlóan az előző rétegekkel. Erre pedig dekorációnak szórtam pici pirospaprikaőrleményt, mert miért ne, és be is toltam a sütőbe 180C fokra 20 percre.

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

Szégyen és gyalázat, de elfelejtettem tányér- és (és villa-)képet készíteni, csupán a félig kiürített tepsit tudtam nyitóképnek feltenni.

Tökéletes lett, és a csípős se marta a szánkat, mert a tejfel enyhítette a kapszaicint :)

64 komment

Címkék: tojás krumpli vaj fehérbors szerecsendió pirospaprika tejfel füstölt kolbász yoghurt Farkas András

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7918713926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.10.23. 11:06:17

Én mindig teszek alá apróra vágott hagymát, sokkal jobb úgy a szaftja.

Múltkor tett bele a nejem szárított gombát.
Csak ajánlani tudom mindenkinek!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.10.23. 11:39:24

@gigabursch: A gombával a gondolatomat találtad el, hisz ott figyel 4 shitakee a fagyasztóban, és az maga az umami! Sajnos feleségem nem eszik gombát, se a gyerekeim - nem tudják megemészteni.
A hagymát szándékosan hagytam ki, hátha így könyebb lesz az étel, mert a vendégeink két napja ételmérgezést kaptak (ja . ennyi tejfellel és tojással).

kocsmagomba 2024.10.25. 17:25:43

Szeretném megkérdezni, műsoron kívül.
Látott-e már valaki, normális, szakmájához, de legalább az elvállalt feladathoz értő Ügyvédet???? Csak ennyi, az elvállalt feladatnak utána néző, a jogszabályokat értelmezni tudó ügyvédet?
Ezek ugyanis, ha villanyszerelők lennének, halomra halnának meg az emberek.
Én még nem láttam ilyet.
Levett kb. 400 ezerre, egy másik ügyfelet szintén, közben én magam csinálom a dolgot, írom a szerződéseket és postázok és telefonálok a hivatalokba, amit ő csinált, azt meg kukázom. A másik oldalon lévő szerződő fél beszélt rá, pontosabban kettő, mert 3 oldalú a dolog. Kurvára megbántam. És ki is kell fizetnem, nincs mese.

Kumari. Láttál már hozzáértő ügyvédet? Nem szófacsarót egy válóperben, hanem olyat, aki egyértelmű törvények mentén egyértelmű szerződést tud hitelesíteni? Én még nem. A legfontosabb szerződéseimet mindig magam írtam és mind átment a felsőbb hivatalokon, engedélyezési hatóságokon.
Most rámegy ez a gyönyörű hétvégém....

kocsmagomba 2024.10.25. 17:42:21

@kocsmagomba: ...és még az orvosokat szidják, akik ingyen dolgoznak, az ügyfeleiktől pénzt nem kérhetnek és nem fogadhatnak el, különben elviszik őket bilincsben...

ügyvéd, pincér készpénzt a semmiért az oké...

meg a jó ....!
lennék 2 évtizeddel fiatalabb, nem maradnék itt

látjátok feleim szümtükkel 2024.10.25. 17:59:21

Házastársat, ügyvédet meg orvost válasszon mindenki magának, és később saját magát szidja, ha rosszul választott.:D

kocsmagomba 2024.10.25. 18:10:52

@látjátok feleim szümtükkel: de a fodrászt miért nem viszik el bilincsben a rendőrök, ha tudva tudja, hogy annak az ügyfelének ad hamarabb időpontot, aki többet fog zsebbe adni készpénzben???

ne kérdezzek ilyet, vagy a mi a sütőtököm????

kocsmagomba 2024.10.25. 18:12:12

@látjátok feleim szümtükkel: ja, és ügyvédből nem lehet jót választani, mert nincs, mind barom

gigabursch 2024.10.25. 20:32:40

@kocsmagomba:
Nagy vonalakban mégis milyen ügy és merre?
Tehát pl: Földügy és Csongrád, vagy autótörés és Heves megye.

Úgy esetleg talán valamit lehet...

látjátok feleim szümtükkel 2024.10.25. 20:58:41

@kocsmagomba:

Vannak jó ügyvédek, de én senkinek, még rokonnak sem ajánlok, engem utólag senki ne szidjon.

látjátok feleim szümtükkel 2024.10.27. 14:23:18

@Andrass9:

Személyleírást nem adnál a rétesekről?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.10.27. 14:55:19

@látjátok feleim szümtükkel: Bocsánat, de azzal megsérteném a rétesek személyiségi jogait!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.10.27. 18:28:59

Vettünk a gyulai piacon birskörtét: egyenként 1 kilósak voltak! A fél kamra megtelik birskompóttal :)
Ezen kívül lesz sok birsalmasajt is: a feleségem kivételesen nem spórolja ki belőle a cukrot :)

kocsmagomba 2024.10.28. 11:00:18

@Andrass9: Helyes. A birsalmasajt a Cukor tartósításának legjobb módja! :)))

@látjátok feleim szümtükkel: Biztos valami fish&chips-es volt az angolos rétes, zöldborsó pürével, a káposztás meg valami bajor káposzta kolbásszal. :))) Nem meri elmondani. :)

@gigabursch: Nem ilyen problémák, de nagyon köszönöm a felajánlást. Önkormányzatokkal kell szerződéseket kötni feladatokra. A téma egyértelműen szabályozott magasabb jogszabályokban, ennek ellenére, amit kézhez kaptam szerződés tervezeteket, kukáznom kellett. Magam írom most, bevonva az illetékes jegyzőket. Nincs tehát semmi vita, semmi probléma, "mindenki egyért-egy mindenkiért", csak szerencsétlenségünkre ügyvédet fogadtunk, az egyik résztvevő kérésére. :( Hiba volt. Megfizetjük.

gigabursch 2024.10.28. 12:32:11

@kocsmagomba:
Ööö... Még nem ajánlottam fel semmit.
Csak azt "térképeztem", hogy tudok-e egyáltalán bármiben is tippet adni.

Amúgy, ha a jogász nem dolgozik rendesen, akkor TIG-ben le kell írni, hogy nem teljesítette a dolgát, és vagy dolgozik rendesen vagy csók.
Mindezt másodpéldányban megküldve a fogyasztóvédelmi, jegyzöi és mük oldalakra.
Ilyenkor szoktak egy kicsit fuldokolni...

kocsmagomba 2024.10.28. 19:51:08

@gigabursch: "Még nem ajánlottam fel semmit."

Én is úgy értettem, hogy megoldjuk itt a problémánkat, de köszönöm az együttérzést.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.10.31. 12:18:53

Feleségem Törökországba megy. Bejártuk Budapestet török Líráért. de csak a 12. pénzváltónak volt. Legjobb ár az OTP lett volna, de ők nem tartanak (így még én is tudnék olcsóbb lenni).
@Kumari aki Nilüfer: Van esetleg valami jótanácsod? Ez egy katolikus csoportos út busszal Törökországban, de azért ő is mehet velük.

gigabursch 2024.10.31. 19:57:04

@Andrass9:
A) keress egy török pénzváltót... :-)
B) szerintem helyben az € beváltható

látjátok feleim szümtükkel 2024.11.01. 09:17:27

@Andrass9:

A füge nem sértődik meg ha elmondom, hogy még nem puha de már érésben lévő nagy méretű fügéket lehéjaztam, négybe vágtam és megfőztem, de csak annyira, hogy ne essem szét. Kardamomot, gyömbért és kevés cukrot kevertem a meleg gyümölcsbe, amit lehülve üvegbe tettem és kidunsztoltam. Nagyon jó lett.

Kumari aki Nilüfer 2024.11.01. 11:09:55

@Andrass9: Ha nem késtem el: nem muszáj váltani, kinn elfogadják boldogan az eurót és a dollárt, kivéve nyilván az állami intézményeket( múzeum. stb) de az idegeSvezetőnál általában lehet váltani.

Prograomokat nem tudok amit mi kihagytunk, és bánom, az Isztambulban a vastemplom.

Kumari aki Nilüfer 2024.11.01. 11:11:21

@látjátok feleim szümtükkel: Igen,,egyik évben a félérett és zöld, de azért már fejlett fügét csemege savanyúságnak tettem el, Nem rossz, érdekes egzotikus íze lett, de nem lett a kedvencünk.

látjátok feleim szümtükkel 2024.11.01. 14:32:22

Nagy veszteség ért. A kiskutya meghajtotta az udvaron szaladgáló hófehér japán selyemkakast, az megijed, berepült a nagykutyához, az meg levadászta. Én meg kopaszthattam.:(
Egyébként szép sárga a bőre. Majd pörkölt lesz belőle.

látjátok feleim szümtükkel 2024.11.01. 14:33:39

@Kumari aki Nilüfer:

Ez a füge zselés állagú lett ( nyersen már ehető volt ), nem nagyon édes, és kellemes az íze.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.11.01. 15:17:57

@Kumari aki Nilüfer: Idén rengeteg termett, feleségem befőzte lekvárnak. Remek ajándéknak is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.11.01. 15:30:49

@Kumari aki Nilüfer: Végül is kaptunk. Persze eurót is visznek - éhen nem fognak halni. Nem Isztambulba mennek, ez valami vallásos csoport szervezés 9 napra.
De kedvenc szomszédainkkal megy a feleségem, így jó kezekben lesz!

látjátok feleim szümtükkel 2024.11.02. 07:53:12

Most már biztos, hogy jön a tél. A macska kinyalta a reggeli után a tányérját. Az este még nem, pedig ugyan ezt ette akkor is.:D

Kumari aki Nilüfer 2024.11.02. 16:31:44

@látjátok feleim szümtükkel: Az én Teréz cicám is meglepően sokat eszik( persze válogat azért), szép nagy már a bundája, és a hája is alakul:)

Kumari aki Nilüfer 2024.11.02. 16:33:00

@Andrass9: Kérdés, milyen vallás:) Iszlám??:D Viccdet félre, a keresztény vallás emlékeit egyre durvábban törlik el, mindenből mecsetet csinálnak.

Fenchurch68 2024.11.02. 19:35:50

Gyerekkoromban nagymamám mindig kérdezte szülinapom előtt, hogy mi legyen az ünnepi menü, és mindig rakott krumplit kértem :)
Régen én is így csináltam, de az uram minden rakott ételt nyersen összerakva hosszan süt, és mióta kipróbáltam így a rakott krumplit, csak így csinálom én is, kicsit több tejföl kell rá, és a krumplit hajszálvékonyra gyalulom, de szuperül belefő a krumpliba a tejfölös-kolbászos szaft (a tojást azért megfőzöm :D )

kocsmagomba 2024.11.02. 20:00:50

@Kumari aki Nilüfer:

"a keresztény vallás emlékeit egyre durvábban törlik el, mindenből mecsetet csinálnak."

Kezdjük mindjárt a Hagia Sofia-val. Ami 2020 óta már csak mecsetként működik, műemlékként nem látogatható.
Az a templom már 900 évvel azelőtt épült, minthogy az első török szultán rátette volna a mancsát.
Érted: 900 év. Kilencszáz év. Azelőtt 900 évvel. Nem tudom elégszer leírni, hogy a teljes magyar történelemmel összemérhető ideig állt már, Szent Istvántól Kossuthig például, mielőtt az iszlám magáévá tette.
Tehát az épület most kb. 1500 éves. A Római Birodalom még állt, mikor az első templom megépült azon a helyen. Majd annak pusztulása után épült ez. 1500 éve.
Ezek a senkiháziak meg eltakarják (lerombolták?) az embert ábrázoló mozaikokat és kitiltják a keresztényeket. Tolvaj rablóbanda.
Aki még látni szeretné saját szemével a bizánci, Kelet-Római birodalmi mozaik művészetet, legalább kicsiben, az Ravennába kell utazzon, Olaszországba. Megéri.

tinyurl.com/bdecv84w

Egyébként az odáig vezető úton találni néhány fontos keresztény emléket, ami nem templom, így nem mecset. Van akinek érdekes ez.

kocsmagomba 2024.11.02. 20:14:25

@Fenchurch68: én is nyersen rakom le a krumplit, még csak nem is vékonyra szelve, az már gratin lenne

Kumari aki Nilüfer 2024.11.03. 08:12:17

@kocsmagomba: az iszlámban ez az egyik visszataszító, hogy lerombolja a mások kultúráját. sajnos..a Hagia Sophiában jártunk, mikor még műemlék volt, már akkor tele volt nyomva Allah sok nevével, de azt el lehetett fogadni, azt, hogy a múltját magtagadják, azt nem. De az iszlám robbantott már sokezer éves ő
óriás Buddhát is, ma meg mutogatják jó pénzért a helyét.

Atatürk az addig nem létező Törökörszág létrehozásakor a nemzetté válás jegyében nemcsak a fez és a turbán viselését tiltotta be( a haladás és nyugatosodás jegyében), hanem a műemlékek védelmét is. Egyszerűen kodobták, beépítetták, szétszedték, elhordták a római és még régebbi emlékeket, az a szerencse, hogy ott annyira sok volt, hogy a török barátaink szerint ha kimégy babot kapálni, műemléket forgat ki a kapád.Így maradt meg sok nagyobb romváros, főleg a kevésbé szem elétt lévő keleti régióban, vagy ahol kicsit iszlámosították lerombolás helyett( pl, a templomokat) Pedig a törököknél Atatürk idejében igazából a vallást is visszaszorították, ennek köszönhetik, hogy ma nem radikális iszlám állam, de sajnos egyre jobban nyomul ott is a törekvés az államvallás, vagy vallásállam kialakítására. Ami szomorú.

Kumari aki Nilüfer 2024.11.03. 08:16:52

@kocsmagomba: én is próbáltam, de nekem/szerintem valahogy jobb ízű az egészz, ha héjában fótt krumplival csinálom.

Viszont pénteken nagyon jól sikerült az ebéd, velőscsont és karajcsont levest csináltam, előétel a velős pirítós..igen szeretjük. Elég is volt az előétel és a tömény leves( zöldséggel és cérnametélttel), a töltött káposztára nem is került sor, pedig az is kivátelesen finom( nem nagyon értem, hogy van, hogy kétszer sem sikerül ugyanolyanra a töltött káposztám..sose rossz, de néha nagyon jü)

kocsmagomba 2024.11.03. 09:51:13

@Kumari aki Nilüfer: A káposzta az oka. Nyersen talán meg sem érzi a kóstoló, hogy mit fog megfőzni, de főzve adja ki az ízét. Inkább úgy írom: főzve kell kiadnia az ízét. Zsákbamacska. :)
Sajnos a bóti hús is lehet ízetlen.
Eljött a töltöttkáposzta szezon, én is túl vagyok az elsőn. Ma még megcsinálom a másodikat.

kocsmagomba 2024.11.03. 16:26:28

@Kumari aki Nilüfer:

"valahogy jobb ízű az egészz, ha héjában fótt krumplival"

Ezt hívom "hiában" főtt krumplinak, nem pedig héjában. :)
Tényleg fene vacakoljon előre a főzéssel, mert összefősül az a szaftokkal, nekem a héj íze nem ad hozzá, inkább elvesz. De ízlés dolga. Hiába. :)

Ellenben kész a töltött kápi.
Most különleges. Édeskáposzta levelekbe van töltve a szokásos töltelék, körberakva gazdagon savanyú káposztával. A savanyú káposzta alapanyag is ugyanabból a kertből van, mint az édeskáposzta fej/levél. Összetalálkoztak a fazékban.

gigabursch 2024.11.03. 17:56:57

@Kumari aki Nilüfer:
Sajnos az iszlámnak ez az arca épp a hódító jellegéből fakad.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.11.03. 17:59:55

@kocsmagomba: Felcsigáztad az étvágyamat! Feleségem holnap meg 8 napra: lesz időm töltött káposztára, meg vadasra, meg gombára, meg halakra :)

Kumari aki Nilüfer 2024.11.03. 19:58:21

@gigabursch: Igen, ámbár a Koránban van azért tanítás a vallási türelemről is..de nyilván azt nem őhajtják annyira gyakorolni.De a mostani rezsom kifejezetten erősíti a radikális iszlámot, ami veszélyes út.Már amennyire fél szemmel érdeklódök a török politika iránt, ezt látom..Fourcsa világ an ott is manapság.

@kocsmagomba: én szarmári(szabolcsi) módon szoktam a töltött káposztát hegeszteni, édeskáposzta abálva, semmi savanyú(apró sem), és paradicsomosan. Szeretem a hajdúsági savanyú káposztást is, de én ezen a paradicsomosan nőttem fel. És igen, a káposztákkal állandóan bajom van..keresem azt a szép vékony lapú fejeskáposztát, ami az álmaimban szerepel...

Kumari aki Nilüfer 2024.11.09. 12:45:27

tegnapelőtt én is rakott krumplit csináltam, semmi extra, kicsit több szalonna, és mivel kevésnek találtam a tejfelt, egy is besamellel is megkínáltam, Igen jó volt( nem szeretem, ha szárazon szétesik, az a jó, kellően szaftos)

Kumari aki Nilüfer 2024.11.12. 08:24:13

@Andrass9: Előfordul olykor, nincs azzal baj:) De mindenki egyszerre????

Idén nem volt nálunk Márton napi ebéd, valahogy nem jött ki a lépés, ráadásul nincs it itthon liba, csak kacsa. De ha kapk két libacombot, a hétvégére csak pótolom..nehogy egész télen éhezzünk.( mert aki Márton napján libát nem eszik, egész télen éhezik- így szól a rigmus)

vörösbor(de)minőségi 2024.11.12. 11:10:46

@Andrass9: esetleg erről recept?(nyilván nem néztem utána annak,ha már ez létezik az oldaladon)
kaptam nem kevés ámde gyönyörű birseket,és ezt tartanám szupernek,valamint időtállónak,sőt nagyon finomnak!
a poszthoz kérdés:a főttkrumplikat nem lehet(ne) a tojásos-hangszerrel szeletelni? (valóban szuper hangszer,próbáld ki,pengetni kell :) )

vörösbor(de)minőségi 2024.11.12. 11:21:42

@Fenchurch68: de jó,hogy ezt irtad-én az uborkagyalun tolom le a krumplikat,és varázslatosan finom íze lesz a rakottkrumplinak,de még a kolbászokat kicsit megsütöm,ebből az értékes zamatos zsiradékot megkapja a rengeteg tejföl amivel a rétegeket "testápolom"-és a tojásokon kivül mindent nyersen..(ennél már csak az jobb,ha más készítí el,és bármilyen módszerrel)

látjátok feleim szümtükkel 2024.11.12. 13:52:50

@Kumari aki Nilüfer:

Van egy régi káposztagyalum, csinálj magadnak. Ez olyan vékony szálút gyalul, szerintem már antik példány.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.11.12. 15:28:04

@vörösbor(de)minőségi: A főtt krumplit is remekül lehet a tojásszeletelő hárfával/mandolinnal :) Legtöbbször én is azzal szeletelem.
blogkocsma.blog.hu/2015/04/14/birskortesajt
Gyulán a piacon átlag egy kilós birset árultak!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.11.13. 11:10:24

@Andrass9: Megjött a feleségem Törökországból. Csodásan érezte magát, rengeteget látott és utazott.

Kumari aki Nilüfer 2024.11.14. 09:29:20

@látjátok feleim szümtükkel: nem a gylult vékony hiányzik, hanem a tölteni való vékony levelű. Amit mostanában vettem istenuntog abálhatom, alig puhul, plusz nehezen tekeredik...

Kumari aki Nilüfer 2024.11.14. 09:32:10

@Andrass9: Törökország csodálatos, a törökök remek vendéglátók. Csak ne haragudjanak meg, mert akkor ölni is ékesek..impulzív népség.

látjátok feleim szümtükkel 2024.11.14. 17:44:03

@Kumari aki Nilüfer:

Felénk a piacon, meg HMVH-en is szokott lenni lapos fejű káposzta, abból jó a levél, mert vékony az ere, és abból van a szép hosszú szálú gyalult is. Szerintem más az íze is, mint ezeknek a vastag levelűeknek.

Kumari aki Nilüfer 2024.11.15. 11:50:47

@Kumari aki Nilüfer: Képesek..köszönöm, Régi és érthetetlenül makacs szokásom, hogy gyorsan és félvakon-vagyis alig nézek a képernyőre( ráadásul két ujjal ) gépelek, és soha nem olvasok vissza..itt pedig nem találtam még javítási lehetőséget.

@látjátok feleim szümtükkel: Igen, és van az az egészen csúcsos, az is szép vékony levelú..csak amikor én arra járok, éppen nincs.Ha van, veszek többet, feldolgozom ( abálom), fagyasztom, vagy felvágva előre párolom pl, káposztás kockához és azt is fagyasztom .Ha előveszem, csak rápirítok, gyors megoldás, mert ugye ha finomat akarunk, állhatok mellette istenuntig..akkor állok a sok mellett egyszer, és máskor nem kell.Mi nagyon szeretjük a töltött káposzta" bundáját", és igen nagyon más-sollak fimonabb-a vékony levél.

Kumari aki Nilüfer 2024.11.15. 11:53:02

tegnapelőtt elkészült a szezon első kocsonyája, szerénytelenség nélkül: igen jó.

látjátok feleim szümtükkel 2024.11.15. 14:30:32

@Kumari aki Nilüfer:

Én meg csudásan jó birsalma sajtot, és ivólevet készítettem. Ha jól emlékszem mintha te írtad volna, hogy héjastól főzöd, no én így tettem, és roppant jó módszernek találtam. Kiöntés után rögtön beszáradt a teteje, ma meg már meg is lehet fordítani, és ráadásul világos színű, ami nagyon mutatós.

Kumari aki Nilüfer 2024.11.16. 10:40:37

@látjátok feleim szümtükkel: Nem én írtam, soha nem csináltam birsalma sajtot.de örülök, hogy jól sikerült!

látjátok feleim szümtükkel 2024.11.16. 18:16:40

@Kumari aki Nilüfer:

Én viszont ma láttam a helyi piacon lapos savanyított káposztát apróval együtt, sajnos nincs teleportálom, így nem küldtem belőle.

A röhej a birsalmasajt vonatkozásában, hogy nagyon egyszerű csinálni, de eddig egyszer csináltam, az nem sikerült.

Kumari aki Nilüfer 2024.11.16. 20:20:24

@látjátok feleim szümtükkel: Kedves vagy, de én nem savanyúból szoktam, és szatmári vagyok, nálunk édeskáposztába töltjük, és paradicsomosan, A savanyút is megesszük, jó is, de valahogy nem szánom rá magam.

látjátok feleim szümtükkel 2024.11.17. 07:30:17

@Kumari aki Nilüfer:

Két piacon szoktam nyers lapos káposztát is látni. Érdemes benézni.
süti beállítások módosítása