Mert miért ne - ismétlés a tudás anyja! Jóbarátok jöttek a pocsolyán túlról, őket akartam megvendégelni valami finomsággal.
A rakott krumpli egy Jolly Joker, mert lehet mindenféleképpen fűszerezni - mindent szeretettel fogad.
Felhoztam a pincéből kétféle kolbászt, mert az kell bele. Mindjárt egy fél kosár krumplit is összeszedtem. A hozzávaló előkészítettem:
- 2 kg hajában főtt krumpli
- 12 keményre főtt tojás, amit a vizes fazékban valő rázással hámoztam + 1 nyers tojás az öntetbe.
- 1 szál csípős házi füstölt kolbász
- 2 szál édesnemes füstölt kolbász
- 2/3 kg házi tejföl
- 35 dkg zsírmentes joghurt (ezt a kettőt persze görög joghurttal is helyettesíthettem volna, ha van a csodahüttőben).
- 1 szerecsendió
- 1 ek só (összesen)
- vaj a tepsi kikenéséhez (kitudja mennyi, de kevés)
- 1 késhegynyi őrölt fehérbors
- 1 mokkáskanál pirospaprika (Farkas féle)
Az öntethez először két tojást akartam keverni, de feleségem lebeszélt, hogy összerántja a szaftot (és igaza lett volna), így a kettőből csak egyet használtam el.
A tejfelhez hozzáöntöttem a yoghurtot, hogy könnyebb legyen és spóroljak a zsíron. A szerencsendió darabkákat ráreszeltem a tejfel és yoghurt párosra, beleütöttem a tojást, egy kk sót is szórtam bele. Az egészet habverőfejjel összedolgoztam homogén folyadékká. A többi sót asztali sószóróból szórtam rá minden rétegre, de igencsak spórolósan!
A vajat a papírjánál fogva elkentem a tepsi felületén, hogy meggátoljam a krumpli leégését.
Szeleteltem a krumpliból, felvágtam a kolbászokat és az első tojást is szeltem a megfelelő masinával.
Indult a lerakás. Legalul krumpliréteg, amire jött a kolbász. A csípőset az egyik végére raktam, hogy tudjunk választani. A maradék helyre nem csípős kolbász került. A csípőset meglocsoltam a tejfeles öntettel. Ezután a többi kolbász is kapott tejfelt. Letakartam a kolbászréteget egy tojásréteggel, amit szintén tejfeleztem. Ekkor a csípős-édes kolbászos részt elválasztottam élire állított krumpliszeletekkel: így tálalásnál egyértelmű a határ a tepsiben.
A rakosgatást folytattam, míg elfogyott az alapanyag nagy része.
Az utolsó réteg krumpli lett, amit szintén locsoltam hasonlóan az előző rétegekkel. Erre pedig dekorációnak szórtam pici pirospaprikaőrleményt, mert miért ne, és be is toltam a sütőbe 180C fokra 20 percre.
Szégyen és gyalázat, de elfelejtettem tányér- és (és villa-)képet készíteni, csupán a félig kiürített tepsit tudtam nyitóképnek feltenni.
Tökéletes lett, és a csípős se marta a szánkat, mert a tejfel enyhítette a kapszaicint :)