Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Az elengedhetetlen tavaszi spenót

2024.03.24. 07:00 Andrass9

Márciusban már megbolondulok a spenótpüréért! Annyit meg tudnék enni, amennyi nincs is :)

24.jpg

Szerencsémre olyan sok terem minden tavasszal, hogy dobozszám tudom már elõkészítve lefagyasztani, oszt egész évben foglalja a drága helyet a mélythûtõben.

Szerencsére még azelõtt lecsapok rá, mielõtt útban lenne :)

Most is elõvettem az elsõ dobozzal, hogy ezt most megfõzöm. Kivételesen nem készült fénykép az hozzávalókról, de azért leírom:

  • 1/2 kg darabolt és párolt spenótlevél (ez most szárastul)
  • kb 1 liter friss házi tej
  • 3 ek zsír
  • 3 ek liszt a rántásnak
  • 4 girizd fokhagyma
  • 20 dkg prézli (amit végül nem használtam)
  • 1 ek õrölt bors
  • 1 tk só
  • 2 dkg vaj a tojás sütéséhez
  • 2 XL-es tojás
  • 10 tekerés frissen õrölt bors a tojásra

Nekiláttam a rántás készítésének. Valamiért én disznózsírral szeretem a legjobban a spenót rántását. Világos zsemle színûre lepirítottam. A fokhagymát feldaraboltam kicsire, és a rántásba tettem. Amikor már mindent elöntött a sülõ fokhagyma illata, fogtam a doboz spenótot és beletettem a rántásba (elõtte azért kiolvasztottam...)

10.jpg 11.jpg 12.jpg 13.jpg

Belekevertem a rántásba a spenótot, maj elõször kisebb mennyiségû tejjel öntöttem fel, hogy a rántást csomómentesre tudjam keverni. Ezután az egész üveg tejet beleöntöttem (ez se volt sovány: 4,2%-os tejet kapok az Inárcsi Sajtmanufaktúrától). Belenyomtam a botmixert és pürésítettem.

14.jpg 15.jpg 16.jpg 17.jpg

Egy mini serpennyõbe tettem a vajat. Lassú tûzön melegítettem, miközben liberálisan megszórtam frissen darált borssal. Nagyon szép ez a tojás (a solymári terményboltból hozzuk). Addig sütöm, míg a fehérje kezd megkeményedni, de a sárgája még folyik.

18.jpg 19.jpg 20.jpg 21.jpg

Közben összeforraltam a tejjel a spenótpürét. Kiszedtem magamnak egy nagy tányérnyit a pürébõl, amire rácsúsztattam a tükörtojást. Kiváncsiságból belekanalaztam a maradék tepertõmet a pürébe.

22.jpg 23.jpg 25.jpg 26.jpg

Ez egy nagyon jó ötlet volt, mert mintegy levesbetét szerepelt, és lehetett enni a pürét spenótlevesnek :)

Ez a fazéknyi fõzelék 3 napig kitartott, mert csak én ettem :))

162 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3818362285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2024.03.30. 16:08:39

@Tangó Suszter: pontosítsunk: tőlem tudtad meg a tutit! ?
Spenót, über alles! Én máshogy készítem, de ez semmit nem jelent. Terhességem idején is annyit ettem (a kelbimbóval felváltva), hogy csodálom, hogy a fiam nem zölden született. ?
Áldott húsvétot mindenkinek!

kocsmagomba 2024.03.30. 17:22:39

@AnicasubRosa: Az én fiam pedig szinte átmenet nélkül ment át a mellbimbóról a kelbimbóra. :)))
Minden kertbe ültetni kellett ilyen furcsa káposztát. Esküszöm én is akkor szerettem meg, addig nem is ettem, a pici gyerektől tudtam meg, hogy az jó. :)))
Üdvözlet a kocsmába betérőnek! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.03.30. 18:07:50

@látjátok feleim szümtükkel: A birkapörkölt már csak puhul nagyon pici lángon. Bográcsban főztem, majd átment a vaslábosba. Kicsit elsóztam ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.03.30. 20:12:37

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem sincs jobb ötletem. Amúgy is főtt krumplival terveztem felszolgálni :)

Tangó Suszter 2024.03.30. 22:56:56

@AnicasubRosa: Én vétkem, én vétkem, igen nagy vétkem, hogy NEM ellenőrzök dolgokat. Tőled jött a meghatározás,nem Mitzitől.. Apropó, azt írhatom (nem fogom!) hogy Labvizes Husveti Únnepet kivánok??? Mièrt?

látjátok feleim szümtükkel 2024.03.31. 09:07:31

Legalább egy hónappal előrébb van a természet. Már a birsalma is bimbós, az pedig régebben május elején kezdett nyílni.
Középsóiskolás koromban május elseje körül kezdett nyílni az akác, az most áprilisban kinyílik, ha az idő ilyen marad. A házunk előtt a legkorábban virágzó hársfa leveles, és látszik a bimbója. Anno Szegeden ez a fajta május 10-e körül virágzott.
Ami a legjobban jelzi a változást, az, hogy már erősen nyílik a gyönygyvirág, pedig azt anyák napjára szedtük régen. Most nem biztos, hogy lesz kerti virág akkor.

kocsmagomba 2024.03.31. 10:50:12

@Andrass9: Én akkor szoktam elsózni az ételt, amikor főzés közben rendetlen módon sört kortyolgatok. Teljesen elvesztem a só érzékelését. Szerencsére a rutin, meg az évek... :)

@látjátok feleim szümtükkel: Itt. Ezen a hétvégén nyílnak az első pitypangok pongyolában, és erejük teljében vannak a kék ibolyák.
A szomszéd meggyfája ugyan már félig fehéres, de az én cseresznyém még fehér bimbós sincs, alma sem igyekszik. Pedig itt két napig 25 fokos kánikula volt közben éjszaka sem esett 10 fok alá a hőmérséklet. Persze: előtte való napokban éjszaka még fagyott és délben is kötelező volt a téli kabát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.03.31. 11:25:12

@kocsmagomba: Nálunk már az alma és a körte is virágzik! A korai cseresznye teljes pompájában van, szintúgy a meggyfa.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.03.31. 16:51:28

@kocsmagomba: A birkapörköltet barnasörrel főztem. Gondolom ettől sóztam el :) Minden esetre @látjátok feleim szümtükkel: javaslata tökéletesen mőködött!

látjátok feleim szümtükkel 2024.03.31. 17:07:24

Baracklekváros tésztáról ne álmodozzatok, mert az a messzi kertemben, Szeged felé nem lesz.Nagyon virágosak voltak a fák, de teljesen el vannak a virágok száradva.
A beteg félig meghótt feketecseresznye fát tavaly megnyestük, és nőttek új hajtások, azok szép virágosak most. Ha nem jön fagy, akkor még cseresznye is lesz rajta.
A fügebokrokon már borsószemnyi a gyümölcs.

Mellesleg én mindig tudtam, hogy tudok főzni. Korán kezdtem. Már kisgyerek koromban is volt egy kis zománcos vasláboskám ( most is meg van a zománc kivételével ), abban én is főztem borsólevest amikor anyám azt főzött.

látjátok feleim szümtükkel 2024.03.31. 17:13:51

@kocsmagomba:

Lehet, hogy te hordod majd a piacra a gyümölcsöt?

A napokban beszélgettem, egy hozzáértővel arról, hogy érdekesek a növények, mert az almafán a virágfürtből egy-két virág kinyílt, kettő-három meg még bimbó, mire azt mondta, ez talán azért van, mert ha jön egy fagy, még akkor is van esély arra, hogy a bimbó majd kinyílik, és magot nevel. Mert ugyé a gyümölcsfák általában magról szaporodók attól függetlenül, hogy vad alanyba szemzik a kertészek. Ráadásul a magról szaporodás ( a gén módosulás ) eredményezte a változatok kialakulását is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.03.31. 21:06:04

@látjátok feleim szümtükkel: A körtefánk elég dilis: a lombkorona felétől fölfelé van csak virága, lejjebb bimbó sincs csak levélrügy. Ilyet eddig nem csinált.

látjátok feleim szümtükkel 2024.04.01. 07:31:42

@Andrass9:

Mondom, hogy furcsák a növények.
Ennyi mandula még soha meg, volt a fákon (2), talán az elmúlt 20 évben összesen sem, mint most van. Pedig a barackkal egy időben, sőt kissé előtte virágzik. Beteg öreg szilvafák meg pompáznak a virágtól.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.01. 08:34:15

@látjátok feleim szümtükkel: Lehet, hogy már nost sejtik, hogy a klíma megváltozik?

látjátok feleim szümtükkel 2024.04.01. 15:01:23

@Andrass9:

Én isten helyett ebben hiszek.

Más.

Húsvétra sikerült kihozni a kicsiből a nagyot?

látjátok feleim szümtükkel 2024.04.01. 20:56:28

@Andrass9:

Reklám a tv-ben, ahol azt mondjak egy fapofa, hogy mi magyarok ki tudjuk hozni a kicsiből is a nagyot, ez a magyar turbo.

kocsmagomba 2024.04.01. 21:37:08

@látjátok feleim szümtükkel:
Ja, ez a Szoboszlaival készült Telekom reklám?

Szegény fiúnak adtak a szájába mindenfélét, jó, hogy Arany János balladát nem kellett végigmondania. Egy focistának. Aki ahhoz ért, hogy rugdossa a gólokat, irányítja a Liverpoolt a világ legjobb bajnokságában, és most Európai csúcs szinten. Ő valóban a maga erejéből lett az aki, a maga tehetségével tört fel. Nem járt Orbán féle fociakadémiára.
De beszélni nem tud. Elcseszett reklám. Ez a buzi rezsim igyekszik kihasználni őt és a népszerűségét, és szavakat adni a szájába, amihez semmi köze.
Nagyobb focista lesz, mint Puskás volt, ha nem rángatják ide ebbe a mocsárba. Persze irányítja a magyar válogatottat is, ő a kapitány
és én nagyon drukkolok neki(k), mert megérdemlik. Nem a focira települt vérszívók, hanem a sportolók.
Szoboszlai már most zseniális, kiemelkedő tehetség világszinten.
Nem a betanult beszédmondás az erőssége.

látjátok feleim szümtükkel 2024.04.02. 08:06:34

@kocsmagomba:

Azért egy jó focistának tudni kell gondolkodni. Gécziék tudtak.

Azt, mennyire abszurd, hogy kihozzuk a kicsiből a nagyot, talán fel kéne fognia még Szoboszlainak ( ha valóban ő az, én nem ismerem a focistákat ) is, hiszen kicsi pöcsből nem lesz nagy f*. Kicsi képességből sem lesz nagy focista. Ehhez talán még ész sem kell. Azt azért ismeri, hogy van az a pénz, amiért felturbózza magát, és lemegy kutyába. Valami humorista beszélt arról, hogy a semmiből nem lesz valami.

kocsmagomba 2024.04.02. 08:52:25

@látjátok feleim szümtükkel:

Mit nem értesz azon, hogy felhasználják, szájába adják a propagandisták a mondatokat? ;)

Fájhat Orbán focikalifának, hogy ez a srác soha nem járt akadémiára, soha nem focizott magyar csapatban. Ausztriában kezdte, vitték a németek, majd az ottani teljesítménye alapján az angolok. Világszínvonalú csapattársak közé. Fáj az orbáni propagandának, hogy népszerűbb lett, mint az itteniek, akikre százmilliárdok mentek el, több pénz mint az egészségügyre.
Szoboszlai nyilván leszarhatná Magyarországot, de rendes gyerek, ezért elvállalja a magyar válogatott csapatkapitányi posztját.
Pedig nem itt kapja a több pénzt.
Ha itt egy válogatott meccsen 30 ezer szurkoló élteti, egy évben párszor, közben Liverpoolban 70 ezer hetente, ez sem indok, hogy magyar válogatott legyen. Mégis.

Nincs ő ráutalva a Telekom reklám szerződésére, hidd el. Kihasználják a népszerűségét kormányoldalon. Sok dolog alól nem tud kitérni itthon. Egyébként Esterházy a menedzsere.

látjátok feleim szümtükkel 2024.04.02. 16:55:44

na, moóst éállt be a guubanc nem mkkik az egerem, és a sem akar rendesen , ha nem rok ne válaszoljatok:D

Tangó Suszter 2024.04.02. 18:11:10

@Tangó Suszter: Anicatól kérdeztem valamit, amire (akármiért) nem valaszolt s igy lóg a levegőben és nem jó. Hogy meg véletlenül se maradjon semmi olyan ami rossz hangulatot okozna, ugy gondolom, megválaszolom

Tangó Suszter 2024.04.02. 18:13:57

@Tangó Suszter: (Megüt a guta, hülye érintőképernyős!)
...saját kérdésemet.

www.biblia.hu/muv_jkm/hq/jkm_h_37.jpg

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.02. 19:13:52

@Tangó Suszter: De most a pápa valami hölgyek lábát mosta meg...

látjátok feleim szümtükkel 2024.04.02. 20:08:26

@Tangó Suszter:

vegyél á eret, de szakemberrel tetesd fel. Én hona róbálom,, mert ma elszaladtak, vettem jjt, de az sem futkáozik

ezt tuja az érintő d

Tangó Suszter 2024.04.02. 21:15:48

@látjátok feleim szümtükkel: Pont igy gondoltam! :-))
Andrass9: A Pápa is fejlődik. Szemforgató szmajli.
Jó sok éve láttam egy videót a TVben. Ha jol tévedek Hegedűs D. Géza egy beteg embert alakitott akit egy ápoló nővér egy apáca mos le. Ruttkai Eva volt. A pasi pucéran állt a lavórban . Hm.

látjátok feleim szümtükkel 2024.04.03. 10:56:22

Meggyógyult az egér vagy a gép?

Elzötyögtem a közeli szervízbe, elmondtam hogy az egér nem akar futni. A fiatal szerelő vagy mester(?) elvette az alkatrészeket, összedugdosta, és lőn csuda, az egér szaladt, a billentyűzet írt, a gép működött. Persze fiatalabb nem lett, de még annyit kibír, amíg előkeresek a párnacihából 171-200 ezer forintot egy újra, amire felfér a Windos11.

Tangó Suszter 2024.04.03. 12:14:45

Kocsmáros Úr figyelmébe:

Frankfurti zöld mártás

kocsmagomba 2024.04.03. 12:43:50

Nem húsvéti kérdés. A kocsmába járó teljes közönséghez.

Tojás tartósítása.
Kicsit sok gurult össze ide, vagy az ünnep, vagy más miatt.
Hogy lehetne ezt tartósítani?

Nyilván:
1. Csináljak száraz tésztát. Szoktam, de ennyit nem győzök. Idővel.
2. Régi tojást megfőzve adjam a tyúkoknak. Így tettem, amikor volt tyúk, de most nincs. Adjam a szomszéd tyúkjának, neki sincs...
3. Ássam el száz napra, megfelelő talajba, azaz csináljak belőle száz napos tojást. Na, ezt nem.
4. Ha kint hagyom az udvaron, a róka, nyest elviszi. Na ezt már mégsem.

Pedig fogy: napi 3 tojás kell a reggelihez, ez heti 21 db.
Hetente egyszer túrógombócba 3 db, ez már heti 24 darab.
Hetente egyszer 2 tojásból nokedli, ez már 26/hét.
Ritkábban, de 6 tojásból piskóta, mondjuk heti +2. Vagy ha zsemleszerű bucit sütök, az biztos 2 db egyszerre.
Ez egyenlő 28 db/hét. Ha kettőt számolunk még arra, hogy esetleg nem szép felütve, akkor megvan a heti 30 darab fogyasztásunk.
Mégis felgyűlt március hónapban, nagyon.

Ötlet kellene.

kocsmagomba 2024.04.03. 13:06:41

@látjátok feleim szümtükkel:

Beviszed neki a macskát, rögtön futni fog az egér!

kocsmagomba 2024.04.03. 13:40:31

@látjátok feleim szümtükkel:

már kérdeztem, de ha jól emlékszem nem kaptam választ, ez egy laptop, külön rádugott egérrel, vagy egy normál különálló gép külön billentyűvel, egérrel, és egyébként az egér vezetékkel csatlakozik, vagy vezeték nélküli?

egyébként az ilyen problémáknak használ az áramtalanítás: amíg elvitted, szét volt húzva... gyógyító erejű, de sajnos innentől nem a megbízhatóság csúcsa

Tangó Suszter 2024.04.03. 14:56:05

@kocsmagomba Olyan hig mésztejbe mártva, amilyennel vidéken tavasszal a házaikat pemzlizték az asszonyok, szintén zenész.

Kumari aki Nilüfer 2024.04.03. 18:46:51

@kocsmagomba: Add el.Itt nagy keletje vab a házi tojásnak

kocsmagomba 2024.04.03. 19:21:21

@Kumari aki Nilüfer: Gondolod, hogy kiállok a falu vagy a legközelebbi város piacára tojást árulni? Ahol mindenki ismer? Esetleg az is arra jár, ahonnan a tojás van?

Más megoldás kellene. ;)

kocsmagomba 2024.04.03. 19:48:09

Tojás fagyasztásról olvasgattam. Minden forrás ugyanazt írja le, egy helyről másolják. Csak az az egy igaz-e?

látjátok feleim szümtükkel 2024.04.03. 20:22:17

@kocsmagomba:

Főzz rakott krumplit sok tojással és azt be lehet tenni a fagyasztóba. Esetleg tojásos galuskát és más olyan ételt, amibe sok tojás kell. És ez: femina.hu/otthon/tojas-tartosito-modszer/

látjátok feleim szümtükkel 2024.04.03. 20:26:43

@kocsmagomba:

Nem emlékszem kérdésre, de azért elmondom, ez 9 éves laptop, vezeték nélküli egérrel, és vezetékkel külön klaviatúrával, mert már a gépen egy-két betűt agyon kellett verni, hogy működjön.
Hamarosan veszek újat, mert várhatóan valami chip hiány miatt felmegy az ár. ha az is kibír 9 évet, akkor pont jó lesz.

látjátok feleim szümtükkel 2024.04.03. 20:27:49

Nálunk a macska elkényeztetett, sajttal fogjuk neki az egeret. Igaz ő is lesi, és néha meg is fogja, és bemutatja.

kocsmagomba 2024.04.04. 16:58:35

@Tangó Suszter: kár hogy ezt a facebuk linket nem lehet látni csak, ha van olyan regisztráció....meg belépek a trágyadombba, hát nekem nincs, és nem is lesz, és remélem, hogy élek addig, hogy a facebookot túlélem, hamarabb szűnik meg, mint én, a bármi ár sem sok ezért

aprópopó: válaszoltam a magánra, nem tudom megkaptad-e, mert valami furcsa volt közben a gépemen

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.04. 17:16:29

@kocsmagomba: @Tangó Suszter: Nekem tegnap délután Vietnámból meghekkelték a Facebook accountomat, majd generáltak rajta rengeteg reklámot, amitől le is van tiltva. Persze a jelszavamat nem tudom átállítani, mert ahhoz be kéne tudni lépni.
Én arra használom, hogy olcsó telefonom van a Messengeren a családtagjaimmal - 4 hónap alatt fogyott el 10 GByte net.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.04. 17:17:54

Tangó értesített, hogy ma lenne Hagyma szülinapja - neki feljött a Fácsén.
Hagyma, nyugodj békében és szeretetben!!!

kocsmagomba 2024.04.04. 17:25:01

@Andrass9: Nem Vietnámból lájkolták legtöbben Varga Judit házassági erőszakról szóló Facebook posztját????

Ezek már mind hülyék, de nem várt, azaz inkább várható következmény a facebook profilok vietnámi feltörése. Ott erre szakosodott bandák vannak. Szép új világ.

Gyengébbek kedvéért: van összefüggés.

kocsmagomba 2024.04.04. 18:09:53

@kocsmagomba: így befolyásolják a hiszékeny facebook függő nyuggereket, nem írom le a nevét, kicsoda

kocsmagomba 2024.04.04. 18:15:03

@kocsmagomba: nem csak a nyuggereket, ne vegyétek magatokra, hanem a kiszolgáltatott, szegénységben élő, lelki szegénységet is értem, magyarokat vezetik meg a Facebookon

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.04. 20:46:17

@kocsmagomba: Én a Messengeren kívül semmi másra nem használom Zuckerberget.

Tangó Suszter 2024.04.04. 22:07:54

@kocsmagomba: Igen 13,30kor megjött. A meg nem nyiló videó a feleséget mutatja, mikor nyakonönti egy -odakészitett- vödör vizzel. Már 7 éve, hogy letette a kanalat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.05. 17:05:48

@Tangó Suszter: Én nagyon sajnálom, kedveltem Hagymát!

Tangó Suszter 2024.04.06. 17:41:11

Most már biztos, nem elég, hogy nyuggerbumer, ráadásul lúzer vagyok! Körülbelúl 10 000 000 $ ról mondtam le három országból vezető bankarok ertesítettek, hogy meghalt rokonom
után maradt penz. Különösen fájdalmas
hogy Tangó nevű rokonomat nem ismertem, hisz a nickname választásával
teremtődött. Gondolom lett volna némi befizetendő költseg , de ez számlaszám megadásával lebonyolítható. Na zakson, mi az a v á r h a t ó jutalomhoz kèpest. De nincs türelmem kivárni, bele se fogok, inkább megosztom. Máshol is.

kocsmagomba 2024.04.06. 18:01:47

@Tangó Suszter: Nem "Suszter" volt az, te? Én ismertem. Elefántcsontból gazdagodott meg.

Tangó Suszter 2024.04.06. 18:21:08

@kocsmagomba: Meg rabszolga kereskedésből mint Mrs. Lavandel veje. Sőt meg lanyokat is rabolt Braziliába adta el őket. Még Ivy is tudta.

kocsmagomba 2024.04.06. 19:45:06

@Tangó Suszter: Ivy még hagyján. Az egészet Mr. Stokes részegen kifecsegte a kocsmában. Így jutottak el hozzád a bankárok.

kocsmagomba 2024.04.07. 11:59:57

@Tangó Suszter:

Ha már így kiszórakoztuk magunkat, jöhet a szomorúbb része?

Feleségem egyik asszisztensnője hitte el a "nigériai csalást".
Jelentkezett az amerikai katona, facebookon, akinek sok pénze van, vagy örökölt, az mindegy. Miszerint pont olyan társat keres, mint ez a nő. A nő fia volt a leghülyébb, mert megmutatta az anyjának a google fordítót, pedig semmilyen nyelvet nem beszélt. Elkezdtek levelezni, a "katona" már Magyarországon akart kórházat alapítani a pénzből, és vezetőnek alkalmazni az egészségügyben dolgozó nőt.
(ennek ismerjük a valóságértékét)
Már ki volt tűzve a találkozó a magyar repülőtéren.
Közben a gyerek már próbált észbe kapni, keresett is olyan személyt az anyjának, aki már átesett ezen a csaláson, hogy beszélgessenek.
Eredménytelenül.
Én az össze internetes cikket kinyomtattam a nőnek, és egy részét fel is olvastam.
Hatástalan.

A nő egy elvált, gyerekét egyedül nevelő, sérülékeny személy. Sajnos nem kicsit bipoláris.

Ahogy végül kirángattuk ebből az állapotából, rögtön beütött a depressziós fázisa. (bipoláris: egy ideig hurrá optimizmusban él, bármit elvégez fáradhatatlanul: majd mély depresszióba esik, mint egy autista, nem kommunikál a környezetével, a szemén látszik, hogy szeretne, de nem tud!)
Nála ez kórházi, sőt zárt osztályos kezelést igényelt.
Hónapokig feküdt bent.

Persze nem szüntettük meg az állását, visszavettük dolgozni. Most is dolgozik, azon a helyen, ahonnan mi viszont már eljöttünk...

Lehet írtam már, de nem lehet elégszer.

kocsmagomba 2024.04.07. 12:23:41

Vidámabb.

Apám 3 dolgot tudott főzni életében. Egyik a pörkölt bármiből. Másik a gulyásleves bográcsban. Harmadik a hajdúsági toroskáposzta. (ez utóbbiban művész volt) Bár a slambuc se volt ehetetlen, legyen neki 3 és fél pont.

A kisfiamat rábíztuk néhány alkalommal. Nem túl sokszor.
Ezen alkalmakkor csak 2-szer nyúlt mellé, amikor ételt akart neki készíteni.

1. Pörkölt. Piros Arany nevű teljesen felesleges hozzávalót akart beletenni, de a hasonlóan piros tubusban lévő Technocol Rapid folyékony ragasztó csúszott az ételbe.

2. Gulyáslevesbe akart szintén felesleges gulyásleves kockát rakni, de halászlé kocka került a levesbe.

Csak erről jutott eszembe:
index.hu/mindekozben/poszt/2024/04/07/tiktok-video-fozes-olivaolaj-baki-vicces/

Tangó Suszter 2024.04.08. 06:24:18

Azt hiszem idén nyáron kevesebb sört/házmestert fogok inni, és több higitott sós yoghurtot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.08. 12:15:34

@Tangó Suszter: Én minden reggel megiszom fél liter aludtejet :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.09. 19:36:24

@kocsmagomba: Hááát ez a cikk nagyon lehangoló! Jól van megirva, de a tartalom szomorú.
Kénytelen leszek megírni a bográcsos birkapörköltet, hogy felvidítsam magam és titeket. A képek megvannak, már csak a szöveg kell hozzá.

kocsmagomba 2024.04.09. 20:24:47

@Andrass9: Ebben a faluban 2,5 éve zárt be, az akkorra már csak ritkán nyitva tartó kocsma. Igény pedig lenne rá. Valamikor a társadalmi élet központja volt. Nem a részegeskedésé. Marika néni, a kocsmáros nem is tűrte volna. Annak már persze 30+ éve. Aki túltolta az italt, nem kapott többet, és aki az utolsó pénzét is odahordta volna, az se. Kemény volt az öreglány.
Volt viszont kártya, sakk, kugli, rex, biliárd. TV is, de kellett a kutyának, inkább játszottak a vendégek, vagy megbeszélték, amit egy ilyen faluban kell. Sokszor, akik éppen nem játszottak, körbeültek mindannyian beszélgetni, még külön asztaltársaságokra se szakadtak széjjel. Szokás volt, a bejövő vendég mindenkivel kezet fogott. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.09. 20:40:00

@kocsmagomba: Amikor én még faluban tartózkodtam, túl fiatal voltam a kocsmához, és Pista bá kizavart, így ezeket a szokásokat nem ismertem. Itt a városban meg nem jártam kocsmába ...

Kumari aki Nilüfer 2024.04.10. 10:14:26

@kocsmagomba: A hatvanas években Tiborszálláson is így volt.Kisgyerekként kaptm bambit....

látjátok feleim szümtükkel 2024.04.10. 15:24:42

Régen volt ilyen nagy illattal az orgona, most sok rajta a virág és elég szép, bár vannak még bimbós virágfürtök. Illatozik a ház előtt a gyönyvirág, és már kinyílt a fás pünkösdi rózsa is, ami több évvel ezelőtt május vége felé nyílt. A cseresznye nagy borsószemnyi, a sárgabaracknak sem kell már félnie a fagytól, de a reggeli hűvös a zsenge hajtásvégeket elkapja, és leszáradnak.
A ház előtti futórózsa is elkezdett virágozni. Ilyen korán még soha nem nyílt ki rózsánk.
Ha az időjárás engedi, akkor nagyon sok szőlő lesz, vannak tőkék, amelyek két szálon 20 fürtöt mutatnak. Pedig ennyire sosem szoktam visszametszeni, mint most tettem. A ház előtti hárfa is hamarosan virágba borul, már nagy a virágbimbó. Viszont a szomszédok császárfáinak kellene a téli hideg, mert nincs rajtuk virág. Az ősszel indult virágfürttök leszáradtak. Azt utca végén egyik- portán van egy hatalmas fa, annak is csak a tetején van virág, pedig éveken át tavasszal csak a sok lila virágot lehetett látni ezeken a fákon. Lehet, hogy mindez a háborús vészhelyzet miatt van?;Đ

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.10. 15:55:01

@Kumari aki Nilüfer: Én nem emlékszem, hogy bambit kaptam, de elképzelhetőnek tartom

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.10. 15:57:48

@látjátok feleim szümtükkel: Ne sajnáld a császárfát ...
A cseresznye (a korai) nálunk is cseresznyemag méretű. Érdekes, de az izabella szőlőnk semmi életjelet nem mutat, kivéve a levélrügyeket.

kocsmagomba 2024.04.10. 18:57:56

Mindenütt felzúgtak a fűnyírók. A Mátra déli oldalán már 2-3 hete, de most már itt is. Hol innen hallom, hol onnan.
Közben én így gondozom a kertemet:

greendex.hu/kesz-elkaszalt-elovilag-elkaszalt-jovo/?utm_source=index.hu&utm_medium=cimlap&utm_campaign=doboz

Jó ötlet, hogy ha valahol tényleg zavar a magas (vizes) növényzet, akkor csak azon a helyen nyírom.
Van is csodálatos virág és rovarvilág. Ehhez kapcsolódó madarak, hüllők. Illatok. Olyan mint egy hegyi rét, mert tulajdonképpen az. A hosszú szálú füvek után szoktam egyet fűkaszálni. Ez már június. Ez növeli az egészségét, mert nem ott rohad, szárad a növényzet, hanem levegőt kap, felszabadul az augusztusi, őszi virágok előtt. A közben benne növő gombákról már nem is szólva. Tulajdonképpen ez egy legelő, kaszáló rét.
A szomszédaim már most 1 milliméteresre vágták. :(

Azért a szarvasokra kicsit haragszom. Megint földre tiporták a kerítés egy részét. Amelyik nem tudja átugorni, ne jöjjön be, a kutyafáját! ;)

látjátok feleim szümtükkel 2024.04.10. 20:11:00

@kocsmagomba:

Küldjem a kutya fájáét? Az én kutyusom ha meglátja., távolabb húzódik, hogy nem érjem el vele.:D

Tangó Suszter 2024.04.12. 21:34:13

@Andrass9: Reggelire fél liter aludtej. Szóval nem kefíŕ, nem yoghurt. Ugye nyers forralatlan házi tejből készül?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.13. 20:11:45

@Tangó Suszter: Nyers, forralatlan, 5%-os zsírtartalmú tejből készítem mázas köcsögben szobahőmérsékleten.
Minden szombaton veszek 3 vagy 4 litert az Inárcsi Sajtmanufaktúrától a Hüviben. Ehhez minden második szombaton a fideszpiacon pedig 50 dkg tepertőt a fóti Kiss böllértől. Azoktól vettem a húsvéti sonkát is, és remek a csécsi szalonnájuk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.13. 20:13:35

@Andrass9: Ja, és szigorúan üvegben tárolom a hűtőben. Eláll bő egy hétig :)

Tangó Suszter 2024.04.13. 23:17:21

@Andrass9: kösz, majd veszek a piacon nyers tejet. Valaha úgy 1970ben vettem egy palack tejet, a felét megittam, a másik felet aludttejként másnap. Most vacsorára egy doboz kefirt, reggelire yoghurtot iszom/szok. (?)

Kumari aki Nilüfer 2024.04.14. 09:43:38

@Tangó Suszter: Iszok valamit, iszom azokat (alanyi és tárgyas ragozás) jelen esetben: Yoghurtot iszok, a másik: iszom a yoghurtot. 50 éve a magyartanárnóm -akit istenítettem- adott egy ötöst bármikor, ha valaki helyesen használta:)

látjátok feleim szümtükkel 2024.04.14. 20:57:27

@Andrass9:

Az otelló sem sokat mozog még, ezek később induló fajták.

Ez a tavasz erre felénk valódi illatorgia. Kezdte a gyöngyvirág és az orgona, folytatta a lilaakác, most meg elkezdte a fehér akác. Ha jó marad hozzá az idő, akkor hamarosan nyílni fog a hárs, és az olajfűz is, bár utóbbi közvetlen felénk nincs, de néhány utcával távolabb van, és este elhozza a levegő az illatát.

Kumari aki Nilüfer 2024.04.15. 07:39:31

@látjátok feleim szümtükkel: Kora reggel és alkomnyatkor kinn lenni a legjobb..az ember csak szagol:)

Tangó Suszter 2024.04.15. 08:11:09

www.facebook.com/share/p/FyBEsLRu2v6GPsKB/
Bocs Kocsmáros Úr! Én ugyan szeretem a spenótot meg a sóskát, de ezt nem bírtam kihagyni...ket napig kimaradok!:-)) Apropó,olvastad a spenotos palacsint???

Tangó Suszter 2024.04.15. 10:30:31

@Andrass9: A bocsanatkerés a kókuszolajos paraj recept miatt volt. Ez elég ciki! :-))//Emilben küldtem egy Facen talált nagyon vontatott videót, amire most küldtél két linket, nem ismertem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.15. 15:40:22

@Tangó Suszter: Nem tudom, hol volt kókuszolaj, de az kiverné nálam a biztit :) A fácse link nekem nem mutat semmit, mivel engem kihackeltek a facebookról ...
A küldött linkek régesrégi kocsma receptek :)

Tangó Suszter 2024.04.15. 16:48:32

@Andrass9: Igy erthető miert voltam érthetetlen, ha nem műxik a link. Ha kókuszolajjal készíted a spenótot, könnyű bekotorni a szemetesbe. Ez volt a veleje. Jöhet a spenót, akar 2,5 liter, mokkás ! kanál bors, tejben áztatott szétmancsolt zsemle, némi reszelt szerecsendió, és a főzés vége fele belekevert tojás. A sóska inkább hidegen, legfeljebb langyosan. A régi receptekre rámentem, 9 éve volt......

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.15. 18:26:36

@Tangó Suszter: Minden évben fő spenót, így azután nem meglepő, ha régi linket is megmutatok :)
A kókuszolaj nem az esetem, így azzal csak keveset főztem. A bors továbbra is evőkanál (legalábbis nálam) :) . A langyos sóska viszont nagyon finom volt (főzte a szomszédasszony).

Tangó Suszter 2024.04.17. 04:39:33

@Tangó Suszter: Éreztem, hogy hiànyzik valami! A fokhagyma. :-))

Tangó Suszter 2024.04.23. 19:20:52

@Kumari aki Nilüfer: Már idönkent a Googletől kérek tanácsot.

látjátok feleim szümtükkel 2024.04.23. 20:43:22

@Kumari aki Nilüfer:

Hát az idén szagolhat, de nem érez semmit. Az akác elkezdett nyílni, egy este érzett a csodás illat. azóta már el is nyílt, de h az orrunka dugjuk a virágot, akkor se érezni érezni illatot.:(

Érdekes, hogy a lilaakácnak van illata, nem annyi, mintha nem lenne hideg és eső, de ha kibújik a nap, azonnal érezni egy kis finom illatot.

Kumari aki Nilüfer 2024.04.25. 09:26:01

@látjátok feleim szümtükkel: Hozzánk légvonalban pár km-re van a bodai akácerdő, a kertünkben is van akác, ami egyszerre nyílott a gyöngyvirággalÉs pár orgona is kinyílt..napközben nem éreztük annyira, de reggel és este bizony volt kellemes illat.Meg aztán van itt mahónia dögivel, szinte émelyitó az illata( az is a többivel egyidőben virított), de illatos volt a virágzó szilvafa is, szóval szagoltunk:D
Most várom ( hogy a tearózsa kinyíljon az aszfatlkövön.ja nem), hogy peónia is virítson, csupa bimbó, van öt hatalmas bokor, az enyém illatos fajta, majd kimegyek szimatolni.És bimbós a jáznim, ami szintén zenész.

látjátok feleim szümtükkel 2024.04.25. 20:56:27

@Kumari aki Nilüfer:

A gyümölcsfák nyílásakor itt is erős illat volt, talán ennyire még sosem érződött. Viszont a gyöngyvirág már elvirágzott, amikor az akác kezdte. A hárs ahhoz képest, hogy a nagy melegben elkezdte nyomni a bimbót, teljesen leállt, ha nem melegszik az idő, akkor május eleje előtt nem is fog nyílni. Nálunk van hagyományos peónia , 4 színben, és van fás változata is négy színbe. A fás változatot miután elültettük, május közepén-végén nyílt évekig, aztán egyre korábban, idén már április elején kezdte és gyorsan el is nyílt. De nagyon szépek voltak. Rózsák az egész városban minden felé nyílnak, nálunk is már 4 féle, de egyik sem illatos, az később fog. A legjobb a lilaakác, most a hideg után a virágfürtök vége nyílik, és annak van még illata.

Tangó Suszter 2024.04.27. 10:41:57

@Kumari aki Nilüfer: A Mahoniaról ket info is van a neten: enyhén mérgező, illetve zselé, bor, lekvar keszithető a bogyóiból, valamint, ha megcsipte a dér nyersen is ehető.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.27. 11:00:59

@látjátok feleim szümtükkel: A feleségem csodakertet gondoz! Olyan színek és illatok mindenütt, hogy csuda!
A gyümölcsfák az én reszortom, de idén azt hiszem belefulladunk a sok befőttbe és lekvárba, amit el kell tenni!
A cseresznye például annyit hoz, hogy öklömnyi csomókban van már a nagyobb mag méretű gyümölcs az ágakon. Ez az a fa, ami főleg az utcára lóg ki, így már nézegetik a környékbeli gyerekek, van-e rajta piros szem :)

Kumari aki Nilüfer 2024.04.27. 14:14:31

@Tangó Suszter: Mi nem esszük, mérgező, nekem az enyhe is sok:D Ellenben a madarak eszik....

látjátok feleim szümtükkel 2024.05.14. 07:33:00

Furcsa ez az időjárás. Most a hárs kezdett nyílni, de alig érzik az illata. Két fajta fa van egymás mellett, egyik az elsőként nyíló, a másik akkor szokott, amikor ez már elnyílt. Most összeértek, mert a későbbi is kezdi bontogatni a virágait.

látjátok feleim szümtükkel 2024.05.16. 08:07:07

@kocsmagomba:

Az én kertem vége is kaszáló lett, ráadásul a vén szilvafába fekete rigó költött a harkály odújába, és ezen a részen sok a kullancs. Megnéztem a neten, hogy a neostomosan jó kullancsra is. Ezt régen a nyulak fülrühességének a kezelésére, legek permetezésére használtunk, ha a nyúl nem pusztult el tőle, akkor a madarakban, és más nagyobb állatokban sem tesz kárt.

Egyebekben meg elgondolkodtam a növényeken, mert olvastam egy hír címét, miszerint kehet, hogy a növények hallanak.
A házunk előtti kiserő kezd szépen alakulni, és ezen gondolkotam, mert sok fa kelt magról, amiket sajnáltam kivágni, és van köztük egy kb.5 m magas kőrisfa. Ennek az ágai oldalt eléggé lehajlottak, ilyen a fa formája, és a mellette lévő csemeték alatt voltak. Most ahogy esett az eső, a kőris ágai elkeztek felfelé fordulni, már nem hajlanak annyira a mellette lévőkre, látszik, hogy meggondolta magát, és inkább felfelé növekszik. Szinte teret adott a többieknek. Ezt már régebben az utcai hárs és aszomszédjában lévő akác közt is tapasztaltam évekkel ezelőtt. Az akác szétterült, és elég vastag ága volt, amikor a hárs meglódult a növekedéssel. Ekkor a vastag ág nem a hárs felé nőtt tovább, hanem a vége felfelé indult, majd az alsó része is fordult, és ma már a hárs mellett felfelé nőve vetélkednek ki a magasabb.

Eszerint valami érzékelés működik a növényekben is.

Kumari aki Nilüfer 2024.05.16. 08:46:23

@látjátok feleim szümtükkel: Nem kérdés, hogy a növények is intelligensek.Kommunikálnak , egymással biztosan, de van fájdalomérzetük is.És szerintem az emberi érzelmekre is reagálnak valamilen módon.( sok kísérlet és mérés volt erről, azt is kimutatták, hogy az a jó illat, ami a fűnyíráskor keletkezik, vészjelzás a többi növénynek..)

Tangó Suszter 2024.05.16. 16:15:22

@Kumari aki Nilüfer: Hmm, csak ne tudja meg Csír-Kevin, bloggerina mert akkor nemhogy borjú bécsit, de meg spenótot se ehetünk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.05.16. 19:28:45

@Tangó Suszter: Eltaláltad a potenciális válaszom!!!!
Mi lesz szegény vegánokkal????? Olyannyira sajnálom őket !
süti beállítások módosítása