Esténként a nagy filozófus - Váncsa István - Ezeregy recept címû szakácskönyvét olvasgatom. Még nem tudom, hogy szakácskönyvként, vagy irodalomként szeretem-e jobban, de elkezdtem kijegyezni a receptek sorszámát, amit okvetlen meg akarok fõzni. Most a 74 számú receptre esett a választás.
Amúgy is tegnap már palacsintafélében gondolkodtam, jöjjön tehát ez a zseniális spenótos költemény.
Elõször is elõ kell készíteni a tésztáját, mert annak pihenni kell.
- 4 tojás
- 4 púpozott ek rétesliszt
- 2 dl tej
- 1 ek olaj
- 1 dkg élesztõ
- só
- 1 kk cukor
- vaj a sütéshez
Meglangyosítottam a tejet a pici cukorral, majd belemorzsoltam az élesztõt. Nekem óriási tojások teremnek a kamrában, ezért a keveréskor máris módosítottam a receptet 6 ek réteslisztre. Szétválasztottam a tojásokat, a sárgájához pakoltam a szárazanyagokat. Megvártam, míg felfut az élesztõ és simára kevertem az egészet, mint egy középsûrû palacsintatésztát. Ekkor még egy kanálnyi lisztet adtam hozzá, mert még mindég túl hígnak itéltem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Az elõírás szerint hagytam pihenni fél órát, mint ahogy én is pihentetem a palacsintatésztákat. (Ez amúgy nem is palacsintatészta, túl sok benne a tojás - mondá is a mester, hogy omlett :).
Ezalatt jutott idõ a töltelék elkészítésére.
- 75 dkg fagyasztott spenót (két megkezdett, de csak részlegesen használt csomag volt a fagyasztóban)
- 7 dkg vaj (ennyi azért nem kellene bele)
- 1,5 dl tejfel
- 2 dkg reszelt Pecorino Romano sajt (parmezán is jó, de több jobb lenne)
- 1/8 szerecsendió frissen reszelve
- 16 tekerés feketebors
- 1 mokkáskanál fehérbors
- 1 mk só
Az eredeti recept csupán 1 zacskónyit ír a zöldlevelűből, ami nagyjából elég is lenne, de feleségem meg spenótkrémes spagettit szeretne enni, így egy füst alatt az õ étele is kész lesz. A spenótot kiolvasztottam és a levét leöntöttem. A vajat megpuhítottam és a tejfellel a spenóthoz adtam. Ráreszeltem a borsot, szerecsendiót, Pecorinót és még egy kis ementáli típusú sajtot, majd összekevertem. Kóstoltam, sóztam és akkor adtam hozzá még a fehérborsot is.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Igazság szerint tejfel helyett szívem szerint egy tubus krémsajtot kevertem volna bele, de az nem volt itthon.
A fehérjét előírás szerint kemény habbá vertem. Ez most utólag már tudom, hogy hiba volt, mert a keményre vert hab összeesik, amikor belekeverik a tésztába. Hiába, a mester is tévedhet néha ...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kivajaztam egy pontméretû jénait, és vajon palacsintasütõben elkezdtem kisütni a tésztát. A serpenyõt és a jénait egymáshoz kell választani, hogy a palacsinta pont beleférjen. Minden lepényt megtöltöttem bõven a spenótkrémmel (jutott vagy 3 púpos evõkanál mindegyikbe), kicsit elsimítottam rajta és feltekertem, majd a jénaiba passzintottam.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A mester receptje szerint ennyi tésztából mindössze 4 nagy lepény kell sütni, de nekem végül 7 lett, amibõl hat fért pont a jénaiba, a hetediket gyorsan megettem a nyomok eltüntetése végett ...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A palacsintákat szeletelt sajttal letakartam, és betoltam a 180 fokos sütõbe 25 percre, illetve míg a sajt a tetején felhólyagosodik.
Hogy a recept eredete se vesszen homályba, ezért a könyvvel együtt tálaltam magamnak.
Lévén a palacsinta kerek, ezért felcsavaráskor a két végén csupán egy réteg tészta van, ezért oda több töltelék is jutott :)
Érdemes megcsinálni, ha szereted a spenótot és a habos, könnyű palacsintát (omlettet)!