Kedves barátnőnk hozott egy kis adag kucsmagombát a Hüvi kispiacról (fél órával azelőtt én is kacérkodtam vele, de nem vettem ...)
Még volt egy adag spenópürém a hűtőbe, amihez tükörtojást szántam - a szokásos feltétem hozzá.
No, fel volt adva a lecke, mi legyen a gombával. Gondoltam, nem fog az megártani a spenótnak, csapjunk hát bele.
- 1 adag spenótpüré
- 2 tojás
- 2 pici lilahagyma
- 1/2 szép paradicsom
- 5 dkg friss kucsmagomba (hogy ez melyik, találd ki - én nem ismerem őket)
- 1 ek vaj
- 3 tekerés őrölt feketebors
- 3 kis szelet kenyér
Szégyen és gyalázat, de megmostam a gombát, mert azokban a redőkben homok is rejtőzhet. Valami pici földdarabkák jöttek is belőle. A lilahagymát kicsire aprítottam, a gombát szintúgy.
A gombát megsóztam és őrőltem rá finom Lampong feketeborsot. A vajat a serpenyőben felhevítettem. A paradicsomot is feldaraboltam. és megvártam, míg a vaj sistereg.
Belezúdítottam a gombát és a hagymát. Csak addig pároltam, míg a hagyma még ress volt. Ekkor felütöttem a tojást, és a fehérjét belekevertem a piruló gombák közé. A sárgáját félretettem a héjában. Ráhalmoztam a megsült fehérjére a paradicsomot.
Addig kavargattam, míg a fehérje megkeményedett és morzsás lett. Ekkor a tetejére tettem a két sárgáját és azt is sóztam-borsoztam. Melléjük öntöttem a spenótpürét, és óvatosan elkavartam, hogy a sárgája ne szakadjon ki.
Még sütöttem kicsit, hogy a sárgája is kérgesedjen.
Kitálaltam magamnak tányérba (lásd nyitókép). Közeli képben látszik, hogy a sárgája milyen szép volt ezeknek a farm-tojásoknak.
Szinte pillanatok alatt bekanalaztam az egészet.
Pont olyan lett, amit elképzeltem. Finom fokhagymás spenótpüré a ress hagymával és a megpárolt gombával.
Parádés ebédem volt!