Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Csontján sült szarvasgerinc

2023.10.18. 07:00 Andrass9

Vendégposzt Kocsmagomba tollából.

11.jpg

Persze, hogy csak a hátsó, nem a legértékesebb darabja jutott nekem, de azt legalább nehéz elrontani. Puha, omlós, ízes hús, és a szűzpecsenye farka is rajta van még, annak minden mély ízével. Két embernek pont elég. Az a lényeg, mit tudunk kihozni belőle. Egy szép fogást biztosan.

Az alábbi recept mindenesetre a teljes gerincen alkalmazható. Lenne. :)

Szép, nem öreg állat húsa lehetett, ez fontos szempont. Így akár pácolás nélkül is mehetett volna, frissen fűszerezve a sütőbe. Én mégis akartam neki adni egy erősebb ízt, ezért pácolva 2 napra hűtőbe került. Sütéshez olajos pác a megfelelő. Mozsárban szemes fekete borsot törtem. Hozzáadtam szárított kakukkfüvet, pár szem boróka bogyót. Száraz babérlevelet ollóval vágtam apróra, ezt hozzákevertem. Kevés semleges ízű olajban mustárt kevertem el. Ehhez adtam a fűszereket. Ezzel bedörzsöltem a húst, persze előtte minden hártyától megszabadítottam.

Jénaiba fektettem, szeleteltem rá vöröshagymát, lazán fóliáztam, majd hűtő. (sót majd csak készen a tányéron fog látni, akinek hiányzik)

12.jpg

Sütés napján időben elővettem, hogy konyha hőmérsékletű legyen. A fűszerek nagy részét lekapartam a húsról, ne égjen rá, de maradt bőven rajta elég, nem kellett frissíteni. Füstölt szalonnával tűzdeltem. A páchagymákat, a további füstölt szalonna szeletekre, a jénai aljára szórtam. (én kibéleltem a jénait alufóliával előtte, az én sütőm ezt igényli) Víz nem került alá. Félóra 200 fokon, majd laza fólia takarással félóra 150 fokon. Vele sültek még egész vagy félbevágott fokhagyma fejek is. Hőmérőztem: 82-86 fokig ment a csontnál a belseje, kivettem, megbontás nélkül pihentettem a fólia alatt még egy órát. Teljesen átsült, nem maradt rozi és nem száradt ki. Vadnál nem annyira szeretem a rozit, viszont a száraz gerinchúsnál kevés rosszabb van.

13.jpg

A mártás. A hús alatti ízes léből a füstölt szalonna jó részét eltávolítottam, nem kell annyi zsír, maradtak a hagymák. Fokhagymát kinyomkodtam a héjából. Felforraltam ezt az egészet, pici vizet is elbírt még az ízdömping. Közben botmixer kezelés. Egy ponton besűrítettem.

A sűrítést lisztben morzsolt hideg vajjal oldottam meg. Ez talán a magyar konyhában nem annyira bevett szokás, mint a franciában, de kiváló módszer, látám, hogy jó. A forró mártásba csípjük a hideg lisztes vajgolyót, lassan, ahogy olvad, szétkeverjük. Hagyjuk sűrűsödni, amennyire akarjuk. („beurre manié” a fetisizált, szóra sem érdemes fhanciás neve ennek) A vaj zsírossága sem feleslegesen sok, mert a szarvasgerinc zsírtartalma a nullát közelíti alulról, a füstölt szalonnát pedig minimalizáltam benne.

14.jpg

A szarvashús valamilyen sült(es) krumpli körettel és gyümölccsel jó. A képen látható krumpli köretet, és a céklás alma kockát is posztoltam már ide, más alkalommal, talán kacsacombhoz.

Most annyi a különbség, hogy a ropogós külsejű krumpli „pacsnik” alá terítettem friss őszi sült almából készült pürét, és a cékla-alma kocka pedig nyakon volt öntve mézzel beforralt vörösbor sűrítéssel. (fél liter borból 1 deciliter marad, mézzel ízesítve, plusz valami olcsó balzsamecet)

Krumpli-alma-cékla az örök összeillő klasszikus kör.

Egyszerű, házias vadrecept, ajánlom a négylábú növényevők elkészítéséhez.

40 komment

Címkék: alma olaj krumpli hagyma mustár fokhagyma balzsamecet vörösbor bors cékla szalonna babérlevél borókabogyó füstölt szalonna szarvasgerinc kakukkfü

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9718236847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

old forester 2023.10.19. 10:09:15

Ez egy igazi fine dining „Mátraalja módra”. A tányérképnél elsőre azt hittem, hogy a hússzeleteket valamilyen virágsziromra tetted. Kerestem a szövegben, hogy milyen virágdíszeket használtál a tálaláshoz és hogy ehetőek-e. Aztán rájöttem, hogy tányér mintája.:-)

kocsmagomba 2023.10.19. 11:46:29

@old forester: Köszönöm. :)

Még jó, hogy nem "legalja módra". :)))

A tányér. Van történet. Ez a legkedvesebb, mindig ebbe tálalok, ha lehet. Egy karácsonyi ajándék. Édesanyámmal vásároltuk nagymamámnak, akinél már nem volt egy épkézláb készlet. Meg talán soha nem is volt, nem tellett csicsamicsa porcelánra. Ennek kb. 50 éve. Attól kezdve mindig ebbe tálalta nagymamám az összes vasárnapi ebédjét. Közel 30 éve nincsenek ők már, pár hónap különbséggel hunytak el. Azóta nálam van a készlet, és nincs olyan tálalás, hogy ne gondolnék rájuk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.10.19. 17:11:42

A posta szerint a csomag már a ti helyi postátokon van ...

kocsmagomba 2023.10.19. 17:49:53

@Andrass9:

Köszi. Délután hagytak is egy cetlit. Ide az erdő közepébe nem hozzák ki, be kell menni érte. Szerencsére útba esik a postahivatal munkába menet. Most 2 hónapja van ez, eddig kihozták a bármit is.
Leépítés volt. Most így cetlit hoznak, csomag helyett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.10.19. 18:03:49

@kocsmagomba: Nekünk is vanak ilyen tányéraink, amibe ünnepkor tálalunk! Emlékezz vissza Hagyma vitájára, mikor a kék tányérakról vitatkoztunk :)
Anyámtól örököltük a kék készletet, és nagyon szeretjük!

Ami a postát illeti, ez a feleségem "olcsóságát" jelzi: Lehet úgy is feladni, hogy még másnap reggel ott van!!! Bocs, nem akartam őt bántani ...

kocsmagomba 2023.10.20. 13:29:17

@Andrass9: Sebaj, megérkezett. Köszönjük!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.10.20. 21:54:07

@kocsmagomba: Majd referálj, hogy van-e olyan jó, mint a Lactaid brand (vanília nélkül).

kocsmagomba 2023.10.21. 12:37:54

@Andrass9: Mindenképpen! Feleségem kiváló jelző alany. Sajnos. :(

Tegnap sikerült háznál vásárolnom 3 db szép őszi kacsát.
Pucolva belsőség nélkül mérve 2 kg-osak. Igazi jó pecsenye súly.
Most egyet egészben sütök éppen. Másik kettőt darabolom.
A vérük volt a reggelim, hagymásan, kacsazsíron.

Az egész kacsa belsejébe kevés tölteléket tettem, bezártam, de főleg csak azért, hogy nedvesítsen belülről, ne száradjon ki.

Kumari aki Nilüfer 2023.10.21. 14:49:30

@kocsmagomba: a kacsa jó! Én akkor szerettem a legjobban, mikor még szinte porcos volt a mellcsontja,. Gyerekkoromban sokat tartottunk, sokat ettünk..sütve, töltve, pörköltnek,levesnek, bárhogy.

kocsmagomba 2023.10.21. 15:28:56

@Kumari aki Nilüfer: Nekem is gyerekkorom ízei. Csak a mostani tömegtermelt darabokért nem annyira vagyok oda. Jó frissen befalom, jóízűen, másnap már mellékízt érzek, harmadnap kifordul a számból. Ez az átalakulás nem történik meg a háznál tartott kacsával. Ezzel se fog.
+ töltöttkáposztának :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.10.22. 18:06:44

@látjátok feleim szümtükkel: Ha jól emlékszem, te remekül teleltetted a csilipaprikákat! Látom magam előtt a növénykéidet!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.10.22. 18:11:51

@Andrass9: Tegnap vettem szép kaprot, ma meg egy tököt. Mindjárt legyalulom!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.10.22. 18:55:04

@Andrass9: Le is gyalultam - lett egy óriási fazéknyi :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.10.22. 19:16:33

Most fűszerezem a pecsenyekacsát! Megy éjjelre a sós-fűszeres lébe!

látjátok feleim szümtükkel 2023.10.22. 21:01:33

@Andrass9:

Az én pecsenyekacsám meg két kisebb társával elment aludni a ládájába.:D

De ma este fél hatkor a kertvégi odújába a fakopáncs is elment aludni. Sikerült kilesni.

Kumari aki Nilüfer 2023.10.22. 21:23:52

@Andrass9: hergeltek itt a kacsával..van nekem kacsacomb a fagysztóban, meg végre kaptam szilvabefőttet is:DDD Majdcsak lesz itt sült kacsa...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.10.23. 15:37:18

@látjátok feleim szümtükkel: Örülök, hogy láttad a fakopáncsot! Nekem olyan ritkán sikerül ...

látjátok feleim szümtükkel 2023.10.23. 18:53:20

@Andrass9:

Ma is kilestem, fél hatkor megjelent, kicsit krampácsolt, aztán benézett és bebújt az odúba. Előtte két cinke is megvizitálta, de azokat még nem láttam bemenni. Talán majd tavasszal ha nem találnak jobb költő helyet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.10.24. 11:24:08

@Andrass9: Helyesbítek! Míg kinn voltunk az USA-ban, minden nap láttam! Lelkesen járt a madáretetőre, amit pont őmiatta kellett kétnaponta feltöltenem, mert mint gép szórta ki belőle a magokat a földre. Ennek persze örültek a mókusok és a galambok, akik odajártak. Volt még egy kolibrietetőnk is, amit csak egyszer kellett nektárral (értsd cukros vízzel) feltöltenem. Sikerült 5 kolibrit megszámolnom, amik rendszeresen odajártak nektárt szivogatni az etető lyukain át. Néha átmentek egy nagy virágra, de abban nemigen találtak semmit.
Nem is tudtam, hogy ennyire északra feljönnek! Télire elvándorolnak Mexikóba.

látjátok feleim szümtükkel 2023.10.27. 15:54:49

@Andrass9:

Én is tegnap kilestem, hogy fenti madarak helyett a szomszéd fölsi sasmadarai látogatják a messzi kertemet, de kárt tenni nem tudnak, csak a földig hajlott datolyaszilvából csipkedtek meg néhányat. Más madár azért nincs, mert valami görbecsőrűek rikongattak időnként, őket pedig az apró madarak nem szeretik.
Meglepetés is volt, mert két tő tinorú gomba nőtt a portán a fenyőfák alatti részen. Már elsárgult, leöregedettek voltak, de nem volt vargánya illatuk, felhetetőleg sárguló húsú féle, és nem ehető. A kapalja szép barnás volt.

látjátok feleim szümtükkel 2023.10.27. 20:43:45

@Andrass9:

Földi sasmadarakat lestem.

Szedtünk másfél vödör datolyaszilvát, ott már besárgult rendesen, és egy fél vödör érett gránátalmát. Most lett kettő-három méretes darab is. Sajnos nem sok termett, mert tavasszal elfagytak a hajtásvégek.

Kumari aki Nilüfer 2023.10.28. 10:05:33

@látjátok feleim szümtükkel: Jaaj,,Datolyaszilva és gránátalma..álmom, de nálunk a nekik való helyen a füge nő, a kert többi része erősen huzatos, Abban meg nem terem, a szomszégnak a huzatosban a füge sem. ( a kertünk a földekre fut ki, és a házunk-telkünk pont szemben van egy utcával, sípként működünk.Anyukám szerint nálunk az udvaron mindig huzatvan. )A télálló citromfám meg a tavalyi nagy negyvenfokos nyarat nem bírta ki, elpusztult, igaz kicsike volt..hiába locsolgattam.

látjátok feleim szümtükkel 2023.10.28. 11:18:56

@Kumari aki Nilüfer:

Sövényt és magasra nővő fát kell ültetni a kert végébe, hogy felfogja a szelet, és a hideget.

Mind a kettő jól bírja a hideget, főleg a datolyaszilva. Vagy 20 éve a gránátalma arra Szeged felé is lefagyott, de tőből minden évben kihajtott.

látjátok feleim szümtükkel 2023.10.28. 11:20:22

@Kumari aki Nilüfer:

Örökzöld sövényre gondoltam, és magasra kell nevelni. Andrass ehhez tud tanácsot adni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.10.28. 15:45:26

@látjátok feleim szümtükkel: Leylandi hamisciprus - nekünk az a szélfogó. Megnő 20m magasra is és ha 2 méterenként ülteted, akkor teljesen lefogja a szelet (meg az esőt is saját maga alól).

Kumari aki Nilüfer 2023.11.01. 08:09:40

@látjátok feleim szümtükkel: meggondoljuk.Nálunk erngeteg a fa, lassan erdőnk lesz:)

látjátok feleim szümtükkel 2023.11.02. 07:38:41

@Kumari aki Nilüfer:

A mi házunk előtt az utcán van három virágos fal, de a magoncaik-sumaraik a kerítésen belül nőnek. Azokból már alacsonyabb védőfal nőtt, és így nyáron nem kell a klímát bekapcsolni, mert a földszinten a legnagyobb melegben sem volt csak 27 fok a meleg. Idén még annyi sem. Eszembe is jut sokszor, hogy a magyar parasztnak több esze volt, mint a mostani falusiak többségének, mert tudta, hogy a legjobb klíma a fa.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.11.02. 08:29:49

@látjátok feleim szümtükkel: Nekünk a ház falának fele be van futtatva vadszőlővel - remek szigetelés a nyári nap ellen. Télen meg lehullik ...

látjátok feleim szümtükkel 2023.11.02. 14:08:36

@Andrass9:

Nem rossz megoldás, de apám szerint a növényzet nem a falra való. Igaz, abban az időben még vályogból, meg vertfalból épültek a házak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.11.02. 19:29:14

@látjátok feleim szümtükkel: A vadszőlő minden vakolatot leszed. A borostyán meg a fugákat is szétszedi. Viszont nekem klinkertégla a ház borítása, ami nagyon erős.

szivar 2023.11.04. 10:15:32

A tegnapi nap legjobb párbeszéde volt:
-Marhacsont nem kell? - kérdezte a kolléga.
-Fizetés előtt ennyivel? Nem.
-Ingyen van.
-Akkor kell...

Már kezdenek sztálingózni az illatok a lakásban, méghozzá ezerrel. Szinte sötétbarna színű leves, amely 5-6 órás főzés után keletkezik, akármilyen zavaros is... Daragaluskával... Szerintem jól fog esni. :)

Kumari aki Nilüfer 2023.11.05. 08:59:14

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Nálunk nyáron árnyékol egy hatalmas szomorúfűz, két hatalmas fenyő, egy ordas nagy fügebokor( komolyan, villany kell, ha olvasni akarok), meg számtalam cserje.Télen csak a fenyő árnyékol.A házunk fele falfelülete be van futva borostyánnal.Klíma van, de azt hiszem, idén kétszer volt bekapcsolva kb egy-egy órára, mert a gyerekek itthon voltak, és kérték, itt sem ment fel 27 fölé. Előző vad meleg nyáron is vagy ötször, egy-egy órára...

A borostyán eddig nem szedte le a nemesvakolatot, rengeteg port megköt, madár és rovarparadicsom. Vadszőlő is van, az nyáron talajtakaró ,és a kerítésen porgátló . Ősszel valami csuda a vörös levelivel.Már lehullott.
Nálunk , ha lehullott minden levél, konténer játszik, minimum 3 köbméter falevelet szállítanak el, nincs az a komopsztáló, ahova el tudnánk helyezni évről évre.
A mi portánk elég vadregényes , nem az az a nyírott kert:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.11.05. 11:11:55

@Kumari aki Nilüfer: Nálunk relatíve kevés levél keletkezik - különösen, mióta kipusztult a nagy diófa, ami önmgában 2-3 m3 levelet hullajtott el. A legtöbb most a vadszőlő szép színes levélzete, amit fűnyíróval gereblyézek össze és rakom a komposztra. A nyár folyamán a lenyírt gyep, meg a konyha tölti a komposztot, november végefelé meg a paprika-paradicsom növények. Nekem is a legnagyobb gondom, hogy annyi a komposzt, hogy nem tudom hová tenni (gyűjtöm a veteményeskiegészítésre, amit a feleségemtől várok vissza az ócska bogáncsok helyett :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.11.05. 11:12:44

@Andrass9: Ja, meg a tóról is lejön néhány talicskányi ...
süti beállítások módosítása