Klickvadász cím, de amikor hirtelen minden multi leengedte a vaj árát, akkor bevásároltunk egy nagyobb adagot ghínek.
Sok fogy belőle, amikor palacsintát sütök, meg kiderült, hogy a tejfehérjeallergiások is ehetik, hisz a fehérjét is kiveszem belőle.
Gyorsan előkészítettem az abszolute minimalista hozzávaló listát:
- 1,5 kg teavaj
- nagy serpenyő
- digitális hőmérő
- leves lezsírozó kanál
- befőttes üvegek
Előszedtem a mobilomat, amin a hőmérő és az indukciós rezsó applikációi vannak. Feltettem a rezsóra a serpenyőt, bekapcsoltam a rezsót és 10%-ra állítottam a teljesítményét. A vajak elkezdtek szépen felolvadni. Amikor 100C fok körül volt a felolvadt vaj, láthatóan elkezdett a víz párologni. Ekkor már lemeregettem valamennyit a habjából egy tálkába.
A 104 fok elérése annyit jelentett, hogy a víz elfogyott a léből. Ekkor további habot és fehérjemorzsácskát kanalaztam ki a szűrővel.
A hőfok ekkor szépen felment 116C fokra, amin a fehérje picit karamellizálódik egy enyhe dió ízt adva a vajnak. A hőfokot engedtem 120C fokig menni: ekkor minden morzsácskát kiszedtem a léből. Befőttes üvegekbe tölcsért állítottam, amibe apró lukú szitát tettem. A serpenyőből merőkanállal meregettem a ghít a szitába.
A nyitóképen a csodás aranyló tisztított vaj, valamint a kimenekített fehérje és kis víz látható.
Ezt a dobozban lévő finomságot lefagyasztottam, majd feleségem felhasználta a remek sajtos rúdjában ...