Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Ghí a vaj ársapkájának ellenére

2023.03.16. 07:00 Andrass9

Klickvadász cím, de amikor hirtelen minden multi leengedte a vaj árát, akkor bevásároltunk egy nagyobb adagot ghínek.

24.jpg

Sok fogy belőle, amikor palacsintát sütök, meg kiderült, hogy a tejfehérjeallergiások is ehetik, hisz a fehérjét is kiveszem belőle.

Gyorsan előkészítettem az abszolute minimalista hozzávaló listát:

  • 1,5 kg teavaj
  • nagy serpenyő
  • digitális hőmérő
  • leves lezsírozó kanál
  • befőttes üvegek

10.jpg

Előszedtem a mobilomat, amin a hőmérő és az indukciós rezsó applikációi vannak. Feltettem a rezsóra a serpenyőt, bekapcsoltam a rezsót és 10%-ra állítottam a teljesítményét. A vajak elkezdtek szépen felolvadni. Amikor 100C fok körül volt a felolvadt vaj, láthatóan elkezdett a víz párologni. Ekkor már lemeregettem valamennyit a habjából egy tálkába.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A 104 fok elérése annyit jelentett, hogy a víz elfogyott a léből. Ekkor további habot és fehérjemorzsácskát kanalaztam ki a szűrővel.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A hőfok ekkor szépen felment 116C fokra, amin a fehérje picit karamellizálódik egy enyhe dió ízt adva a vajnak. A hőfokot engedtem 120C fokig menni: ekkor minden morzsácskát kiszedtem a léből. Befőttes üvegekbe tölcsért állítottam, amibe apró lukú szitát tettem. A serpenyőből merőkanállal meregettem a ghít a szitába.

20.jpg 19.jpg 21.jpg 23.jpg

A nyitóképen a csodás aranyló tisztított vaj, valamint a kimenekített fehérje és kis víz látható.

Ezt a dobozban lévő finomságot lefagyasztottam, majd feleségem felhasználta a remek sajtos rúdjában ...

64 komment

Címkék: vaj ghí

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6718066474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2023.03.16. 16:49:55

Basszus!

Megnyitottam az első képet, és egyből kiírta, hogy az én gépem nem privát, kép sehol. Mondja menjek vissza a biztonsághoz, rákkatinték, erre kiment a blog. No, de azért biztosan szép lett az ghi.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.03.16. 17:56:01

@látjátok feleim szümtükkel: A blog.hu MONNYON LE! Valahol elcseszték a biztonsági beállításokat, és a biztonsági azonosító érvénytelen ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.03.16. 17:58:03

@látjátok feleim szümtükkel: Még egy posztom van hátra a 11 éves szülinapunkig, aztán úgy tűnik megszűnünk. Waka is eltűnt, én is elfáradtam. De majd az évfordulós poszton megírom.

látjátok feleim szümtükkel 2023.03.16. 18:59:12

@Andrass9:

Hát ez sajnos nem az én bajom, mert én NEM AKAROK elfáradni.

Kumari aki Nilüfer 2023.03.16. 20:06:09

@Andrass9: ne már. Minden blog megszűnik:((( Sokan átmentek a facéra, amit talán meg is lehet érteni, úgyhogy te is menj át..követni foglak.
Ezer éve sok blogot követtem, szinte személyes ismerősök lettek, a facén kettőt követek, de van új posztoló is, aki arra érdemes. ha ez lesz, írjad meg, és kattintok:)

látjátok feleim szümtükkel 2023.03.16. 21:35:39

@Kumari aki Nilüfer:

Azért az nem azonos a bloggal, nem ennyire közvetlen a kapcsolat.

Kumari aki Nilüfer 2023.03.17. 09:16:26

@látjátok feleim szümtükkel: persze hogy nem..mi egy zárt blogot messengerre vittünk, ott napi kapcsolat van, és nagyon jó...de a face is jobb, mint a semmi.Valamiféle kapcsolat-ha igazi mély baráti nem is, de mégis valami hasonló-itt is kialakult, Én nagyon sajnálnám, ha soha többé nem hallanék felőletek....

Kumari aki Nilüfer 2023.03.17. 09:22:14

@látjátok feleim szümtükkel: Nálam ugyanez..Még jó, hogy kész ghít már láttam is, ettem is...

látjátok feleim szümtükkel 2023.03.17. 17:08:49

@Kumari aki Nilüfer:

Ne sajnáld, mindennek vége van egyszer. Ennek a kocsmának is lejárt az ideje, elfogytak a vendégek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.03.17. 18:09:37

@Kumari aki Nilüfer: Nekem a face nem a barátom, oda nem tennék semmit. A messengert is csak arra használom, hogy a gyerekeimmel egyszerűen tartsam a kapcsolatot.
A blogot nem én szüntetem meg, hanem a látogatók, akik igencsak elfogytak. Sokkal ritkábban főzök, a jó fényképezőgépem is feladta, ezért ritkábban is posztolok.

Kumari aki Nilüfer 2023.03.17. 20:10:02

@Andrass9: Tényleg sajnálom, na:((((((

@látjátok feleim szümtükkel: Kár..mondjuk, én állhatatos vagyok, ha egyszer beléptem, akkor az életem részévé vált, és nemcsak a főzés miatt.Mindenki hiányzik, aki elmaradozott.meg Hagyma..sokszor eszembe jut. Na...ez van:(((((

látjátok feleim szümtükkel 2023.03.18. 08:21:47

@Kumari aki Nilüfer:

Én az üres kocsmába is el tudok üldögélni, de a kocsmárosnak az nem elég "bevitel."

Eljutott társadalom odáig, hogy a fiatalok a neten nem vesznek részt olyan társalgásokba, ahol az idősebb korosztályok érzik jól magukat. Ez visszafelé is ugyan így működik. De támánál maradva, ugyé a disznótor csak a disznónak kötelező.:D

Sajnos az idősek a korral egyre inkább elszakadnak a számítógéptől, mert állandóan b*tatják a programokat, és bizony azt az idős agy nehezebben tudja követni. Sokan azt sem tudják, hogy a gépet rendszeresen kell frissíteni. A számítógépezéssel is eljutottuk oda, ahová a bakelit lemezzel, tévézéssel, dévédével, egyes korosztályoknál kimennek a divatból. Én pl mindig utáltam a telefont, és okos telefonról hallani sem akarok. Pedig aki fiatal, annak biztosan hasznos.

Kumari aki Nilüfer 2023.03.18. 11:03:36

@látjátok feleim szümtükkel: Viccelsz?? a férjem hallani sem akart a telefonről, ma okos telefonnal tanul nyelvet, intéz mindent, a laptopt, tabletet sem használja, az asztali gépet csak amikor nyomtatni vagy szkennelni kell, de azt lehetne tulajdonképpen telefonról...amennyi veszélye van annyi haszna is..ma már az élet része, mlg nekünk is, közelebb a hetvenhez, mint a hatvanhoz.

Értem, hogy ez a blog haldoklik, attől még sajnálom, és hinyozni fog/tok.

Kumari aki Nilüfer 2023.03.18. 11:06:14

@látjátok feleim szümtükkel: a mi blogunk..vagy csoport, vagy mi, 16 éve fut..ma is aktívan. Az elődje a régi index melléklete, a Poronty volt, abból kiváltunk, mefrt az nagyon asszonysutyorgó lett, itt meg életre szóló barátságok vannak...hálistennek.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.03.18. 18:19:55

@Kumari aki Nilüfer: Én is sajnálom, mert szeretem ezt a blogot. Jó volt recepteket kreálni, megosztani és sok jó beszélgetés is volt.
Most is az a gond, hogy nincs rendszeres poszt. Én viszont mostanában sokkal kevesebbet főzök, és sok ételt már posztoltam is - csak nem fogom újra kitenni??? (de igen, ha jó).
Nagyon sok barátot sikerült szerezni - ha csak virtuálisan is, nomeg a valós életben is.
Meg kellene írnom a Thaiföldi utazást: igencsak jó volt! Van vagy 3000 fénykép is róla :))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.03.18. 18:23:49

@Kumari aki Nilüfer: Ha nem dőlt volna össze a számítógépem, sokkal vidámabban tudnék irkálni. Beletelt vagy 2 hétbe, míg visszavarázsoltam a régi adataimat (majdnem mindent). Aztán most meg a levelező szerverem dobta fel a pacskert: az is egy hét volt életre rázni. Ezek olyan feladatok amiket nagyon nem szeretek!!!

Közben meg a napelemekkel játszom - szerencsére eredményesen. Azt is meg kell tanulnom! (Köszönhetően a 300.000 Ft-os havi gázszámlámnak)

Kumari aki Nilüfer 2023.03.18. 19:36:27

@Andrass9:Hát írd me% Ez kocsma, nem muszáj feszt főzni...én speciel tudok várni az új posztra..nyugger vagyokk, idöm , az van:)

A gázszámla brutál, hogy van az? nekünk az éves annyi....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.03.18. 20:53:43

@Kumari aki Nilüfer: A gázszámlát én sem értem. Pláne, hogy két lakássá van nyilvánítva a ház egy gázórán, vagyis kétszeres rezsicsökkentett adagunk van. Tény, hogy rohadt nagy a ház, de csak egy szintet fűtünk. Így is elmegy havonta több, mint 300 m3 a hideg időben.
Ezért is dolgozom napelemen - hátha ki tudom váltani a fűtést hőszivattyúval napelemmel megtámogatva ...

Most derült ki, hogy a routerem se működik rendesen ... Újat kellene írnom!

No, nem panaszkodom!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.03.18. 21:00:49

@Kumari aki Nilüfer: Az elmúlt két napban itt volt a kertész metszeni. Ezt én nem vállalom magam, nem értek hozzá. Annyi ág lejött, hogy csak! Kipusztult meggyfa és combnyi cseresznyeágak landoltak a grill füst alapanyagok közt. A fügét is visszavágta: végre le tudok menni tőle az alsókertbe.
Cserébe csináltam villámpalacsintát (43 db), amiből meguzsonnázhatott :)

Kumari aki Nilüfer 2023.03.19. 11:38:34

@Andrass9: Nálunk már csak szilvafa van, azt nem metszük, a diót se kell, a többi elöregedett, kivagdostuk folyamatosan.Szóló van egy kevés, meg ribizli, málna, szeder, na, azok is hol kopaszra vágva, hol nőnek, ahogy tanulták:) A füge metszése ellen ágálni szoktam, pedig hatalmas, és tavaly sem győztem osztogatni, így azt hiszem, az idén nem fogok beleszólni.

Itt tejfeles csirke főtt nokedlivel,volt lefagyasztva csirkeleves, csináltam céklasalátát, meg sütöttem diós bögrés kevert sütit, szeretem ezeket, elnyeli a félzacskó mindenfélét( aszalványok, kandírozott gyümölcsok, lekvár).
Marad holnapra is, a sütiből meg -ha a délutáni vendégek elmentek, és a szomszéd is megkapta kóstolót- szerintem marad a fagyasztóba, ha hirtelen elő kell kapni valamit, jól jön.(bár..lehet, hogy elfogy az:DD)

Fenchurch68 2023.03.19. 19:44:56

Nagyon sajnálnám, ha elmúlna a kocsma.
Én sok érdekeset (hát legalábbis magunknak érdekeset) főzök, és sokszor fotózom is a végeredményt, de menet közben meg alapanyagokat nem szoktam, és ezért gátlásos vagyok a vendégposzt-küldözgetésben.

kocsmagomba 2023.03.20. 10:52:20

@Andrass9:

"Én viszont mostanában sokkal kevesebbet főzök, ..."

Úristen! Ez egy főzős blog? Nem mondjátok... csak most veszem észre!
Eddig azt hittem, kocsma, ahová betér a vándor, szomjas lelkét ápolgatni. És ha étel gőzölög itt, az se baj.
Ahová csak csendben benyitunk és meghúzódunk a kályha mellett a sarokban, hallgatva a többieket, vagy berúgjuk páros lábbal az ajtót, fegyverrel a kézben, és párbajra hívunk mindenkit, ez egyre megy.

Nekem olyan hely ez a kocsma, ahová hazajövök. Legutóbb "kocsmagomba" nevet vettem fel. Na, miért ez jutott eszembe???
Méghogy búcsú!
Ne merészeld András!

Komolyan: ha jól látom nem reklámbevételek tartják el a blogot, hanem a hitünk tartja életben. Tehát az sem lehet probléma, hogy valami reklám kényszer lenne, hogy mindig új poszt legyen.
Legyen még ritkábban! Részemről megszavaztam.

Én a f*szbukra nem megyek, ha átkeresztelik se. Végsőkig ellenállok a cukrosbácsinak és muszklimiskának. Minden korábbi rémálmomat beteljesülni látom a "közösségi" médiában.
Még guglis regisztrációm sincs!!! Chrome-ot, Edge-et, nem használok, de most már indamail-t se fogok majd itt az Indexhez, mert pár hét múlva már fizetős lesz. (OFF: erre is figyeljen, aki azzal regisztrált itt a blog.hu-n, ha nem fizetsz, ide se tudsz majd belépni, én most megyek majd át valódi titkosított és valóban ingyenes szolgáltatóhoz)
Windóz van ugyan a gépeimen, de Microsoft Office se helyi gépen, se felhőben nincs. Helyettük ingyenes szoftverek. Okostelót egyetlen kikerülhetetlen szoftver futtatására használok, egyébként olyan telefonom van, mint Orbánnak és Kövérnek.

Segítség azoknak, akik nem látják a képeket.
Március 11. óta van a hiba, a hitelesítés nem jól lett regisztrálva a blog.hu üzemeltetői által.
Alapból a böngészők, Edge, Chrome, Firefox, satöbbi, ezt már adatlopási kísérletnek érzékelik, nem akarják betölteni a szövegbe a képeket.
A szöveg ugyanis a cdn.blog.hu címről jön. Az hitelesítve van.
A képek pedig az m.cdn.blog.hu-ról akarnának, de arra nem vonatkozik a hitelesítés.
Megoldás: a böngészőben kivételként kell engedélyezni az m.cdn.blog.hu címről jövő adatokat, akkor helyrebillen a laposföld tengelye. :) Ezt minden böngészőben máshogy kell megtenni, kérjetek segítséget hozzáértőtől, ha nem megy, abból, amit leírtam tudni fogja mit kell tenni.
A Firefox a sikertelen kép megnyitás után lehetőséget ad rá rögtön két kattintással, hogy kivételt tegyél. A kémprogramokat Chrome, Edge, nem ismerem ennyire.

@Fenchurch68:

Írj ide! Én szívesen olvasom. Gátlás? :) Hiszen itt alig olvassa valaki... András szerint. :) :D Elég egy fotó is a kész ételről.
Villakép nem kell. :DDD

Kumari aki Nilüfer 2023.03.20. 13:19:09

@kocsmagomba: Jajjajja..akkor ha én (állítőlag) inalasszal vagy mifenével vagyok itt, hogy lehetek mégis benn??Mármint majd a váltásnál..szóval hova fussak, hol tudok maradni..már ha marad ez a kocsma..és maradjon, ha lehet:)

Kumari aki Nilüfer 2023.03.20. 13:20:03

@Kumari aki Nilüfer: Inda vagy mi, na..nem is tudom, higy keveredtem ide valójában:)

kocsmagomba 2023.03.20. 20:42:29

@Kumari aki Nilüfer:

"...nem is tudom, hogy keveredtem ide valójában:)"

Jöttél, mint éjszakai pillangó a fényre. :)

/Tudom, nem ez a kérdés, hanem az Indapass azonosítás. Én arról írtam, hogy a Profilomban kocsmagomba@indamail.hu címmel vagyok regisztrálva, ezzel férek hozzá az itteni szolgáltatásokhoz, képektől, blogokon keresztül, fórumig, minden máshoz, ami egy cég alá tartozik. Igen, csakhogy havi 2000 Ft-ért fogják most adni ezt a ...@indamail.hu címet. Én meg nem fogok ezért fizetni. Így gondolom minden itteni szolgáltatásból kizáródom. Ezért váltok időben, de nem jöhet szóba nálam google és társai. Egyébként a citromail is így járt, a vipmail is így fog, satöbbi. Én kerestem jobbat, majd az lesz. Csak felhívtam a figyelmet. Akinek a profilja nem kötődik ennyire a fizetőssé váló email címekhez, vagy hajlandó évente 24 ezer Ft-ot fizetni ezért, vagy már eleve a google lopja az adatait, azt nem fenyegeti ez a probléma./

Az a baj, ha ez a blog is megszűnik, akkor már csak a gyors lefolyású demencia marad kilátásban. :))))

Én máskor is felajánlottam segítséget vendégposzttal, néha sikerült is.

Esetleg ötletként felvetem, hogy ne csak ételről vagy kertészetről, utazásról írjunk, hanem a maradék olvasót érdeklő témákról is. Aztán, hogy kit érdekel a téma, az majd eldől. Lehet csak képes blog bejegyzés, vagy jó leírás valamiről. Nyilvános, jöhet rá bárki, mint éjszakai pillangó a fényre. :))))

Uff.

Kumari aki Nilüfer 2023.03.21. 20:21:58

@kocsmagomba: Ja?) a kocsma volt a hívószó:DDD
Szerintem véletlen volt, mint írtam, sok blogot követtem, és nézegettem is, kit-mit lenne érdemes. Azt hiszem, így...de ha lelőnek sem tudom, hogyan regsiztráltam.És milyen címmel..na, majd kiderül, Fizetni nem óhajtok, ez tiszta sor.Gondolom, szólnak. ha kell:)

Kumari aki Nilüfer 2023.03.21. 20:25:11

17 óta vagyok itt tag, és hol van már a chello.hu..rég megszűnt:)Indamailem nem volt, ez holtbiztos.De régebben feljött olyan, hogy belépés indapassal..és akkor nem tudom, az mi a fene..Mindegy. mjd megviláglik.

látjátok feleim szümtükkel 2023.03.25. 17:47:22

Onnét a sivatag Hortobágy pusztáját
Értem, de számtalan kárakatonáját8)
Tsodáltam; Kótsagok' s túzokok' summáját,
Lepte sok ezer lud s rétze ennek táját...

Egy jó forma legényt találtam egy tanyán,...

Míg a lovam fűbe kötöttem pányvára,
Akasztott egy bográts húst a szolga fára,
Megborsolta, s veres hagymát metszett. Arra
Kért: hogy a mÍg megfő, űljek a szalmára.
Egy szép fejér tzipót, olLyat mint Kalátsot
Tett a bundájára. Fogta a bográtsot,
Egy jó rázást tévén; de illyent ki látott?
Magamnak is szemem meredt volt, s szám tátott.
Mert az egy rázással, mely hús volt fenekén,
Egybe10) felűl esett, vala a tetején.
Egy darabocska is földre le nem esvén,
Tsodálkoznom kellett a gulyásnak tettén.
Amely hús felőről esett az allyára,
Nyers vala egészlen, alig érte pára:
A felső, mely esett ennek a hátára,
Jól megfőtt, úgy tetszett, hogy nézek rózsára.
Mondá gulyás, Úram! immár lehet enni,
Ezen pásztor étel tetszésére lenni
Fog, reménylem, azért: abból tessék venni,
Itt van a tzipó is, azt is meg kell szelni.
Jobb íz'ut éltemben én ennél nem ettem,
Sokat evén abból, majd megbetegedtem;
Azért a kulatsot kápáról levettem,
Ezen jó szakátstsal kiüresítettem.

Ezt "főztem" nektek vacsorára. Hiteles, igazi pásztor étel. Nincs is benne más, csak hús, bors, és hagyma.

Találjátok ki, hogy ki ette ezt a csudásan finom ételt.

Kumari aki Nilüfer 2023.03.25. 19:39:50

@látjátok feleim szümtükkel: Gvadányi József 1790-ben élményszerű receptleírást közöl a gulyás elkészítéséről a( a gugli csodája:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.03.26. 11:24:17

@látjátok feleim szümtükkel: Bevallom, én is a guglit hívtam segítségül. A magyar irodalom nem volt az erősségem :(

Akkoriban még nem volt pirospaprika ...

kocsmagomba 2023.03.26. 12:21:31

@Andrass9: Mármint a neve nem volt pirospaprika, de egyébként az volt. A 18. század végén, amikor ez az írás is született, már bátran használták étel készítésére a 'törökborsot'. Erről van szó a költeményben.
A "vörös törökbors" már Zrínyi udvarát is díszítette, a 16. században.

Gvadányiék II. Józseffel (a reformer kalapos királlyal) szembeni magyarkodó viselkedése és kultúra teremtő szándéka hívta életre ezt a fajta hortobágyi gulyást is. De akkor már paprikával.

látjátok feleim szümtükkel 2023.03.26. 13:16:26

@kocsmagomba:

Persze, kinn a határban az egyébként szegény gulyásnak volt pénze paprikát venni. Enni viszont szokott a szegény is.

kocsmagomba 2023.03.26. 13:27:57

@látjátok feleim szümtükkel: 1790-ben nem a 'rendes' bors volt az olcsóbb. A rendes bors fajták errefelé nem teremtek meg. Sok év, amíg termőre fordul, plusz ezen az éghajlaton szabadon nem tartható. Tehát mielőtt egy szemet leszed a gulyás a Hortobágyon, addig kihal a palánta.
Ezzel a szemben a törökbors=fűszerpaprika egy év alatt terem, termése évekig eltartható. Tehát a törökbors olcsóbb a szegény gulyásnak.
1790 körül a feketebors világméretű termesztése és kereskedelme nem volt megoldott! Ezen kár vitázni.
Volt viszont már 200 éve paprika.... csak hozzá kellett nyúlni végre.
Azóta, persze, letörtek a feketebors árak. Már legalábbis a kommersz árué.

látjátok feleim szümtükkel 2023.03.26. 14:24:55

@kocsmagomba:

A paprika nagymértékű termesztését csak a tsz időkben kezdték el. Addig bizony drága volt, viszont a bors elérhető volt, persze az sem korlátan mértékben.
Én paprikatermelő vidéken voltam gyerek, és apám nevelte a tsz-nek a palántát. Ő homoki származású volt, ahol szintén nem termelték amikor ő a kilencszázas évek elején gyerek volt. A paprika sem nő meg akárhol, és Gvadányi idéjében még nem volt annyira elterjedt, pont az időjárás függvénye okán, annak ellenére, hogy első kanyarban a parasztok fűszere lett. Ahhoz, hogy a paprika beérjen, apámék fólia alatt nevelték a palántát, amit kiültettek. Akkoriban még a fóliás uborkázás sem volt kitalálva, valamivel később kezdődött, mint a paprika nagy területű termesztése. Ekkor kezdett elérhetőbbé válni az őrölt paprika. Mellesleg apám még a hatvanas években is őrölt paprika nélkül készítette a kolbászt. Valamikor a hetvenes években, az időjárás megváltozásakor kezdték a fűszerpaprika termesztését akként, hogy egyből a termőhelyre vetették a magját. Az is valami bolgár fajta volt.

kocsmagomba 2023.03.26. 16:05:13

@látjátok feleim szümtükkel: Pedig felétek biztosan jobb idő volt/van a paprikának! Végül is délvidéken termesztették a szlávok, régebben, mint a magyarok, szerintem onnan be lehetett szerezni. Igazad van, hogy nem volt annyira elterjedt, amennyire ma. Nem könnyű mulatság ma sem a termesztése.
Ahogy nézem a bolti árakat, luxus fűszer lesz hamarosan.

hátpersze 2023.03.26. 18:58:22

Pálinkás jó napot mindenkinek! Még eddig sosem írtam hozzászólást, pedig mióta az Indexről átjöttetek, én is itt vagyok. Nagyon jó olvasni a recepteket, a baráti beszélgetések tanúja lenni. Kicsit irigy voltam amikor volt a blogtali anno. Ezt az egy blogot olvasom, a gépemet csak a munkára használom ezen kívül. Szomorú leszek, ha már ide sem tudok jönni olvasgatni. Remélem még nem most jön el az az idő! Erőt, kitartást kívánok! Ildi

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.03.26. 19:11:16

@hátpersze: Igyekszünk fenntartani! Ebben a legnagyobb segítség, ha az olvasók hozzászólnak és beszélgetnek :)

M.d.p. 2023.03.27. 05:52:03

@Kumari aki Nilüfer: Így van,gróf Gvadányi,a peleskei nótárius utazásában írja le a receptet. Ami-szerintem-érdekes,hogy Kiss Lajos hódmezővásárhelyi néprajzkutató,szinte majdnem hasonló receptet közöl,mint helyi specialitást,közel 100 évvel később,az 1880-90-es évekből. Ami differencia,a két készítési mód között fennáll,az a paprika alkalmazása. Míg Gvadányi egyáltalán nem említi,a Kiss Lajos által leírt módszerben,1 nagy vagy 2 kicsi,szárított,csöves paprikát tettek a hús közé

látjátok feleim szümtükkel 2023.03.27. 09:10:21

@M.d.p.:

Tájékoztatásként mondom, hogy a darázshotel a blokktéglában évek óta jól működik, de nem darázs, hanem poszméh kel ki minden tavasszal. Az idén már kirepültek, és azonnal párosodni kezdtek. Emellett minden lyukba bebújnak, feltehetőleg alvó helet, és esetleg már a jovő nemzedékének bölcsőt keresnek. Ez a blokktégla az épület fala, amin a villanyvezetéknek mart ágy nem lett bevakolva, de a dongócskák miatt nem is lesz.

old forester 2023.03.27. 10:34:05

@Andrass9: Ó, hát ha csak ez a probléma, akkor írok én minden nap vagy 10 kommentet, csak győzzed moderálni. Van még egy pár anyós és feleség viccem, amire garantáltan 500 hozzászólás érkezne.  
No de a viccet félretéve, ahogy (hátpersze) is írja, nagyon sokan olvassák ezt blogot. Azért gondold el, milyen rengeteg információ van a több mint 1000 posztban és a hozzászólásokban. Egyszer valami kérdésemre válaszként hivatkoztál egy régebbi posztra, nézzem meg. Addig nem nagyon nézegettem a régebbi posztokat, és akkor döbbentem rá, hogy itt már mindenről szó esett ami érdekes, amiről meg nem, az nem is érdekes.
Kacérkodtam a gondolattal, hogy megveszem a könyvedet, de már a címe is megosztó, mert hogy a „jobb” receptek. Tehát már terjedelmi okokból is csak a töredéke lehet a blogon megjelent gasztronómiai ismereteknek, tapasztalatoknak, de ráadásul szerintem a receptek legalább 90%-a „jobb” recept.
Szóval szerintem a kommentek száma nem mérvadó a blog látogatottságában, inkább az olvasók, kattintások száma, ha azt tudod valahogy mérni.
Ha meg végleg feladod (ami remélem nem következik be), akkor valahogy meg kéne oldani, hogy a blog megtalálható, kereshető legyen, akár kommentelési lehetőség nélkül is.
És örök emlékül munkásságodra, mielőtt még a nap felrobban (kb. 30 mrd év?) még az űrbe is ki kéne küldeni egy adathordozón, hátha tudja valaki használni a „Wolf 1069b”-n. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.03.27. 10:59:22

@old forester: Egy könyvbe nem lehet belezsúfolni 1200 receptet, mert kezelhetetlen méretű lesz (lásd a Larousse lexikont). A kiadóm is ragaszkodott a limitált válogatáshoz, amivel eltöltöttünk majd egy hónapot!
A blog nagy része már archiválva van, csak az utolsó fél évet kell még letöltögetnem. Ha a blog.hu megszűnik, a tartalmat átteszem a blogkocsma.hu-ra, de nem biztos, hogy lesz akkora sávszélességem, hogy a kommentelést is engedni tudnám.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.03.27. 13:50:19

Jó is, hogy szóltatok! Frissítettem az archívumot - szerény 16 GByte a fényképek nélkül. A blog.hu által adott backupban nincsenek fényképek, azokat egyesével mind le kell tölteni. Természetesen egy programmal töltöm le :)

kocsmagomba 2023.03.27. 15:12:41

@old forester:

"...mielőtt még a nap felrobban (kb. 30 mrd év?)"

Nem, nem, sajnos csak 5-6 milliárd év.
Jó lesz sietni!

kocsmagomba 2023.03.27. 19:22:20

@Andrass9: jó már az email címed, szervered? az andras.net? Én már el sem érem az indamail.hu címemet, szóval senki ne küldjön oda, akivel ezen keresztül tartottam itt a kapcsolatot, te se

mindjárt lesz másik, de küldenék valamit András! Küldhetem oda?

kocsmagomba 2023.03.27. 19:46:05

@Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: @Kumari aki Nilüfer:

Mindenkinek. A 3/3-mas megfigyelőknek is.

A

kocsmagomba@protonmail.com

email címre váltottam.
A leveleimet "kocsmagomba" feladóval látjátok, ha ugyan megérdemlitek, hogy küldjek nektek bármit is...
A profilomban eltárolt email már nem él, profilra azzal ne küldjön senki, csak ezzel az újjal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.03.27. 20:48:51

@kocsmagomba: Már meg is jött. Küldjed légyszi a többi részét is, hogy beszerkeszthessem ...

M.d.p. 2023.03.28. 06:36:17

@látjátok feleim szümtükkel: Örülök,hogy működik a "hotel" és,szerintem,nem baj,hogy nem csak darazsak lakják,lényeg,hogy beporzó legyen

hátpersze 2023.03.28. 15:09:41

@Andrass9: Megpróbálom ezután, a saját érdekünkben. De ez olyan, mint amikor a gyerek csak 4 éves korában szólalt meg először, hogy: Sót! Addig ugyanis nem volt a leves sótlan :) Puszi mindenkinek!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.03.28. 15:36:08

@hátpersze: Nálam még nem volt sótlan a leves - sőtt :))

Kumari aki Nilüfer 2023.03.31. 20:13:44

@old forester: Nyugodtan vedd meg a könyvet. Csak így megjegyzem.

TrueFood 2023.05.10. 18:30:56

@kocsmagomba: Szia! Az email problémához: az indamail és a vipmail ugyanaz a szolgáltató, a Fjordmail működteti, nem az Inda. A fizetőssé válás mindkettőre vonatkozik. Viszont ez nem befolyásolja az Indapass használatát, mivel a cím ott felhasználónévként funkcionál. Más kérdés, hogy praktikus olyan címet használni Indapass címként, amit el tudsz érni, ha jelszócsere vagy bármi adódik. Az Indapass cím módosítására az Indapassba belépve, a Beállításokon belül van lehetőség, itt: indapass.hu/profil#azonosito

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.05.11. 09:05:11

@kocsmagomba: Javítottam a képek elérését! A blog.hu csapata segítségemre volt, köszönöm nekik is.
Nem kell semmi extrát betenni, az én hibám volt - elrontottam a képek forrásának címét gépem összedőlése után.

látjátok feleim szümtükkel 2023.05.11. 20:28:42

Mitől lehet egy nap vidám és szomorú egyben? Hát attól, hogy kirepültek a rozsdafarkú gyerekek, és a macsek megevett egyet. Sajnos az a szokásuk, hogy a már kicsit repülni tudó fiókák kiugrálnak a fészekből az eresz alól, és a virágok közt bujkálnak. Azért estig megtanultak felrepülni, mert 3 madárka most a szomszéd ház gázvezetékén egymás mellé bújva éjszakázik.

látjátok feleim szümtükkel 2023.05.13. 10:08:31

Tart a macska karantén, mert a rozsdafarkú fiókák ebben a vacak esős időben a fenyőfák alatt tanulják a kukac keresést, amikor meg ráérnek, kiülnek az autó tetejére ( most nem fér be a garázsba .:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.05.14. 19:55:51

@látjátok feleim szümtükkel: A garázst megtöltötted ukrán gabonával, hogy nem fér be 3 fióka??? :)

látjátok feleim szümtükkel 2023.05.14. 21:25:51

@Andrass9:

Lemaradt a zárójel amiből szerintem egyértelmű, hogy az autó nem fér be garázsba.
A gabonánk igen csak ukrán lehet olyan, amit itthon adtak el 18000 forint per mázsa áron 4 hónapja. Ma már állítólag 8 ezerért is lehet kapni.

látjátok feleim szümtükkel 2023.05.16. 15:13:13

Megjött az őszapó kommandó is, ők a kertben írtják a levéltetüt. Permetezésre egyébként sincs lehetőség, mert mindig lötyög annyi eső, és fúj annyi szél, hogy nem lehet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.05.16. 21:20:21

@látjátok feleim szümtükkel: Őszapók a kedvenceim!!! Teljesen letisztogatják a körtebolhákat a fáról. Sajnos nem jönnek elég gyakran ...
süti beállítások módosítása