Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Resztelt csirkemáj gőzkrumplival

2023.01.30. 07:00 Andrass9

Feleségem megkívánt egy resztelt májat. Nem véletlenül vagyunk házasok - nekem is éppen most támadt rá kedvem. El is ment az egyik négybetűsbe, és vett egy kilónyi csirkemájat (szív nélkül). Ilyet nem esznek Thaiföldön :)

37.jpg

Kicsit soknak tűnt, de mondta, hogy visz belőle lábadozó barátnőjének, ha megfőzöm. Erre nem lehetett nemet mondani: legyen hát az az ebéd. Hogy milyen körettel? Rémlett, hogy valamikor régen posztoltam egy félresikeredett májat , amihez viszont finom gőzben párolt krumplit társítottam. Legyen hát ez a köret most is.

Nos a hozzávaló megvan, irány a konyha:

  • 90 dkg csirkemáj
  • 2 nagy ezüsthagyma (epések is ehetik)
  • 1,5 zöldpaprika
  • 3 girizd fokhagyma
  • 3 ek kacsazsír (sajnos nem az a szép ikrás)
  • 2 ek morzsolt majoranna
  • 1 tk kakukkfü
  • 1 tk őrölt kömény
  • 40g paradicsompüré
  • 1 ökörszív paradicsom (az utolsó idén a kertből)
  • 10 tekerés Tellicherry bors (azért a Lampong finomabb)
  • só izlés szerint
  • 10 szem krumpli
  • 1 tk kömény
  • párolókosár a lábasba
10.jpg 11.jpg

A krumplit meghámoztam és falatnyi kockákra vágtam. Megszórtam a köménnyel és darálta rá egy kiskanálnyi sót. Jól összeráztam, hogy a fűszerek eloszoljanak a krumplin. A lábasba pont elfért két deci víz a párolókosár alatt. Beraktam a kosarat is, és beleborítottam a krumplidarabokat. Rátettem a tetőt is, majd kis lángra téve elkezdtem gőzölni.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Amíg ez fő, jöhet a máj. Első dolgom a zöldpaprika aprítása volt. Szerintem nagyon jó induló ízt ad, ha ezt puhára párolom. A hagymákat megpucoltam, majd vékony laskára szeleteltem. Az én véleményem szerint is a laskára vágott hagyma sokkal selymesebb szottyot (c Bächer Iván) ad, mintha felkarikázzuk.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

A paprika 15 perc alatt krémesre dinsztelődött. A fokhagymát felszeleteltem, a hagymára borsot daráltam (miért ne?). Rátettem a paprikára az egészet, majd megszórtam a fűszerekkel. Pirítottam-forgattam-kavartam, míg a hagyma karamellizálódot és elfogyott a leve. Ekkor felöntöttem egy bő deci vízzel, amit szintén leforraltam, míg zsírjára sült. Azt hiszem ez a trükkje az igazán sűrű szaftnak!

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Az utolsó idei paradicsomot forrasztólámpával meghámoztam (vizet forralni 1 szem paradicsomért???). A hagyma már jó puha, rákockáztam hát ezt a paradicsomot és még megerősítettem fél kisüveg paradicsompürével (ppssszt: 1 tk cukor is ment bele). Jol összekevertem, és lekaramellizáltam az egész keveréket. Eközben megtisztítottam a májakat az erektől és zsírtól, mindjárt meg is szórtam kis majorannával, mert a majoranna a máj jóbarátja.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

Ilyen lett a tökéletes resztelt máj alap:

28.jpg

Beleborítottam a májat a felforrósított, karamellizált és fűszeres hagymaalapba. Addig kavargattam, míg kifehéredett a máj, amikoris megszórtam bőven a pirospaprikával. Ezt már csak össze kellett keverni - a máj még tartogat elég nedvességet, hogy a paprika ne égjen meg.

29.jpg 30.jpg 31.jpg 32.jpg

Meglehetősen besűrűsödött - így nem lesz jó. Fel is öntöttem egy fél pohár vízzel (lehetett volna vörösbor is, de az nem volt itthon). Összeforraltam, és késznek nyilvánítottam.

33.jpg 34.jpg

Kész az ebéd! Lehet csomagolni az invalidusnak (azért nem álltam meg kóstolás nélkül):

35.jpg 36.jpg

Azért tálaltam a feleségemnek is ebédre.

38.jpg

Magamnak meg egy kis csalamádét is szedtem (nyitókép) ami elbújt a villakép mellett.

39.jpg

Vitt is a feleségem a lábadozó barátnőjének, aki nagyon nagy örömmel fogadta!

Azért itt még nincs vége a posztnak: A gyerekek bejelentkeztek másnapra Mikulásozni. Mit főzzek nekik? A választásuk a resztelt csirkemájra esett! (Igaz, mást nem is ajánlottam nekik ...)

Ezt nem nagyon fotóztam, hisz ugyanez az étel készült. Tán kis kivétel és módosítás esett.

Pl. főztem a kicsilyánynak sáfrányos basmati rizst, mert ő nem tudja a krumplit megemészteni.

40.jpg 41.jpg 42.jpg 43.jpg

A gőzkrumplira most őrölt kömény ment, mert a fiunk nem szereti egészben.

Az ő tányérjuk az ünnepi kék (hagyma RIP) tányér volt.

44.jpg

Valamint elkövettem azt a hibát, hogy nem fotóztam másnap a maradékból készített tökéletes májpástétomot, amit kb 30 dkg maradék resztelt májjal, 5 keménytojással, 3 újhagymával, 40 dkg marhapárizsival és 3 ek mustárral készítettem, így ebből már nem lesz poszt.

27 komment

Címkék: krumpli fokhagyma csirkemáj majoranna kacsazsír köménymag paradicsompüré zöldpaprika kömény kakukkfü ökörszív ezüsthagyma Tellycherry bors pároló kosár

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5117997676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2023.01.30. 17:47:04

Tudtam, hogy elfelejtettem valamit, na tessék..májat venni. Én napok óta almás májon agyalgok...szeretem. De ezt is megcsócsálnám:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.01.30. 21:55:03

@Kumari aki Nilüfer: Én meg még nem ettem almás májat!!! Légyszi majd írd le, hogyan készül. Amúgy ma nekem is megakadt a szemem egy szép sertésmáj lebenyen, de nem hoztam haza ...

Kumari aki Nilüfer 2023.01.31. 11:45:23

@Andrass9: Nem bonyolult, hagyma szálaszra vágva párol-pirít, lehet kevés fokhagyma is, de tényleg kevés. közben a májat lisztbe( kis majorannával keverem a lisztet) forgatom. A hagymára dobom a májat, és a szeletektre vágott savanykás almát..tulajdonképpen ez az alap, mire az alma is megpárolódik, a más is átsül.de lehet az almát kicsit késóbb belerakni, ki hogy érzi, én nem szeretem szárazra sütni a májat.
OLvastam úgy is, hogy előbb a májat kölön pirítják, utána a zsírjában készítik a hagymás-almás cuccot..sok változata van, de nekem ez az egyszerű bevált. Fúszerezni ízlés szerint, de a só-bors majoranna elég szerintem, plusz az alma..szeretjük, Krumplipürével, és aki nagyon akarja, almakompóttal...

Kumari aki Nilüfer 2023.01.31. 11:47:20

@Andrass9: azt nem tudom, sertés vagy marhamájjal milyen az almás, én csirkével csináltam, pulykával is jó, meg ugye kacsa és libamájjal( nem hízottal.Alkalmanként régebben kapható volt, emberi áron, mostanában nem láttam)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.02.01. 18:44:12

@Kumari aki Nilüfer: Sajnos a feleségem nem szereti a húsneműt gyümölccsel, ezért majd máskor próbálom ki (pedig tetszik)

Kumari aki Nilüfer 2023.02.01. 19:50:41

Pedig a hús jó gyümölccsel, meg ,, finom a fügecsatnimmal is:)Jövőre többet csinálok, ha lez jó termá
és, Nem biztos, mert már kicsit megindult a fügr, ha jön egy nagyobb fagy, leviszi.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.02.01. 20:26:10

Nekem egyszer kifagyott, akkor tőből kivágtam. Azóta kétszer akkorára nőtt és már háromszor hoz termést évente :) Igaz, néha kap egy nagy marék NPK műtrágyát ...

Kumari aki Nilüfer 2023.02.02. 10:38:40

@Andrass9: a miénk is fagyott már el tövig, mikor még voltak telek, de a termés a tavaszi diőtől függ, ha hosszan hűvös, akkor az első hullám késón jön , és nem is annyira finom-

BOAR 2023.02.02. 12:04:39

Semmiféle folyadék nem kell rá. Se víz, se bor.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.02.02. 12:11:12

@BOAR: Én szeretem, ha kicsit hosszabb szaftja van - legyen mit felszívjon a krumpli :)

kocsmagomba 2023.02.02. 12:24:53

Nagyon jó. Így kell a szottyot csinálni! Most pontosan eltaláltad a májat! Tankönyvbe illő technológia, a paprika pirításától kezdve a hagymázáson át, a máj sütési idején keresztül a végeredményig.
Látod: a pirospaprikázás miatt kellett még tovább vizezned.
Ezt én úgy oldom meg, hogy nem teszek bele paprika port! :D Egyáltalán nem paprikás nálam ez az étel.

Találtam egy régi képet, valami hasonlót készítettem, csak nem annyira jó szaftos.

freeimage.host/i/H11xxwB
freeimage.host/i/H11x6Sj

kocsmagomba 2023.02.02. 12:26:44

@Andrass9: Ja, a bor. Vöröset semmiképpen. Fehér mehet, de(!) csak még a hagymás fázisban, amikor a szotty készül.

kocsmagomba 2023.02.02. 12:33:00

@Kumari aki Nilüfer:

"...pulykával is jó, meg ugye kacsa és libamájjal...Alkalmanként régebben kapható volt, emberi áron,... "

Emberi máj áron nagyon drágának tűnik az a szárnyasmáj! ;)

kocsmagomba 2023.02.02. 12:41:27

@Kumari aki Nilüfer:

"Pedig a hús jó gyümölccsel,..."

Nagyon is.
Mai ebéd, sült csirkecomb, krumpli, sütőben, mézzel, dióval sült, alma. De egyesekkel nem lehet mit kezdeni. Feleségem ezt külön fogja enni, a húshoz céklával. Én meg a sült almával. Ő az almát majd utána, mintegy desszertként, húsmentesen.
A gyümölcs ízét elviseli a húsban, de magát a gyümölcsöt nem képes hússal együtt lenyelni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.02.02. 19:25:57

@kocsmagomba: Szeretem benne a pirospaprika ízét :)

kocsmagomba 2023.02.02. 19:35:06

@Andrass9: Nem kritika volt, csak technológia. Besűríti, ezzel számolni kell. Mindenki úgy eszi, ahogy szereti. ;)

BOAR 2023.02.03. 08:51:54

@Andrass9: A máj viszont nem szereti a vizet.
(Érthető. Az én májam se rajong érte)
A bőséges szaftot én több hagymával és zsiradékkal érem el.

Kumari aki Nilüfer 2023.02.03. 10:09:14

@BOAR: Én ugye megforgatom a májat( a sima resztelt májat is9 listben, hogy finom hártyaként bevonja. ha szereti a máj a vizet, ha nem, bizony kell egy kevéske hozzá, a lisz miatt. ( minimális a liszt is, a í is)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.02.03. 10:15:18

@kocsmagomba: A sürítést se bántam benne :)
@BOAR: Egyesek nagyon nem szeretik a zsírt a családban ... A hagymával igazad van - abban is van víz, legközelebb megpróbálom.

kocsmagomba 2023.02.03. 11:49:51

@Andrass9:

"...nagyon nem szeretik a zsírt a családban ..."

Pedig. Pedig.
Sok zsírban hagymát sütni, majd abba a májat is megsütni. Befőttes üvegbe tölteni, hogy ellepje a zsír.
Aztán irány a tópart, vagy a hegyek. Egy hétig van mit a kenyérre kenni, oszt hűtőgép se kell a "szálláson". :) Boldog békeidők.
Most is van szilveszterkor sütött kolbász, saját zsírjában eltéve itthon, befőttesben. Időnként rájárok.
A zsír az élet maga.

Fenchurch68 2023.02.03. 14:08:05

@kocsmagomba: Tavaly nyáron két hét hűtő és konyha nélküli kempinget valahogy túléltünk, vittem zsírban lesütött húst, májat, még nyár elején befőzött lecsót, a túrákra meg a klasszik páncélos húst meg az előző esti kaját dobozkában :)
(Na jó, három nap étteremben ettünk, mert a szülinapomon megtaláltuk a Zemplén legjobb éttermét, a Vadregényt, és hát utána muszáj volt végigenni a nem hosszú étlapjukat, de még ezzel együtt is elég low-cost nyaralás volt.)

(A fára szatyorban a hangyák elől felkötözött otthoni kolbászt kiették a varjak, nem a kolbászt sajnáltam tőlük, inkább a széttépett kedvenc szatyromat, de ennél nagyobb problémánk sose legyen egy nyaralgatáson se.)

kocsmagomba 2023.02.03. 17:34:33

@Fenchurch68:

Kedvet csináltál. Nem a kempinghez, de Pálházához és környékéhez. Mi már csak öregesen panzióznánk.
Néztem a Vadregényt, be lehet térni, valóban.

Keserű:
Már csak szabadságot kellene intézni valahogy. Ez nálunk úgy megy, hogy fizetünk valakinek, helyettesnek, sokszor jó nagy pénzt, hogy elmehessünk szabira. Ezért se voltunk egy nap szabadságon se majdnem 2 éve. Magyar jogrend. Abszurd. Ehhez dob még plusz munkát a nyakunkba a kurmány, szerintük nem dolgozunk eleget.
Sebaj. Valahogy majd összejön, hihetetlen, hogy még nem jártam azon a környéken, talán egyszer tini koromban Füzéren.
süti beállítások módosítása