Feleségem megkívánt egy resztelt májat. Nem véletlenül vagyunk házasok - nekem is éppen most támadt rá kedvem. El is ment az egyik négybetűsbe, és vett egy kilónyi csirkemájat (szív nélkül). Ilyet nem esznek Thaiföldön :)
Kicsit soknak tűnt, de mondta, hogy visz belőle lábadozó barátnőjének, ha megfőzöm. Erre nem lehetett nemet mondani: legyen hát az az ebéd. Hogy milyen körettel? Rémlett, hogy valamikor régen posztoltam egy félresikeredett májat , amihez viszont finom gőzben párolt krumplit társítottam. Legyen hát ez a köret most is.
Nos a hozzávaló megvan, irány a konyha:
- 90 dkg csirkemáj
- 2 nagy ezüsthagyma (epések is ehetik)
- 1,5 zöldpaprika
- 3 girizd fokhagyma
- 3 ek kacsazsír (sajnos nem az a szép ikrás)
- 2 ek morzsolt majoranna
- 1 tk kakukkfü
- 1 tk őrölt kömény
- 40g paradicsompüré
- 1 ökörszív paradicsom (az utolsó idén a kertből)
- 10 tekerés Tellicherry bors (azért a Lampong finomabb)
- só izlés szerint
- 10 szem krumpli
- 1 tk kömény
- párolókosár a lábasba
![]() |
![]() |
A krumplit meghámoztam és falatnyi kockákra vágtam. Megszórtam a köménnyel és darálta rá egy kiskanálnyi sót. Jól összeráztam, hogy a fűszerek eloszoljanak a krumplin. A lábasba pont elfért két deci víz a párolókosár alatt. Beraktam a kosarat is, és beleborítottam a krumplidarabokat. Rátettem a tetőt is, majd kis lángra téve elkezdtem gőzölni.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Amíg ez fő, jöhet a máj. Első dolgom a zöldpaprika aprítása volt. Szerintem nagyon jó induló ízt ad, ha ezt puhára párolom. A hagymákat megpucoltam, majd vékony laskára szeleteltem. Az én véleményem szerint is a laskára vágott hagyma sokkal selymesebb szottyot (c Bächer Iván) ad, mintha felkarikázzuk.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A paprika 15 perc alatt krémesre dinsztelődött. A fokhagymát felszeleteltem, a hagymára borsot daráltam (miért ne?). Rátettem a paprikára az egészet, majd megszórtam a fűszerekkel. Pirítottam-forgattam-kavartam, míg a hagyma karamellizálódot és elfogyott a leve. Ekkor felöntöttem egy bő deci vízzel, amit szintén leforraltam, míg zsírjára sült. Azt hiszem ez a trükkje az igazán sűrű szaftnak!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Az utolsó idei paradicsomot forrasztólámpával meghámoztam (vizet forralni 1 szem paradicsomért???). A hagyma már jó puha, rákockáztam hát ezt a paradicsomot és még megerősítettem fél kisüveg paradicsompürével (ppssszt: 1 tk cukor is ment bele). Jol összekevertem, és lekaramellizáltam az egész keveréket. Eközben megtisztítottam a májakat az erektől és zsírtól, mindjárt meg is szórtam kis majorannával, mert a majoranna a máj jóbarátja.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ilyen lett a tökéletes resztelt máj alap:
Beleborítottam a májat a felforrósított, karamellizált és fűszeres hagymaalapba. Addig kavargattam, míg kifehéredett a máj, amikoris megszórtam bőven a pirospaprikával. Ezt már csak össze kellett keverni - a máj még tartogat elég nedvességet, hogy a paprika ne égjen meg.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Meglehetősen besűrűsödött - így nem lesz jó. Fel is öntöttem egy fél pohár vízzel (lehetett volna vörösbor is, de az nem volt itthon). Összeforraltam, és késznek nyilvánítottam.
![]() |
![]() |
Kész az ebéd! Lehet csomagolni az invalidusnak (azért nem álltam meg kóstolás nélkül):
![]() |
![]() |
Azért tálaltam a feleségemnek is ebédre.
Magamnak meg egy kis csalamádét is szedtem (nyitókép) ami elbújt a villakép mellett.
Vitt is a feleségem a lábadozó barátnőjének, aki nagyon nagy örömmel fogadta!
Azért itt még nincs vége a posztnak: A gyerekek bejelentkeztek másnapra Mikulásozni. Mit főzzek nekik? A választásuk a resztelt csirkemájra esett! (Igaz, mást nem is ajánlottam nekik ...)
Ezt nem nagyon fotóztam, hisz ugyanez az étel készült. Tán kis kivétel és módosítás esett.
Pl. főztem a kicsilyánynak sáfrányos basmati rizst, mert ő nem tudja a krumplit megemészteni.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A gőzkrumplira most őrölt kömény ment, mert a fiunk nem szereti egészben.
Az ő tányérjuk az ünnepi kék (hagyma RIP) tányér volt.
Valamint elkövettem azt a hibát, hogy nem fotóztam másnap a maradékból készített tökéletes májpástétomot, amit kb 30 dkg maradék resztelt májjal, 5 keménytojással, 3 újhagymával, 40 dkg marhapárizsival és 3 ek mustárral készítettem, így ebből már nem lesz poszt.