Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Savanyított retkek télire

2022.11.10. 07:00 Andrass9

Fenyegetnek a gazdák, hogy annyira drága az energia: nem tudnak télre bespájzolni, ehetjük az importot (az se lesz olcsóbb ...)

25.jpg

Én meg megláttam a madarasban az óriási jégcsapretkeket (daicon a japánoknál), ami eszembe juttatta, hogy még nem savanyítottam idén, csak tavaly készítettem a tonhal nigiri mellé. Megragadva az alkalmat vettem hozzá még fekete retket is (sörretek nem volt) gyerekkori nosztalgia okán (akkor lereszelve libazsírral, sóval és mézzel felturbózva gyógyszerként etettek vele minket az influenzára - nem emlékszem, hogy hatott-e).

Úgyis divatja van a fermentálásnak (tejsavas erjesztés) - már kipróbáltam kovászolt káposztával, ami szintén fermentálás:) Az így eltett savanyú sokáig eláll, megmaradnak benne a vitaminok és nagyon jó ízük lesz!

Sajnos az összetevőkről nem készült kép, mert innen-onnan szedtem össze:

  • 1 nagy póréhagyma (mert szeretek bele valamilyen hagymát is)
  • 1 óriási jégcsapretek (1,25 kg volt a példány)
  • 3 közepes fekete retek (az a csípős fajta)
  • 2 ek kurkuma
  • 1 ek mustármag
  • 1 ek barna mustármag
  • 1 tk koriander mag
  • 1 tk öreg erdei méz
  • 10 dkg jódmentes só
  • 1 fermentáló üveg - 4 literes a bugyborékolóval
  • savanyúság leszorítók

A pórét karikákra gyalultam az eredeti V gyulán, amit ezután átalakítottam julien (pálcika) gyaluvá, amin letoltam a jégcsapretket. Erre rászórtam a só felét, meg a sárga mustármagot. A fekete retket meghámoztam.

11.jpg 12.jpg 13.jpg

Azt is legyalultam pálcikákra, majd hozzáadtam az összekevert előzö anyagokhoz. Kanalaztam rá kis mézet, akkor lelkesebben dolgoznak a a baktériumok a folyamatban. Végül hozzá kevertem a többi mustármagot és a koriandert.

14.jpg 15.jpg 16.jpg

A keveréket az üvegbe tettem, ahol szépen levet eresztett egy-két óra alatt.

17.jpg

Ekkor 1,5 liter vízben feloldottam a maradék sót, és felöntöttem a retkeket. Hogy megakadályozzam a retkek felúszását, savanyúságrögzítővel és egy átlátszó fejreállított tégellyel szorítottam le.

18.jpg 23.jpg

Az üveg kupakja pont lenyomta a tégelyt, így a retek nagyjából egész idő alatt lével volt takarva. Ezek szépen elvoltak a nappaliban 22 napig, amikor már nem bugyborékoltak tovább.

20.jpg 21.jpg 22.jpg

Eljött az idő, hogy áttegyem kisebb üvegekbe - úgy tudok belőle egyszerűen ajándékozni is.

24.jpg

Tányérkép nincs, mert csak én csipegettem, míg pakolásztam, de majd, ha felszolgálom valamihez, akkor lefotózom.

59 komment

Címkék: méz póréhagyma kurkuma mustármag fekete retek jégcsapretek koriandermag barna mustármag

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7017972680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fenchurch68 2022.11.11. 17:58:07

Irigykedem, én még csak szeletelt jégcsapot raktam el, meg a "kifogyás előtt újra készítendő" csípős karfiolt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.11.11. 18:07:19

@Fenchurch68: Nálam már bugyborékol a szeletelt Jalapeno kis retekkel és hagymával salátának.

kocsmagomba 2022.11.11. 18:21:41

A székely viccet kifordítva:

Nem is ettem, nem is láttam még ilyet. Csak ámulok.

szivar 2022.11.12. 12:02:17

@kocsmagomba: Nálam hónapos retekkel készült, mert annyi volt, hogy nyersen már untuk az evését (10kg++). Letoltam káposztagyalun, ment mellé némi vöröshagyma is. No, ritka szar íze volt négy nap után. Ámde kettő hét után úgy döntöttünk megboldogult anyukámmal, hogy kell még egy adagot készíteni... Akkor viszont már csak megmostam a retkeket és csak bevagdostam - ugyanúgy, mint az uborkát szokás. A vöröshagyma ugyanúgy, vékonyra vágva került közé. Nem rossz, sőt!

látjátok feleim szümtükkel 2022.11.12. 13:26:41

@kocsmagomba:

Ilyet láttál/ettél már?

Befűszerezett vadkacsa kék szőlővel megpárolva puhára. Köret kockára vágott szép nagy fehér gumó - amit a multik retekként árulnak, holott ténylegesen tarlórépa - kockár vága kevés olajon megpárolva, a laskára vágott levélnyéllel és levéllel együtt. A kacsa leve-szaftja átszürve, hogy a mag ne maradjon benne. Tálaláskor a szeletelt hús a szafttal meglocsolva, mellé pedig az igen finom és egészséges köret.

Én elég régóta a hónapos retket levelével együtt szoktam párolni, és tojással enni reggelire.

Kumari aki Nilüfer 2022.11.13. 12:01:14

@látjátok feleim szümtükkel: Nem is láttam, nem is ettem, de vállalnám!!!!

kocsmagomba 2022.11.13. 16:34:33

Ez a furcsa levél itt a képen, ez is petrezselyem levél? Mi a különbség?
freeimage.host/i/ykbBII

Lila pereszke gomba mellé kellene zöldfűszernek.
Ma ebéd után szedtem itt a szomszéd utca végében a gombát. ;)
freeimage.host/i/ykbIrG

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.11.13. 16:53:04

@kocsmagomba: Há persze: a fodros petrezselyem. Én nem nagyon kultiválom, de az USA-ban jószerivel csak ezt kaptam ...
Apróra vágva pont olyan íze és illata van, mint az olasz (lapos levelű) társának. Kicsit könnyebb hosszabb időre tárolni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.11.13. 16:54:32

@kocsmagomba: Gyönyörű gomba! Legközelebbi büntetésed, hogy hozol belőle mindannyiunknak :)

kocsmagomba 2022.11.13. 18:21:24

@Andrass9: Köszönöm a választ. Nem voltam benne biztos, nem én vettem.

A gomba.
Ez egy jó illatú, jó ízű fajta. Viszont kemény a húsa, a tönknek legfeljebb a felső része ehető, az is csak karikára vágva.
A kalapokat felcsíkozom. Zsiradékban pirítom. Összeesik, levet enged, ezután só, bors, kevés fokhagyma. Ahogy felcsap a fűszerek illata, mehet hozzá pici víz, kis lángon fedő alatt 10-15 percet kap, vége előtt zöldfűszer szórás, majd zsírjára sül. Ekkor már nem kemény, de nem is puha állagú, hanem finom 'roppanós' marad.
Közben készül pirítós kenyér. Lehet egy hajszálvékony tejföl kenést tenni a pirítósra. Rá a gombát. Aki sajttal szereti, még megszórhatja, sőt rá is melegíthet felülről.

A lila pereszke piacon is árusítható faj. De meg kell jegyezni, hogy sokat, nagy tömegben nem szokás belőle fogyasztani, mert egyéni érzékenységet leírnak. Meg kell kóstolni kicsiben, aztán mehet legközelebb nagyban. Tudni kell megismerni a fiatal és az öreg példányokat.
Illetve a kezdő gombászokat meg szokta ijeszteni. Amikor felmelegszik a serpenyőben, akkor esetleg felcsap egy kellemetlen illat, ami persze a főzés végére nyomtalanul eltűnik. Ekkor gondolják át az életüket a kezdők, hogy mégis csak el kellett volna vinni a gombavizsgálóhoz... :)

Aki ezeken a kezdeti nehézségeken túl van, finom ételt kap az erdőtől.

látjátok feleim szümtükkel 2022.11.13. 18:39:45

@kocsmagomba:

Ez metélő petrezselyem, de olvastam már fodros petrezselyemnek is. Évelő. Lényege, nem nevel gyökeret. Nekem évekig volt, aztán kikopott, most metélő zöldségem van, hagyományos levéllel.
Szüleimmel lila pereszkét mindig régi széna, vagy szalma boglya tövében találtunk az elkorhadt részeken. Szerintem finom gomba. Egy évben amikor még sok eső esett, a kertünkben is nőtt kettő egy orgonafa tövében. Azóta nem volt sok eső.

kocsmagomba 2022.11.13. 18:54:28

@látjátok feleim szümtükkel: neked is köszi

"lila pereszkét mindig régi széna, vagy szalma boglya tövében találtunk az elkorhadt részeken"

Igen. Egyszerűen korhadékon nő. Nem kell hozzá élő fa.
Ennek a "lila" fajnak közeli és egyenértékű rokona a "lilatönkű", ami inkább a tönkjében erősen lila, a kalapjában világosabb. Ez utóbbi gyakori felétek is, kifejezetten szénával, szalmával bekerül a kertbe, házhoz is. A sima "lila" faj, pedig inkább erdei, mert ez tölgyfa levelén vagy fenyőtűkön él.
Konyhában mindkettő ugyanazt tudja.
Itt pont azért nőtt az utca végén, mert évek óta oda hordja ki valamelyik üdülő tulajdonos a fenyők alól a hulladékot. Térdig ér a fenyőtű.
Ha pár évig ez nincs bolygatva, csak rakva, megjelenik rajta, mint ahogy nálatok is volt. Csinálj neki egy ilyen helyet szénából!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.11.13. 18:56:00

@kocsmagomba: Nagyon irigyellek! Sokféle gombát ettem igjú koromban, de valahogy soha nem biztam benne. Tudod ... ha az ember nem lát színeket rendesen, akkor ne szedjen gombát!!!
No mindegy! A képek nagyon csábítóak!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.11.13. 18:59:13

A témától függetlenül: Befutotta nagylyány!!! Nagyon boldogak vagyunk!

Kumari aki Nilüfer 2022.11.13. 20:35:58

Nálunk az unokának (16. éves) harmadikán kivették a manduláját, majd pénteken hajnalban is, ma este is bevérzett..nagyon aggódunk:(((( Inkább főznék rá ezerrel...

látjátok feleim szümtükkel 2022.11.14. 18:18:34

@Kumari aki Nilüfer:

Rermélem unokád rendbe van, drukkolok neki, hogy minél előbb és gond nélkül gyógyuljon meg.

Kumari aki Nilüfer 2022.11.14. 18:46:10

@látjátok feleim szümtükkel: Pillanatnyilag benn van a kórházban , figyelik. Nagyon remélem, hogy hamarosan rendben lesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.11.14. 22:05:36

@Kumari aki Nilüfer: Nekem is annyi idős koromban vették ki, de nem volt gond vele. Így csak drukkolni tudok. (Ja, és sok fagyit etettek velem)

látjátok feleim szümtükkel 2022.11.15. 12:57:50

@Andrass9:

Vajon most is etetnek fagyit az ilyen műtöttekkel?

Kumari aki Nilüfer 2022.11.17. 10:28:27

@látjátok feleim szümtükkel: Végül három bevérzés után most újra kiengedték..reméljük a legjobbakat,
Most nem erőltették a fagyit, ez igen érdekes..pedig jó az.

Fenchurch68 2022.11.17. 10:57:05

@Kumari aki Nilüfer: :( nekem négy évesen vették ki, de a mai napig emlékszem, milyen vacak volt megenni azt a sok morzsálódó száraz zsömlét, sajnos akkor ez volt a policy, nem a fagyi.

látjátok feleim szümtükkel 2022.11.17. 12:55:20

@Kumari aki Nilüfer:

Nem tanács, de lehet rajta gondolkodni. Egy kolléganőm tizenéves fiának rendszeresen begyulladt a mandulája, amit a gégész midig ki is kezelt. Ilyen gyulladásos alkalommal a nagybácsi, aki belgyógyász, feléjük járt, és benézett a gyerek torába. Elájult, majd közölte, hogy milyen a gégész, ha még azt sem látja, hogy a gyerek torkában gombafertőzés van. Kikezelte és megszüntek a gyulladások.

Ántibiotéka helyett pedig kamilla, nyakra éjjelnappalra meleg kendő, köhögésre-hurutra édesgyökér tea, oszt csókolom, mehettünk iskolába.

Kumari aki Nilüfer 2022.11.17. 20:12:12

@látjátok feleim szümtükkel: Már késő, ki van véve, a műtét után vérzett szegénynrk, A műtét muszáj volt, mert idült gyulladt volt( nem ecsetelem mégis egy gasztroblog ez), Most antibiotikumot kap, mert gyulladás van még , sajnos, már két hete kórházból ki meg be..most éppen megint kinn, reméljük, végleg.

Az előző praktikák mentek eddig, meg ezüskolloid,meg franc tudja mik, a homeopátiától a népi és természetgyőgyászaton át, az antibiotikum kúrákig, de már havonta volt lázas ..áprilisban lesz 16.

látjátok feleim szümtükkel 2022.11.17. 20:34:46

@Kumari aki Nilüfer:

Attól még lehet az is amit én írtam, mert csak a manduláit vették ki. Emlékszel arra, hogy régen a kisgyereknek mit adtak szájpenész ellen? No az nem vol rossz torokfetőtlenítő, meg a langyos sós víz sem az.
Mellesleg hasonló korú volt akiről írtam, és hasonlóan neki is igen gyakori volt a hőemelkedés, szerencsére lázas nem volt, de annak nem vették ki a manduláit. Szerintem a közösségben kaphatta el valakitől, akinek nem volt gondja az immunrendszerével.
Azért nem gond az, ha egy gasztro blogon ilyen dolgokról is beszélgetünk, annál is inkább, hogy egy kocsmában a-tól zé-ig mindenről lehet beszélgetni, kivéve az izlést. Az sem baj, ha előhozzuk a régi népi gyógyítási gyakorlatot, mert a látszat azt mutatja hatásos volt, még itt vagyunk.

Kumari aki Nilüfer 2022.11.17. 21:15:37

@látjátok feleim szümtükkel: Én továbbítom, de a kórházban sok orvos látta(sajnos), csak észrevették volna, ha gombás..viszont a heget is lehet kezelni, a rózsaméz meg nem árthat_) Köszönöm a tanácsot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.11.19. 15:13:19

@látjátok feleim szümtükkel: Mifelénk csak 11mm esett, de a belváros úszott!!!

kocsmagomba 2022.11.19. 16:29:39

@Andrass9: ne is idegesítsetek ezzel az esővel. Ma nem esett le a beígért 12-15 mm. Semmi. Igaz, tegnap este szötyörgött valami, de délelőtt már sütött a nap. Észak felé kinézve hófelhőket láttam egész nap. Volt is most, egy azaz 1 perces szállingózás.
Ebben az évben kiszáradt a Mátra. Ha nem lesz téli csapadék, elapadnak a vizek. Az időkép azt írja, hogy szállingózik. Lóf..
Száraz fagy. Az lesz. :(

Kumari aki Nilüfer 2022.11.19. 19:19:26

@látjátok feleim szümtükkel: Tegnap egészen sok esett, ma reggel épicit havazott, déltől száraz az idő, de nyirkos, A cékla még földben...

Kumari aki Nilüfer 2022.11.19. 19:21:49

@kocsmagomba: Állítólag lesz hő. Majd meglátjuk, Kéne, sok.sok hó, mert itt is kb. egy ásónyomra nedves a föld, a szomszéd egy vízelnyelőt ás( kondenzvíznek a hőszivattyúhoz), lejjebb száraz. Hihetetlen látvány.

Kumari aki Nilüfer 2022.11.19. 19:22:47

@Kumari aki Nilüfer: na, ezt jól megírtam,száraz de nyirkos..szóval nem esik, de a levegő tele van párával.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.11.19. 19:34:02

@kocsmagomba: Frissen ültettünk egy új meggyfát, mert kiszáradt az előző. @Kumari aki Nilüfer: Egy ásónyom alatt már csontszáraz volt a föld ...
Elment a nagylyány az USA-ba, üres volt a szobája, mi meg szomorúak vagyunk. Tegnap este még a fagy előtt felcipeltük hát a telelős növényeket, amik mindig ott telelnek - nem fűtjük az emeletet, 10 fok meg bőven elég a növényeknek.

Kumari aki Nilüfer 2022.11.19. 19:45:41

@Andrass9: mi a szobanövényeket már régen behordtuk, de így is megfázott, a hibiszkusznak minden levele lehullt, de az nagy túlélő, már hajt

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.11.19. 22:32:37

@Kumari aki Nilüfer: A tarka kislevelűt mi is behoztuk előbb, mert az még télen is virágzik. A nagyot csak most, de nem volt megsértve :)
A fikuszok (benjamin és keskenylevelű) remekül tűrték a hideget. Valami másikat a feleségem visszavágott, hogy elférjen a pince átjáróban :) Eszméletlen mennyiségű szobanövényt nevel. Csak akkor morgolódom, amikor nekem kell locsolni, mert az minimum 4 óra!

Kumari aki Nilüfer 2022.11.20. 10:41:50

@Andrass9: valaha hetvennél több cseréppel volt..mára elajándékoztam majd mindet, hat cseréppel van, ebből három negyven éves,,a hibiszkusz, a lantlevelű fikusz és a dracána. Ja, meg a daráslevél( nem tudom a hivatalos nevét, pozsgás, nagy tőlélő) . ha elpusztulnak, nem pótolom, ahogy háziállat sem lesz új. Önző vénasszony leszek, kötöttségek nélkül:DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.11.20. 17:19:59

@Kumari aki Nilüfer: Én is önző vénember vagyok, de ez a háziállatok csökkenésében követhető nyomon. A növények a feleségem birodalma, és ő ezt egyre csak növeli :) Nekem a veteményes és a gyümölcsfák maradtak ...

látjátok feleim szümtükkel 2022.11.23. 15:01:16

@Andrass9:

Kár vénemberként önzősködni, mert az állatok újabb meglepetésekkel szolgálnak még neki is. Én nem győzök ámuldozni a sasmadarakon, és nem is tudom megköszönni eléggé, hogy volt itt olyan vendéglátogató, aki felhívta rá a figyelmem. Nagyon érdekes állatok. Pl. a második kelésű 3 jércike és 1 kiskakas még mindg az anyjukkal járnak, amit az nem kóstol meg, azt maguktól nem eszik meg. Az első kelés kakaskája gilisztát talált, és csalogatta a többieket, de senki nem mutatott érdeklődést. Ez a csapat, anya és a 4 sasfióka egymás melett alszanak az ülőn, de ha kiszorítják őket a többiek, akkor a tojóládában. Ilyet a hagyományos házityúk esetében soha nem tapasztaltam, annak a csirkéje ahogy nő, leválik az anyajáról.
Tényleg van bennük valami vad jelleg amellett, hogy nagyon kezessé szoktathatók.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.11.23. 16:43:21

@látjátok feleim szümtükkel: Ha nem félnék a szomszédság haragjától és az önkormányzattól, akkor én is tartanék kis sasmadarakat :)
Így marad a fermentált jalapeno saláta, amiből 15 2 decis üvegcse lett ...

Kumari aki Nilüfer 2022.11.23. 19:08:16

@látjátok feleim szümtükkel: anyukánka is volt nagyon régen, de azok úgy viselkedtek, mint a fácán, folyton felreppentek valahova.Az ólat negligálták.Viszint anyut nagyon szerették, az tény.

látjátok feleim szümtükkel 2022.11.24. 07:48:05

@Kumari aki Nilüfer:

Ez itt is így lenne,de levágtuk a szárnyukat, mert mellettük a kutya udvar van, és az bizony a legelső alkalommal levadászott egy átrepült tyúkocskát. Valami van a fácános témában, mert a kis jércike tojása héjának zöld a színe.
Ahonnan vettük az alap állományt, ott szabadon jártak keltek a kertben, meg szomszédéban is, de a melléképületnek a padlásán aludtak. Itt voltak vadkacsák, azok is szabadon röpködtek, és a szembe szomszédunk kerti medencéje melletti bokorban költöttek. A család kisgyerekei nagyon élvezték a helyzetet, de a szülők nem szerették, hogy a medencébe piszkítottak. Egy másik helyen meg volt egy nagy magas fa, azon éjszakáztak a sasmadarak.
A kertbe nem tudjuk kiengedni őket, mert a szomszédban van egy labrador és egy tacskó, azok szétszednék a kerítést, hogy megfoghassák őket.

Kumari aki Nilüfer 2022.11.24. 10:37:16

@látjátok feleim szümtükkel: Erről jutitt eszembe, néma kacsáink is voltak ( felénk azt szívesebben tartották, mint a hagyományos kacsát), na ők is a tüzifa gallycsomó tetején aludtak, és alatta költöttek..meglepetés volt olykor, mikor előgomolygott egy kacsamama egy csomó kiskacsával.A kiskacsánál és kicslibánál kevés cukibb pelyhes van:) Néha keltetőből hoztunk, azok a kis puha jószágok..ahogy azok falták a csalánnal kevert kukoricadarát,,Persze csalánért a gyerekek jártak kora tavasszal a Kraszna partra. Azt is szerettem, mit összecsavarogtunk....

látjátok feleim szümtükkel 2022.11.24. 15:13:27

@Kumari aki Nilüfer:

Nekünk van néma kacsa most is, de már olyan öregek, hogy nem érdemes megfőzni őket. Valamikor kelt nálunk is, előfordult, hogy egy évben 90 kacsánk is volt, és ha valaki rá mert nézni, azonnal kapott egyet.:D
Igaz, akkor nem 20 000 forint körül volt a takarmány ára. Továbbá akkor hétévégén kettőt megettünk, ma egy hétig elég egy kacsa húsa.

szivar 2022.11.24. 15:40:34

@Kumari aki Nilüfer: Nálunk csak a második cudarabb idő után ülnek be az ólba. Először a mogyoróbokorra ülnek fel, utána újratervezés következik és áttelepülnek az eperfára. Ha ilyenkor is elveri őket az ónoseső-szembeszél, akkor nagy kegyesen bevonulnak az ólba. Amelyik meg szomszédolásba kezd, az hazaérte utána szárnyaveszett véget ér hamarost. Bár vannak furcsa dolgaik, idén nyáron valamikor jött egy nagyobb zápor, ami kimosott az esőcsatornából vagy ötven tojást. Meg eltűnt egy tyúk és csak három hét múlva került elő, tizenkettedmagával. Mondjuk mostanában ismét nem lelek tojásokat, ismét körbe kellene néznem a tetőn...

@látjátok feleim szümtükkel: Pörkölt, de inkább húsleves. Vagy lassú tűzön órákig párolni, majd hirtelen ropogósra sütni. Nem szabad feladni! :)

látjátok feleim szümtükkel 2022.11.24. 16:47:15

@szivar:

Nem adják fel, szeretnek élni. Még fürdőmedencéjük is van.:D

kocsmagomba 2022.11.24. 19:57:45

@látjátok feleim szümtükkel: @szivar: kicsontozni a javát, ledarálni töltött káposztába

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.11.24. 21:15:09

@kocsmagomba: Én inkább Hortobágyi palacsintára szavaznék, de minden szentnek maga felé hajlik a keze ...

Kumari aki Nilüfer 2022.11.25. 09:12:35

hát mostmár nagyon jó lenne egy kacsa, kedves állat, de konyhakészen szeretném, egye fene , megsütöm..:) Most csak egy fiatal kakas van a fagyasztóban. ( meg mindenféle, kaptam egy csomag szeletelt vaddisznő húst, nem tudom, karaj-e vagy mi, ) az van ráírva, rántani való.A barátunk küédte, de én soha nem rántottam vaddisznót..merjem????

látjátok feleim szümtükkel 2022.11.25. 10:11:07

@Kumari aki Nilüfer:

Tekintettel arra, hogy baráttól kaptátok, gondolom ő szokta rántani, tehát nem okozhat bajt.
Szerintem a régi hagyományos módon biztosan nem lesz belőle gond. A sütőeténybe tett húst előbb fedő alatt kell sütni, majd a végén "szárítani". Így biztosan jól átsül. Hűtőgépek előtti világban anyám mindig így sütötte a rántott húst.

Kumari aki Nilüfer 2022.11.25. 11:18:57

@látjátok feleim szümtükkel: anyukám is, főleg a csontost. Én meg előbb lassú tűzön, a végén mrg megpirítom.Inkább csak nekem furcsa, a barátunk vadász, nyilván jobban tudja, mit hogy kell készíteni, de én vadat rántottan eddig nem ettem. de meg fogom tőle kérdezni, ciki, nem ciki....

látjátok feleim szümtükkel 2022.11.25. 15:56:59

@Kumari aki Nilüfer:

Helyes, székely ember is azt mondta úgy tanul a gyerek, ha kérdez.:D

Kedélyes Paraszt 2023.01.09. 12:59:31

en is ma keszulok valami hasonlot elkovetni. a mezen csodalkozom, mert az antibakterialis hatasu, ugyhogy abban inkabb kuzdenek a baktik, mint lelkesednek :)

Kedélyes Paraszt 2023.01.09. 13:01:12

@Kumari aki Nilüfer: bocs, a kesoi valaszert, de vadat nem szoktak rantani. vagy pedig orosz rulett.

látjátok feleim szümtükkel 2023.01.09. 14:25:22

@Kedélyes Paraszt:

Azért vannak a szokások, hogy legyen min változtatni. Próba szerencse. Ha jó vén az a vad, akkor úgy sem akar többet rántani.:D

Kumari aki Nilüfer 2023.01.10. 09:52:55

@Kedélyes Paraszt: Hát..én sem fogom, szeleteve van lefagyasztva, majd vadas lesz belőle:)

Kumari aki Nilüfer 2023.01.10. 09:55:07

@látjátok feleim szümtükkel: Nem hinném, hogy vén volt, a vadász barátunk azért nem amatőr,csak nem írta volna egy vénségre, hogy rántható. A szarvas is meglepően hamar(3 óra) alatt lett omlós, de mint írtam, vadas lesz, ha majd elszánom magam:)
süti beállítások módosítása