Idén sokkal kisebb választékom van a csiliágyásban, mert az elején sok elpusztult. Akkor vettem valahol Jalapeño palántákat, amik szépen megfogtak.
Ebből, és pár vegyes egyéb csiliből álltam neki a szósznak. Mivel volt egy szuper bugyborékolóm (már a kovászos káposztánál is bevetettem), fermentáltam a keveréket a teraszon. A szósz eredetéről itt írtam - már tavaly is készítettem.
Kezdésnek leszedtem, ami érett kecskeszarvat találtam, nomeg egy kevés bogyiszlói is árválkodott az ágyásban. A képen nem szerepel, de ami érett Jalapeñot találtam, azt mind hozzáadtam.
A hozzávalókat menet közben gyűjtöttem össze.
- 1/4 kg vegyes csilipaprika
- 1/4 kg Jalapeño csili
- 1 dl házi almaecet
- 2 ek szójaszósz
- 2 ek Hoisin szósz
- 4 ek halszósz
- 1 ek őrölt fehérbors
- 1/2 l frissen facsart almalé
- 1/2 l frissen facsart almalé (igen, kétszer)
- 2 girizd fokhagyma
- 2 ek só
- 4 ek cukor
- 1 ek római kömény
- 1 tk feketebors
- 1 ek frissen reszelt szerecsendió
- 1g NaBe
- 4 literes befőttes üveg a kotyogóval
A paprikákat feldaraboltam, majd késes aprítóban összedaráltam. Hozzáadtam a folyékony fűszereket meg a cukrot, sót, és szép lassan puhára főztem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A befőttesüvegbe szórtam a maradék száraz fűszereket. Beleöntöttem a megfőtt paprikákat és utánaöntöttem a második adag almalét. Ezt a harmad üvegnyi anyagot kitettem a teraszra félárnyékba. Ekkor még csak július vége volt.
![]() |
![]() |
![]() |
Az elkövetkező egy hétben árgus szemmel lestem (de nem fotóztam), hogy felforr-e az anyag. Már a második nap elkezdett a kotyogó bugyborékolni: a fermentálódás megindult.
Ekkor újabb fél kilónyi érett Jalapeño paprikát találtam, nomeg néhány éretlen is lejött. 3 habaneroval megfelezve feltettem égerfa füstre a grillben. Itt egyben meg is száradt kicsit. Egy keveset feldaraboltam és az üvegbe szórtam - a füstös íz nem fog megártani a szósznak.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Visszatekertem rá a kupakot, összeráztam és a helyére költöztettem az üveget - bugyborékolhat tovább.
A többi füstölt Jalapeñoból chipotle szósz lett, de azt nem dokumentáltam. Egy hét múlva újabb adag érett meg a kertben. Ezt is összevagdostam, de adtam hozzá kis lilahagymát és vizet is. Hozzákevertem a befőttesüvegben lévő szószhoz - már majdnem megtelt az üveg!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Eljött az augusztus vége és ismét érett egy csomó. Nomeg pár kecskeszarv is esedezett, hogy leszedjem. Ezeket is összevagdostam és hozzákevertem az üvegben lévő szószhoz. Kicsit szétvált, de a fermentálás így is újra megindult.
![]() |
![]() |
![]() |
Október eleje: most már be kell tenni üvegekbe! Egy letörött ágról lejött még 4 Jalapeño, azt felaprítva rátettem a fazékba öntött szószra. Biztos, ami biztos: hozzáadtam 1g Nátrium Benzoátot (nem kell, hogy újra megforrjon és ez olyan szósz, ami felbontás után is sokáig áll a polcon). Egy órán át forraltam, majd botmixerrel krémesítettem. Igazán selymes lett így a szósz. A forró szószt kimértem mindenféle üvegekbe, amikre rázártam a kupakjukat.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Innen már csak a cimke nyomtatás és a kamrába való lecipelés volt hátra. 16 értékelhető méretű üvegnyi lett - viheti a kicsilyány a barátainak.
Az íze hasonlít az eredeti Sriracha szószhoz, de nekem így jobban izlik ...