Idén sokkal kisebb választékom van a csiliágyásban, mert az elején sok elpusztult. Akkor vettem valahol Jalapeño palántákat, amik szépen megfogtak.
Ebből, és pár vegyes egyéb csiliből álltam neki a szósznak. Mivel volt egy szuper bugyborékolóm (már a kovászos káposztánál is bevetettem), fermentáltam a keveréket a teraszon. A szósz eredetéről itt írtam - már tavaly is készítettem.
Kezdésnek leszedtem, ami érett kecskeszarvat találtam, nomeg egy kevés bogyiszlói is árválkodott az ágyásban. A képen nem szerepel, de ami érett Jalapeñot találtam, azt mind hozzáadtam.
A hozzávalókat menet közben gyűjtöttem össze.
- 1/4 kg vegyes csilipaprika
- 1/4 kg Jalapeño csili
- 1 dl házi almaecet
- 2 ek szójaszósz
- 2 ek Hoisin szósz
- 4 ek halszósz
- 1 ek őrölt fehérbors
- 1/2 l frissen facsart almalé
- 1/2 l frissen facsart almalé (igen, kétszer)
- 2 girizd fokhagyma
- 2 ek só
- 4 ek cukor
- 1 ek római kömény
- 1 tk feketebors
- 1 ek frissen reszelt szerecsendió
- 1g NaBe
- 4 literes befőttes üveg a kotyogóval
A paprikákat feldaraboltam, majd késes aprítóban összedaráltam. Hozzáadtam a folyékony fűszereket meg a cukrot, sót, és szép lassan puhára főztem.
A befőttesüvegbe szórtam a maradék száraz fűszereket. Beleöntöttem a megfőtt paprikákat és utánaöntöttem a második adag almalét. Ezt a harmad üvegnyi anyagot kitettem a teraszra félárnyékba. Ekkor még csak július vége volt.
Az elkövetkező egy hétben árgus szemmel lestem (de nem fotóztam), hogy felforr-e az anyag. Már a második nap elkezdett a kotyogó bugyborékolni: a fermentálódás megindult.
Ekkor újabb fél kilónyi érett Jalapeño paprikát találtam, nomeg néhány éretlen is lejött. 3 habaneroval megfelezve feltettem égerfa füstre a grillben. Itt egyben meg is száradt kicsit. Egy keveset feldaraboltam és az üvegbe szórtam - a füstös íz nem fog megártani a szósznak.
Visszatekertem rá a kupakot, összeráztam és a helyére költöztettem az üveget - bugyborékolhat tovább.
A többi füstölt Jalapeñoból chipotle szósz lett, de azt nem dokumentáltam. Egy hét múlva újabb adag érett meg a kertben. Ezt is összevagdostam, de adtam hozzá kis lilahagymát és vizet is. Hozzákevertem a befőttesüvegben lévő szószhoz - már majdnem megtelt az üveg!
Eljött az augusztus vége és ismét érett egy csomó. Nomeg pár kecskeszarv is esedezett, hogy leszedjem. Ezeket is összevagdostam és hozzákevertem az üvegben lévő szószhoz. Kicsit szétvált, de a fermentálás így is újra megindult.
Október eleje: most már be kell tenni üvegekbe! Egy letörött ágról lejött még 4 Jalapeño, azt felaprítva rátettem a fazékba öntött szószra. Biztos, ami biztos: hozzáadtam 1g Nátrium Benzoátot (nem kell, hogy újra megforrjon és ez olyan szósz, ami felbontás után is sokáig áll a polcon). Egy órán át forraltam, majd botmixerrel krémesítettem. Igazán selymes lett így a szósz. A forró szószt kimértem mindenféle üvegekbe, amikre rázártam a kupakjukat.
Innen már csak a cimke nyomtatás és a kamrába való lecipelés volt hátra. 16 értékelhető méretű üvegnyi lett - viheti a kicsilyány a barátainak.
Az íze hasonlít az eredeti Sriracha szószhoz, de nekem így jobban izlik ...