Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Egy nagyon kicsi rumosmeggy

2022.09.22. 07:00 Andrass9

Minden évben teszek el rumos meggyet, mert a fiam a lányok rabszolgamunkájával karácsony körül készít rumosmeggyes marcipános csokis bonbont.

25.jpg

Idén viszont nem főztünk be meggyet, mert kiszáradt a meggyfánk és a boltban meg nagyon drága volt a gyümölcs.

Van viszont egy pirinyó meggyfánk, ami már elmúlt 10 éves is, de valahogy nem akar megnőni.

11.jpg

Leszedtem róla az összes gyümölcsöt, és nekiveselkedtem a rumosmeggynek. Volt hozzá:

  • 50 dkg kimagozott meggy és a leve
  • 11 dkg cukor
  • 164 g 60%-os Portorico rum
  • 0,5 g Nátrium Benzoát (a dzsemfixet nem használtam)
  • 2 db 3,3 dl-es befőttesüveg
  • meggymagozó - mert nem akartam roncsolni a gyümölcsöt

10.jpg

A meggyet elkezdtem magoztni. A NaBe-t forró vízben feloldottam a mini teflonomban. Az oldatot kettéosztottam a befőttesüvegek közt.

12.jpg 14.jpg 15.jpg

A magozás végén ellenőriztem, hogy nem maradt-e benne mag, mert azt a fiam biztos megtalálja a bombonok közt :) A magozóból a levet is hozzáöntöttem a gyümölcshöz. Így sikerült 59 dkg-nyit előállítani.

16.jpg 18.jpg 20.jpg

Hozzáöntöttem a cukrot is. Hagytam benne ázni, hogy a cukor kiszívja a levét a meggynek. Ekkor a levét megittam, beleöntöttem az üvegekből a NaBe oldatokat is. A gyümölcsöt elosztottam a két üveg között. Szinig töltöttem rummal, amivel 82g-nyi itallal sikerült üvegenként.

21.jpg 22.jpg 23.jpg

Lezártam a kupakkal az üveget és fejreállítottam. Így fel tudtam rázni, hogy a maradék cukor is feloldódjon.

24.jpg

Már csak a cimkét nyomtattam ki hozzá és mehetett a pincébe az élelmiszertárolóba.

 

68 komment

Címkék: meggy cukor rum portorico NaBe

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8217937004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2022.09.22. 11:44:07

Minden bámulatom a tiéd, Én ennyi meggyet kimagozok, és megy a fagysztóba, a világért se bajmolódnék vele ennyit...igaz, szaloncukrot se gyártok. lehet, lusta vagyok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.09.22. 13:52:06

@Kumari aki Nilüfer: Hamár az a szegény pirinyó fa egész évet dolgozott, hogy fél kilót teremjen - megadom neki a tisztességet, és finomat csinálok belőle :)

kocsmagomba 2022.09.22. 14:40:28

Én is csináltam.
Rumosat és konyakosat is.
Szerencsére van egy profi mechanikus magozóm. Feleségnek hívják.
Nekem csak annyi dolgom volt, hogy szórjam a cukrot és öntsem az alkoholt. Hol ide, hol oda. :)
Mi simán szórjuk a meggyet az üvegbe, rá a cukor számolatlanul, hiányzó részek alkohollal feltöltve. Leve, mindene bent van. Tartósítót nem teszünk bele.

Karácsonykor isszuk a levét, likőrnek. :)

Kumari aki Nilüfer 2022.09.22. 16:26:10

@kocsmagomba: ezt azért lehet megreckírozom jövőre, ha a szomszédnak lesz meggye, nekünk nincs.
Valamikor olvastam egy agglegénykompótot, ami azzal kezdődik, hogy eper. felöntve rummal, aztán ami sorban érik, minden egy sorban, és rummal, egy ötliteresbe, karácsonyra beérik..soha nem próbáltam, sok rum kell ahhoz:DDD

kocsmagomba 2022.09.22. 20:21:25

@Kumari aki Nilüfer: sok rum. Most azt próbálom, hogy a maradék 2 dl rumot kávéba próbálom elfogyasztani.

kocsmagomba 2022.09.23. 11:32:48

@Andrass9: Számítási feladat! Ha 2 dl 60 fokos rumot felhajtok, hány fokos szöget fogok bezárni a függőlegessel? :) Inkább elfogy kis kanalanként kávéba. Finom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.09.23. 19:16:32

@kocsmagomba: 45 fok, mert akkor ér le a leggyorsabban a beleidbe a gyomrodból ...
Ha én ennyi kávét meginnék, kiugorna a szívem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.09.23. 19:18:48

@kocsmagomba: Ez volt a 33.000-ik komment ezen a blogon!!!!
Adok egy hangszórót ...

látjátok feleim szümtükkel 2022.09.24. 08:04:40

Nem kér valaki egy kis felesleges esőt?
Már egy hete szinte minden nap - van amikor éjjel - esik annyi eső, hogy délelőtt szinte nem lehet a kertben semmit csinálni, vagy délután olyan időben, hogy be is fejezhetjük az aznapi kertészkedést. Szegény kései őszibarack nem bírt cukrosodni, és a füge is annyira vizes, hogy nem győzőm elfőzni alóla a vizet. Nekünk már jóból is megárt a sokk.
A szomszéban a kertben a fű teli van fehér gombával, de nem csiperkével, attól nagyobb és erősebb lemezű, és nem barnul le, valami őzláb félelének nézem. Hozta a nyári szél a spóráját.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.09.24. 10:37:39

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk annyi eső volt, hogy a két rekesznyi fügét be kellett főzni, mert nagyon kinyiltak.
A fehér gomba nálam is megjelent a fűben, de nem ismerem, nem ettem meg.
A diófa átalakult óriás k@cs@gfává. Kb 4 m3 faanyag van betározva belőle, és ha teljesen kivágnánk, az még adna 2 m3-t. Még tartjuk, mert valami árnyékolót kell majd a teraszra felszerelni.

m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/rumosmeggy2022/dio1.jpg

Kumari aki Nilüfer 2022.09.24. 12:32:20

Nálunk is megjelentek a gombák, de nem ismerem..kár, mert ha netán ehető élenne, akkor sok lenne.

A férjem elkezdett fügét szedni, ugyans ma még ragyogó idő van, de holnapra megint esőt mond. Azt hiszem, chutnay lesz, a gyerekek azt elfogadják, meg a mennyiségtől függően valami extra lekvár, széjjelnézek fűszer fronton.Nem fahéjas@Andrass9: , az unalmas.

Itt az utolsó almafa vált cserépedényfává, még szivák és egy szegény öreg körte tatja magát, na meg a dió, egy szalíd gesztenye( soha nincs értékelhető mennyiség, mert a diók elnyomják.Meg hátul a vad kisfák, ahogy látom, az őszibarackon kívül ,meggy is felütötte a fejét, és talán csersznye?? kívül a hátsőó kerítésen, a fűaljban( itt úgy hívják azt a sávot, ami mezsgye lenne, de szélesebb, és nem művelik, mert nyilván a kerítésig egy gép sem tud bekanyarodni.)Meg kinemt a málna, meg a szeder, váljék az ott közlekedők kedves egészségére.

Kumari aki Nilüfer 2022.09.24. 12:34:26

A fát más jelzővel nem engedi, magát a szót sem..

látjátok feleim szümtükkel 2022.09.24. 13:12:18

@Andrass9:

Megnézettük a szakértővel, azt mondta tarlógomba. Jó az illata, erős a lemeze, de nem jó ízű, fogyasztása nem ajánlott.
A piacon viszont volt szegfűgomba, muszáj volt venni belőle. Nem emlékszem írtam-e, hogy vettünk egy hete öklömnyi kenyérgombát, magyarul óriáspöfeteget. Megsütöttem tojásos habarékban, és a maradék zsiradéknak jobb illata volt, mint a vargányának, meg a szrvasgombánk együtt. Sajnos ma már nem volt a piacon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.09.24. 13:36:07

@Kumari aki Nilüfer: Hogy nekem nem jutott eszembe a cserépedény ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.09.24. 13:38:26

@látjátok feleim szümtükkel: A pöffeteg nagyon finom. Egy szeletet áss be valamelyik tuja vagy örökzöld töve mellé - jövőre esetleg kijön. Jó barátomék kertjében nőttek focilabda méretű példányok, de valahogy későbbi években már nem volt.

látjátok feleim szümtükkel 2022.09.24. 14:17:25

@Andrass9:

Rejtvényekben az edénytartó fát ágasfának írják.

kocsmagomba 2022.09.24. 14:18:47

@látjátok feleim szümtükkel:

Hát igen. A tarlógomba megítélése kérdéses. Sokan fogyasztják, van ahol divatos. Csak én már láttam olyat, hogy nagyszülők megetették vele az unokát, nekik semmi bajuk nem lett, de a kisgyerek nem tudta azt a kemény kitinpáncélt rendesen megemészteni. Rosszul érezte magát. Nagyon.
Ugyanakkor, mivel a fehér tarlógomba mellé esetleg, hébe-hóba benézhető egy fehér gyilkosgalóca, vagy egyéb mérgező csiperke, ezért kötelezően gyomormosás az unokának. Csak azt nem értettem, hogy a nagyszülők ezen miért sértődtek meg....

Ez itt egy szakértők által is relevánsnak elismert határozó hely. Használjátok bátran.

www.miskolcigombasz.hu/fajlistank.php?action=showKind&kindId=393&caller=bestmonth

látjátok feleim szümtükkel 2022.09.24. 14:18:53

Ja, mert cserépk...g már nincs.:D

látjátok feleim szümtükkel 2022.09.24. 14:21:09

Azért felháborít, hogy a nagy magyarkodás mellett régi magyar szavakat nem lehet használni. Ez mi, ha nem a saját múltunk telibe f*a?

kocsmagomba 2022.09.24. 14:21:35

@látjátok feleim szümtükkel: mér' melyik fa nem "ágas"? :DDD

Boszorkányfa lett abból! :) Ahogy a képet nézem.
Majd legközelebbi holdtöltekor körbetáncolják.

kocsmagomba 2022.09.24. 14:57:01

@látjátok feleim szümtükkel: ja, az eső jöhetne, itt egyszerűen próbálkozik, próbálkozik, aztán inkább visszafordul, elkeserítő.
Amikor Pesten is tombolt a vihar, Debrecenben is szakadt az eső, akkor itt semmi! De úgy semmi, hogy semmi semmi. :(

kocsmagomba 2022.09.24. 15:03:56

@Andrass9: Nade kérem! Egri Jánosnál lehetett színt választani, milyen színű hangszóró legyen! Itt ilyen lehetőség nincs?

vörösbor(de)minőségi 2022.09.24. 15:45:41

mindenkinek hello!
kb egy hetes pc-cirkusz miatt nem tudtam ebbe a jó kis kocsmába betérni,erre ma végre jó lett a megoldás-és azonnal egy rumos meggy a poharamba :)
soha rosszabb vendégkört.
szóval mostantól ujra részt vehetek a poharazásban.
már nagyon hiányzott.

kocsmagomba 2022.09.24. 15:56:07

@vörösbor(de)minőségi: :) Igyunk még egy pohárral, amíg a kocsmáros nem figyel...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.09.24. 16:11:20

@kocsmagomba: Én elvonón vagyok, úgyhogy ti nyugodtan ihattok :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.09.24. 16:17:30

Kivettem a köcsögöt a tiltólistáról.

látjátok feleim szümtükkel 2022.09.24. 17:22:45

@Andrass9:

Na, akkor elő lehet venni a tejes, boros köcsögöt.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.09.24. 18:40:58

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem az aludtejem cserépköcsögökben készül. Napi fél litert megeszem. Találtam rendes nyers tej forrást a kispiacon és a FarmFutárnál Solymáron.

kocsmagomba 2022.09.24. 19:11:50

@Andrass9:

Cölöp rönködön őrködjön fönt öt köcsög rögtön!

:)

vörösbor(de)minőségi 2022.09.24. 20:39:21

@kocsmagomba: @Andrass9: akkor András egészségére iszunk.rajtam nem fog múlni.

kocsmagomba 2022.09.24. 21:04:00

@Andrass9:

"Találtam rendes nyers tej forrást a kispiacon..."

Remélem megkerested az elkóborolt tehén gazdáját és visszavitted neki!
:D

@vörösbor(de)minőségi: egri vöröském van, bontsam? :)

kocsmagomba 2022.09.25. 09:09:35

@Andrass9:

Ördögöt hőbörög! Ön főzzön örömből köröm pörköltököt!

:)

vörösbor(de)minőségi 2022.09.25. 14:36:19

@kocsmagomba: bocsánat de villányival koccintanék.természetesen én viszem.magam sem tudom miért de valamiért mintha az egri boroknál tán....a villányiak kellemesebben lennének.
nem biztos,hogy másnak is-természetesen elfogult vagyok,és még az is lehet,hogy nem ittam kiváló egri bort.
viszont! ami nagy meglepetés volt,nemrégen egy számomra ismeretlen ámde nagyon drága bort volt szerencsém inni.amikor megkóstoltam,azonnal éreztem,hogy hopp ez valami húha.ekkor még nem tudtam az árát,de a kóstolás és első korty után csak azt tudtam-ez valami fantasztikus íz.az üveg végén kaptam meg a felvilágositást,de nem is ez volt számomra az érdekes hanem az,hogy azonnal az első korty után lehetett érezni,hogy ez valami nagyon eltérő cucc,az eddigiekhez képest pedig előtte sem sobrijóska meg koccintós tipusokat fogyasztottam :)

kocsmagomba 2022.09.25. 17:14:40

@vörösbor(de)minőségi: A villányi is kiváló terület, nem tiltakozom. Csak nekem, kacskaringós utat számolva, alig 30 km Eger, ebből következően Villány egy másik félteke. :)
Mondhatni Eger egy hosszúlépésnyi távolságban van, míg Villány ó-bornyi távolság. :)
A kereskedelemben kapható palackok pedig nem mindig állják ki a szállítás és tárolás nehéz próbatételét.
Azt tudom, hogy Gere és Bock villányit le szabad emelni a polcokról.
Ha igazán kiemelkedő egri borra vágysz, amire azt mondod, hogy hoppá, ez teljesen más, akkor a St. Andrea. Ennek valóban húzós lesz az ára. Ez magasan az ország legjobb bora, Villányt és Tokajt is beleértve.
Utána az egri sorrend: Bolyki, Gál, Juhász.
Csak azokról írtam, amik kereskedelmi forgalomban így vagy úgy kaphatók. Elég jó minőségűek ahhoz, hogy ne rontsa el a bort a kereskedelem.
Nekem viszont megvan ott a titkos helyem... ameddig ők vannak, nem érdekel a többi. ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.09.25. 18:17:11

@vörösbor(de)minőségi: @kocsmagomba: Nekem az egri boroktól az esetek többségében fejfájásom lett, ezért szoktam át a villányi és szekszárdi borokra. Alapban vöröset iszom.
Juhásznak viszont kellemes az Irsai Olivérje (hogy kivétel is erősitsen)!

Kumari aki Nilüfer 2022.09.25. 18:32:24

Ittatok már Homonna bort? legyetek kedvesek keresni, és megkóstolni..veleójem öccse csinálja, igazán garantáltan kézműves, én uhyan nem szeretem a bort, de ebből szoktam inni egy keveset. Erdőbényei( hegyaljának számít), kisbitrtok, de még Amerikábn is elismert, de mivel viszonylg kis tételben készíti, itthon nincs az élelmiszerboltokban, Borbolt talán forgalmazza. Ajánlom, nem olcsó.Fehér bor, de van már neki vörös is, Palóznakon is vett egy kis szőlőt, az is díjazott bor lett

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.09.25. 18:37:41

@Kumari aki Nilüfer: A név ismerős, de még nem találkoztam a borral.

kocsmagomba 2022.09.25. 18:47:24

@Andrass9: A fejfájás a kén vegyületektől van. Enélkül nem lehet palackozva forgalomba hozni a borokat. Illetve a vörösborok megengedett metil-alkohol tartalma is magasabb. Nem feltétlen magasabb, csak megengedett. Értsük jól.

Szóval: pincében kell kimért bort vásárolni, otthon jól tartani. Azokban még nem akkora a kén mennyisége.
A romló, gyenge borokat magasabb kéntartalom tartja el.
Éppen ezért mondtam, hogy a minőségi, jó termelők bora túlkénezés nélkül is bírja a napsütötte polcokat, azokat kell leemelni.

De legjobb a pince minőség. Nekem ezért az egri és ezért nem a távolabbi vidék.
Szeretek én bármit, ami jó... de a ként kiérzem és kiköpöm. :)

Ismerek én olyan vásárlót is, aki a pincében megkóstol egy tételt, aztán megveszi hordóval. Nem viszi el, hanem érte jár.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.09.25. 19:05:04

@kocsmagomba: Most egy darabig nem hiszem, hogy hordóstul fogok bort vásárolni...

látjátok feleim szümtükkel 2022.09.25. 19:05:41

@kocsmagomba:

Ha megnyerem a lottó ötöst, én is így csinálom majd.:D

kocsmagomba 2022.09.25. 19:23:14

@látjátok feleim szümtükkel: csak gondolom nem itthon, hanem mondjuk Ausztráliában vagy Kaliforniában. Én biztos nem itt költeném el a lottó ötöst. :D

Engem se fenyeget hordóvásárlási veszély.

Mondjuk, ha megszorulok, és nem tudok beugrani a pincéig, akkor házhoz is szállítják. Vagy erre járó másik ügyfél, vagy csomagszállító.

kocsmagomba 2022.09.25. 19:32:46

@Kumari aki Nilüfer: Volt már tervben, de 3-4 éve felhagytam a kutató jellegű pincelátogatásokkal. Ha belefutok valahol, nem hagyom szó nélkül. ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.09.26. 09:46:37

Az Alföldet belocsolták az éjjel és reggel :)

kocsmagomba 2022.09.26. 12:18:36

@Andrass9: itt megint nem esett elég, egyszerűen nem tud beindulni a gomba :(
kölyöksírásnyi víz jött csak

látjátok feleim szümtükkel 2022.09.26. 12:22:26

@Andrass9:

Azért a Mátra alján, faluszélén is öntöztek. Többet, mint az Alföldön. Szegény szőlőmnek csak az a jó, hogy a muslincák tisztára moshatták magukat. Ha nem lesz meleg, akkor el is tünnek, de sajnos a napsütére mindig megszaporodnak. Szerencsés az őszibarack is, a zöm már lehullott, és befőzve, van még rajta jó adag, de ez már csak egy nagy lábosnyi lekvárnak lesz elég. Fügét többet nem főzők, pedig még van a bokrokon. Utána hátradőlés és töprengés, hová is kéne elspájzolni az üvegeket, mert a kamra dugig.

vörösbor(de)minőségi 2022.09.26. 13:45:31

@kocsmagomba: megjegyzem ezeket az információkat-és örömmel.
remélem lesz alkalmam hasznositani majd.

kocsmagomba 2022.09.26. 15:05:42

@látjátok feleim szümtükkel:

"a Mátra alján, faluszélén is öntöztek"

Északi oldal? Na ugye, hogy itt nem.

szivar 2022.09.26. 15:44:07

@látjátok feleim szümtükkel: Nem fözööl? Pedig a fügepálinka nagyon finom...

Kumari aki Nilüfer 2022.09.26. 16:17:00

@kocsmagomba: Én most nem panaszkodom..egy bő év után megállt a víz a füves udvaron , nem szívta be rögtön, csak egy óra múlva, Ilyen errefelé kuriózum egy ideje

Kumari aki Nilüfer 2022.09.26. 16:18:04

@látjátok feleim szümtükkel: Föge nálunk is még mindig brutál mennyiség van a bokron, és biztos, hogy be fog érni még jópár kiló

Fenchurch68 2022.09.26. 17:16:10

Félig érett fügét rakok el éppen fűszeres cukorszirupban, kétszeri forrázás után, nekem túl édes, de eddig még mindenkinek ízlett, aki megkóstolta.

látjátok feleim szümtükkel 2022.09.26. 17:23:49

@Fenchurch68:

Biztosan finom lett.
Én negyedelve némi citromsavval felrakom főni az érett fügét, majd amikor már elfőtt egy adag víz belőle, akkor teszek bele kevés cukrot, mert a sok eső miatt nem tudott cukrosodni és nem elég édes. Így is főzőm, majd megpihentetem, másnap megint főzőm, és amikor már a füge üvegesen csillogó, akkor rakom üvegbe, majd száraz dunsztba. De főztem már úgy is, hogy a másnapi sőt harmadnapi főzés után hagytam kihülni, és vízben kidunsztoltam. Így is tartósan eláll tartósítószer nélkül.

látjátok feleim szümtükkel 2022.09.26. 17:38:49

@szivar:

Annyi már nincs a bokrokon, és ami volt, az is szakaszosan ért. Egyszer régen amikor még kuriózum volt felénk a füge és télen takarni kellett, hogy el el ne vigye a fagy, akkor volt, hogy egy szedésre 500 érett darabot vettünk le, de nem főztünk belőle pálinkát. Bort már csináltam, amikor már csak kicsit forrt, akkor leszűrtem, felmelegítetem, persze nem zubogásig, és üvegekbe töltöttem. Azóta a spájzban kuksolnak más üvegek társaságában. Szerintem te jól tudnád magad érezni a kamránkban.;D

Valahogy csináltunk pezsgőt is eccer régen. Vettünk, ha jól emlékszem 5 liter nagyon finom hordós egri medocot, és a régi vastag coca colás műanyag üvegekbe széttöltöttük. Beraktuk a garázs végébe, majd került elé-főlé minden féle, és elfelejtkeztünk róluk. Néhány évet (2-3) álltak ott, majd elköltözéskor megtaláltuk. Nagyon finom pezsgő lett belőlük. Nyáron ugyan is a délutáni nap sütötte a garázs oldalát, és bent valamennyire felmelegedett a levegő.

látjátok feleim szümtükkel 2022.09.26. 17:39:48

@kocsmagomba:

Nem mondtad melyik oldalad kell figyelni.

látjátok feleim szümtükkel 2022.09.26. 17:45:32

@szivar:

Pálinkát a baracktól a szilváig sok mindenből főztünk.

Kumari aki Nilüfer 2022.09.26. 17:47:18

@látjátok feleim szümtükkel: Én csináltam 4 kis üveg chutnayt, meg hat üveg( van 7 decis is közte, elajándékoztam a csinos kis üvegeimet) lekvár, kardamomos-citromo- gyömbéres, Igaz, kaptam mellé egy almás fahéjasat, meg két fahéjas vaníliásat is, ugyanis akik kaptak fügét, úgy vélték, jár nekem lekvár. Majd összevetjük, mert cserébe kaptak az enyémből:)

Fenchurch68 2022.09.26. 18:35:24

@látjátok feleim szümtükkel: Érettel könnyű :)
Ebből muszáj volt valahogy kiforrázni a tejnedvet, már a szedéskor mind tiszta kiütésesek lettünk. Ha még lesz egy adag, csípősen teszem el fermentálni (muszáj lesz forrázni, de majd a jó kis csípős karfiolom levével oltom be, aztán vagy jó lesz, vagy nem, de ez biztos.)

látjátok feleim szümtükkel 2022.09.26. 22:16:35

@Kumari aki Nilüfer:

Régebben én is fűszereztem, citormos gyömbéres volt a kedvenc, de ma már csak kevés cukorral és kevés citromsavval főzőm. Más fűszer bármikor tehető hozzá.

szivar 2022.09.27. 16:50:01

A mai nap megfigyelése: a harmadik napját betöltött krumplis lángostésztából már nem lehet lángos sütni. Mert a 2-3 millis tésztából lesz vagy 4-5 centiméter vastagágú végeredmény... De az íze azért még jó... :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.09.27. 18:48:48

@szivar: Az rendes tőle, hogy ennyire megkel! 3 nap elég, hogy kovászként beérjen a tészta :)

látjátok feleim szümtükkel 2022.09.29. 17:05:28

Na, meg volt az ügyeletes dörgés és locsolás. A zöm elment másfelé.

Kumari aki Nilüfer 2022.09.29. 18:04:15

@látjátok feleim szümtükkel: Itt is alakul az az érzés, hogy egyelőre elég lenne..csak félek ilyet mondani, mert megint nem lesz 4-5 hónapig...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.09.29. 18:37:20

@Kumari aki Nilüfer: Nálam is ez a helyzet - a tavat nem kell utántöltenem, szinig van :) Pedig a nyár folyamán belement héhány köbméter víz, hogy a halak szomjan ne haljanak ...

látjátok feleim szümtükkel 2022.09.30. 07:30:15

Nincs gond, már jön a mai locsolás, ami nem lesz sok, de ahhoz elég, hogy a kertbe semmit nem lehet csinálni, még füvet nyírni sem. De hála, ma le fog jönni az utolsó 13 szem őszibarack. Ja, tegnap meg lejött egy tál málna.
süti beállítások módosítása