Minden évben teszek el rumos meggyet, mert a fiam a lányok rabszolgamunkájával karácsony körül készít rumosmeggyes marcipános csokis bonbont.
Idén viszont nem főztünk be meggyet, mert kiszáradt a meggyfánk és a boltban meg nagyon drága volt a gyümölcs.
Van viszont egy pirinyó meggyfánk, ami már elmúlt 10 éves is, de valahogy nem akar megnőni.
Leszedtem róla az összes gyümölcsöt, és nekiveselkedtem a rumosmeggynek. Volt hozzá:
- 50 dkg kimagozott meggy és a leve
- 11 dkg cukor
- 164 g 60%-os Portorico rum
- 0,5 g Nátrium Benzoát (a dzsemfixet nem használtam)
- 2 db 3,3 dl-es befőttesüveg
- meggymagozó - mert nem akartam roncsolni a gyümölcsöt
A meggyet elkezdtem magoztni. A NaBe-t forró vízben feloldottam a mini teflonomban. Az oldatot kettéosztottam a befőttesüvegek közt.
A magozás végén ellenőriztem, hogy nem maradt-e benne mag, mert azt a fiam biztos megtalálja a bombonok közt :) A magozóból a levet is hozzáöntöttem a gyümölcshöz. Így sikerült 59 dkg-nyit előállítani.
Hozzáöntöttem a cukrot is. Hagytam benne ázni, hogy a cukor kiszívja a levét a meggynek. Ekkor a levét megittam, beleöntöttem az üvegekből a NaBe oldatokat is. A gyümölcsöt elosztottam a két üveg között. Szinig töltöttem rummal, amivel 82g-nyi itallal sikerült üvegenként.
Lezártam a kupakkal az üveget és fejreállítottam. Így fel tudtam rázni, hogy a maradék cukor is feloldódjon.
Már csak a cimkét nyomtattam ki hozzá és mehetett a pincébe az élelmiszertárolóba.