Összegyûlt vagy két kilónyi füge. Megehetném, de inkább fõzök belõle lekvárt. A fügelekvár önmagában elég semmilyen, szedtem hát hozzá egy kis szedret is.
Fûszerek sem ártanak, összeraktam hát a hozzávalókat:
- 2 kg érett füge
- 3ö dkg cukor
- 15 dkg feketeszeder
- 1 citrom leve és héja
- 2 darabka fahéj
- 1/2 rúd vanília
- 10 szem szegfûszeg
- picinyke gyömbér
- és a csavar: 3 ek minõség holland kakaópor
A képen a csavar nem szerepel, mivel arra csak késõbb gondoltam, hogy kipróbálom. A citrom héját és a fûszereket egy darab gézbe csomóztam, hogy megtaláljam késõbb. A szedret a cukorral felfõztem, majd szitán átpasszíroztam.
Egy fügét daraboltam, majd a szederlébe kevertem.
Akkor jöhet a többi füge is, ez jól néz ki.
Megpúpoztam az üveglábast, majd beledugtam a fûszeres zacskót is.
Fõztem majd két órát, hogy teljesen szétmálljon a füge. Elkezdtem közepes üvegekbe tölteni. Lett is három, ami pont jó a gyerekeknek, meg nekünk.
Ekkor jött a gondolat, hogy a maradékból csokisat készítek. Olvastam a Nosalty-n a Ficoco receptjét, ami egy dalmát különlegesség, és megfogott az egyszerûségével. Jött tehát 3 evõkanál finom holland kakaópor. Elkevertem, és sötét masszát kaptam. Érdekes módon a képen ez sem, valamint a kakaópor feketesége sem látszik - talán az élénk vörös háttér bolondítja meg a gépet?
Lett két és fél kétdecis üveg. A félüveget a szomszéddal meóztuk, és jónak láttuk :)
Így jutott két-két üveg a gyerekeknek, nekünk meg egy sima lekvár.
Mivel ekkora sikert aratott, pár nap múlva szedtem egy újabb adag fügét, amibõl fõztem gyorsan még 8 üveggel a csokisból:
- 1,5 kg füge
- 20 dkg nektarin
- 10 dkg cukor
- 4 ek holland kakaópor
- 3 ek méz
- 1 citrom
- 1 ek vaniliás cukor
- 1 mokkáskanál õrölt fahéj
- 1 mokkáskanál õrölt szegfüszeg
A fügét megmostam, feldaraboltam. Volt egy-két kevésbé érett is közte, de az is jó. Hozzáadtam a felszeletelt nektarint, amit pár napja a lyánykám fagyasztott le nekem.
Felforraltam a jénai lábasban, majd belereszeltem a citrom héjából, hozzáadtam a cukrot, mézet, fahéjat és szegfüszeget, valamint a citrom levét.
Egy órát fõztem, majd botmixerrel simára kevertem.
Rápakoltam a 4 evõkanál kakaóport, jól összedolgoztam.
Fóztem még 5 percig, hogy a kakaó is belefõjön, majd üvegekbe szedtem.
A cimkét persze elrontottam, de a Ficoco így is finom lett :)