A kovászos uborka nagy kedvenc és ennek alapján kovászolhatunk káposztát is (van aki zöldbabot is kovászol).
Mivel gluténérzékeny vendég is jött a nagy BBQ partira, ezért a szokásos kenyérrel való kovászolás helyett most krumplit választottam. Szénhidrát van benne, remek fermentáló anyag.
Nyár van és meleg, így nagyon hamar elkészül a finom kovászolt káposzta. Kell hozzá
- 1 közepes fej új káposzta (kb elég a 4 literes üveghez)
- 3 szem krumpli
- literenként 1 ek só
- 1 tk csombor (borsikafű)
- 1 tk köménymag
- egy csokor kapor a kertből
- 4 gerilla fokhagyma a kert elhanyagoltabb részéből
- bugyborékoló a csavaros kupakba aplikálva és szilikonnal beleragasztva
A gerilla fokhagyma úgy születik, hogy a normál fokhagyma termesztés folyamán nem vágtuk ki a virágszárat, amin pici fokhagymák (bulbilik) nőnek. Ezt pedig véletlenül elszórtam a kertben. A következő évben lesz belőlük kicsi fokhagyma erős virágszárral. Nagyon ízes, és a kovászolásnál felhaszálom a szárát is.
A krumplikat meghámozom és kb 5-8mm vastag szeletekre vágom. Az üveg aljába teszem kb a felét a krumplinak, megszórom a csomborral és beleteszek néhány pici fokhagymát. Ráhalmozom a kapor harmadát. Robotgéppel felaprítom a káposztafejet, aminek a felét a üvegbe teszem. Ekkor ráhalmozom a kapor második harmadát és beleszórom a többi káposztát is. A tetejére szórom a köménymagot, majd a maradék kaprot és a maradék krumpliszeleteket.
Alaposan lenyomkodom, majd a krumplikat leszorítom a fokhagymaszárral, ami elég erős és kemény, hogy ne engedje felemelkedni a tartalmat. Az üveget feltöltöm a sós vízzel.
A fokhagymaszárak szépen lenn tartják a krumpliszeleteket, a kömény meg nyugodtan felúszhat - az íze így is belekerül a lébe.
Egy pontméretű tejfeles dobozzal biztosítom, hogy tényleg ne emelkedjen fel az üveg tartalma a fermentálódás folyamán, valamint a hab, ami képződik, ne érje el likat. A bugyborékolót (Hermész boltokban vagy borászati szaküzletekben kapható) félig töltöm vízzel. Ezzel az eszközzel megakadályozom, hogy friss oxigén kerüljön az üvegbe. Már másnapra elkezd erjedni, de én hagytam szobahőmérsékleten 4 napig, amikorra leállt a fermentálódás.
3. napon |
A kész káposztának leszűrtem a levét, komposztra dobtam a krumplit és a hűtőbe tettem a káposztát kevés lével egy dobozban.
A maradék lé pedig egy flakonban szintén hűtőbe költözött, nagyon finom és üdítő egy pohár vízbe 1/5 mennyiségű lével keverve.