Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Mángoldleves megint

2022.06.30. 07:00 Waka

Idén is vetettem egy sor mángoldot. Először nem nagyon akart nőni, de aztán megjöttek az esők, és úgy megindult, hogy mire észbe kaptam, már térdig ért.

img_20220614_163736.jpg

Kistesónak szedtem egy szatyorral, megfőzte spenótnak. Hétvégére aztán magamnak is szedtem, aztán elkezdtem törni a buksit, mi is legyen belőle. Körülnéztem a hűtőben. Egy kistányéron ott szikkadt a húsvéti sonka maradéka. Hát, nem nézett ki túl bizalomgerjesztően, de kiindulási alapnak jó volt. Próbáltam vágni belőle, de szinte szikrát hányt rajta a legélesebb késem is. Nyilvánvaló volt, hogy komolyabb sérülés nélkül képtelenség felaprítani. Akadt még a fagyasztóban némi szalonnabőrke, megy egy darab csécsi szalonna, ami ki tudja miért, megmaradt valamikor, aztán beraktam és jól megfeledkeztem róla. Ezeket is hozzácsaptam, gondoltam kissé előfőzve talán még hasznára válhat a levesnek. Időközben ugyanis levest gondoltam ki. Így magában elég soványnak tűnk. A kertben a tavalyi krumpli helyén előbújt néhány tő, ezekből böktem fel párat. Nem volt valami haj de sok, de a többivel együtt talán már elég lesz.
Találtam pár erősen kicsírázott vöröshagymát az erkélyen, a múltkor lefagyasztott fokhagymapüré is tartott még. Vettem hazafelé egy nagy pohár tejfölt, és minden együtt volt a főzéshez.

 img_20220617_115302.jpg

Hozzávalók:
- sok mángold
- kevés füstölt hús
- vöröshagyma
- fokhagyma
- olaj
- só
- liszt
- tejföl

A sonkát és a bőrkét előző nap három órán át főztem.

img_20220613_101422.jpgimg_20220614_093646.jpg

A krumplit ledörzsöltem.

img_20220614_095811.jpg

A mángoldot alaposan megmostam. A szárát és az erek nagyját leszedtem. A szebb szárakból félretettem egy jó marékkal.

img_20220614_095924.jpgimg_20220614_100706.jpg

A krumplit öregebb darabokra, a mágoldszárat 1-2 centisre vágtam.

img_20220614_101038.jpg

Felaprítottam a füstölt dolgokat. Nem sok látszata volt a három órás főzésnek, csikorgóan kemény volt a sonka.

img_20220614_103718.jpg

A vöröshagymát kevés olajon egy csipet sóval megfonnyasztottam.

img_20220614_103859.jpg

Hozzáadtam a krumplit, a mángold szárát és a füstölt húst. Felöntöttem a főzőlével.

img_20220614_103956.jpgimg_20220614_104051.jpg

Kis lángon főztem, míg a krumpli megpuhult.

img_20220614_111146.jpg

Az időközben felcsíkozott leveleket több részletben az edénybe szuszakoltam. Felöntöttem még egy kis vízzel, majd a forrástól számított 5 percig főztem.

img_20220614_112345.jpgimg_20220614_112616.jpg

A tejfölt kevés vízzel és liszttel kikevertem, és behabartam a levest.

img_20220614_114124.jpg

Kiforraltam és készen is volt.

img_20220614_114446.jpg

A melóban jutott eszembe, hogy lőjek egy képet a tányérról is.

img_20220617_115248.jpg

Nem volt rossz, úgy látszik a füstölt hús, fokhagyma és tejföl összeállítással bármiből ehető ételt lehet varázsolni. Nem volt az a kimondott kalóriabomba, de úgyis épp a nyári alakomra gyúrok.

38 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma tejföl mángold füstölt sonka szalonnabőrke

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4817863319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocsmagomba 2022.06.30. 09:07:50

Egyszerre 2 fogást kaptunk ma. Teljesen rendben van. Pont jöhetne így egymás után. :)))
Azon agyaltam, hogy a kemény sonkát valami reszelővel lehetett volna morzsává reszelni, csoda jó lett volna csak rászórva.

Vagy szavazni kell, a 2 étel közül melyik tetszik jobban?
:D

Kumari aki Nilüfer 2022.06.30. 09:31:38

A leveseknek mindig örülök, a férjem anélkül nem tudja elképzelni az ebédet, állandóan agyalok új és új leveseken.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.06.30. 11:49:17

3 óra főzés a nyers marhának kell! A füstölt árut néha egyáltalán nem lehet megfőzni. Az íze kijön, de kopog, mint a kavics...
Viszont az alapkoncepció tetszik - nem kell mindig húst enni :) Az ilyen levest én is szeretem.

szivar 2022.06.30. 18:22:16

@Andrass9: Nálunk felé az ilyen füstölt húsos motyók (pl. babgulyás) úgy készülnek, hogy külön felrakom főni a húst, majd amikor már kellően megpuhult (az eddigi rekord kettő részletben főtt meg, valami 12 óra volt, pedig áztattam is előtte a csülköt, csak hát egy kissé szikkadt volt), akkor (ha szükséges előfőzni, márpedig babgulyásnál nem árt) az előfőzött akármibe beledobálom a főtt húst és a hús levével sózom a levest. Eddig bevált ez a módszer...

látjátok feleim szümtükkel 2022.07.01. 11:43:15

Szép zsenge a mángold levele, akár töltni is lehetne.

látjátok feleim szümtükkel 2022.07.01. 18:24:58

Remélem a némi hasonlóság ellenére a mángold föld felé jár "tengeralattjáró".:)

index.hu/belfold/2022/07/01/miskolc-kuvik-huhogas-tengeralattjaro-szonar/

látjátok feleim szümtükkel 2022.07.03. 09:43:56

Waka említett fokhagymájáról jutott eszembe, hogy fokhagyma termelő rokonok szerint az osztrákokhoz a fokhagymát sokan úgy adják el, hogy gerezdre szedve héjastól lefagyasztják, és így szállítják a vevőknek.
Ez végül is nem rossz módszer, mert az őszi fokhagyma is a téli fagyot túlélve tavasszal kihajt, nem "fagy agyon".

szivar 2022.07.03. 10:21:45

Bár nem szeretem a reklámot, de tegnap elkészítettem pár marék zöldbabot. A kovászos uborka mellé - mert az kevés lett az üvegben. Egy kissé előfőztem, majd beledobtam az ubi mellé. Ma már ehető. És eteti is magát. Javaslom kipróbálásra...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.07.03. 15:17:55

@szivar: Ne felejtsétek el előfőzni! A zöldbab nyersen mérgező ...
Én viszont egy fej új káposztát gyalultam le és hámozott krumplival, kaporral és sóval kovászoltam. Nagyon finom lett!

szivar 2022.07.03. 15:33:16

@Andrass9: Már írtam egyszer: nem az a baj, hogy mérgező, hanem az, hogy inkább hasonlít a rágásakor egy skatula gyufára, mint valami élelemre. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.07.03. 17:26:22

@szivar: Nem véletlenül ittak gyufát a szolgálólányok! Utálták a nyers zöldbabot ...

old forester 2022.07.06. 07:51:29

@látjátok feleim szümtükkel: Azért nem itthon történik, mert ha itthon megvalósulna, nem lehetne sumákolni a földalapú támogatásokkal, a mg termékek árával, ha fagy van, ha szárazság van, ha árvíz van. Meg még ki tudja mivel. Nem véletlen, hogy kapott már fenyegetést. Remélem tévedek, adná az isten. De nincs olyan szerencsénk.
Ahol megvalósult ott mások a körülmények ahogy én tudom.

látjátok feleim szümtükkel 2022.07.06. 16:09:49

@old forester:

Az éghajlat lassan itt is más lesz. Sajnos.

Kumari aki Nilüfer 2022.07.06. 17:44:41

Ide NRM jött eső. Semennyi. Sírok, Mondjuk tegnap 42 fok volt árnyékban, ma 28..apró örömök.

látjátok feleim szümtükkel 2022.07.06. 20:34:57

@Kumari aki Nilüfer:

Olvastam, hogy a békési gazdák a jégelhárító rendszert okolják azzal, hogy feléjük nincs eső. El is gondolkodtam rajta, hogy az ezüstjodidnak a légkörbe szórása vajon az emberek egészégét nem veszélyezteti?

Kumari aki Nilüfer 2022.07.07. 08:35:13

@látjátok feleim szümtükkel: Itt az sincs..ide nem jön. Punktum.Körbe rajtunk volt, ha nem is sok, itt nincs, nem is lesz, semmit se ígérnek.A határbana kkukorica olyan, mint a szárazkötészet, zölden száradt csögősre. A napraforgónak ha tenyérnyi a tányérja.A szomszédaim locsolnak ugyan, de a növények felső 5-10 centije meg van égve.El sem hinnétek..siralmas:((((
Látom, olvasom, hogy Sidneyt meg elvitte az eső, imádkoznak feszt, hogy ne essen..na, átimádkozhatnának belőle...

Kumari aki Nilüfer 2022.07.07. 08:37:26

@látjátok feleim szümtükkel: Mármint se jégelhárító rendszer, se jég.Eső meg pláne nincs. Tavaly is így volt, idén tavasszal volt egy kis csapadékos időszak, de at biztos tévedés volt...:((((

kocsmagomba 2022.07.07. 08:43:03

@Kumari aki Nilüfer: itt egy locsolásnyi 5 perces zápor esett, egész napos erőlködés után, a fűnek is kevés.

@látjátok feleim szümtükkel:

De. Kifejezetten mérgező anyagról van szó. Halálosan mérgező a növényekre, állatokra, gombákra, gyakorlatilag bármire, ami élni akar.
Éppen ezért használjuk fertőtlenítő szerként. A jódot is és az ezüstöt is. Nagyon hatékony sebkezelők, külsőleg. Belsőleg kissé más a helyzet, de ezt most nem fejtem ki.
Maradjunk az ezüst-jodidnál.
Ez viszont egy vízben alig-alig oldódó vegyület. Szilárd halmazállapotú. Bármilyen kicsire széttörhető, szilárd szemcsék maradnak.
Ugorjunk át a légkör fizikára.
A felettünk lévő levegő gyakran a víz fagyáspontjánál is hidegebb, benne víz található. Elvileg azonnal jégtáblának kellene a fejünkre esni, naponta többször. Mégsem áll össze felhővé a víz, vagy jéggé. Ezt a jelenséget nevezi a fizika "túlhűtésnek". Tehát a levegő gyakran túlhűtött anyagot tartalmaz. A víz molekulák nem találják egymást, nem állnak össze rendes látható anyaggá. A víz molekulák összeállását elő lehet segíteni azzal, hogy apró kristály szemcséket szórunk bele, ezüst-jodidot, aminek a felületén megindul a cseppek képződése.
Ez tehát a békési gazdák első tévedése: az ezüst-jodid éppenhogy nem szétszedi a felhőt, hanem létrehozza, esőt csinálhat! Ha van miből.
De tovább is van.
A kristályosodás (jég képződése) összetett folyamat, a végeredmény attól is függ, mennyi idő áll rendelkezésre a jég képződéséhez és mennyi gócpont van, amin a kristályképződés elindul. A túlhűtött vizes levegő, ha kevés gócot tartalmaz, akkor marha nagy jégdarabok kialakulását teszi lehetővé. (robbanásszerű, pillanatszerű a folyamat) Ez okozza a kárt, nem az apró jég.
Vagyis ezüst-jodid kiszórásával a képződő jeget aprózzák, sőt akár el is tüntetik, a levegő nedvesség tartalmát eső vagy apró jég formájában húzzák le.
Ez a második tévedés. Az ezüst-jodid nem a jeges felhőt zavarja el, hanem csak aprózza. Ezért enyhíti a kárt.

Olyan ez, mint a villámhárító. Az se hárítja el a villámot. Csak egy megfelelő helyen, szabályozott módon szedi le az égből. Ezzel enyhítve a kárt.

Szóval a gazdáknak nincs igazuk. Tök helyett maradjanak a dinnyénél! :)
Eső azért nincs, mert nincs elég víz a légkörben. Pont.

Visszatérve a mérgezésre.
Az ezüstjodid kristályos formában nem zavar semmit. Vízben is alig oldódik. Kicsit oldódik, ezért nem használható korlátlanul.
Csakhogy!!!
Fény hatására szétesik jódra és ezüstre. (ha valaki ismeri, régi fényképészeti anyag!) Na, onnantól mérgező.
Tehát nem szabadna használni. Kis azonnali jégoszlató haszonért nagy kárral fizetünk, amikor beborítjuk vele a földjeinket! Mert hosszú távon mindkettő anyag szépen beépül a táplálék láncunkba, kárt okozva.

Uff. :)

kocsmagomba 2022.07.07. 13:45:43

@látjátok feleim szümtükkel:

A cím helyesen:
"A közmédia az a kutya, akinek nem csak hazugságokat kötelessége terjeszteni." :)

A cikkben is szereplő mondat pedig félreérthető:
"...bemutatni minden érintett fél álláspontját..."

Aha. Tehát minden érintettnek csak a fél álláspontját. :D Ez megvan.

Más.
Mi így harcolunk Brüsszel ellen:
444.hu/2022/07/06/nebih-valoban-egy-magyar-ceg-szallitmanya-okozott-szalmonellafertozest-belgiumban

:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.07.07. 14:15:08

@kocsmagomba: Kíváncsi vagyok, hogy a pocakos tábornok valamelyik cége volt-e?

Kumari aki Nilüfer 2022.07.08. 08:13:16

@kocsmagomba: újabb hírünk a világban...

@Andrass9: nem kizárt...(néha úgy érzem, minden valamire való nagy cég igazából az övé)

kocsmagomba 2022.07.08. 18:52:20

@látjátok feleim szümtükkel:

Na, vazzeg!

index.hu/belfold/2022/07/08/jegkarmerseklo-rendszer-kelet-magyarorszag-aszaly-tevhit-fenyegetes/

Csak a saját életemből 2 db jóval nagyobb aszályos évre emlékszem, mint a mostani. Csak akkor nem volt hozzá néphülyítés. Nem volt közösségi média.

Kumari aki Nilüfer 2022.07.08. 19:00:33

@kocsmagomba: Magam is hülyeségnek érzem.

Ugyanakkor bár volt aszályos év, én nem emléklszem 46-47 fokra, és arra sem, hogy több évben egymás után lett volna ennyire aszályos. Itt tavaly is, de azelőtt is aszály volt, a kénikulai hetek meg egyre durvábbak.De nem hinném, ogy a jégrakéták miatt, mivel tudtommal ezen a környéken nincs is,,,nem is volt mit elhárítani...

kocsmagomba 2022.07.08. 19:51:33

@Kumari aki Nilüfer: Az igaz, hogy az aszályos évek között bő csapadékos évek is voltak, árvizekkel, belvizekkel.
Az is igaz, hogy 1999 és 2010 között sokszor kellett szivattyúzni a vizet a pincéből, a Mátra aljában is, de apósomék házában is Debrecenben. Viszont azóta szépen el is tűnt belőlük, vissza se jött, 12 éve már nem kellett vele foglalkoznom. Se itt, se ott. Ez baj.
Amiről beszéltem, az 80-as évek végén és a 90-es évek elején volt, egymáshoz közeli évek.
Még azelőttről pedig olyan évekre emlékszem, 70-es évek, hogy a paci homokon(!) állt a belvíz, a paci erdő alatt, minden nyáron. Pár köpésre onnan, ahol most kiszáradt a fancsikai és a vekeri tó. (idegenek kedvéért: Debrecen-Pac)

Én mindenesetre bízom az ismert csillagászati eseményben. A Nap 11 éves megfigyelt ciklusaiban. Semmi nem befolyásolja jobban a Föld éghajlatát, mint a Nap ciklus és a Föld pálya és tengely ingadozása. A CO2 létező probléma, de nagyságrendileg lófütyi. A gravitáció kezében vagyunk igazából. Ha csak el nem bsszuk. :)))

látjátok feleim szümtükkel 2022.07.09. 13:19:20

A poszthoz azért hozzá kell tenni, hogy ez a fajta mángold a legízletesebb. Van piros nyelű, és van világos zöld levelű is, de azok nekem csalódást okoztak.
A mángold egyébként áttelel, következő évben magot nevel, amit ha nem szedünk le, szétszór és még az évben ősszel ki is kel, így lesz sok finom, zsenge mángoldunk.

Kumari aki Nilüfer 2022.07.10. 10:49:23

@kocsmagomba: A Tiszán hajóztunk májusban, és a természetőr arra panaszkodott, hogy nincs árvíz. Parti fecskéket figyeltünk meg, de nekik évről évre új parti omlás fal kell, na az nincs, mert rendre elmaradnak az árvizek. Még azok is...
Mikor jár le ez a hét..akarom mondani 11 éves Nap ciklus?

kocsmagomba 2022.07.10. 17:35:22

@Kumari aki Nilüfer: utána kell néznem, hol is tartunk, nyilván ez egy viszonylag rövid távú, 100 éven belüli megfigyelés, biztosíték semmi nincs rá, a Nap azt csinálja, amit ő akar...

szivar 2022.07.12. 20:11:44

@kocsmagomba: Nem akartam belekotty a mondanivalódba, de muszájnak érzem.

Eddig is voltak sokkal melegebb és sokkal hidegebb epizódok is a föld életében. De. Nem 3 évszázad alatt melegedett ennyit a klíma, hanem évezredek vagy évmilliók alatt. Abban egyetértek, hogy nem csak a CO2 a felelős. Viszont az iparosodás kezdete óta exponenciálisan növekedik a föld átlaghőmérséklete, annak ellenére, hogy pont egy jégkorszak felé tartottunk (a megmondóemberek szerint). Sőt, a meteorológiai mérések kezdete óta is csak gyorsul, ami cirka százegypár évet jelent. Egyértelműen az emberi beavatkozás a felelős. Azon lehetne vitatkozni, hogy a CO2, vagy a koromkibocsátás-e az oka, esetleg a városok és az aszfaltozott utak, vagy azon félsivatagok, melyek csak nyáron zöldülnek egy darabig (lsd.:szántóföld), vagy talán az erők totális kiirtása lehet a bajok forrása...

kocsmagomba 2022.07.14. 21:19:58

@szivar:

Pont erre utalt az utolsó mondatom:
"Ha csak el nem bsszuk. :))) "

Igen. Egyetértek veled. Van amikor csak az utolsó hajszál hiányzik. Mindez együtt hat és kibillen. Jól érzed. Az a helyzet, hogy hiába, hogy a Naprendszer hatásai a Földre nagyobb nagyságrendűek, de jóval lassabb folyamatok. Szemben az ember újkori tevékenységével, ami gyorsan pusztít. Sőt középkorival, ami az erdők kivágását eredményezte a teljes mediterrán világban. Hajót építettek az egészből. Britek is.
Mert hajózni muszáj.
Új értelmet nyer a mondás:
"Navigare necesse est, vivere non est necesse"
„Hajózni muszáj, élni nem.”

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.07.15. 14:35:25

@kocsmagomba: @szivar: Ennél sokkal fontosabb, hogy "élni muszáj!" élvezni az életet csupán csak lehetőség!!!!
A gond az, hogy túl sok energia megy az "éljünk" részbe ...
De hogy a francba oldjuk meg az "élni muszáj" részt?????

kocsmagomba 2022.07.18. 10:11:22

@Andrass9:

"De hogy a francba oldjuk meg az "élni muszáj" részt?????"

Első körben, befizetjük a gázszámlát... azután befűtünk a sparheltba fával... :D a többi nem érdekes.

Az otthoni főzést kinyírta az energia számla.
Az ételrendelést kinyírta a kata törlése.
Az éttermeket a covid.

Majd kaszálunk és esszük nyersen. Elrágódunk.
Kezdetnek az a mángold itt jó is lesz. :D

kocsmagomba 2022.07.18. 15:51:03

@Kumari aki Nilüfer:

"Mikor jár le ez a hét..akarom mondani 11 éves Nap ciklus? "

Megnéztem, mert pont most hivatkozott rá egy cikk. Ugyanis holnap, illetve még 2-3 napig keményen idevág Nap anyácskánk egy mágneses karikás ostorral. ;) Működési zavarok biztosan lesznek, ami a távközlést, műholdakat illeti. Az aprajából jó eséllyel űrszemét lesz.
Tehát. A helyzet fokozódik. 2025-re vagy esetleg 2026-ra várható a maximális naptevékenység. Addig csak növekszik a sugárzás mennyisége. Jó hír lehet, hogy a múltkori maximum alatta volt a megelőző maximumnak. Talán kíméletesebb lesz.

Kumari aki Nilüfer 2022.07.18. 15:54:06

@kocsmagomba: Jaj:( Na, ezzel nem lehet mit kezdeni, túl kellene élni

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.07.20. 11:31:58

@Kumari aki Nilüfer: @kocsmagomba: Annyira, hogy a Telekom internetje kezd lassan teljesen leállni.
Ezt amúgy mára már előre is jelezték a hírekben.
süti beállítások módosítása