Idén is vetettem egy sor mángoldot. Először nem nagyon akart nőni, de aztán megjöttek az esők, és úgy megindult, hogy mire észbe kaptam, már térdig ért.
Kistesónak szedtem egy szatyorral, megfőzte spenótnak. Hétvégére aztán magamnak is szedtem, aztán elkezdtem törni a buksit, mi is legyen belőle. Körülnéztem a hűtőben. Egy kistányéron ott szikkadt a húsvéti sonka maradéka. Hát, nem nézett ki túl bizalomgerjesztően, de kiindulási alapnak jó volt. Próbáltam vágni belőle, de szinte szikrát hányt rajta a legélesebb késem is. Nyilvánvaló volt, hogy komolyabb sérülés nélkül képtelenség felaprítani. Akadt még a fagyasztóban némi szalonnabőrke, megy egy darab csécsi szalonna, ami ki tudja miért, megmaradt valamikor, aztán beraktam és jól megfeledkeztem róla. Ezeket is hozzácsaptam, gondoltam kissé előfőzve talán még hasznára válhat a levesnek. Időközben ugyanis levest gondoltam ki. Így magában elég soványnak tűnk. A kertben a tavalyi krumpli helyén előbújt néhány tő, ezekből böktem fel párat. Nem volt valami haj de sok, de a többivel együtt talán már elég lesz.
Találtam pár erősen kicsírázott vöröshagymát az erkélyen, a múltkor lefagyasztott fokhagymapüré is tartott még. Vettem hazafelé egy nagy pohár tejfölt, és minden együtt volt a főzéshez.
Hozzávalók:
- sok mángold
- kevés füstölt hús
- vöröshagyma
- fokhagyma
- olaj
- só
- liszt
- tejföl
A sonkát és a bőrkét előző nap három órán át főztem.
A krumplit ledörzsöltem.
A mángoldot alaposan megmostam. A szárát és az erek nagyját leszedtem. A szebb szárakból félretettem egy jó marékkal.
A krumplit öregebb darabokra, a mágoldszárat 1-2 centisre vágtam.
Felaprítottam a füstölt dolgokat. Nem sok látszata volt a három órás főzésnek, csikorgóan kemény volt a sonka.
A vöröshagymát kevés olajon egy csipet sóval megfonnyasztottam.
Hozzáadtam a krumplit, a mángold szárát és a füstölt húst. Felöntöttem a főzőlével.
Kis lángon főztem, míg a krumpli megpuhult.
Az időközben felcsíkozott leveleket több részletben az edénybe szuszakoltam. Felöntöttem még egy kis vízzel, majd a forrástól számított 5 percig főztem.
A tejfölt kevés vízzel és liszttel kikevertem, és behabartam a levest.
Kiforraltam és készen is volt.
A melóban jutott eszembe, hogy lőjek egy képet a tányérról is.
Nem volt rossz, úgy látszik a füstölt hús, fokhagyma és tejföl összeállítással bármiből ehető ételt lehet varázsolni. Nem volt az a kimondott kalóriabomba, de úgyis épp a nyári alakomra gyúrok.