A keresztségben rácponty nevet kapott hajdan, tudja az ördög, kitől. Én mégsem használnám ezt a nevet, mert még megszól valaki, hogy a kedvenc tévés szakácsa azon a vidéken nőtt fel, és az ő anyukája és nagypapája nem így szokta csinálni. Sőt, mi több, amit én főztem az nem is rác, hanem sokác vagy ne adj isten, bunyevác. Szóval megjelöltem egy nagyobb régiót, csak akad valaki azon a vidéken, aki így készíti a halat.
Nem főztem ilyet 1984 karácsonya óta. Akkor Ferencmajorból hoztam egy jó másfeles tatai pikkelyes pontyot. Elkészítettük, ahogy illik, hogy aztán másnap kivigyük az egészet a hegyre a macskáknak. Olyan pokoli iszapíze volt, hogy nem lehetett megenni. Nem értettem az egészet, Ferencmajorban legendásan tiszta volt a víz, biztos nem attól lett ilyen. Januárban aztán kiderült az ok. Abban a telelőben a boldogasszonypusztai tóban nevelkedett halakat teleltették. Na, az tényleg iszapos volt. Tanultam a hibából, innentől kérdeztem.
Ez a ponty a Balatonból jött, nem is volt benne hiba.
Hozzávalók:
- 1,5 kg-os ponty
- 1,5 kg krumpli
- zöldpaprika
- paradicsom
- füstölt szalonna
- fokhagyma
- vöröshagyma
- temérdek tejföl
Tekintve, hogy a paprika és a paradicsom ára a kétezer forintot súrolja, a magam eltette natúr lecsót használtam fel a főzéshez.
A halat megtisztítottam és beirdaltam.
Akkurátusan felszeltem és megsóztam. A szeleteket egy tepsibe sorjáztam és egy frissen tartó fóliával lefedve éjszakára a hűtőbe tettem.
Másnap a krumplit héjában megfőztem és megtisztítottam.
A lecsóhoz pár erősen kicsírázott hagymát megtisztítottam és felaprítottam.
Kevés zsíron megpirítottam a hagymát, majd ráborítottam egy jó fél üveg lecsót. Hozzáadtam egy darabka lefagyasztott fokhagymapürét. Mikor április végén igencsak elkezdett csírázni a fokhagyma az erkélyen, megpucoltam az összeset, botmixerrel pürésítettem és egy dobozban lefagyasztottam. Mikor kell valamibe, előveszem, letörök belőle egy darabot, és azzal főzök. A lecsót kicsit besűrítettem.
A tepsi aljába kentem egy kanál zsírt, aztán rákarikáztam a krumplit. Közben minden réteget megsóztam.
A krumplira jött a lecsó, majd a hal. Vékonyra szeltem egy kevés szalonnát, meg a húsvétról maradt sonka zsíros részét. Az irdalásokba ügyeskedtem egy-egy szeletet belőlük.
Betettem a sütőbe és hármas fokozaton egy órát sütöttem.
Egy nagy pohár 20 %-os tejfölt elegyengettem rajta, majd még fél órát sütöttem.
Szedtem egy adagot és óvatosan megkóstoltam.
Jó lett, tiszta halíze volt, semmi mocsár. Aztán öt evésre elfogyott, én meg kotorhattam a többi sonkamaradék után.