Még tavaly ősszel hozott Kistesó egy zacskó penne tésztát a kies Taljánországból. A napokban össze kellett dobnom egy gyors hét közbeni kaját. Eszembe jutott, hogy a spájzban még ott a tészta, éppen kapóra jött. Mire felforrt a víz, el is készült a szósz. Természetesen nem valami autentikus olasz recept szerint készült, csak olyan magam formán. Egy bennszülött biztosan közém lőtt volna, ha megízleli, de nekem jó volt.
Hozzávalók:
- 50 dkg tészta
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál étolaj
- 2 kis üveg paradicsompüré (160g)
- házi paradicsomlé
- oergánó
- bazsalikom
- kakukkfű
- só
- A tálaláshoz sajt
Feltettem a vizet a tésztának, tettem bele egy jó evőkanál sót.
A szalonnát felcsíkoztam, a vöröshagymát apró kockára vágtam.
Először a szalonnát pirítottam meg, aztán hozzáadtam a hagymát és azt is megdinszteltem.
Beletettem a paradicsompürét és a lereszelt fokhagymát és kicsit megpirítottam. A paradicsompüré ízének jót tesz, ha kicsit lepirul.
A tenyeremben elmorzsoltam a fűszereket, és hozzáadtam a szószhoz. Jobb lett volna friss fűszereket használni, de sajna csak ez volt itthon. De legalább mind saját termés vagy gyűjtés.
Végül felöntöttem a paradicsomlével és összeforraltam.
A tésztát kifőztem. A csomagolás szerint 10 perc kell az al dente állaghoz, 12 a teljes fővéshez. Nem tudom, hogy az olaszoknál hány fokon forrhat a víz, de 18 kellett neki, hogy al dente legyen.
Grana Padano sajtot reszeltem a tetejére.
Nem mondom, hogy egy gasztronómiatörténeti mérföldkő, de jó volt. A szószból még volt bőven, mire a tészta elfogyott, ezért kifőztem egy zacskó spagettit hozzá, és összeforgattam vele, így még két napra megvolt a betevő.