Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Penne szósszal

2022.05.03. 10:18 Waka

Még tavaly ősszel hozott Kistesó egy zacskó penne tésztát a kies Taljánországból. A napokban össze kellett dobnom egy gyors hét közbeni kaját. Eszembe jutott, hogy a spájzban még ott a tészta, éppen kapóra jött. Mire felforrt a víz, el is készült a szósz. Természetesen nem valami autentikus olasz recept szerint készült, csak olyan magam formán. Egy bennszülött biztosan közém lőtt volna, ha megízleli, de nekem jó volt.

img_20220410_134944.jpg

Hozzávalók:
- 50 dkg tészta
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál étolaj
- 2 kis üveg paradicsompüré (160g)
- házi paradicsomlé
- oergánó
- bazsalikom
- kakukkfű
- só
- A tálaláshoz sajt

img_20220410_103102.jpg

Feltettem a vizet a tésztának, tettem bele egy jó evőkanál sót.

A szalonnát felcsíkoztam, a vöröshagymát apró kockára vágtam.

img_20220410_103627.jpgimg_20220410_104240.jpg

Először a szalonnát pirítottam meg, aztán hozzáadtam a hagymát és azt is megdinszteltem.

img_20220410_105458.jpgimg_20220410_110053.jpg

Beletettem a paradicsompürét és a lereszelt fokhagymát és kicsit megpirítottam. A paradicsompüré ízének jót tesz, ha kicsit lepirul.

img_20220410_110239.jpgimg_20220410_110323.jpg

A tenyeremben elmorzsoltam a fűszereket, és hozzáadtam a szószhoz. Jobb lett volna friss fűszereket használni, de sajna csak ez volt itthon. De legalább mind saját termés vagy gyűjtés.

img_20220410_110440.jpg

Végül felöntöttem a paradicsomlével és összeforraltam.

img_20220410_110538.jpgimg_20220410_111219.jpg

A tésztát kifőztem. A csomagolás szerint 10 perc kell az al dente állaghoz, 12 a teljes fővéshez. Nem tudom, hogy az olaszoknál hány fokon forrhat a víz, de 18 kellett neki, hogy al dente legyen.

img_20220410_113733.jpgimg_20220410_114742.jpg

Grana Padano sajtot reszeltem a tetejére.

img_20220410_134924.jpg

Nem mondom, hogy egy gasztronómiatörténeti mérföldkő, de jó volt. A szószból még volt bőven, mire a tészta elfogyott, ezért kifőztem egy zacskó spagettit hozzá, és összeforgattam vele, így még két napra megvolt a betevő.

63 komment

Címkék: paradicsomlé kakukkfű penne paradicsompüré oregánó grana padano kolozsvári szalonna bazsalika

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1617822609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2022.05.03. 10:28:44

Szerintem egy bentszülött még repetát is kérne.:D

Én azért megálltam volna az elején, és kiszedvén a megpirított szalonnát, be is fejeztem volna a főzést, és hozzáláttam volva az evéshez ( mert nem bírom a paradicsomot enni ).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.05.03. 15:16:22

Finom! Én tennék hozzá bátran csilit is, de nem mindenki szereti a csípőset :)

Adi21 2022.05.04. 01:59:54

Szubjektiv velemeny, de en osszeforgatnam a penne-t a szosszal mar fozes kozben, jobban nez ki, finomabb es kevesebbet kell mosogatni. Vagyis a szoszos labosba ontsd a tesztat es a fozovizet kalkulald ki mennyi az idealis.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2022.05.04. 20:31:42

@látjátok feleim szümtükkel: Szerencsére az még megyen.
@Andrass9: Belefőzve mostanában nem jön be, inkább utólag ízesítek vel.
@Adi21: Az sem rossz megoldás, de egyrészt eleve több szószt készítettem egy második adag tésztával számolva, másrészt így tálalva mutatósabb.

látjátok feleim szümtükkel 2022.05.05. 06:40:53

@Waka:

Tálalás tekintetében igazad van. Valamikor a szószba-szaftba forgatott tészáról apám azt mondta, hogy mázkos, és nem szerette.

látjátok feleim szümtükkel 2022.05.05. 06:46:33

Halihó!
Megint fütyül a sárgarigó a környéken, most hallgatom az énekét.

szivar 2022.05.05. 07:33:25

Tegnap kínálgattak rozmaringot, hogy hozzam el. Nem volt sok, talán csak egy talicskára való, maximum kettő. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.05.05. 08:37:04

@szivar: Egyszer nyaraltunk Horvátországban Krapanj szigetén. Annak a háznak a kerítése körben rozmaring volt!
Itthon meg örülünk a két nagy bokrunknak, amik most (is) virágzanak.
Az USA-ban is volt egy szép nagy bokrom (ott karácsonykor árultak karácsonyfa formára metszett cserepes rozmaringot). Aztán elköltöztem egy sötét fenyőerdőbe, ahol 2 hónap alatt elpusztult :(

szivar 2022.05.05. 10:05:55

@Andrass9: Itt a ház fala mellé ültetett az asszonyka egy 'pár' tövet. Most, hogy majzolták a házat, egy kissé visszametszette a ház ura. No, abból akadt volna pár szál.

Kumari aki Nilüfer 2022.05.05. 13:26:18

Nekem, egy bokor évelő rozmaringom van, még fondokodik, mi lesz belőle, mert tavaly kátszer is át kellett ültetni. Dw reménykedek, most hajt talán.

Kumari aki Nilüfer 2022.05.05. 13:28:38

@Andrass9: Sok évvel ezelőtt(van vagy 20) volt egy akkora bokrom, int egy kisebb fenyő, úgy 1,2 m. magas, Télire nem mertem kinn hagyni, helszedtük cserépbe..na a telet benn nem bírta ki, elhalt szegény. Azóta nem hozok be rozmaringot, sok kifagyott, de sok nem, igaz, pár évet bírtak, Most ebben az űjban reménykedek, anyira szeretem az illatát, kijárok szagolni:)

látjátok feleim szümtükkel 2022.05.05. 14:47:42

@Kumari aki Nilüfer:

Nekem a Szeged felé lévő kertemben van egy sok éves, hatalmas rozmaring tő, és mellette sok kisebb, mert a magja rendszeresen kikel. Tehát szépen terjed.
Itthon pedig szintén sok éves, fás szárú egy zsálya, de ez még sosem virágzott, mert a rózsák elnyomják. Másik, apró levelű zsálya viszont minden évben szépen virít.

Kumari aki Nilüfer 2022.05.05. 20:30:41

@látjátok feleim szümtükkel: Ő, zsálya itt annyi van, hogy kaszálni lehet..a nagylevelú kerti, meg a kislevelű orvosi, amit használok. A nagylevelú egész nyáron virít, kéklik a kert, tányleg. Kiirthatatlan.A kisleveleű a fás, amásik vagy lefagy, vagy magról kel minden évben, de rengeteg van. Viszont annak az illatát is szeretem,így csak azt irtom, ami útban van( mivel eléggé natur-hogy úgy mondjam, elhanyagolt és elvadult- a kert így van itt minden rossznyavalya, a menta , ami kikopott, bár nem bizros, a málnáa susnyában még nem kereste, meg mintha az idén a kakukkfüvet se láttam volna, de akár lehet is:) Citromfüvet is irtani lehetne, de kit zavar,jó az a mohítóba. Akár romantikusnak is jellemezhetném ,bambuszossal, fákkal, gyöngyvirágmezővel, ha valaki szereti az effélét. Mi szeretjük így..és nincs is energiánk rendesen múvelni.

szivar 2022.05.06. 07:40:49

@Kumari aki Nilüfer: A gyöngyvirágról mindig a következő párbeszéd jut eszembe...

Zsuzsa: -Nem akar elmúlni a megfázásom...
Én: -Próbáld meg a gyöngyvirágteát, életed végéig nem leszel többet megfázva!
Kati: -Hülye vagy!? Az mérgező, attól meg fog halni!
Én: -Az biztos, de az élete végéig nem lesz többet megfázva...

Kumari aki Nilüfer 2022.05.06. 10:34:05

@szivar: :DDD Akkor ütöttem meg az unokát(fenekére vertem ijedtemben). mikor elmagyaráztam, hogy a gyöngyvirág erősen mérgező, és nem medvehagyma(volt vagy 3 éves, és imádta/ja a medvehagymát), ennek ellenére a kertben vigyorogva letépett egy marék levelet, és kis híján betömte a szájába. A szívroham jött rám, de szerencsére nem tudta megenni.Előtte elkaptam, és dühömben/ijedtemben elfenekeltem. Szégyellem, de komolyan, azt se tudtam, mit tegyek , haláéra rémültem.Mondjuk soha többé nem játszott ezzel....

szivar 2022.05.06. 10:55:27

@Kumari aki Nilüfer: Tele vagyok ám jóindulattal, meg remek ötletekkel... "Fáj a torka? Szopogasson zsilettpengét! Mintha elvágnák a fájdalmat..." Meg hasonlóak. :)

Amúgy ugyanezek a csajok voltak azok, akik beszélgették, hogy a sarokreszelő most csak 13E pénz a teszkóban. Belekotyogtam, hogy a sarokcsiszoló meg csak hétezer és sokkal gyorsabban leszedi a bőrkeményedést. Másnap még én voltam a hibás, hogy vetettem velük egy-egy flex-et. Pedig akkor sem állítottam valótlanságot, csak nem jártak utána a dolgoknak. :D

szivar 2022.05.08. 11:43:01

@Kumari aki Nilüfer: Amúgy ez egy érdekes dolog, mert vannak olyan élőlények, amik mintha keresnék a halált - és nem jön össze nekik.

Annak idején még voltak kacsáink. Nos, hogy ne kelljen a csalánnal baszkurálódni, így kiengedtem őket az udvarba. Lelegeltek mindent, ami zöld volt. A csalán az persze nőtt tovább. Ezután felugráltak a gyümölcsfákra, ameddig felértek, azokat is lelombozták. A csalán még megvolt. Ezután a gyöngyvirág és a többiek lettek lelegelve. Az aranyvesszőből(?) csak az ágai maradtak meg. A csalán még mindig állt. Ezután anyám muskátlijai következtek, majd pedig a kaktuszok. Ez utóbbiakból csak az maradt meg, amit nem tudtak szétcsipedni a csőrükkel. A csalánhoz hozzá sem nyúltak. Mérgemben körbeszórtam mindent gyomirtóval. Ahogyan elkezdtek fonnyadozni a csalánok, úgy ették a kacsák...

Kumari aki Nilüfer 2022.05.08. 16:04:47

@szivar: :DD Anyu ilyenek miatt nem tartott LIBÁT. Na, azok leették a gyümölcsfák kérgét is..még a fenyőfáét is. Veszedelmesek voltak, plusz csíptek, kisgyerekként(2-3 év) rendszeresen megtámadtak. A kacsáink normálisak voltak:DDD És igen, a libák is leették a mákvetést, aludtak két napig elnyúlva, aztán mentek vissza díbolni a kertbe.

szivar 2022.05.08. 16:26:56

@Kumari aki Nilüfer: Nálunk én voltam a veszedelmes. Öreganyám mesélte, hogy lehettem vagy 3-4 éves, amikor is betévedtem a csirkeudvarba. A nagy kakas meg nekem ugrott, a mama futott mint az őrült, mert a végén még megöl a kakas. Mire odaért, addigra már tervezhette, hogy mi is legyen a kakasmadárból. :D "A gyerök elmarkolta a nyakát, pördült vele párat és odavágta az istálló falához..." A környékbeli libák hasonló okokból kifolyólag féltek tőlem, a mama szomszédjának a bakkecskéjét is csak én simogathattam meg - pedig az csak pár pofont kapott, amikor fel akart öklelni... :D Ez a 'jó' tulajdonságom a mai napig megmaradt, mert szeretem az állatokat, de mindennek megvan ám a maga határa...

szivar 2022.05.09. 09:25:50

@Kumari aki Nilüfer: Csak hogy a konyhaművészet se maradjon ki: pár fakanál eltörött rajtam akkortájt. :D De öreganyám is kemény asszony volt, három férjét eltemette, pedig kettő csak szundikált... :]

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.05.09. 15:23:37

Nálam kitort a tafrinás levélfodrosodás az őszibarackon. Pedig ez a fa eddig soha nem volt beteg!!!!
Nem merek most permetezni, mert itt-ott csepeg az eső, de talán holnap már nem esik.
Sajnos a csilipalánták is sorra döglenek, de nem tudom mitől :(
A paradicsom még tartja magát.

Kumari aki Nilüfer 2022.05.09. 16:17:09

@szivar: :DDDD

@Andrass9: Ilyenek miatt adtuk fel a gazdálkodást, pedig a kert majd ..nem is tudom, ha 420 négyszögöl, és egyharmada a ház és a környéke, akkor a maradék mennyi(mi mennyi:DD) Szóval hatalmas, de három kis ágyásocska van, mert vagy tafrinás, vagy tetves, vagy lefagy, vagy kiszárad, vagy megeszi a fene, miközben egész tavasztól őszig ahhoz méred az életeted, mikor kapálj, gyomlálj, ne menj el a háztól, mert locsolni kell, felveri a gaz, de ha mégse, vagy a jég veri el, vagy a fagyosszentek. Nem ezt kicsiben egyszerúen nem éri meg, csak komoly gazdaságban, akinek az a hivatása. Persze szigorúan szerintem( Azért persze megint vetettem, aggógva várom, hogy kikel-e, ha igen, vajon megont egy nap alatt leperzseli-e a forróság, mint tavaly....

szivar 2022.05.09. 16:36:36

@Andrass9: Nálunk is, de ahogyan a faluban láttam, nem egyedi jelenség. A kajszibarackok is betegeskednek, pedig idén minden egyes fa kapott rendesen lemosópermetet. Most, hogy már tele vannak a fácskák levéllel, megszórtam őket jó alaposan Alfa Solo-val, hátha segít. De majd meg kell még egyszer permeteznem őket... A cseresznyénél megjelentek a tetvek és a hangyák is. A hangyák egészen megszerették az egérragasztót, így megjelentek a tetűevő élőlények is az ágakon, bizakodom. A cseresznyelégy esélyt sem kap, mert a törpincsek összeszedik őket. :D

@Kumari aki Nilüfer: Nálunk ettől az évtől kezdve amit tudok, azt mulcsozok. A fokhagymakapálással már végeztem az idei évre, a vöröshagyma egy részénél szintén ez a helyzet - csak elfogyott a fűnyesedék. Bár a folyondár és a fenyércirok küzd a mulcs ellenében, de más gazat nem látok a terményben... A burgonya ugyanígy fog járni, amint megkapja a bakhátakat...

Bár úgy tűnik, hogy ma a borsóban és a lencsében csak átültettem a gyomokat az egyik helyről a másikra, mert beköszöntött a monszun. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.05.09. 17:14:55

@Kumari aki Nilüfer: Nekem mindössze 40m2 veteményesem van, mert a feleségem mindenféle virággal töltötte meg a maradékot.
Ez a terület is elég, hogy az ember agylobot kapjon a különféle betegségek miatt!!

Kumari aki Nilüfer 2022.05.09. 17:17:55

@szivar: Amint akkora lesz a vetemény. jopgy látszik a sora, egy kapálás után meg fogja kapni a fűnyírás után a füvet.Kapáljon, akinek hat anyja van egy faluban, mégis árva.Itt elkelne a monszun, de csak a gomolyfelhók kószálnak.Tegnap körbe rajtunk mindenütt jelentős csapadék volt, de a falunkat teljesen szabályos alakban kihagyta..ez volt tavaly is, ha a városban esett is, itt nem.De két-három levesre való cukorborsó mutatkozik, vagy inkább köretnek párolom majd jóféle hús mellé.Ha ki nem sül, persze:)(mármint a borsó a földből). Életemben nem láttam lencse növényt, csak a magját zacskóban...mifelánk senki nem vetette , és itt sem vetik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.05.09. 17:20:06

@szivar: Nekem a kajszi 3 éve tűzelhalásban pusztult ki ... Idén becsületesen lemosóztam - ez látszik is az almán! Amilyen dilis vagyok, a cseresznyét nem fújtam le, oszt most nézhetem .
Alfa Solot nem ismerem. Lemosónak szokásos rézkénlé és bordói lé. Most megy ki a Score az őszibarackra, mert azt nagyon szeretjük eltenni télire :) A meggy még ép, de már a késői cseresznyén is látszik valami csúnyaság, pedig azok eddig nem panaszkodtak. Tetű persze volt rajtuk.
Kik azok a törpincsek? Én sárgalapot aggatok ki a dióra és a cseresznyére.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.05.09. 17:23:34

@Kumari aki Nilüfer: Lencsét én se próbáltam még. A borsó nem akar kikelni, viszont a spenót sűrűn és dúsan nő, szintúgy a kapor (legalább lesz tökfőzelékem). Az uborkám már három levéllel büszkélkedik, a napokban megy is ki a kertbe!

Kumari aki Nilüfer 2022.05.09. 17:38:31

@Andrass9: A kapor itt is szépen kelt, tököt ad a szomszéd:) ugyanis egyszerre annyit terem, hogy nem győzik enni, én meg szépen elfogadom, és megy legyalulva a fagyasztóba.Mármint amit nem eszünk meg azonnal.MINDKÉT szomszédom vet tököt:) Tavaly a spenót is megsült, idén hátha megnő, akkor le lesz tudva a gondja, meg ha eljut a magzásig, jövőre magától fog kelni(remélem).Többféle salátát vetettem, többek közt tépőket, de valahogy azok se szaporázzák, kikeltek ugyan többnyire, de nagyon lassan gyarapodnak. Utána meg én azzal fogom a szomszédokat ellátni:) Vetettem többféle sárgarépát, többek öt olyat, ami pont úgy néz ki, mint a piros hónapos retek, hát kíváncsi leszek, Köretnek gondoltam zsengén.Vajban, karamellizálva...csorog a nyálam:DDD

szivar 2022.05.09. 18:03:37

@Kumari aki Nilüfer: Persze, mert állítólag csak a gond van vele. :D Ugyanazok az életfeltételek kellenek neki, mint a borsónak - csak nem fejtegetni kell a hüvelyeket, hanem szárával együtt szárítani és utána kicsépelni (majd vízbe beledobni, átöblögetni és ismét szárítani). Egy-egy hüvelyben szó szerint 1-2 szem van, de rengeteg a hüvely. Mondjuk ezt csak azért vetettem, mert a borsó vetőmag elfogyott, kellett valami hasonló a sorába. A kert másik végébe meg zöldmulcsnak szánom, de ha teremni fog, az sem baj. Ha mindegyik bejön, akkor lesz 4-10 kiló lencse - időjárástól függően. Amúgy szép lila virágai vannak...

@Andrass9: Ugyanaz a hatóanyaga, mint a Score nevezetűnek. Ahogy elnéztem, nálunk a monília a fő tettes a kajsziknál.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.05.09. 18:11:35

@szivar: Köszi az infót. Amíg volt kajszi, ott is a monilia volt a bűnös!
Sajnos túl kicsi a termőterület, így nem tudok kisérletezni. Pont elég az, ami esetleg megterem rajta!
Valamiért idén nem kelt ki a borsó, pedig együtt vetettem a kaporral :) Dehát ez egy öregebb amerikai mag - minden előfordulhat.
Sebaj, idén megyek ki Hálaadásra, és bespájzolok magokból!!! Waka már ismeri ezt, de nektek is szívesen hozok magokat. Pl. szines mángoldot ...

szivar 2022.05.10. 08:35:24

@Andrass9: Ezért szoktam próbaképpen csíráztatni a magokat. Nálunk a tavaly kerített borsómag nem csírázott ki egyáltalán, a tavalyelőtti meg 100 százalékos kelési arányt mutatott. A hétéves csiliből maradt 6 mag, abból három kicsírázott, abból lesz is valami. Amúgy ez a csíráztatás nem olyan nagy kaland, kell hozzá valami szalvéta, víz, mag és egy nejlonzacsek. Ami fő: minden magnál működik és csak kétszer van vele munka. Egyszer amikor elrakja az ember a zacskóba, másodszor akkor, amikor elveti...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.05.10. 11:09:47

@szivar: Sok-sok éve előcsíráztatom a magokat. Én egy tálcára teszek vizes papírtörölközőt, arra a rengeteg magot, majd egy újabb réteg papír, és egy másik tálca, amivel lefedem. 27 C fokos padlófűtésre teszem, ami gyorsítja a csírázást.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.05.10. 13:44:16

Eljártam az esőtáncot:( Lepermeteztem a beteg fákat ...
Jött is az eső !!!

látjátok feleim szümtükkel 2022.05.10. 14:41:23

@Andrass9:

Valahogy igy jártam én is, de én még csak készültem a permetezésre. Tegnap estefelé fújt a szél, ma délelőtt meleg volt, estefelé nem tudni mi lesz. Valószínűleg permetezés nem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.05.10. 17:16:52

@Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Csendben reménykedem, hogy megkössön: csak 0,6 mm eső jött le 2 órával a permetezés után. Hátha használ!

látjátok feleim szümtükkel 2022.05.10. 20:04:11

@Andrass9:

Kisütött a nap, felszáradt, permeteztem.
Őszibarack félig bio lesz, mert fodros levél nem kap csak szappanos oldatot, és majd lehullik. Barack szépen nővöget, és mire érmie kell lesz új, nem fodros levél is.Tavalyi évben is így volt. Messzi kertemben sok a cseresznye, sárgabarack csak a kecskeméti rózsán van, körte töménytelenül sok.Persze még sokat kint alszanak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.05.10. 21:54:57

@szivar: @látjátok feleim szümtükkel: Megtaláltam a kártevőt, ami megölte a paprikáimat: 2,5mm hosszú, 1,2mm széles, ovális teljesen fekete dög, ami még repülni is tud. Még nem tudom, hogy fogom kiirtani a marihuanafarmból ...

szivar 2022.05.11. 09:08:04

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk a benti fán alig van sárgabarack. A kert másik végében álló egyeden meg lassan meg kell szednem, mert pár éves kis facsemetének nem biztos, hogy jót tesz az, hogy van rajta vagy 200 szem...

@Andrass9: Fénykép? Amúgy mospilan vagy cyperkill. Az utóbbival óvatosan, nem hiába engedélyköteles. Viszont jó a hígítási aránya, így sokáig elég az a két deci... 0,02% - tehát egy fecskendő nem árt a kiméréséhez. :)

szivar 2022.05.11. 09:43:46

@Andrass9: Hát bizony ebből a képből csak azt tudom kihámozni, hogy rovar és a bogarak csoportjába tartozik... :/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.05.11. 11:05:23

@Andrass9: Viszont ha tényleg kéreg bogár, akkor nem ölhetné meg a csiliket. Ráadásul a paradicsomot és az uborkát nem bántja semmi.

szivar 2022.05.11. 11:09:47

@Andrass9: Még mindig nem tudom mi ez, de jó eséllyel a lárvái intézték el a paprikáidat. No, ezért is szoktam sütni a földet, no meg a gombák és a gyomok miatt... Szerintem a gugli téved, mert alapból más a bogár színe, a mérete és a foglalkozási köre...

látjátok feleim szümtükkel 2022.05.11. 12:04:49

@Andrass9: @szivar:

Azt ne feledjétek, hogy az élővilág más elemei is tudnak alkalmazkodni, nem csak az ember(?).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.05.11. 16:13:53

@szivar: Lárvákat nem találtam se a növényen, se a gyökérzeten. Ráadásul ez a dög bogár leginkább a lámpákon tanyázik.
Egy utolsó sorozat:
m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/dsc08943_1.jpg
m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/dsc08958_1.jpg
m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/dsc08959_1.jpg
m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/dsc08960_1.jpg

Begyűjtöttem vagy tizet egy pici üveg fiolába, és beviszem a Hermesz-be, ahol csak kitalálják, mi ez :)

látjátok feleim szümtükkel 2022.05.11. 16:53:30

@Andrass9:

Ezt az ijedségre, meg egy kis hangulatjavítónak:
www.youtube.com/watch?v=SNobhfCZzwE

Mini cserebogárkinézte van, de biztosan nem az. Még nem láttam ilyen bogarat. Persze egy időben nem láttunk kabócát sem, aztán annyi volt, hogy növény nem maradt érintetlen tőlük. Szerencsére nincs sok, a tavalyi szárazságot nem bírták.

látjátok feleim szümtükkel 2022.05.11. 16:55:24

@szivar:

Ókorban vizelettel mostak, gyűjtötték a házaknál.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.05.11. 20:46:27

@látjátok feleim szümtükkel: kb 2,5 mm hosszú, az cserebogárnak kicsi lenne :)

látjátok feleim szümtükkel 2022.05.12. 07:15:10

@Andrass9:

Idáig érzik az illata. Remélem ez nem jár úgy, mint az én vásárolt zsömlém, mire kissé megszikkadt, felére összement.

Kumari aki Nilüfer 2022.05.12. 15:09:55

@Andrass9: Ilyenkor mindig inderenciám támad sütni, de aztán elmúlik:DD Nagyon finom házi kovászos kenyeret hoznak Hajdúböszörményből, azt vesszük.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.05.12. 15:17:46

@látjátok feleim szümtükkel: Fehéret én még nem tudok sütni, mert rozslisztre állt be a kezem :)

Kumari aki Nilüfer 2022.05.12. 15:24:17

Szerintem ha név nélkül kommentelnék, akkor is rám ismernétek, folyvást elütök valamit:DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.05.12. 15:24:30

@Kumari aki Nilüfer: Olyan sokat készítettem már, hogy bekötött szemmel is sikerül. Ráadásul mindig jó lesz!
Az 1,2 kg-os kenyér bő egy hétig kitart, a két kilós hamarabb elfogy, mert a gyerekek elviszik :)
Mostanában, ha úgy döntök, hogy kell újabb kenyér, azt meg tudom csinálni 4 óra alatt a kovász etetésével együtt. Ma kipróbáltam, hogy az öntöttvas fazekat nem a sütőben melegítem fel (minimum egy óra 240C foknál), hanem egyszerűen tetejét, alját feltettem a gázra, és infrahőmérővel mértem. Ez mindössze 10 perc volt! Közben persze melegedett a sütő is. Ekkor a sütőpapírt megszórtam kukoricadarával, ráöntöttem a megkelt tésztát, bevagdostam, és ment a fazék tetejébe. Ezt megvizeztem, és rátettem a fazék alját fejjel lefelé. Be a már meleg sütőbe 30 percre, mjd leveszem 170C fokra és még 20 perc. Összesen 2 óra alatt elkészült a kenyér :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.05.12. 15:33:42

@Kumari aki Nilüfer: We are fluent in typos / Mi már anyanyelvi szinten olvassuk a tipográfiai hibás szöveget :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.05.12. 15:35:49

Úgy néz ki, hogy idén jalapeno lesz csak. Most vettem 11 palántát, amit kiültetek a kipusztultak helyére. Legalább lesz sok Sriracha szósz!!!
süti beállítások módosítása