Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Tésztasaláta sonkával

2022.01.23. 11:03 Waka

Ilyet sem csináltam még, de valahol el kell kezdeni. A karácsonyi dőzsölés és a főtt fej után kellett valami könnyebb étel. Természetesen egy kis húst azért belecsempésztem, de csak az íze miatt. Kistesó még az ősszel hozott pár dolgot a kies Taljánországból, köztük egy zacskó teljes kiőrlésű farfalle tésztát. Alakjánál fogva épp alkalmasnak tűnt tésztasalátának.
Feltúrtam az Internetet recept ügyben. Elkeserítő volt az eredmény. A többség majonézzel készíti, és akadt pár joghurtos változat is. Hát ezekből nem kértem, valami könnyű, üde öntete akartam. Végül kigondoltam a magam verzióját, amit jónak gondoltam. Már csak a többi hozzávalót kellett kiötleni. Kis hús, sok - lehetőleg friss - zöldség.
Nem bántam meg.

img_20220115_195943.jpg

Hozzávalók:
- 500 g farfalle tészta
- 150 g füstölt sonka
- 150 g olívabogyó
- 150 g cheddar sajt
- 50 g grana padano sajt
- 200 g sárgarépa
- 1 doboz konzervkukorica
- 1 jó csokor petrezselyem zöld
- 1 kisebb mogyoróhagyma
- fél citrom leve
- 3 evőkanál olívaolaj

img_20220115_105035.jpgimg_20220115_111437.jpg

Először előkészítettem a hozzávalókat. A sárgarépát juliennere vágtam, az olajbogyókat félbevágtam. A sonkát vékony csíkokra szeltem.

img_20220115_111219.jpgimg_20220115_105605.jpg

Az öntethez finomra vágtam a mogyoróhagymát és a petrezselyem levelet.

img_20220115_110155.jpg

Elkevertem az olívaolajjal és a citrom levével.

img_20220115_110416.jpg

A tésztát sós vízben kifőztem és egy nagyobb lábosba szedtem. Először az öntettel kevertem össze.

img_20220115_113318.jpg

Utána jöttek a zöldségek.

img_20220115_113534.jpg

Mivel nem akartam, hogy a sajt elolvadjon, kicsit hagytam kihűlni a tésztát, és utána kevertem hozzá a cheddart.

img_20220115_121623.jpg

Tálaláskor kevés grana padanoból vágott forgáccsal szórtam meg a tetejét.

img_20220115_125344.jpg

Igen jó lett, főleg estére, mikorra összeértek az ízek. Van még egy zacskó penne, most azt kell kitalálnom, abból mi legyen.

34 komment

Címkék: olívaolaj olajbogyó tésztasaláta grana padano cheddar farfalle csemege kukorica füstölt sonka petrezselyem levél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1516821926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocsmagomba 2022.01.23. 13:53:06

Elnézést, hogy rögtön Offolok.

Kínai génmanipulátorok összehozták a szálka nélküli kárászt. Lehet tenyészteni.

A brit tudósok véleményét még nem ismerjük.

Jellemző, hogy az MTI-nek erről kell beszámolnia.

Szerény véleményem szerint, jobb lenne, ha a kínai tudósok több gént nem manipulálnának tovább, elég bajt csináltak már így is.

Isley 2022.01.23. 14:39:58

@kocsmagomba: ok, de ha szálkamentes, akkor mi van benne? Csont?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.01.23. 15:01:29

@Isley: Gondolom, porcos hal, mint a kecsege?

kocsmagomba 2022.01.23. 15:48:57

@Isley: @Andrass9: A kárász az pontyféle. A leginkább ipszilonszálkás fajok egyike. Lásd még keszeg. A kínaiak genetikával kivették belőle a szálkát. Állítólag.

Csont, értsd gerinccsont és bordák nyilván maradnak, mint a nemesebb halakban, süllő, pisztráng, lazac... ezekért más gén a felelős.

hvg.hu/tudomany/20220123_apro_szalka_nelkuli_szeleskaraszfele_kinai_biologusok

Ha jól tudom: az ipszilon szálka a halak izmai között nem csontszövet, hanem módosult kötőszövet. Mint embernél az inak, izmokat burkoló hártyák. Egyes halfajoknál ebből keményedett ki az ipszilon szálka. Szálkasor. Ismétlődő szelvényes minta.

A porcoshalaknak soha nem volt se szálkája, se igazi csontja. A darwini elmélet szerint ősibb fajok.

kocsmagomba 2022.01.23. 16:07:43

@kocsmagomba:

Harcsaféléket ki is felejtettem a felsorolásból, azoknak is csontjuk van, szálkájuk nincs, porcuk se.

Kumari aki Nilüfer 2022.01.23. 19:16:10

A tésztasali nagyon szimpatikus:)

Az a bajom az édesvizi halakkal, hogy szálkásak, Ipszilon, vagy bármilyen, az ember nem eheti nyugodtan, pedig finomabbak a tengeri halak jórészénél,..nem tudom, ennek ellenére, hogy szerencsés-e a genetikai módosítás.

kocsmagomba 2022.01.23. 20:33:19

A tésztasaláta nem az én műfajom. Nem is értek hozzá. A sonka szép a képen. Tésztát minden fordulóval érdemes Itáliából hozni, ezt tudom.

Penne? Talán valami ricottás vagy gombás-tejfölös (joghurtos) szósz, mindenképpen a szaftosabb, tocsogósabb irány.
Vagy.
Nyáron azt mondanám, hogy friss cukkini+rukkola a kertből + valami sajtszósz.
Télen sütőtök+hagyma+fokhagyma+bors+csípős alapanyagból készült bevonóképes szósz, összekeverni, rá a keménysajt forgácsok. Talán...
Egyéb ötlet híján az elcsépelt amatriciana is jól áll a pennének.

Kumari aki Nilüfer 2022.01.24. 07:50:11

Nálunk a tészta pörköltek mellé dukál elsősorban, olyan, aminek nagy a felülete, pl, a penne( lyukas), vagy hasonló, van olyan fodros tölcsérszerű,aztán azok a nagyobb méretű, bordázott felületű olasz tészták, de az orsó vagy a csavart se rossz.
Nem pucéron adom, hanem a pörkölt szaftját kikeverem tejföllel, és a frissen kifőtt tésztát ebbe szedem, aztán párszor átkeverem, hogy felszívja.Igazából jobban szeretik a tésztát, mint magát a pörköltet:DDD Na, jó, azért a hús is elfogy.Az ilyen köret mellé jobban illik a nem túl savanyú saláta, csemege uborka, cékla, vagy uborkasaláta, de szilvabefőttel is csúszik.
Igaz, a nokedlit is így adom, nem fehéren.

Ami még kedvenc, az a zöldséges tészta, sokféle párolt zöldség, elsősorban brokkoli, karfiol, sárgarépa, borsó, a zöldbabot nem kedveljük benne, a tészta kifőzve, az egész összekeverve, és egy szerecsendiós besamellel leöntve, sütőben sajt rásütve, de elég olvasztva is, ha az ember siet.Ez félórás étel.

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.24. 19:46:36

@Kumari aki Nilüfer:

Annyira nem hülye állat a gólya. Ha lefagyna, akkor nem jött volna visza. Vannak itt áttelelő gólyák is, igaz, azokat szokták élelemmel segíteni.

Kumari aki Nilüfer 2022.01.24. 20:06:45

@látjátok feleim szümtükkel: Jóvanna:) Tudom. De itt momentán már -8, és hol van még a holnap reggel...és gondolom, ezt a szegényt is etetik, mert ilyen fagyos időben nem talál élelmet, Mert ez a veszélyes, nem is a hideg maga.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2022.01.24. 20:34:40

Azért nem szaladnék mindjárt a genetikai manipuláció miatt az ENSZ-be. A szorgos kínai népről tudjuk, hogy pár ezer év alatt az aranyhalak legváltozatosabb fajtáit nemesítették ki a nyamvadt ezüstkárászból. Több évszázada zajlik világszerte a nemesítés minden téren a tudatos keresztezés módszerével. Persze, róluk simán el tudom képzelni. :D
@kocsmagomba: Mink is így tanultuk az isiben, a szálka voltaképpen elporcosodott kötőszövet. Viszont nincs köze a porcos vérteshalak vázához (Acipenseriformes (tokalakúak)). Talán a cápafélékhez (porcos halak) áll a legközelebb. A mindkét fajnál jellemző részaránytalan farokúszó az egyik legjellemzőbb hasonlóság.
Ami a "nemesebb" halakat illeti a lazacfélékben és a tőkehalban van egy sor "szálka" a gerinc mentén, amit filézés után ki kell húzkodni a húsból. Igényesebb árunál eleve így kapni, de már futottam bele olyan pollock filébe, ami bőven igényelte az utómunkálatokat.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2022.01.24. 20:37:16

@kocsmagomba: @Kumari aki Nilüfer: A kérdés nyilván költői volt. Egy paradicsom alapú ragu lesz hozzá, temérdek reszelt sajttal.

Kumari aki Nilüfer 2022.01.25. 08:40:31

@Waka: Ok, nem okoskodni akartam..bocsi:)

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.25. 11:11:55

Tegnap megrázó élményben volt részem. Háziorvosnál vártam a soromra és a mellettem ülő idősebb nő elmondta mi a baja. Szerinte a harmadik vakcinától megbolondut az agya ( mondjuk a körülötte kialakult mendemondák, bizonytaln információk alapján nem is csoda ), mert éjszaka látta, hogy jön a covid, majd megállt és eltünt. Mondom neki a covid nem jön, egyébként meg ne olvasson és hallgasson meg mindent, és akkor nem lesz ilyen képzelődése.

Tudom, ezt a témát mellőzzük, de a járványügyi kommunikáció eredményéről beszélni kell.

Kumari aki Nilüfer 2022.01.25. 16:22:02

@látjátok feleim szümtükkel: Magát a covidot látta személyesen? Érdekes. Szegény.

kocsmagomba 2022.01.25. 18:51:59

@Waka: Ezért szeretem én a harcsát! :) Azonban a halászlevet pontyból szeretem. Akármiféle módon készül is a lé.

Elmesélem. Ilyen alaszkai tőkehal bizbaszt vettem megint, pedig már többször megfogadtam, hogy soha többet. Fagyasztott kínai filék voltak. Nem néztek ki rosszul.
Először is tele voltak szálkával, ahogy mondod. Át kellett nézni minden szeletet, gyilkos méretűek maradtak benne.
Másrészt sütés után semmilyen hús állaga nem maradt, csak valamiféle fűszeres kulimászt sikerült készíteni belőle, de még krémnek sem volt jó.
A macskámmal kétszer próbáltam megetetni az alaszkai tőkehal filét. Egyszer a megsütött verziót kapartam a tányérjába. Utána a maradék nyers hallal próbálkoztam.
Nem tudom leírni a macska tekintetét, ahogy rám nézett. Teljesen otthagyta az egészet.
Nos ezért kár volt kihalászni, kár fenntartani egy kínai kizsákmányoló hajóflottát.

kocsmagomba 2022.01.25. 19:09:46

@látjátok feleim szümtükkel: @Kumari aki Nilüfer:

Ez egy pozitív dolog! Először is volt neki harmadik oltása! Az már valami. Másrészt megjelent a gonosz álmában, de érzékelte a 3. oltást és elmenekült a pokol fenekére. Csodálatos allegória. Már-már bibliai történet. Mi ebben a rossz? Reklámozni kellene, teljesen rendben van.
Én túl vagyok a negyediken...

Az nincs rendben, hogy a feleségemet, mint oltó iskolaorvost a fiszbukon megfenyegették.
Az nincs rendben, hogy a 2. szomszédom oltásellenes tüntetést szervez ide. Engedély nélkül. Ha nem szólok a városi rendőrkapitánynak, akkor meg is történik.
Ezzel van a baj, nem a látomásokkal.
Az oltásellenes tanárokkal van a baj, akik megbélyegzik az oltott tanulóikat és látványosan kipécézik őket. Azokkal van a baj.

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.25. 19:55:29

@kocsmagomba:

Megnyugtatlak a nő nem élményként állította a megbolondulást, ezért szaladt ijedtében a háziorvoshoz.

Ma hallottam a 6 éves kislányok oltásának következményével kapcsolatban egy állítást, de nem írom le, annyira brutális. Szerintem aki kitalálta annak is megbolondult az agya a covidtól. Sajnos vannak tájékozatlan, iskolázott és iskolázatlan emberek, akik mindent elhisznek, és még tódítanak is rajta jó nagyokat.

kocsmagomba 2022.01.25. 20:50:15

@látjátok feleim szümtükkel:

A legveszélyesebb a humortalan ember.
Körzeti ápolónőnk egyszer valahol beszólt a saját családjában, hogy neki a 2. oltástól férfi nemi szervei kezdtek fejlődni.
Halál komolyan bevették! A menye hetekig kérlelte, hogy mutassa meg neki...
Azóta jól meggondolja az ápolónő is, hogy mit mond.
:(

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.26. 08:12:01

@kocsmagomba:

Ezért baj, ha valaki azt képzeli, hogy mindenki úgy gondolkodik, ahogy ő, vagy legalább is ahogy ő szeretné. Ezért baj, ha a választott vezetők elfelejtik, hogy honnan jöttek.

valkür 2022.01.26. 22:44:43

Gombászoknak, szeretettel: www.youtube.com/watch?v=2xY1wWZfxMA
papírzsepit tessék bekészíteni!

valkür 2022.01.26. 22:50:12

@látjátok feleim szümtükkel: A madártani egyeesület azt kéri, ne etessék az áttelelő gólyákat. Ők a gólyatársadalom úttörői, azért maradnak itthon, mert a gólyáknak kezd leesni, hogy nem biztos, hogy érdemes a Földet keresztül repülniük. Ők az előörs, azt keresik, érdemes-e inkább itthon áttelelni.

valkür 2022.01.26. 22:56:51

Kösz a tippet! Nekem egy fél citromom van, amivel kezdeni kell valamit, úgyhogy holnap tonhalas tésztasaláta lesz. Citromos-fokhagymás-rozmaringos öntettel, és az itthon lévő zöldségekkel. Fél uborka biztos, sárgarépa biztos, lilahagyma biztos. Olajbogyóm is van. Van még egy fél pok choi is, enyhén megpirítva biztos nem fogja elrontani. A többit még nem tudom.

Én sem szeretem a majonézes salátákat. Pláne mivel itthon inkább salátás majonézt értenek alatta. Pár szem lottyadt zöldség fuldoklik fél liter cukros-olajos kulimászban.
Ez a Te recepted sokkal jobban tetszik nekem.

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.27. 08:12:08

@valkür:

Sajnos nekem csak egy kilónyi összevágott fagyasztott jutott a hűtőbe, pedig rántva szeretem nagyon. Persze azért elfogy gombabaprikásként is.

kocsmagomba 2022.01.27. 12:10:23

@valkür: @látjátok feleim szümtükkel:

Mindig csodálom az orosz vagy ukrán gombagyűjtős videókat, azt a bőséget, ami ott van. Még ültetett fenyvesekben is.

Régen töltöttem már fel képet. Ma nincs is rá időm, ezt csak gyorsan: vargánya télire.

indafoto.hu/kocsmagomba/image/27014487-9bf799a8/user

A videón ízletes vargányákat gyűjt a gombász, az én képemen nyári vargánya van. Majd teszek fel képet a különféle vargánya fajtákról.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.01.28. 18:00:56

Sajnos a tésztasaláta nem az én műfajom - az USA-ban megutáltatták velem...
Cserébe egy őszinte dal:
youtu.be/R0_Ik48GUnQ

szivar 2022.01.29. 11:24:57

@Andrass9: Lassan ki kellene nyitnod az ablakot... Halleves. :)

valkür 2022.01.29. 14:16:49

@kocsmagomba: gyönyörűek!
Épül bennem az elhatározás, hogy kéne venni egy ilyen fóliázó gépet. Alapjáraton nem akarok kügyüket a konyhába, egy jó V-Gyulával meg egy aprítógéppel elintézek mindent. De ez leht, tényleg hasznos lenne a fagyasztáshoz, nem száradnak ki a dolgok, meg nem lesz fagyasztó szaguk.

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.29. 20:03:57

@valkür:

Lidiben most lehet kapni, főliával együtt.
süti beállítások módosítása