Ilyet sem csináltam még, de valahol el kell kezdeni. A karácsonyi dőzsölés és a főtt fej után kellett valami könnyebb étel. Természetesen egy kis húst azért belecsempésztem, de csak az íze miatt. Kistesó még az ősszel hozott pár dolgot a kies Taljánországból, köztük egy zacskó teljes kiőrlésű farfalle tésztát. Alakjánál fogva épp alkalmasnak tűnt tésztasalátának.
Feltúrtam az Internetet recept ügyben. Elkeserítő volt az eredmény. A többség majonézzel készíti, és akadt pár joghurtos változat is. Hát ezekből nem kértem, valami könnyű, üde öntete akartam. Végül kigondoltam a magam verzióját, amit jónak gondoltam. Már csak a többi hozzávalót kellett kiötleni. Kis hús, sok - lehetőleg friss - zöldség.
Nem bántam meg.
Hozzávalók:
- 500 g farfalle tészta
- 150 g füstölt sonka
- 150 g olívabogyó
- 150 g cheddar sajt
- 50 g grana padano sajt
- 200 g sárgarépa
- 1 doboz konzervkukorica
- 1 jó csokor petrezselyem zöld
- 1 kisebb mogyoróhagyma
- fél citrom leve
- 3 evőkanál olívaolaj
Először előkészítettem a hozzávalókat. A sárgarépát juliennere vágtam, az olajbogyókat félbevágtam. A sonkát vékony csíkokra szeltem.
Az öntethez finomra vágtam a mogyoróhagymát és a petrezselyem levelet.
Elkevertem az olívaolajjal és a citrom levével.
A tésztát sós vízben kifőztem és egy nagyobb lábosba szedtem. Először az öntettel kevertem össze.
Utána jöttek a zöldségek.
Mivel nem akartam, hogy a sajt elolvadjon, kicsit hagytam kihűlni a tésztát, és utána kevertem hozzá a cheddart.
Tálaláskor kevés grana padanoból vágott forgáccsal szórtam meg a tetejét.
Igen jó lett, főleg estére, mikorra összeértek az ízek. Van még egy zacskó penne, most azt kell kitalálnom, abból mi legyen.