Ha szilveszter, akkor malac és lencse. A malac kitúrja a szerencsét, a lencse pedig tán hozzásegít, hogy az újév bőséget és gazdagságot hozzon. Nem beszélve arról a cseppet sem elhanyagolható ténytől, hogy a lencse finom étel és remek fehérjeforrás. Bár a babonákban annyira nem hiszek, enni azért szeretek. A két ünnep közt jártam egyet a városban, betértem a vásárcsarnokba is. Meglepve kostatáltam, hogy a henteseknek megjött végre az esze, és nem ugyanannyiért árulják a felhentelt malac összes porcikáját a fülétől a farkáig. A fej 200 forint körül volt, az első köröm valamivel 400 felett. Vettem is ízibe két körmöt és két fejet. (Ez utóbbiból lesz majdan egy másik poszt, no meg némi kaja.) Át kutyagoltam a piac másik felébe a magboltba, és vettem fél kiló lencsét. Pár zöldséget kellett már csak összeszedni, és megvolt minden egy lencsegulyáshoz. A mustár volt az egyetlen, amiből végül csak lakossági fajtát sikerült beújítani. Itthon persze megnéztem a spájzban, egy adag erdélyi mustárra való mustármagliszt még éppen akadt, de nem volt kedvem vesződni vele. Megfőztem a levest, és izgatottan vártam a lottósorsolást.
Hozzávalók:
- 2 db első malacköröm
- 0,5 kg barna lencse
- 0,5 kg füstölt csülök
- 2 db sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- kis darab zeller
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 3 db babérlevél
- 0,2 kg lecsó
- 5-7 dkg mustár
- fekete bors
- pirospaprika
- só
- libazsír
A füstölt csülköt előző nap puhára főztem, majd a levéből kiszedve kihűtöttem. A lét szintén félretettem. Elővettem egy doboz fagyasztott lecsót és lenyisszantottam belőle egy darabot, hogy másnapig kiolvadjon. Beáztattam a lencsét is.
Másnap először készítettem egy pörköltalapot. A hagymát kevés zsíron megpirítottam. A tűzről félrehúzva megszórtam pirospaprikával, majd hozzáadtam a lecsót.
Visszatettem a lángra és beletettem a körmöket. Felöntöttem kevés füstölt lével, hozzáadtam a fokhagymát és a fűszereket. Fedő alatt kis lángon főzni kezdtem.
Míg a leves főtt, megpucoltam és felaprítottam a gyökereket, illetve felkockáztam a csülköt.
Két óra főzés után beletettem a zöldségeket és a csülköt a levesbe. Felöntöttem ismét csülöklével, majd két púpozott evőkanál mustárt is hozzákevertem.
Újabb egy óra főzés után hozzáadtam a lencsét. Belement a maradék lé és még egy kanál mustár. Megkóstoltam, kicsit utána sóztam.
A lencsének bő harminc perc bőven elég volt. Tésztának már nem jutott hely az ötliteres lábosban.
Egy kanálka tejföllel tálaltam.
A lottón nem nyertem, de legalább ettem egy jóízűt.