Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Lencsegulyás

2022.01.04. 12:59 Waka

Ha szilveszter, akkor malac és lencse. A malac kitúrja a szerencsét, a lencse pedig tán hozzásegít, hogy az újév bőséget és gazdagságot hozzon. Nem beszélve arról a cseppet sem elhanyagolható ténytől, hogy a lencse finom étel és remek fehérjeforrás. Bár a babonákban annyira nem hiszek, enni azért szeretek. A két ünnep közt jártam egyet a városban, betértem a vásárcsarnokba is. Meglepve kostatáltam, hogy a henteseknek megjött végre az esze, és nem ugyanannyiért árulják a felhentelt malac összes porcikáját a fülétől a farkáig. A fej 200 forint körül volt, az első köröm valamivel 400 felett. Vettem is ízibe két körmöt és két fejet. (Ez utóbbiból lesz majdan egy másik poszt, no meg némi kaja.) Át kutyagoltam a piac másik felébe a magboltba, és vettem fél kiló lencsét. Pár zöldséget kellett már csak összeszedni, és megvolt minden egy lencsegulyáshoz. A mustár volt az egyetlen, amiből végül csak lakossági fajtát sikerült beújítani. Itthon persze megnéztem a spájzban, egy adag erdélyi mustárra való mustármagliszt még éppen akadt, de nem volt kedvem vesződni vele. Megfőztem a levest, és izgatottan vártam a lottósorsolást.

img_20211231_220706.jpg

Hozzávalók:
- 2 db első malacköröm
- 0,5 kg barna lencse
- 0,5 kg füstölt csülök
- 2 db sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- kis darab zeller
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 3 db babérlevél
- 0,2 kg lecsó
- 5-7 dkg mustár
- fekete bors
- pirospaprika
- só
- libazsír

img_20211230_195544.jpgimg_20211231_101223.jpg

A füstölt csülköt előző nap puhára főztem, majd a levéből kiszedve kihűtöttem. A lét szintén félretettem. Elővettem egy doboz fagyasztott lecsót és lenyisszantottam belőle egy darabot, hogy másnapig kiolvadjon. Beáztattam a lencsét is.

img_20211230_193836.jpgimg_20211230_201402.jpg

Másnap először készítettem egy pörköltalapot. A hagymát kevés zsíron megpirítottam. A tűzről félrehúzva megszórtam pirospaprikával, majd hozzáadtam a lecsót.

img_20211231_101728.jpgimg_20211231_101929.jpg

Visszatettem a lángra és beletettem a körmöket. Felöntöttem kevés füstölt lével, hozzáadtam a fokhagymát és a fűszereket. Fedő alatt kis lángon főzni kezdtem.

img_20211231_102142.jpg

Míg a leves főtt, megpucoltam és felaprítottam a gyökereket, illetve felkockáztam a csülköt.

img_20211230_200654.jpgimg_20211231_112023.jpg

Két óra főzés után beletettem a zöldségeket és a csülköt a levesbe. Felöntöttem ismét csülöklével, majd két púpozott evőkanál mustárt is hozzákevertem.

img_20211231_121650.jpg

Újabb egy óra főzés után hozzáadtam a lencsét. Belement a maradék lé és még egy kanál mustár. Megkóstoltam, kicsit utána sóztam.

img_20211231_132805.jpg

A lencsének bő harminc perc bőven elég volt. Tésztának már nem jutott hely az ötliteres lábosban.

img_20211231_143044.jpg

Egy kanálka tejföllel tálaltam.

img_20211231_220657.jpg

A lottón nem nyertem, de legalább ettem egy jóízűt.

78 komment

Címkék: lencse vöröshagyma mustár fokhagyma zeller sárgarépa lecsó petrezselyemgyökér fekete bors malacköröm

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8716803368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2022.01.04. 18:59:28

Bizonyára finom.
Mi viszont megint csórók maradunk, nem főztem lencsét, korábban mindig, akkor se gazdagodtunk:) Megesszük, de valahogy nem kívántunk rá most.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2022.01.04. 22:17:19

@Kumari aki Nilüfer: Én is csóró maradtam, teli hassal.
Ettől viszont ledobtam az ékszíjat. Micsoda barbár munka, egy csapat betépett pávián különbül filézné azt a nyomorult halat. www.youtube.com/watch?v=sXavbBHELvo

Kumari aki Nilüfer 2022.01.05. 08:59:07

@Waka: az elejét néztem meg, az első pár percet, barbár.

szivar 2022.01.05. 09:20:44

Nálunk ez hamarabb lett kész, igaz, nem füstölt csülök került bele, hanem csak füstölt szalonna... Fokhagyma egy kis szalonnazsíron megfuttatva, őrölt pirospaprika, csípőspaprika, kevés liszt, felöntöm vízzel, bele zöldség, répa, lencse, pár karika füstöltkolbász. Mire a lencse megfő, addigra minden más is. A szalonnától többnyire elég sós lesz. Elkészítési idő: a fene se tudja, de olyan egy óra körül lehet...

kobold63 2022.01.05. 09:28:21

@Waka:
@Kumari aki Nilüfer:

Tévedtek, ez a helyes módja a lazac kibontásának a menő étteremben, ahol csak a filé középső részét használják az ételhez (itt lazac Wellington), ahogy láttátok. A leesett részeket sem dobják ám el, minden fel lesz használva.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2022.01.05. 12:27:32

@kobold63: Értem én, hogy van A, B, C és D trimmelés a lazacnál, de azt nem így csinálják. Nem a "leeső" részeket hagyják a csonton, hanem először filéznek és utána vágják le, ami nem kell. Ha megnézed, az egyik felét le tudta rendesen vágni.

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.05. 13:48:12

@Waka:

A disznót sem egyformán bontják, annak is van több módja.

Kumari aki Nilüfer 2022.01.05. 19:59:13

@kobold63: Én soha az életben nem filéztem halat, de a józan paraszti eszemnek nem tetszett, pazarló és valahogy ..amatőr, na( tudom, nem az, és tudom, hogy nem a kutyáké a hulló, de akkor is)

kobold63 2022.01.06. 01:32:32

@Kumari aki Nilüfer:

Én csak lazacot filéztem életemben, szerencsére jó sokat, bár nem szeretem csinálni.
A lazacban van egy kis rész, amelyik sötét, fekete majdnem, ott kevésbé finom az íze. A drágább szervírozásnál, a füstöltnél is, ezt kihagyják/kivágják. Ez a szakács is ezt csinálta, felette vágta ki, rajta hagyva azt a bőrén, a második oldalon. Ráadásul úgy vágta ki azt a legfinomabb részt, hogy a második sor szálkák se kerüljenek bele, amelyikeket csipesszel szoktak eltávolítani. Neki is benne maradt vagy 5 drb, de sokkal több van eredetileg és azt sütés/főzés elött ki kell huzigálni. Ő egy vágással megoldotta. Ha ez tenyésztett norvégiai lazac volt, ami nagyon gyenge minőség, akkor mindent meg kellett tenni, hogy minél ízesebb legyen az étel.

Remélem, érthető volt, ahogy próbáltam az én véleményemet kifejteni.

Az itteni őslakosság, akik a lazacon éltek egész évben, mindent feldolgoztak, füstöltek. Az uszonyokat, farkat ropogtatóként, még a csontokat is. Ők nem pazaroltak semmit, nem úgy, mint a mostani emberiség, sajnos.

Kumari aki Nilüfer 2022.01.06. 07:48:41

@kobold63: Ok..meggyőztél, mert én elvétve eszem lazacot, mint írtam, soha nem filéztem.Hiába, az én alföldi háziasszony szememnek akkor is fura, de ez van.

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.06. 12:18:40

@Kumari aki Nilüfer:

Háziasszonyi szemeddel nézd meg, hogy a magyar halboltokban is hasonlan filéznek ( nem biztos, hogy mindenütt, felénk igen ), mert a húsosabb csontot jobban el lehet adni halászlé alapnak. Én sokszor nem is veszek halhúst, mert nem annyira szeretjük, elég ami a csontokról lejön. Főleg, ha halfej is akad a horogra.:D

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.06. 13:58:32

Egy kis szemjavító kép, majd látást élesítő videó. Előbb a képet érdemes alaposan megmustrálni, jobb, mint egy optikusnál a látásvizsgáló tábla.:D

24.hu/elet-stilus/2022/01/06/kutya-macska-optikai-csalodas-rio-de-janeiro/

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.06. 14:03:40

444.hu/2022/01/06/a-katolikus-egyhaz-hallgat-a-vallalhatatlan-es-banto-karacsonyi-uzenetrol?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=a-katolikus-egyhaz-hallgat-a-vallalhatatlan-es-banto-karacsonyi-uzenetrol

"Karácsonyra és hanukára készülődve jelent meg decemberben a „magyarországi egyházak közös nyilatkozata a házasság, a család és az emberi méltóság védelmében”.
A nyilatkozat szerint :
"A zsidó hagyományban is a nő-férfi kapcsolat házasság általi szentesítése az emberi méltóság alapja."

Sajnálatos módon elfelejtettek konzultálni az ereszcsatornával.

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.06. 14:09:49

@látjátok feleim szümtükkel:

ezt nem ide szántam, véletlenül ide jött. De újévi viccnek nagyon jó.

kocsmagomba 2022.01.06. 15:22:38

@látjátok feleim szümtükkel:

Hihihi, nekem egyből lejött a képről, hogy macska hátulról, és nem kutya elölről, nem is néztem a szöveget.
Igaz: rajtam volt a párszáz forintos olvasó szemüveg! :)

kocsmagomba 2022.01.06. 15:25:06

@látjátok feleim szümtükkel:

Elfelejted, hogy az "ereszcsatorna" esetében megvolt a férfi-nő közötti házasság! Tehát megvan az emberi méltóság!

Aztán, hogy abban a házasságban mi történik, már nem vizsgálható ebből a szempontból. :)

kocsmagomba 2022.01.06. 15:29:46

Füstölt pulykacombból és szárnyból főztem ma bablevest.
Lehetett volna lencse is, de most babra ment a játék!

Most először vásároltam füstölt pulyka végtagokat egy helyen, karácsony előtt 2 héttel, és nagyot nem csalódtam. Még lóg pár darab madzagon, hiba nélkülinek látszik, lesz még belőle más is.

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.06. 15:39:29

@kocsmagomba:

Én a pár tízezer forintos szemeimmel láttam a képről. Igaz, a mi macskánk is szeret így összekucorodni.

kocsmagomba 2022.01.06. 15:45:43

@látjátok feleim szümtükkel: annyira jellegzetes volt a gerinc domborulata! :) Minden hajnalban itt vár a cica kint, a konyhaablak párkányán, ahol felszáll a gázkonvektor melege. Pont így gömbölyödik. Pedig nem is az én macskám volt eredetileg, de valahogy hozzám szokott: valószínűleg hamarabb kelek fel, mint az eredeti gazdik. Így hozzám csapódott. Elkísér a kertbe dolgozni, mellém fekszik és néz, amíg metszek vagy kapálok.

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.06. 17:34:56

@kocsmagomba:

Ugyan ezt teszi a mi macsunk is. Igaz, mi ivartalaníttattuk, éjszakára bezárjuk, mert ez előtt minden évben elütöttek a ház előtt 1-2 macskánkat. Egy fialásnál többet még egy lánymacska sem ért meg. Ez már 7-ik éves, nagyon hozzánk van nőve, a szomszéd macskát pedig gyilkolja, ha betéved. Érdekes, hogy a kertlábból jár ide egy fehér, azt nem bántja. Már a kutya sem ugatja meg, biztosan ő az esetük.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2022.01.06. 17:52:54

@Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Lazacot még nem, pisztrángot viszont elég sokat filéztem. Egy szó mint száz, én nem így csinálnám.
@kocsmagomba: Füstölt pulykaszárnyat még nem láttam sehol. A bőre jellegzetes íze miatt nem is szeretem annyira, legfeljebb jó fűszeresen ropogósra sütve.

kocsmagomba 2022.01.06. 18:53:53

@Waka: Pont ez az. Én is féltem a mindenféle nagyipari pulyka mellékízektől. Csakhogy olyan messzi húsboltban láttam, én is most először életemben, ahová évente max. 1-2 alkalommal jutok el, így egy életem, egy halálom módszerrel bevállaltam a füstölt pulykát.
Csülköt akartam ott venni, de az nagyon nem tetszett, ez viszont rendben lévőnek tűnt. Szépen madzagon lógatható termék, nem fóliás. Reméltem, hogy hagyományos füstöléssel készült.
Lógott itt dec. eleje óta, és ahogy kell csak vízben megfőztem, hogy lássam, mi ez.
A lében másnapig kihűtöttem, ahogy csülökkel is szoktam, majd lezsíroztam a levet, a húsról a bőrt főzés után persze ledobtam! Azt már mégse...
Megkóstoltam a zsírt, levet, húst. Semmi probléma. Ezután mertem tovább dolgozni vele. Érzik, hogy sóban érlelték. Halványan érzik, hogy pulyka és nem disznó. A levén egyáltalán nem ül ki a pulyka íze. Főleg bableves formában, már csak a finom hagyományos füstölés csap oda.

Meglepett, azért írtam meg.

A következőt valami babos vagy gerslis egytálba süllyesztem.

Kumari aki Nilüfer 2022.01.06. 20:34:14

@kocsmagomba: Én régebben vettem füstölt pulykacombot, mert sóletet csináltam, marhaszeggyel, füstölt libát viszont nem kaptam.A pulyka nem rontotta el. Igyekeztem a zsidó receptet tartani, nagyon finom lett.

Vettem főtt füstölt mellet is szendvicsre, jól szeletelhető, de nyilván az már gyorspácolt, gyorsfüstölt..de jobb, mint a zacskós szeletelt, de már rég nem vettem, leszoktunk a pulykáról.

1kutya 2022.01.06. 21:05:40

@Kumari aki Nilüfer: mióta nem szállítunk takarmányt Szentesre a Gallicoophoz, azóta nem ettem pulykát (ennek kb 5-6 éve, miután az öreg Varga igazgató elment nyugdíjba, azóta nem kapunk "ellátmányt" :)) nem hiányzik és azt hiszem meg is leszek az elkövetkező 3-4 évtizedben pulykahús nélkül...

1kutya 2022.01.06. 21:07:01

ja, egyébként kicsiny időre eltűntem, minden blogtársnak boldogat, meg újat, meg mindent amit ilyenkor szokás :D

kobold63 2022.01.06. 21:08:31

@Waka:

Halakkal kapcsolatban profi vagy, tudom, igazad is van. Azért írtam az első hozzászólásomban, hogy csak bizonyos ételek elkészítésénél bontják így.

Részemről a bőrt mindig rajta hagyom akár bbq akár füstölésre készítem, soha sem pikkelyezünk. Levest, alaplevet nem csinálunk, így a csonton maradt hús számomra elveszett, igyekszem a minimálisra csökkenteni.

kocsmagomba 2022.01.06. 21:30:58

@1kutya: Éppen ezért volt meglepő, mert én is kerülöm általában a pulykát. Ez jól is nézett ki, jobb is lett, mint vártam, gondoltam megírom.

Főleg, hogy pulykáért "Debrecenbe kéne menni..." és ez így is történt! :D A Rigó utcai boltban találtam. :)

kocsmagomba 2022.01.06. 21:55:23

@kobold63: Igen. Nekünk egy kicsit furcsa ez a videó. Értem én Wakát is, téged is. Nekem furcsa a késtartás, a vágás iránya. A kés szöge.

A halbőrt a fiam szereti nagyon, náluk lazac szokott lenni Karácsonykor, annak a bőrét is, de az én halászlevemben főtt ponty bőrét is megeszi, amit már én is félretúrok.

Van Debrecenben egy halsütő, a Csakhal. Onnan rendeli ügyeletben, be a klinikára a túlélő haltepertő falatokat. :)

kobold63 2022.01.07. 03:41:42

@kocsmagomba:

Hiányzik a ponty, itt nem lehet kapni. Még vagy 25 éve sokat fogtak a fiúk, nagy halászlé party-kat tartottunk. Csak egy helyen, egy csendesen folyó összekötő csatornában lehetett találni. Itt szeméthalnak tartották, csak a magyarok és lengyelek jártak oda. Aztán megjelent a kinai invázió, oda telepednek lakókocsikkal, mindent kifognak, ami mozog, azóta nincs ponty.

Évek óta egyre kevesebb a lazac a Fraser folyóban, tiltott volt a legnemesebb, a sockeye salmon fogása. Ez egyike az 5 Pacific(Csendes Óceáni)fajta lazacnak, én főleg ezt szeretem. Az Atlantic salmon más fajta, Canada keleti partján azt fogják, így kapunk mind a két fajtából készült füstöltet is,lox-ot, nálunk ez van karácsonykor reggelire.

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.07. 08:09:44

@kocsmagomba:

Nem is lehetet jó, mert nem pulykakakas vót.:D

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.07. 14:23:13

Ezt viszont el kell mondani. Most azonnal, mert kéőbb elfelejtem.:D

Hozott nekem a télapó egy üveg házi zauszkát, amit eddig békén hagytam. Most viszont ebédet kellett készteni gyorsan, mert nagyon éhes lettem. De mi készül el gyorsan? Hát a kifőtt tészta. No de mi legyen rajta? Több ötlet is előjött, de sósra éheztem. Megállatam a pulton a zakuszkás üveget, és eldöntöttem az lesz az áldozat. Feltettem forrni a vizet, majd kivettem a hűtőből egy kis doboznyi kockázott bacont, amit serpenyőbe olajon elkezdtem pirítani. Amikor a sósvíz felforrt, bele tettem a tésztát, és fedő nélkül nagy lángon főztem. A némi olajjal megsegítetten süldögélő szalonnára rátettem egy félüveg zakuszkát, öntöttem hozzá kevés vizet, és összerotyogtattam. Amikor a tészta megfőtt, szűrőkanállal rámertem a serpenyőben sistergő fűszeres masszára, és jól összekeverve kissé megrotyogtattam. Parmezánnal megszórva jól beebédeltem belőle. A levet rostos gyümölcslével pótoltam.

A zakuszka a téztának és a sajtnak nagy barátja, ajánlom az éhezőknek, mint gyorsan elkészíthető ételt. Sőt a zakuszkát is ajánlom elkészíteni nyár végén, amikor olcsón lehet hozzájutni az alapanyagokhoz. Üvegbe sokáig eltartható finomság.

kocsmagomba 2022.01.07. 17:44:23

@látjátok feleim szümtükkel: az a helyzet, hogy házi zakuszka készítésnek valóban neki kell állni, kemény munka. Legjobb, ha van család vagy társaság hozzá.
Legjobb megoldás a Télapótól kérni! :D
Valóban: a jó zakuszka vagy az ajvár, kicsit turbózva, tésztaszósznak sem utolsó.

Kumari aki Nilüfer 2022.01.07. 19:44:01

@látjátok feleim szümtükkel: Szerencsére mindkét nászasszonyom gyárt, kapunk:) Jó cucc az.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.01.09. 12:03:20

@látjátok feleim szümtükkel: @kocsmagomba: @Kumari aki Nilüfer: Nálunk ez családi összefogás (feleségemmel fogok össze). Én sütöm a paprikát, padlizsánt, hagymát a mozdonyban - úgy kap egy kis füstös felhangot is. Feleségem meg feldolgozza és üvegbe zárja. Szeretjük igencsak!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.01.09. 12:11:36

Tegnap muszáj voltam főzni! Feleségem vett 4 kiló csirkeszárnyat (jó húsos volt, de pocsék tollas). A gyerekek mind bejelentkeztek ebéd-vacsorára, hát feldolgoztam az összes szárnyat. Begurítottam a bárszéket a knyhába, mert azon ülve még tudok valamit csinálni. Most kivételesen a saját 8 éves őrölt csilipaprikáimmal tettem csípőssé a 3 kiló paprikaszószt. Ez már nekem is sok volt, de a csipetcsapat lelkesen ette! Kaptak elvitelre a csípős szószból, amit kidunsztoltam nekik, a maradék szárnyat meg öntevékenyen becsomagolták, és késő este elvitték. Rendszeres Apranax kenőccsel még ki is bírtam ...
Viszont fényképezni már nem volt lelkierőm!

Kumari aki Nilüfer 2022.01.09. 17:25:45

@Andrass9: Ó, te szegény..nagyon fáj? Megoldás nem körvonalazódik?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.01.09. 22:27:12

@Kumari aki Nilüfer: kB. 10 orvost tesz úgy, mintha értenene hozzá. A szomorú, hogy én nagyn megbízom az orvosokban, de ilyenkor nem tudok mit csinálni ...
Szerencsére Pizzaszeletvágó néha ad tanácsot, ami eddig mindig bejött!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.01.09. 22:50:28

@Andrass9: Ja, bocs! Kucsmagomba a mostani neve :)

szivar 2022.01.10. 09:18:23

@Andrass9: Még mindig csak jobbulást tudok kívánni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2022.01.10. 19:44:20

Ezúton kérek elnézést, az étel már megfőtt, jól is mutat, de durvára nem érek rá közkinccsé tenni. Éppen egy benzinkutat leltározok, és ez felemészti minden időmet.
@kocsmagomba: Nekem csak ipari pulyka jut, errefelé nem dívik a tartása. Azt azért jó lenne tudni, hol lehet kapni, vagy ki készíti.
@Kumari aki Nilüfer: Pulykacombot hajdan én is sokszor vettem, nyilván ipari termék, de finom volt.
@1kutya: Köszönöm szépen, neked is hasonló szépet, jót kívánok!
@kobold63: Hajdan volt a suliban egy olyan tantárgy, hogy halhúsfeldolgozás. Amolyan melléktárgy volt, nem is kellett vizsgázni belőle, az órákon az alkoholtartalmú italokkal készült recepteket jegyeztük le. Pár dolgot azért megtanultunk. Van néhány olyan halfaj, amit nem pikkelyezünk. A pisztrángfélék és a compó. Ezeknél a halaknál a hőkezelés során a pikkely szépen egyesül (egybesül) a bőrrel. A tányéron már nem látszik. Amikor meleg füsttel füstöltem a pisztrángot, a bőrét nyugodtan meg lehetett enni.
A ponty egy másik eset. Ragaszkodom hozzá, hogy pikkelyes halat használjak. Ennél a halnál a pikkelyeket a pikkelytáskákkal együtt le lehet fejteni, ami megmarad, csak egy vékony hámréteg.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2022.01.10. 19:47:09

@Andrass9: Igazán remélem, hogy hamarosan jobban leszel. Amint sikerül összehoznom a budapesti utat, végig kell járnod velem az Ázsia boltot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.01.10. 20:42:44

@Waka: Nagyon köszönöm, de nekem mostanság a gyaloglás nem nagyon megy. Kocsival még csak elbiciklizem (furcsa képzavar), de boltban mankóval tudok csak közlekedni.
Viszont nagyon szeretnék elmenni az Ázsia Bt-be, mert kicsit kevés az edényem, amit eddig vettem.
Apropó edény:
A British Airways kiárusította a business és elsó osztályú tányérjait! Annyira szépek (és olyan olcsók voltak), hogy a fiammal betáraztunk belőle. Igazi porcelán, nem törik a mosogatógépben sem!!!
Ma délután jobb dolgom nem lévén felújítottam a V Gyulát! El volt már repedve, meg a régi javítás sem tartott. Meglátom, meddig dolgozik!

kobold63 2022.01.10. 22:17:03

@Waka:

Valamit nagyon félreértettél a hozzászólásomban a pikkelyezésről, én lazacról beszéltem, nyomatékosan. Itt nincs ponty!

szivar 2022.01.10. 22:26:43

@kobold63: @Waka: Hú B+, mekkora ötletet adtatok a hallal kapcsolatban... Ha beválik, akkor majd beszámolok róla - feltéve, ha nem felejtem el.

kocsmagomba 2022.01.11. 12:26:04

@Waka: :D

"Éppen egy benzinkutat leltározok..."

Halló! Amíg várunk az ebédre, rákérdeznék.
Minden leltározáskor előfordul - tapasztalatom szerint - hogy a végén, mikor minden tétel fel van írva, minden eszköz és anyag megvan, papíron minden összeg stimmel, akkor egyszer csak hirtelen találni lehet valamit a helyszínen, ami csak úgy önmagától ott van.
Ha kizárjuk a fekete lyuk elméletet, és a téridő különféle furcsaságait, akkor az hogy kerül oda?
Ilyenkor van az, hogy nehogy valakinek baja legyen belőle, inkább hazavisszük!
Nincs véletlenül pár kanna benzined...?
:D

Én háziorvosi rendelőt leltározok mostanában. Ki tudja mit találok a végén... :)))

/viccvót/

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2022.01.12. 09:31:14

@kobold63: Igen. Én pedig elmeséltem, hogy tanultuk az isiben, mellékesen pedig megjegyeztem, hogyan járok el más halféléknél. Fecsegtem kicsit.
@Andrass9: Sajnálom, azért valahogy csak nyélbe ütjük.
@kocsmagomba: Épp az volt a gond, hogy nem találtunk valamit. Persze aztán meglett az egyik ficakban, csak háromszor kellett átnézni, mire ráleltünk.

kobold63 2022.01.12. 12:54:55

@Waka: OK, szívesen tanulok,hátha ide téved egy migráns ponty.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.01.12. 20:30:17

@kobold63: Nem bánnám, ha te is egy migráns ponty lennél ...
Úgy őszintén kérdezem: Ilyenkor nem szégyelled magad?
Ez nem azt jelenti, hogy befogadnám az egész világot ... Csupáncsak, hogy emberi értékeket értelmeznék ...
Érezd jól magad a saját életedben, én inkább sajnálom a vándorlókat ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.01.12. 20:36:54

@Waka: Finom ebédet főztél!
Ma kivételesen almamapogácsát sütöttem (először!) A derekam nagyon tiltakozott!!!
Köszönönöm a recepteket, sajnálom, hogy én most nem tudok posztolni.

kobold63 2022.01.14. 03:40:15

@Andrass9:

Gyógyszer hatás, vagy más mental állapotnak tudom be commentedet. Nem érted az összefüggéseket, zsigerből ugrassz rá a migráns szóra, vagdalkozol és teszed magad nevetségessé.
Segítek: hallottál az állatok migrációjáról? Hogy jutna ponty a Csendes Óceánba?

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.14. 10:24:52

@kobold63:

Nem ártana, ha tartózkodnál az ilyen megjegyzésektől. Már Waka kioktatása sem volt egy illedelmes dolog, mert honnan a fenéből kéne a kocsmában bárkinek tudni, hogy nálatok nincs ponyt?

valkür 2022.01.14. 20:52:51

@Kumari aki Nilüfer: @kocsmagomba: Újpesten, a piactéren, a Mákosguba étterem melletti hentesnél szokott lenni füstölt libacomb, libamell, kacsaszárny. Ez utóbbit elég gyakran veszem bab- vagy lencselevesbe. Nagyon finom. Mióta felfedeztem, gyakorlatilag nem kell füstölt disznóhúst vennem, mert tökéletesen pótolja.

valkür 2022.01.14. 20:56:06

@kocsmagomba: Debrecenben haltepertő??
Abból én eddig csak Szegeden és Szolnokon ettem jót.
Pesten a keszegesnél nagy boldogan láttam a krétás táblán, sokezer forintért. Rendeltem is gyorsan. Kaptam három féltenyérnyi szelet lisztben rántott halat, mikróban melegítve. Úgy éreztem magam, mint akit kiraboltak.

valkür 2022.01.14. 21:16:56

Hm. Próbálok kutatni az emlékeimbem, hogy nálam mikor került VAGY kapcsolatba a mustár és a füstölt hús a lencsében.
Mert vagy mustárosan főzöm, vagy füstösen. De nem találom rá a magyarázatot hogy miért.
Úgyhogy legközelebb kipróbálom, hogy teszek bele füstölt húst ÉS mustárt is.

Újévre egyébként valahogy mindig zelleres-paradicsomos lencsesláta készül. A főtt lencsét kiszedem a léből és azon forrón felöntöm paradicsomlével, hogy ellepje. Abban hagyom kihűlni. Amig hűl, lencsenél picit nagyobb kockákra vágott lilahagymát áztatok jéghides sós vízben, és szárzellert kockázok, meg valami édes, piros húsú paprikát. Mindent apróra. Amikor kihült a paradicsomos lencse, belekeverem a leszűrt hagymát, a szárzellert és a paprikát. Ha kell, sózom picit, de általában nem kell. Istenien megy hozzá a malacsült.

A lencsesaláta maradék levében általában szoktam hagyni kis főtt lencsét, abból másnap némi kockázott leveszöldség hozzáadásával kolbászos lencseleves szokott készülni. Csak a biztonság okán, remélve, hogy ha az Újév két első napján is lencsét eszek, akkor végre szerencsém lesz abban az évben.
És valahogy be is szokott jönni, hisz eddig még mindig megéltem a következő új évet.

Kumari aki Nilüfer 2022.01.15. 09:56:04

@valkür: Debrecenben én nem láttam még füstölt liba alkatrészeket, pedig egy autentikus sóletet szeretnék végre fózni..igaz, füstölt marhaszegyet sem lehet kapni.

valkür 2022.01.15. 13:49:40

@Kumari aki Nilüfer: hát füstölt marhaszegyet még én sem láttam. Pedig lenne rá igényem.
Ezzel a füstölt kacsaszárnyas hentessel is nagy szerencsém van, tisztában vagyok vele.

1kutya 2022.01.16. 20:33:57

@valkür: mivel itt vannak a szomszédban a hortobágyi és a biharugrai halastavak, akkor miért ne?

valkür 2022.01.16. 22:35:49

@1kutya: Úgy legyen. Ha netán Debrecenbe vet a sorsom, hova menjek haltepertőre?

valkür 2022.01.17. 14:30:33

@Kumari aki Nilüfer: nahát. Megnéztem a Csokonai műsorát, februárban mutatják be a Trubadúrt. Ha addig csökken ez a qrva omikron, odamegyek, megnézek egy Trubadúrt és megkóstolom a debreceni haltepertőt. Kösz a tippet.

kocsmagomba 2022.01.18. 11:40:26

@valkür:

"Ha addig csökken ez a qrva omikron,..."

Nem tudom, elég lesz-e a görög 'abc' ehhez a vírushoz.
Lehet, hogy a végén be kell vetni a magyar ékezetes 'abc-t' is. :))) Ablaktól Zsiráfig. :)

Debrecenbe érdemes pár dologért menni. A gasztronómiáért nem. Nagyon rossz véleményem van a vendéglátó helyekről.
Csakhal és a Tar pizza.
Ha van más tippetek esküszöm, kipróbálom.
Sehol egy korrekt étterem. Már a Belga se, a Krúdy se, a Vigadóról nem is beszélve, az régen lecsúszott. Az Óbester is hol van már. A Flaskába talán, de ott is ki kell fogni egy jó napot.
Debrecenben maradt debreceniek! Segítsetek, hol ehetnék ott valami rendeset? :)

valkür 2022.01.18. 12:59:58

@kocsmagomba: Én nem igazán a gasztronómia miatt utazom. Ha elmegyek valahova egy hétre, ott három feltételem van legyen színház, legyen gyógyvíz és legyen valami szép kirándulóhely. Ezt a hármat szoktam megnézni, enni meg eszek ott ahol rámjön az éhség.
Azt mondjuk szeretem, ha van jó étterem, de ha nincs, pár napig elvagyok szállodai reggelin meg giroszon vagy strandkaján is.

valkür 2022.01.18. 13:00:24

@kocsmagomba: jah, nem lesz elég a görög ABC.

Kumari aki Nilüfer 2022.01.18. 19:01:38

@kocsmagomba: Két éve nem voltam a Csokonai étteremben, elötte voltak jó cuccok. Az újakban, mint az Ikon, nem jártam
Nagyon jó a Kis padlizsán, ami vegán, az jó.

Itt a google lista, IKON Étterem és Lounge
Csokonai Étterem
Flaska Vendéglő
Keszegsütő
A Flat Bisztró
IKON utca
Régi Posta Étterem
Wok a dobozba
Govinda Vegetáriánus Étterem
Bonita Bisztró

De messze nincs benne az összes.

valkür 2022.01.18. 19:05:23

@Kumari aki Nilüfer: Govindába Pesten jártam, ha ez egy frencsájz, akkor biztos nagyon finom.

Kumari aki Nilüfer 2022.01.18. 19:05:39

Top 10 étterem Debrecenben
1. Csokonai Etterem
Európa üdülési csomagjai a TravelTriangle-en
2. Ikon Étterem és Társalgó
3. Flaska Vendeglo
4. Zing étterem
5. Bonita Bistro
6. Kasmír indiai étterem
7. Al Shami étterem
8. Nonna Rosa
9. Butiq
10. Valentine Ristorante

Itt egy másik, A Kasmír igen jó! Rég voltam ugyan, de tényleg , nincs nagy kínálat, ami van, pazar!Indiai.

kocsmagomba 2022.01.19. 21:17:14

@Kumari aki Nilüfer:

Érdekes a Csokonai első helye, de ez @valkür: -nek jó hír. Ha arra megy. Az a színházzal pont szemben van, de olyankor foglalni érdemes előre.
Köszi.
Megszakértem. Omikron után, omega előtt én is. Érdekes, hogy van már indiai is. Ez különösen érdekel.

A Butiq nevű hely az nyilván a Boutique által "átvett" Belga lenne? A régi Szabadság. Vagy hogy mondjam...

Kumari aki Nilüfer 2022.01.20. 09:03:42

@kocsmagomba: Nem tudom melyik a Butiq,,de nem a Belga,vagyis,,megnéztem a Googlen, azt írja, a Belgának van szállodája. Fene tudja..oda nem jártunk a barátnőimmel, egy időben-bár tényleg jól főztek., eszméletlenül drága volt, leszoktunk. A mi törzshelyünk a Csokonai volt, huszonévig havonta egyszer, váltakozott a színvonal, mert volt séf és szemléletváltás, Most szerintem jó, bár mint írtam a nyugdíjas lét( Józsa egy falu, innen bumlizni kell) plusz a járvány megszakította ezt a hagyományt.
Amit ajánlani tudok, ha valaki több napra jön, vagy útba esik pl, Szeged felől, az a Derecske Debrecen felőli határában lévő Almavirág étterem, egy almáskert szélén, legutóbb ott jót ettünk, bár nyilván ízlés dolga.
Megnéztem a Csokonai mostani étlapját, annyiban jobb, hogy korábban nagyon sok étel volt, most visszább vettek (meggyőződésem, hogy felesleges hatvan ételt tartani, legyen csak 15, de az igazán jó)
A Kasmír a Thaly Kálmán-Péterfia sarkon van, a Thaly felól kell bemenni, kicsit eldugott, de amikor ott ettünk, elkápráztunk.JÓVÓT!

kocsmagomba 2022.01.20. 16:53:18

@Kumari aki Nilüfer:

Ez a Kashmir alig 400 méter sétára van a debreceni lakásomtól, vagy annyi se! A facebookon "átmenetileg zárva". A streetview júliusi képén is be van zárva. Mégis mintha működne, van heti menü kiírva a honlapjukon, lehet rendelni (?) de hogy ténylegesen nyitva vannak-e...? Mindegy, ha ott vagyok, csak egy séta lesz megnézni.

valkür 2022.01.20. 19:25:45

@Kumari aki Nilüfer: @kocsmagomba: Nahát, annyit govindáztok meg kashmiroztok itt nekem, hogy a hétvégén kell főznöm valami indiait.
Egy tányér spenótos halcurry képe jelent meg a szemeim előtt, mákos rizzsel.
De majd még finomítom ezt a képet.

Kumari aki Nilüfer 2022.01.20. 20:00:38

@kocsmagomba: Lehet, hogy ebben járványos időben nincs nyitva,sajnálom.

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.22. 19:54:55

@Kumari aki Nilüfer:

Lassan nem lesznek nyitva nem csak az éttermek, de más élelmiszert forgalmazó egyéb kisebb üzletek sem. A kedvenc görög őszibarack befőttem ára néhány hónapja 499 forint volt, ma 950. Vevő szombat délután alig volt a multiban, de a nagy üzletházban is csak kevesek lézengtek. Sikerült az ármelkedésben jobban teljesíteni.:(

valkür 2022.01.29. 14:06:39

füstölt kacsa házilag www.youtube.com/watch?v=mm-UQP205Hg
mondjuk a fűszerezése nem passzol a lencsegulyáshoz, meg a csillagánizst sem igazán szeretem, de azért szívesen megkóstolnám.
süti beállítások módosítása