Vagy csirkés pompos, vagy akármi. Szokás szerint már szerdán elkezdtem ötletelni, mi legyen a hétvégi menü. Az biztos volt, hogy csirkéből kellene valami készíteni. A sertés piszkosul drága lett, nem mintha a csirke olcsóbb lett volna, de mostanában valamiért jobban bejön. Sült csirkecomb volt az első ötlet, csak éppen ha tepsiben sütöm, temérdek szaft sül ki a húsból. Igaz, azt is fel lehet használni, de valahogy jobban szeretem ha a húsban marad. Az egyik megoldás a bundában sütés, ahogy legutóbb a Petőfi-szelettel tettem, de az igen macerás és munkaigényes fogás, és viszont mostanában a szokásosnál is lustább vagyok. Ekkor ugrott be, hogy a töki pomposhoz használt tésztában is meg lehet sütni a húst. Azzal is elég időigényes, de nettó kevesebb munka van vele.
Ez lett hát a hétvégi étel.
Hozzávalók a tésztához:
- 80 dkg búzafinomliszt
- 50 dkg krumpli
- 3 dkg só
- 5 dkg élesztő
- cca. 0,5 l tej
- 1 teáskanál cukor
- 0,5 dl étolaj
A húshoz:
- 4 db csirkecomb
- 1 kávéskanál köménymag
- 1 teáskanál fekete bors
- 1 teáskanál rozmaring
- 1 teáskanál koriandermag
- 1 kávéskanál csípős paprika
- 1 teáskanál édes paprika
- 1 dl étolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 közepes fej vöröshagyma
- só
A húst előző nap készítettem elő. A combokat kettévágtam és kicsontoztam, majd az így kapott darabokat kettévágtam.
A húst megsóztam és összekevertem a kockára vágott vöröshagymával.
A mozsárban először a száraz fűszereket őröltem finomra. A peperoncino paprikát Kistesó hozta a kies Taljánországból még a nyáron, ebből tettem a keverékbe.
Beletettem a fokhagymát, azt is összezúztam, majd az egészet összekevertem az olajjal.
A húsra öntöttem a szószt és alaposan összeforgattam vele. Egy éjszakára a hűtőbe tettem.
A kimért lisztet megsóztam, rátörtem a krumplit, majd amikor kicsit kihűlt, hozzáadtam a cukros tejben felfuttatott élesztőt.
Némi tejjel lágy tésztát gyúrtam belőle. Olyan lágy volt, hogy kezelhetetlen lett. Hozzáöntöttem fél deci olajat, azzal még átgyúrtam, így már nem ragadt annyira.
Bő egy óra alatt prímán megkelt.
Belisztezett deszkán 16 nagyjából egyenlő részre osztottam.
Kézzel kinyújtottam a tésztát, beletettem egy darab húst, aztán cipót gömbölyítettem belőle.
A cipókat sütőpapírral bélelt tepsire tettem. Nem fért rá mind, négyet egy serpenyőben kellett kisütnöm.
Egy fél órát még hagytam kelni, megkentem egy csipet sóval felvert tojással aztán a sütőbe tettem.
Először kettes fokozaton sütöttem 40 percig. Azt akartam, hogy a hús teljesen átsüljön. Utána hármasra állítottam és még 25 percig sütöttem.
Hagytam kicsit hűlni, lenyiszáltam kettőt az összesült cipókból aztán megkóstoltam.
Igen jó fűszeres volt, viszont a hús nagyon szaftos maradt. Ez a kettő bőven elég is volt ebédre.