Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: @Andrass9: Kérlek ne írj valótlanságot. A botulizmust csak úgy lehet megelőzni, ha minden tiszta a... (2021.11.27. 22:56) Hidegfüstölés kicsiben
  • Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: @valkür: Nyilván, bár az tényleg nem látszik. gondolom a kocsonyához hasonlóan a hőkezelés során... (2021.11.27. 22:25) Zsírjában sült kacsamáj
  • Andrass9: @szivar: Igyekszik az ember :) Kíváncsi vagyok sok dolog készítésére, amit tudok, ki is próbálom. ... (2021.11.26. 13:41) Shrimp scampi és csirke scampi tésztával
  • látjátok feleim szümtükkel: @valkür: www.google.com/search?q=birsalmasajt+%C3%A1ra+2021&oq=b%C3%ADesalmasajt+&aqs=ch... (2021.11.20. 18:25) Birskörtesajt
  • valkür: rossz a cím. ez a húsleves nem nagy, ez hatalmas. Azok a nyersanyagok az első képen, hát azok csod... (2021.11.19. 21:21) Egy NAGY húsleves az ünnepeltnek
  • valkür: @látjátok feleim szümtükkel: tulajdonképpen igazad van :-) De már csak a jövő héten, mert ma az il... (2021.11.19. 21:19) Pulutyka avagy kelkáposztafőzelék

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (9) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Bonito (2) Aji Crystal (8) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (12) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (15) babér (41) babérlevél (57) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (61) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (13) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (36) bőrősháj (2) bors (345) borsikafü (7) bouquet garni (2) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (13) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (38) citromlé (46) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (4) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (14) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (17) csombord (3) csont (4) csontalaplé (8) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (25) cukor (150) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (17) édes chili (2) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (29) fehérbors (57) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (468) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (14) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (18) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (6) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (100) gyömbér (123) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (353) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (5) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (24) jalapeño (25) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (56) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (39) kakukkfü (97) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (28) kapor (35) kapormag (7) káposzta (18) kapri (4) kapribogyó (20) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (43) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (24) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (19) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (30) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (4) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (85) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (164) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (26) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (17) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles kel (2) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (44) lime héj (2) lime levél (6) liszt (131) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (100) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (20) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (57) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (82) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (14) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (7) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (38) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (141) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (64) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (7) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (36) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (133) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (150) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (15) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (95) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (30) pörkölt (10) portobello (5) prézli (40) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (54) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (84) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (18) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (52) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (53) salsa (3) San Marzano (6) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (180) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (14) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (353) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (48) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (40) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (69) szerecsendióvirág (55) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (23) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (93) tejfel (68) tejföl (87) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (224) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (245) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (24) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (18) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (8) víz (28) vörösbor (29) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (10) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (26) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (49) zellerlevél (41) zellerszár (32) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (13) zsálya (47) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (76) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

A 2021-es év nagy csilibefőzése

2021.11.13. 07:00 Andrass9

Tavaly se lazsáltam, de idén egyszerre kellett mindet leszedni: beálltak a fagyok, amik nem tesznek jót a paprikának.

81.jpg

Összesen 12 féle paprikát tettem el (egyet már posztoltam a minap).

A hozzávalókat az egyes paprikák elkészítésekor szedtem össze, de volt egy pár alap, ami mindenbe (vagy majd mindenbe) jutott:

  • 40-50 dkg salotta hagyma (Pécsett volt még a piacon 5 kiló, azt elhoztam és elfogyott)
  • 2-4 dl olivaolaj
  • kilónként 2-3 dkg só (kb 2 százalékosra állítottam be mindegyiket)
  • literenként 1g Nátrium Benzoát (muszáj tartósítani, mert nem fogy el egyszerre az üvegcse)
  • 160 db 80 ml-es kisüveg (Dawtona paradicsompürés)
  • 40 db 2 dl körüli üvegcse (mert nem volt több a piciből)

Ebből a választékból gazdálkodtam:

10.jpg 11.jpg 12.jpg

Először is kipróbáltam a pécsi zöldségárus ötletét: áztassuk fél órára a salottát langyos sós vízbe. Így valóban nagyon egyszerűen lejött a héja!

13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg

Kiválogattam az Aji csiliket a sok paprika közül, mert azoknak van egy sajátos aromájuk (a nagyja Aji Pineapple volt, ami ananászillatú), amit nem akarok elveszíteni.

23.jpg

Hozzá tettem 60 dkg salotta hagymát, egy nagyobb darab gyömbért és kurkumát. Előkészítettem egy őszibarack lekvárt, meg egy kis doboz ananászkonzervet (aminek a levét persze megittam) és egy evőkanálnyi Chunky Chat masala indiai fűszert (ezt még az indiai főzőiskolában tanultuk a nagylyánnyal).

21.jpg 22.jpg

A feldarabolt gyömbért és a salottát a késes aprítóban felvágtam. A 9 literes fazekamba öntöttem 3 dl olivaolajat, amibe az aprított hagyma és gyömbér került.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

Kimértem a NaBe-t, a Chunky Chat masalát és egy kanál kurkumával a fazékban párolódó hagymára szórtam. A sót is kimértem (4 kilóhoz 8 deka elég lesz) a fazékba.

28.jpg 29.jpg 30.jpg 31.jpg

Ezek után a rengeteg csili csumáját kellett kiszednem, és kezelhető méretűre darabolni a paprikát. Ment is az aprítóba folyamatosan az összes. A legvégén pépesítettem az őszibarackot, meg a kis ananászkonzervet is.

32.jpg 33.jpg 34.jpg 35.jpg

Az utóbbiakat is beleöntöttem a rotyogó aprított csilipaprikák közé. Hosszasan rotyogott pici lángon.

36.jpg 37.jpg

Míg ez főtt, összeválogattam a sárga Habanero paprikákat a következő adaghoz. Ahhoz előszedtem citromhéjat a fagyasztóból, felaprítottam némi salotta hagymát és a tottyos lábasban oliván megdinszteltem. A lábaska pont teli lett a feldarabolt paprikával (most nem vacakoltam az aprítógéppel). Kivittem a teraszra főzni, mert ez egy nagyon csípős csili!

38.jpg 39.jpg 40.jpg 41.jpg

Közben feltettem égerfa füstre a Jalapeno csiliket, mert a Chipotle az a füstölt/füstön szárított Jalapeno.

19.jpg 20.jpg

Mostanra eltelt bő 25 óra a füstön, lehet is feldolgozni - ugyan még nem száradt meg, de mivel krémet akarok belőle főzni, ez rendben is van. A salottát megpucoltam megdaráltam, és olivába tettem párolódni.

42.jpg 43.jpg 44.jpg 45.jpg

Mehetett is a füstölt paprika a fazékba. Sót és NaBe-t küldtem utána, valamint egy ek  bükkön füstölt pirospaprikát Farkas András terméséből - a kétféle füst remekül kiegészíti egymást. Egy kis paradicsomot is felvágtam, valamint római köményt is kanalaztam a masszába. Természetesen 6 deka só ebbe is kellett a 3g NaBe-val. Végül egy szép kosszarv paprikával kiegészítettem a Jalapenot ...

46.jpg 47.jpg 48.jpg 49.jpg

Chunky Chat masala mehet ebbe is. A megfőtt paprikákat botmixerrel pürésítettem és egy kis fokhagymaport is szórtam bele.

50.jpg 51.jpg 52.jpg

Kimertem ErősPistás üvegekbe a szószt, és hagytam dunsztolódni.

53.jpg

Jött egy újabb kedvenc az Aji Charapita. Eredetileg úgy kaptuk a növénykét, ami szépen áttelelt, meg az őszi magjából is ültettem - az is megfogot és hozott is termést. Ezzel párhuzamosan kiválogattam a Thai Bird Eye csiliket. A szokásos salottaágyat elkészítettem a chipotlés fazékban (azt azért kiöblítettem).

57.jpg 54.jpg 55.jpg 56.jpg

Az Aji Charapitát egy pici zománcos fazékban főztem meg, a Bird Eye-hoz pirítottam római köményt és koriandermagot. Bele is kevertem a nagyfazékba a fűszert. Összefőztem, és ezt is üvegekbe töltöttem. A Charapita oly kevéske volt, hogy pirinyó, 40ml-es üvegcsékbe mentek.

58.jpg 59.jpg 60.jpg 61.jpg

Már csak a maradék vegyes csiliket és a YardLong paprikát (ezt Gyulán vettük egy éve a piacon, mert megtetszett, hogy vagy 40-50cm hosszú, ámde 5mm vékony paprika, és tavasszal el is vetettem: rengeteget termett! A valódi nevét nem tudjuk, hasonlót persze láttunk a neten.).

62.jpg 63.jpg

A vegyes csiliket erősen fűszereztem, mert sok volt közte az éretlen paprika.

64.jpg 65.jpg 66.jpg 67.jpg

A YardLong-hoz vettem elő pár kápiát, meg vagy 5 dkg Farkas András féle pirospaprikát is. Sok fokhagymát pucoltak a lányok, én meg felaprítottam egy darab gyömbért és néhány fehérhagymát hozzá. Ez hasonlít a tavalyi Cayenne magyarosan fűszerezéséhez, ami átütő sikert aratott.

68.jpg

Aprítóban dolgoztam fel a kápiát és a hagymát a gyömbérrel két menetben. A vegyes csili fazekában olajra tettem a felaprított alkatrészeket. Tettem bele NaBe-t és sót is.

69.jpg 70.jpg 71.jpg 72.jpg

A paprikákat a lányok lecsumázták és feldarabolták, mint a zöldbabot (hasonlított is a méteres zöldbabhoz). Ezt megtoppoltam még pirospaprikával is. Rotyogott is vagy két órát, majd másnap a feleségem betölcsérezte üvegekbe.

73.jpg 74.jpg 75.jpg

 

Az egyedi csomagolások:

88.jpg 89.jpg 91.jpg
93.jpg 94.jpg 96.jpg
97.jpg 98.jpg 99.jpg

 

Nagyjából ennyi. A cimkék is elkészültek pár nap múlva, majd pedig lecipeltem mindet a kamrába a csilis polcra.

82.jpg

76.jpg

77.jpg

78.jpg

Sok munka volt, de megérte, mert sok új íz keletkezett 175 üvegben!

30 komment

Címkék: fokhagyma római kömény olivaolaj salotta jalapeno habanero égerfa füstölő mogyoróhagyma nátriumbenzoát jalapeño őszibaracklé Aji Crystal NaBe bükkfa fűrészpor Aji Bonito Aji Mango Habanero Choco Habanero Limon Aji Charapita Aji Pineapple YardLong

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8316750308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szivar 2021.11.13. 07:13:52

Azé' én szívesen végikritizálnám az üvegek tartalmát egy adag sültkrumplival... Mindegyikből egy kicsit.

Kumari aki Nilüfer 2021.11.13. 08:45:19

Ez kereskedelmi mennyiség! Mi egy életen át ennénk...ez el is fogy????

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.13. 14:02:37

@Kumari aki Nilüfer: Természetesen nem fogy el :)
A kezdőképen figyelmes vizsgálódás után 2015-től minden évből van még üveg. Persze ez a két kis polc csak bemutató - az igazi tároláshoz a kamra 2m*0,5m-es polcát használom, ami a panorámaképeken láthatóan igencsak megtelt. A kicsilyány szokott vinni belőle, mert már beszokott vásárlói vannak!
Én meg ajándéknak használom (az evésen túl). Egy külön doboz van a konyhában 21 féle paprikakrémmel, amit előveszünk az ebédhez ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.13. 14:31:54

@szivar: Igencsak kis adagokban kellen kóstolnod!
Még mindig házhoz vagy kötve, vagy már mész ide-oda?

valkür 2021.11.13. 14:54:16

gyönyörűek ezek a csilis polcok

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.13. 20:37:41

@valkür: Köszönöm! Büszke is vagyok rájuk!

szivar 2021.11.13. 21:54:26

@Andrass9: Itthon elbóklászgatok. Fahasogatás, ect. Egy-kettő óra ácsorgás után pihennem kell egy keveset.

szivar 2021.11.14. 09:09:08

@szivar: De bunkó vagyok... Derekad hogyan áll?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.14. 12:31:33

@szivar: Örülök, hogy nem kell róla beszélni ... pont elég a fájdalom, ami nem múlik.
Küldjél magánban lakcímet (andras kukac andras pont net-re), ahova postázhatok néhányat a csilikből :)

szivar 2021.11.14. 13:05:40

@Andrass9:
Rohadjon el minden a Lázár padlásán, de ha leszázalékolnak, akkor személyesen fogok elmenni garázdálkodni a kamrádba (de lehet, hogy amúgy is, csak hogy ne érezd magad annyira komfortosan:P )... Persze azért köszönöm a felajánlást.

Most mondjam azt, amit a volt műszakvezetőnknek, a Laci bának mondtam? Biztosan lyukas, azért fáj. Be kell tömni. [Az anyád πcsáját kell betömni, azt] Akkor valahol máshol, a közelben van lyuk, onnan nyilall át a fájdalom, azt kell betömni - s közben húztam le a sliccemet... No, a lényeg az, hogy gerincsérve volt, meg akarták műtögetni, de miután közölte az orvos vele, hogy fifty-fifty az esély arra, hogy a műtét után nem lesz belőle kerekesbagoly, így elment inkább egy kuruzslóhoz, aki 6-8 hónap időtartamig egy kezeléssel elmulasztotta a fájdalmait - intenzív fizikai munka végzése közepette (liszteszsákok emelgetése, ect). Bár drága volt a kezelés, de legalább nem volt olcsó. Valami úton módon elérjem Laci bát?

gigabursch 2021.11.14. 14:52:54

Közben hányszor nyaltad meg mind a tíz ujjad?
,-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.14. 15:14:52

@gigabursch: Szándékosan kesztyűben dolgoztam :)))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.14. 15:19:50

@Andrass9: Most már lett is vagy 3-4, de fel kéne őket hajtani.

trux77 2021.11.14. 21:38:03

Ez elég lenne a kisvárosnak ahonnan származom. Kb 25 évre :D :D
Tényleg csodaszép így egyben a látvány :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.14. 22:04:53

@szivar: Köszi, ne keresd Laci bát. Van elég a sorban, akit végig kell látogatnom ...

szivar 2021.11.14. 23:51:19

@Andrass9: Pedig egyszerű lett volna, felkeresem otthon, viszek neki egy üveg pálinkát, oszt' mikor az elfogyott, akkor pár kedves beszólás után gyorsított rehab lenne, mert nem győznék szaladni... :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.15. 13:23:19

@szivar: Akkor nekem is szaladnom kellene???? :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.11.15. 13:25:45

Monstre adag, az már egyszer biztos. Ennyi félét és ilyen mennyiségben igazán derék munka.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.15. 13:28:27

@Waka: Három napi munka volt :)
Szerencsére vettem pár éve egy bárszéket, amit most bevittem a konyhába, és ülve tudtam majdnem minden munkát elvégezni (állva nem bírtam volt).

süllőcske 2021.11.15. 16:04:11

@Andrass9: Elképesztően szép, látványos, profi, és én TUDOM, milyen finom!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.11.15. 18:52:38

@Andrass9: A bárszék máskor is jól jöhet. :)
Nálam 110 darab 220 ml-es üveg krém készült, mellé 16 720 ml-es ecetes fajtánként válogatva az éretlenekből, és ugyanennyi natúr lecsó, piaci kápiából. Szombaton 30 kiló válogatott húsból töltöttünk kolbászt, szerdán hozzuk el a füstről. Aznap délután átruccanunk Székesfehérvárra, az Auchan 700 forintér kínálja az egész sertéscombot. Ha lesz ínyemre való, 5-6 kilós, veszek hármat, bepácoljuk sonkának.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.15. 19:42:29

@Waka: Sajnos a lábaimat nem tudom betenni a konyhapult alá, mert ott fiókok, polcok illetve konyai gépek vannak. Sokkal kellemesebb lenne, ha hozzá tudnék ülni az asztalokhoz.
Nem tudom, hogy idén füstöljek-e. Azon a madarasos combon én is gondolkodtam :)
Viszon csinálhatnék savanyúkáposztát, most, hogy itthon vagyok ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.15. 19:45:16

@Waka: Az a 30 litered egy tizessel űberelt engem :) Gratulálok hozzá!
Csak a kápiás lecsó szokatlan, de az se lehet rossz ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.11.15. 19:55:16

@Andrass9: Az a helyzet, hogy a lecsót mindenképpen pirosra érett paprikából akartam eltenni. A kedvenc zöldségesemnél elég változatos volt a felhozatal. Hálóba tettek ki paprikát, volt is benne valamennyi érett, de a többség sápadt volt. Beszéltem a segéderővel, ha már hálóba tölti, netán tölthetné a kedvem szerint, vagy ne is töltögessen, adjon öt kilót az érettebből. Csütörtökre ígérte, ha olyan jön a nagykerből, akkor lesz. Hát, nem volt, helyette egy tízes rekesz kápiát hoztak. Épp ott volt a gazda, 250-ért ideadta, ha viszem az egészet. Vittem. Bő 6 kiló lett. Érett, édes, paprikaízű. Kicsit tán ress, de én roppanósan szeretem.
Akkor azt hiszem, kell egy bárpult a bárszékhez, az alatt biztosan elfér a lábad. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.15. 20:43:19

@Waka: Csak rájöttél, mi volt a beszerzés hátterében :)))

szivar 2021.11.16. 01:24:29

@Andrass9: Nem, csak tudod addig amíg a főnököm volt, szívtam rendesen a vérét... Párszor megkergetett és utánam dobott mindenféle apróságot, amit pont elért... Lsd.: kilós súly, kés, ect. :D Szerettem az öreggel dolgozni, kár hogy elment nyugdíjba. Ha marad, akkor még mindig a pékségben dolgoznék... :(

szivar 2021.11.16. 01:30:29

@Waka: Ha látsz csülköt, akkor jusson eszedbe a babgulyás is. :D

Anno a kolléganők megérdeklődték, hogy érdemes-e ilyenekkel itthon baszakodni, mert a boltban készen meg lehet venni mindenfélét. Ja. Meglehet venni, csak ép az íze nem a tervek szerint alakul. Most anyám bevásárolt disznótorosból, hozott házi disznósajtot. Nem azért hogy dicsérjem, de ez is olyan mint a bolti - se szaga, se íze. Csak sós, füstöt nem hinném hogy látott...
süti beállítások módosítása