Tavaly se lazsáltam, de idén egyszerre kellett mindet leszedni: beálltak a fagyok, amik nem tesznek jót a paprikának.
Összesen 12 féle paprikát tettem el (egyet már posztoltam a minap).
A hozzávalókat az egyes paprikák elkészítésekor szedtem össze, de volt egy pár alap, ami mindenbe (vagy majd mindenbe) jutott:
- 40-50 dkg salotta hagyma (Pécsett volt még a piacon 5 kiló, azt elhoztam és elfogyott)
- 2-4 dl olivaolaj
- kilónként 2-3 dkg só (kb 2 százalékosra állítottam be mindegyiket)
- literenként 1g Nátrium Benzoát (muszáj tartósítani, mert nem fogy el egyszerre az üvegcse)
- 160 db 80 ml-es kisüveg (Dawtona paradicsompürés)
- 40 db 2 dl körüli üvegcse (mert nem volt több a piciből)
Ebből a választékból gazdálkodtam:
Először is kipróbáltam a pécsi zöldségárus ötletét: áztassuk fél órára a salottát langyos sós vízbe. Így valóban nagyon egyszerűen lejött a héja!
Kiválogattam az Aji csiliket a sok paprika közül, mert azoknak van egy sajátos aromájuk (a nagyja Aji Pineapple volt, ami ananászillatú), amit nem akarok elveszíteni.
Hozzá tettem 60 dkg salotta hagymát, egy nagyobb darab gyömbért és kurkumát. Előkészítettem egy őszibarack lekvárt, meg egy kis doboz ananászkonzervet (aminek a levét persze megittam) és egy evőkanálnyi Chunky Chat masala indiai fűszert (ezt még az indiai főzőiskolában tanultuk a nagylyánnyal).
A feldarabolt gyömbért és a salottát a késes aprítóban felvágtam. A 9 literes fazekamba öntöttem 3 dl olivaolajat, amibe az aprított hagyma és gyömbér került.
Kimértem a NaBe-t, a Chunky Chat masalát és egy kanál kurkumával a fazékban párolódó hagymára szórtam. A sót is kimértem (4 kilóhoz 8 deka elég lesz) a fazékba.
Ezek után a rengeteg csili csumáját kellett kiszednem, és kezelhető méretűre darabolni a paprikát. Ment is az aprítóba folyamatosan az összes. A legvégén pépesítettem az őszibarackot, meg a kis ananászkonzervet is.
Az utóbbiakat is beleöntöttem a rotyogó aprított csilipaprikák közé. Hosszasan rotyogott pici lángon.
Míg ez főtt, összeválogattam a sárga Habanero paprikákat a következő adaghoz. Ahhoz előszedtem citromhéjat a fagyasztóból, felaprítottam némi salotta hagymát és a tottyos lábasban oliván megdinszteltem. A lábaska pont teli lett a feldarabolt paprikával (most nem vacakoltam az aprítógéppel). Kivittem a teraszra főzni, mert ez egy nagyon csípős csili!
Közben feltettem égerfa füstre a Jalapeno csiliket, mert a Chipotle az a füstölt/füstön szárított Jalapeno.
Mostanra eltelt bő 25 óra a füstön, lehet is feldolgozni - ugyan még nem száradt meg, de mivel krémet akarok belőle főzni, ez rendben is van. A salottát megpucoltam megdaráltam, és olivába tettem párolódni.
Mehetett is a füstölt paprika a fazékba. Sót és NaBe-t küldtem utána, valamint egy ek bükkön füstölt pirospaprikát Farkas András terméséből - a kétféle füst remekül kiegészíti egymást. Egy kis paradicsomot is felvágtam, valamint római köményt is kanalaztam a masszába. Természetesen 6 deka só ebbe is kellett a 3g NaBe-val. Végül egy szép kosszarv paprikával kiegészítettem a Jalapenot ...
Chunky Chat masala mehet ebbe is. A megfőtt paprikákat botmixerrel pürésítettem és egy kis fokhagymaport is szórtam bele.
Kimertem ErősPistás üvegekbe a szószt, és hagytam dunsztolódni.
Jött egy újabb kedvenc az Aji Charapita. Eredetileg úgy kaptuk a növénykét, ami szépen áttelelt, meg az őszi magjából is ültettem - az is megfogot és hozott is termést. Ezzel párhuzamosan kiválogattam a Thai Bird Eye csiliket. A szokásos salottaágyat elkészítettem a chipotlés fazékban (azt azért kiöblítettem).
Az Aji Charapitát egy pici zománcos fazékban főztem meg, a Bird Eye-hoz pirítottam római köményt és koriandermagot. Bele is kevertem a nagyfazékba a fűszert. Összefőztem, és ezt is üvegekbe töltöttem. A Charapita oly kevéske volt, hogy pirinyó, 40ml-es üvegcsékbe mentek.
Már csak a maradék vegyes csiliket és a YardLong paprikát (ezt Gyulán vettük egy éve a piacon, mert megtetszett, hogy vagy 40-50cm hosszú, ámde 5mm vékony paprika, és tavasszal el is vetettem: rengeteget termett! A valódi nevét nem tudjuk, hasonlót persze láttunk a neten.).
A vegyes csiliket erősen fűszereztem, mert sok volt közte az éretlen paprika.
A YardLong-hoz vettem elő pár kápiát, meg vagy 5 dkg Farkas András féle pirospaprikát is. Sok fokhagymát pucoltak a lányok, én meg felaprítottam egy darab gyömbért és néhány fehérhagymát hozzá. Ez hasonlít a tavalyi Cayenne magyarosan fűszerezéséhez, ami átütő sikert aratott.
Aprítóban dolgoztam fel a kápiát és a hagymát a gyömbérrel két menetben. A vegyes csili fazekában olajra tettem a felaprított alkatrészeket. Tettem bele NaBe-t és sót is.
A paprikákat a lányok lecsumázták és feldarabolták, mint a zöldbabot (hasonlított is a méteres zöldbabhoz). Ezt megtoppoltam még pirospaprikával is. Rotyogott is vagy két órát, majd másnap a feleségem betölcsérezte üvegekbe.
Az egyedi csomagolások:
Nagyjából ennyi. A cimkék is elkészültek pár nap múlva, majd pedig lecipeltem mindet a kamrába a csilis polcra.
Sok munka volt, de megérte, mert sok új íz keletkezett 175 üvegben!