A madarasban jó ideig akciós volt a bélszín (vagy egyszerűen csak leesett a kamionról...), ezért bespájzoltam minden alkalommal, amikor egy szép darabot láttam. Dagadt is a csodahüttő rendesen :)
Most viszont alkalom adódott, hogy a gyerekeket is megetessem vele (feleségem csak módjával eszi, mert nem gombarajongó).
Meg is beszéltük, hogy jönnek enni, meg visznek is haza maguknak belőle másnapra. Így azután a következő dolgokat szedtem össze hozzá:
- 80 dkg bélszín java
- 55 dkg bélszín java (ezek a bélszín közepéről vágott darabok)
- 25 dkg mirelit vargánya gomba kiolvasztva, lemosva
- 20 dkg vékonyra szelt füstölt sonka
- 3 adag bolti leveles tészta (van olyan jó, mint a házi)
- 10 dkg csirkemáj
- 1 tojás
- 2 girizd fokhagyma
- 4 ek mustár
- 4 ek pirított prézli (a gombócból maradt)
- 4 ek olivaolaj
- 2 ek őrölt bors
- kis csokor petrezselyemlevél
- 5 sárgarépa
- 1 karfiol
- 1 zacskó mirelit zöldborsó
- 1 zacskó mirelit morzsolt kukorica
- só
A bélszíneket belehengergettem őrölt borsba, majd az olivaolajon kérget sütöttem rájuk.
A kérgeket ezután alaposan mustároztam, jusson mindenhova. A gombát feldaraboltam, két girizd fokhagymát is felszeleteltem. A serpenyőben maradt olajon megpirítottam a gombát a kis fokhagymával.
Ez a keverék ment a késes aprítóba, ahol a csirkemájjal, a prézlivel és a felvágott petrezselyemmel péppé daráltam.
A szilikon lapra folpackot terítettem, amire a füstölt sonkából készítettem egy alapot. Ezt megkentem a darált gombás májjal. A közepére helyeztem a bélszínt, amit beburkoltam a sonkákkal. A tetejére került még gombás máj, majd egy lezáró sonkaszelet. Az egészet szorosan becsomagoltam a fóliával.
Ugyanezt eljátszottam a másik bélszíndarabbal is, és betettem őket a mélyhűtőbe egy órára.
Az ázsiai gőzölőmbe kockáztam sok sárgarépát, a második emeletre pedig karfiolrózsákat. Közepes lángon gőzöltem 20 percig, ami alatt a zöldségek még roppanósra puhulnak. Ugyanezt megtettem még egy adagnyi kukoricával és zöldborsóval is. Ez lett a köret az étekhez.
A bélszíneket kivettem a hűtőből, és a kiteregetett leveles tésztára helyeztem őket. Beburkoltam mindkettőt a tésztával, majd a maradék tésztából mintát vagdostam a tetejére, és megkentem a felvert tojással.
Egy órán át sütöttem a babákat 180C fokon a sütőben. Ezalatt meg lehetett már teríteni. Felvágtam az egyiket szeletekre. Szép szaftos maradt a hús.
Egy nagy kanál vegyes párolt zöldséggel tálaltam (nyitókép).
Nem sok maradt belőle ...
Nekiláttam a másik babát is felvágni.
Úgy könnyebb lesz elosztani a gyerekek között.
Tökéletes ebéd volt, gyönyörű színekkel.
A szétosztott adagokról jöttek képek a telefonra másnap :)