Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

"Biovegeta" avagy leves lelke

2021.10.16. 07:00 Andrass9

Itt az ősz, mindenféle zöldség kapható majdnem elfogadható áron (meg egy pár meg is terem a veteményesben). Ezekből ilyentájt szoktunk eltenni télire - sokat.

10.jpg

Mivel a fagyasztóban ennyi hely nincs, leginkább szárítjuk az alapanyagokat. Vegetát mi nem használunk, marad a leszárított reszelt zöldség.

Van egy nagy aszalógépünk, azt két menetben töltjük meg. Az alap mindig a nagy zöldségleves összetevői:

  • gyökér
  • sárgarépa
  • zellergumó
  • karaláb
  • kápia paprika
  • petrezselyemlevél
  • zellerlevél
  • póréhagyma
  • paprikacsuma

Ezekből akkor vásárolunk be, amikor már kifizethető! Idén a póréval kezdtük - abból elég bele egy tálcányi. Ugyanez igaz a kápia paprikára is. A zellergumóból is lesz egy tálca - elég erőteljes aromája van.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 15.jpg

Persze azt is lereszeljük a káposztareszelő fejjel a robotgépben. Karaláb is csak egy tálcányi - nem túl jellegzetes íz. Sárgarépából persze kerül vagy 4 tálcányi.

14.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Jutott egy szűk tálcányi újhagymaszár is. A maradék 4 tálcát fehérrépával (petrezselyem gyökérrel) töltjük meg. Ez a torony két napig megy, mire a benne lévő sok kiló zöldség kopogósra szárad. Különösen, hogy esett éjjel az eső, amitől a páratartalom elég magas lett a levegőben. Persze a gyökereket megmostuk és lehámoztuk. Az összes hámozék egy nagy fazék vízbe került némi friss fűszerrel.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Ezt a hámozékot főzöm vagy két órát, hogy minden ízt kinyerjek belőle.

23.jpg

A megfőtt zöldséghéj levét leszűrtem, és tizedére besűrítettem (kicsi az a "csodahüttő", hogy ennyit sürírés nélkül tároljak!) 80 és 40 ml-es tégelyekbe kimertem.

24.jpg

A végén pedig felcimkéztem, hogy tudjam mi van benne, és betettem a csodahüttőbe lefagyasztani.

25.jpg

A leveles zöldek egy második menetben kerültek szárításra, mert csak tíz tálcánk van ... A megszáradt zöldségeket egy nagy lavórban összekevertük, és befőttes üvegekbe töltöttük, ahol a sötét kamrában szépen elvannak, míg el nem fogynak.

26.jpg

Ebből a keverékből kevés kell egy-egy levesbe, de nagyon jó ízt és illatot ad neki. A fiam még a rizsfőző vízhez is ad egy evőkanálnyit!

38 komment

Címkék: póréhagyma sárgarépa gyökér zellergumó kápia zellerlevél karaláb paprikacsuma petrezselyemlevél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9016722996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2021.10.16. 11:21:44

www.youtube.com/watch?v=BjAfGyYMZu0

Csak hogy legyen ötlet reggelire:) Mondjuk számomra a főtt liszt értelmezhetetlen,. főleg kenyérrel:D

Kumari aki Nilüfer 2021.10.16. 11:48:33

Ja, a szárítmányok meg csúcsszuperek, de ez alap_)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.10.16. 12:05:00

@Kumari aki Nilüfer: A krumpli jó! Én az USA-ban tanultam hasonlót, és máig is sütök, ha húst grillezek.
A főtt lisztet nem értettem én se ...

szivar 2021.10.16. 14:15:40

Ez jó ötlet... A végén kell majd készítenem egy bio-aszalót is?

látjátok feleim szümtükkel 2021.10.16. 17:53:12

@Kumari aki Nilüfer:

Tv-ben láttam egy házaspárt, akik hasonlóan tanyán élnek, és savanyúságot raktak be. Temészetesen nem magyarok voltak. Hasonlóan jó volt, mint ez a filmecske.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.10.16. 18:17:57

@szivar: Valahogy nem hiszem, hogy @bio@ kellene :) Ez annyira nem az én működésem ...
Elnézést kérek!!!

Kumari aki Nilüfer 2021.10.16. 20:16:11

@Andrass9: Isztambulban ettünk kumpirt, hihetetlen finom volt, rengeteg belevaló közül lehetett választani.Én is szoktam, de nincs itt olyan krumpli, gyermekfej nagyságú, és az íze is pazar.

szivar 2021.10.16. 20:20:58

@Andrass9: Legalább annyira bio kell, mint a nap- és szélenergiával működő ruhaszárító berendezés. Ezt amerikában beszopták páran, kifizették a 20-30 dolcsit és kaptak öt méter madzagot... :D Tehát úgy értsd a bio címszót, hogy a lehető legkevesebb vezetéken át érkező energiát igényelje a működése.

látjátok feleim szümtükkel 2021.10.16. 20:52:34

@szivar:

Te, az aszaló vesszőktálca az pont olyan, mint amiről beszélsz.:D

látjátok feleim szümtükkel 2021.10.16. 20:54:25

Nálunk a nap és szélenergiával működő szárító nem jól működik. Időnként nagyon büdös füst szagúak lesznek a ruhák.

látjátok feleim szümtükkel 2021.10.16. 21:02:49

Ezt nem lehetett kihagyni.

24.hu/kulfold/2021/10/16/boleny-auto-szafari-park-kanada/

Kérdés, kinek volt kevesebb esze? Továbbá ezután lehet mondani, hogy annyi esze van, mint egy mint egy gk vezetőnek és a bölényének.:D

szivar 2021.10.16. 21:10:14

@látjátok feleim szümtükkel: Valami hasonló volt tervben az idei évre, de az is elsikkadt. Ott van a füstölő, lemajzolom feketére, kap pár tálcatartó miskulanciát és pár tálcát is. Esetleg egy-két kisebb ventilátort (van annyi PC-ből mentett, mint a rohadás)... Így nem potyogtatják tele a madarak, nem éri közvetlen napfény, ect.

Kumari aki Nilüfer 2021.10.17. 11:25:55

@látjátok feleim szümtükkel: Jézus ereje! Ki az barom, aki lehúzza az ablakot..nézni is rossz:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.10.17. 11:46:48

@Kumari aki Nilüfer: Nagy az Isten állatkertje ... szafárira megy tigrisek közé, majd kiszáll a kocsiból...

Kopasz Szuzukis 2021.10.17. 13:40:38

A szárítgatásnál-főzögetésnél van egy sokkal hatékonyabb módszer. A felaprított, összekevert zöldségalaphoz kilónként 4 dkg. jódmentes sót adni, majd nagy befőttesüvegbe légmentesre döngölni, hogy egy kis levet eresszen. Rá a kupakot, és kész. Hűvös helyen akár egy évig is eláll.

Valami? Amerika? Naná! 2021.10.17. 15:20:14

Valaki árulja már el, mi az istenharagja az a karaláb? Minek a lába?
Mert karalábÉ nevű zöldséget ugyan ismerek...
Valaki homályosítson már fel, mert hülyén fogok meghalni!

látjátok feleim szümtükkel 2021.10.17. 16:55:12

@Valami? Amerika? Naná!:

Felénk az Alföld déli részén bezony karalábnak hívta a nép és nem karalábénak. De illen alapon milyen lábé a kara? Nem viselném el, ha hülyén halnál meg.:D

Kumari aki Nilüfer 2021.10.17. 17:17:18

@Valami? Amerika? Naná!:

"Az északkeleti nyelvjárásterületen a karalábé alakot ismertük, másutt azonban a kalarábé, karaláb alakokkal is találkoztam"

Google a barátunk. Nem kell manapság hülyén meghalni:)

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2021.10.17. 17:37:54

Egy labor leszerelésből vettem öntöttvas belsővel rendelkező fűthető és vákuum alá helyezhető szárítószekrényt. Ez nem új találmány mint "bio-aszaló" egyszerű, és zseniális... alacsony hőmérsékleten (40-50 fok max) vákuumban pillanatok alatt (1 - 2 óra) papír szárazra aszalható minden. vákuum szivattyúnak közönséges vízsugaras szivattyút használok a csapon: az aszalás alatt folyatni kell a csapot, de igazából nem túl nagy költség ez. ( a szivattyút úgy állítom be, hogy a szárítóba teszek egy kupaknyi vizet, és amikor a nyomás úgy lecsökken, hogy felforr a víz a kupakban, akkor jó a vákuum. utána bekapcsolom a fűtést, és aszalódik minden pikk-pakk. Almát, banánt és ilyesmit is próbáltam már, az is megy. a zöldségeket aszalás előtt fel kell vágni vagy lereszelni,(a nagy felület hamarabb szárad.) és 2 %os (m/m) sós vízbe átöblítem. így szárítás végén apró sókristályok maradnak a zöldségen, és lassabban romlik.

látjátok feleim szümtükkel 2021.10.17. 20:05:18

@Walter_Dornberger:

Lehet, hoyg a te módszered jól müködik, de én saját tapasztalás utján tudom, hogy a blogazda módszere is az. Én már kipróbáltam a szárítmányát, két évesen is kiváló, nem romlott még meg.

látjátok feleim szümtükkel 2021.10.17. 21:03:55

@Andrass9:

Én azt nem értem, lestyánt miért nem tettél a keverékbe? Persze anélkül is jó, de nem rontja el az összhatást.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2021.10.18. 04:22:54

@látjátok feleim szümtükkel:
Azt gondolom, hogy felesleges megfőzni előre a szárítani kívánt zöldséget, hogy utána híg oldatban az ízanyagokat tárolja az ember. Jobb ha benne marad a zöldségben. A főzés hőhatása egyébként is csökkenti a beltartalmi értéket. Ha már bio, akkor a feldolgozás technológiájának is olyannak kell lennie ami a beltartalmi értéket megóvja. Finomnak biztos finom, de valamit vagy jól vagy sehogy.

süllőcske 2021.10.18. 08:25:51

Jóó. Az alaplésűrű is. De hol a lestyán?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.10.18. 09:11:11

@látjátok feleim szümtükkel: @süllőcske: Az külön van leszárítva, mert a feleségem nem szereti :))) A gyerekek és én is szeretjük, ezért ha magunknak főzünk, kerül bele lestyán is (ha eszembe jut). Amúgy csak "maggi fűszer" néven hivatkozunk rá, mert a Maggi leveskockák régen rengeteg lestyánt tartalmaztak (mostanában meg nem eszünk olyan kockát).

Kumari aki Nilüfer 2021.10.18. 09:12:53

@Walter_Dornberger: A hámozékot főzte..vagyis szárítás előtt meghámozta, de a hámozékot sem dobta ki( a nagy és híres éttermek pont így csinálják)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.10.18. 09:17:22

@Walter_Dornberger: Egy olyan masinát én is szeretnék - a mi gépeink is 40-50C fok körül dolgoznak, de levegővel mennek, és bizony sokszor 36 óra is eltelik, míg egy gépnyi meggy leszárad! Az amerikai masinánk csak 5 tálcás, meg gyengébb benne a légáramlás, így azt csak végszükség esetén vetjük be :)
A jobb nyarakon, amikor korán elkezd érni a paradicsom, aszalunk azt is rácson, hálóval letakarva, de ez ritka esemény.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.10.18. 09:26:20

@Walter_Dornberger: A biovegeta szó idézőjelben van! Mi nem sózzuk az eltett dolgokat - ráér az később is :)
A hámozék főzése pedig éppen, hogy a teljes felhasználásra irányul.
(Kaptam is miatta hideget-meleget egyesektől, hogy a hámozékban koncentrálódik a védekezésre használt vegyszer ...)

süllőcske 2021.10.18. 18:35:09

A só jelenléte, és a hőkezelésé sem feltétlenül függ össze az értékvesztéssel.
Fogjuk a zellergumót, paszternákot, ésatöbbit, sóburokban megsütjük. A továbbiakban a kis múmiákat reszelve hozzuk akcióba. Az így kapott elsőrendű ízanyagok csodásak. Elálló, s ha még tovább szikkad, annál inkább csucsu.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.10.18. 18:40:24

De rég volt, amikor a kerti munkát kommentáltam ...
Rengeteg diólevél gyűlt össze, amit el kellett küldenem komposztálni a Főkefével. Miért nem magam csinálom? Mert megtelt a 2 db 1 m3-es diókomposztálóm, és nincs hova gyűjtsem a levelet. Persze a feleségemre foghatnám, hogy nem adta oda a lenti veteményest, de nem teszem! Majd megkapom, ha kész van vele!!! Bonyolult, mert a dió komposztot az új veteménybe szántam, mondván, hogy az kibírja a diót! Csak éppen nincs új vetemény ...
Node sebaj, időm van! Legfeljebb egy év múlva kezdek újra reklamálni :) Tudjátok, így 70 felett ezzel már nem foglalkozik az ember.
Most végeztem a fűnyírással is, meg összedaráltam a diólevelet. Olyan szép lett a fű, hogy nem is tudjátok elképzelni! Ilyenkor érzem, hogy érdemes a kerttel dolgozni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.10.18. 18:43:22

@süllőcske: Hmmmm - ez érdekes gondolat! Csak azt nem értem (elnézést), hogy miért kell sóban sütni??? Anélkül is tökéletes lesz, hisz az alapanyagokat szárítjuk, nem?

szivar 2021.10.18. 19:22:14

@Andrass9: Nem muszáj külön komposztálni. Mire elkorhad, addigra lebomlanak a csírázást gátló anyagok is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.10.18. 19:29:26

@szivar: Sajnos muszáj. Kell neki plusz egy év, hogy a növekedésgátló anyagok lebomoljanak. De ez nem baj, mert van rá időnk! A gond ott van, amikor nem tudom kiszórni, mert nincs hozzá elegendő földterületem (tele van mindenféle tulipánnal és bogánccsal)...

süllőcske 2021.10.18. 21:25:47

@Andrass9: Nem tudom pontosan, talán nem jobb, csak más. A sóban, héjában sütés valószínűleg másképp képez, illetve őriz vegyületeket, mint a levegővel szikkasztás. Talán előnyére válik, hogy nincs trancsírozva, így kevesebbet veszít, kevesebbet oxidálódik.

szivar 2021.10.18. 21:44:59

@Andrass9: Valahol olvastam egy doktori(?) tanulmányt a diólevelekről. Állítólag ha megfelelően(!) van komposztálva a levél, akkor nincs preizé mellékhatása. De ha rám hallgatsz, akkor úgy csinálod, ahogy akarod. :]

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.10.19. 09:31:44

@szivar: @látjátok feleim szümtükkel: Valóban az idő a kulcsfaktor a juglon lebontásához. Ezt már évek óta alkalmazom. Szép fekete morzsalékos föld lesz a diólevélből.
süti beállítások módosítása