Ebédnél kérdezte a kollegina:
- Mit eszel?
Elmondom neki.
- És mi a neve?
- Béla.
- Mi?
- Nem adtam neki nevet, - válaszoltam - most főztem ilyet először.
Így lett Béla a fűszeres cukkini sajttal és virslivel.
Ami az idei cukkinitermést illeti, leginkább a természeti katasztrófákhoz vagy a kormány teljesítményéhez illő jelzőkkel lehetne leírni. Természetesen mindez főképp az időjárás rovására írható. Két alkalommal sikerült szednem pár nyeszlett, a vízhiánytól eltorzult darabot, ebből készült két evésre elegendő étel. Amolyan hétközi fogás volt, ilyenkor meló után és kert előtt elég korlátozott időm van főzni, tehát valami gyorsan elkészíthető ételben kell gondolkodnom. Egy fiatal cukkinikből és némi töltelékáruból összedobott kaja épp beleillik ebbe a kategóriába.
Hozzávalók:
- 4 kisebb cukkini
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- pár gerezd fokhagyma
- valamilyen fűszerkeverék ízlés szerint
- 2 pár virsli
- 15 dkg sajt
- 1 pohár tejföl
- étolaj
- só
A cukkiniket meghámoztam, kimagoztam és felkockáztam.
A finomra vágott vöröshagymát olajon üvegesre pirítottam. Hozzáadtam a felszeletelt fokhagymát, és azt is megfuttattam.
Beletettem a kockára vágott cukkinit, sóztam és megszórtam a fűszerkeverékkel, ami a legutóbbi céges buli alkalmából elkövetett csülöksütésből maradt.
Fedő alatt 5 percig pároltam.
Hozzáadtam a felkarikázott virslit, majd kapott még pár percet.
Nyakon öntöttem a tejföllel, egyet forraltam rajta, és késznek nyilvánítottam.
Másnap ebédnél megszórtam kockára vágott, kissé lábszagú sajttal és a mikróban megmelegítettem. Tökmagos rozskenyeret pirítottam mellé.
Így kenyérrel egész kiadós étel lett, a bőséges fűszerezés és a többi adalék éppen ehetővé tette a nyomorult kis cukkiniket.