Tartottunk egy farsangi murit még a böjt előtt gyorsan. A szervezés természetesen a szokásos volt, mire mindenkihez eljutott az információ, a többség szervezett magának más programot. A csapat alig harmada jelezte a részvételt, időközben aztán ebből is lemorzsolódtak páran. Öröm volt az ürömben, hogy így kényelmesebben tudtam főzni, tekintve, hogy az egyik tűzhely még mindig rossz.
Természetesen sült csülköt kértek, pirított burgonyával, csalamádéval és BBQ szósszal. Az idők folyamán csiszoltam egy kicsit a módszeren, hogy nagyobb létszám esetén is könnyen adagolható és tálalható legyen az étel, no meg finom is. Elkészítettem a kalkulációt - csinos excell táblázat, névsorral, anyaghányaddal, külön résszel az otthonról vinni kívánt holmiknak -, aminek a végén összesítve szerepelt a bevásárlólista. Csülökből 35 dekát számoltam egy főre, had egyenek szegények, úgyis olyan kis nyeszlett mindegyik, meg a múltkor is alig jutott az utolsónak.
Előző nap Budapestre mentem, épp az autópályán robogtunk, mikor jelzett a telefon, hogy hívjam a hentest húsügyben. Lusta voltam a hátsó ülésről előrerángatni a hátizsákom, hogy megnézzem a listát, úgy gondoltam, jól emlékszem a számokra.
- Cs vagyok - szólt bele a hentes.
- Holnapra kellene vagy négy hátsó csülök, olyan hat kiló körül.
- Mikor jössz érte?
- Kilencig odaérek - feleltem.
- OK
Aztán megálltunk egy gyógycigire valamelyik pihenőnél, csak nem hagyott nyugodni a dolog, megnéztem a papírt. 35 dekájával kábé 4,5 kiló csülök kellett volna.
- Remek - gondoltam -, de most már így marad.
6,6 kiló lett a vége, fejenként fél kiló.
Elég lett. Pont.
Hozzávalók:
- csülök
- 1 dkg frissen őrölt fekete bors
- 1 teáskanál fokhagyma granulátum
- 1 teáskanál pirospaprika (ízlés szerint lehet csípős is)
- 1 teáskanál frissen őrölt római kömény
- 1 teáskanál frissen őrölt fűszerkömény
- 1 kávéskanál frissen őrölt kapormag
- 1 teáskanál frissen őrölt koriandermag
- 1 teáskanál szárított, őrölt rozmaringlevél
- 1 teáskanál porrá őrölt barna cukor
- 5-6 babérlevél
- 10-12 szem borókabogyó
- 6 ág friss rozmaring
- 5 kg közepes burgonya
- 2 közepes vöröshagyma
- 25 dkg sertészsír
- só
- étolaj
A csülök bőrét bevagdostam úgy, hogy az alatta lévő zsírréteget is átvágtam. A bevagdosás után csontoztam csak ki, mivel így nem nyeklik-nyaklik annyira a hús. Tudom, vétek kicsontozni, hiszen a csont mellett a legfinomabb a hús, de megsülve már nehéz gusztusosan felvágni és tálalni.
Megsóztam a húst és félretettem.
Az ízesítéshez mozsárban egyenként megőröltem a fűszereket, hogy nagyjából egyforma nagyságúak legyenek. Ha egyszerre töröm, az egyik finomabb lesz, a másik durvább.
A fűszerkeverékkel gazdagon megszórtam a csülköket.
A tepsik aljára kentem a zsírt, ráigazítottam a húsokat. Mellédobtam a babérlevelet és a megroppantott borókabogyókat, a tetejére fektettem a rozmaringágakat, hogy a fólia ne érjen a húshoz.
Összedolgoztam 3-3 csík alufóliát - széleset persze megint nem kaptam -, lefedtem a húsokat, és betoltam a sütőbe.
200 fokon, alsó sütéssel és légkeveréssel kb. 120 percig sütöttem. Félidőben a két tepsit megcseréltem, hogy egyenletesen süljön a hús.
Míg a hús sült, összedobtam egy csalamádét. Tettem bele lila hagymát és bocskor paprikát - az ördög tudja, miért, mostanában ilyen néven árulják felénk a téli kápiát -, hogy vidám színű legyen a saláta.
A megsült húsról leöntöttem a zsírt egy tálba (de jó lesz az később!). Hagytam kicsit kihűlni a csülköket, majd a bevagdosások mentén felszeleteltem. Egy tiszta tepsi alját megszórtam vékonyra szelt vöröshagymával, arra sorakoztattam a szeleteket a bőrös részével felfelé, majd a sültzsírból aláöntöttem egy keveset. A tepsit félretettem, csak a tervezett kezdés előtt szándékoztam teljesen megsütni, hogy a bőre roppanós maradjon.
Készítettem egy rozmaringos pirított burgonyát is. A krumplikat hajában félig-háromnegyedig megfőztem. Meghámoztam, egy tepsiben bőven megszórtam sóval és összeforgattam annyi olajjal, ami vékonyan bevonta őket. 200 fokon, alsó sütéssel és légkeveréssel addig pirítottam, míg könnyedén fel nem jöttek a tepsi aljáról. Ekkor megfordítottam őket, megszórtam durvára vágott friss rozmaringgal, majd készre sütöttem.
A vendégek érkezése előtt egy órával visszatettem a csülköt a sütőbe, és grill fokozaton, 200 fokon addig sütöttem, míg a bőr ropogós nem lett.
Sajnos, a kitálalt ételről már nem készítettem képet, egész nap két kiflit ettem, és olyan éhes voltam, hogy teljesen kiment a fejemből. Nem volt panasz a kosztra, mindenki kétszer (háromszor) szedett, és az este folyamán is bele-belecsipegettek a chavingbe, úgyhogy mind egy szemig elfogyott az a nem kis mennyiség.
Farsang lévén megfordult a fejemben, hogy kéne valami jelmez. Először arra gondoltam, beöltözöm katonának, ahhoz rendelkezésre áll az infrastruktúra és van is benne némi gyakorlatom, de letettem a tervemről. Kicsit hagymaszagú, erősen kapatos hobbiszakácsnak öltöztem, pecsenyezsírral gazdagon pettyezett lenvászon nadrágban és BBQ szósszal leevett EGO pólóban.