Valami csodaszép húsos sertésgerincet kaptam, amiből kéne valamit készítenem.
Abban biztos voltam, hogy a csontot lassú és hosszú főzéssel alaplévé redukálom, de még nem tudtam, mi legyen a rajta lévő sok hússal.
Minden esetre összeszedtem az alapléhez valókat (ami leginkább egy húsleves, csak én azt besürítem tizedére).
- 1,5 kg húsos sertéscsont
- 3 kis vereshagyma
- 2 gyökér
- 2 sárgarépa
- 1 szelet zeller
- 1 tk feketebors
- 3 szem szegfübors
- 1 paprikacsuma (az mindenbe kell)
- 2 babérlevél
- 1 girizd fokhagyma
- 1 tk rozmaring
- 1 kg savanyú káposzta
A leveszöldséget megpucoltam, feldaraboltam, a fűszereket teatojásba száműztem. A csontokat még egy kicsit daraboltam - ne legyenek már olyan nagyok. 2 liter vizet felforraltam, abba belesűlyesztettem a húsos csontot. Felöntöttem egy tovább liter vízzel.
Beleraktam a zöldségeket, meg a teatojást és a hőmérőt, hogy 90C fok körüli hőfokra állítsam be a főzést. Persze felforrt így is, mert nem figyeltem, de sebaj - ha elég sokáig főzöm, úgyis letisztul a lé. 26 órán át tartottam végül 85C fokon. Úgy néz ki, rendesen megfőtt.
A pörköltalaphoz előszedtem:
- 3 fej vereshagyma
- 2 girizd fokhagyma
- 4 dkg vaj
- 1 ek pirospaprika (Farkas András féle)
- 2 ek szalonnazsír
- 1 mk köménymag
- 5 tekerés bors
- 1 mk Habanero paszta
A hagymákat felkockáztam és a zsírba tettem dinsztelődni. A végefelé belement a fokhagyma is, majd a fűszerek. Az a csili igencsak csípős fajta! Üvegesre pároltam a hagymát.
Hozzáadtam a pirospaprikát, majd a vajat, hogy lazítsam. Rendesen meg is sóztam, mert a hús só nélkül főtt (alaplébe nem szoktam sót tenni). Kis vízzel felöntve elkészült a pörköltalap.
A csontról lecsipegettem a húsokat és belekevertem a pörköltalapba. Az alaplét leszűrve már csak csont volt a szűrőben ... A húsok pedig szépen eloszoltak a pörköltlében. Már csak a kinyomott savanyú káposztát kellett hozzáadni, és összerottyantani.
El is készült az orjás káposzta :) Nagyon kellemes íz, vajpuha a hús: nem vallottam vele szégyent! (nyitókép)
A csontlevet közben besürítettem kb a tizedére, így nyertem két 1 decis leveskockát, amit lefagyasztottam ínségesebb napokra.
Ennél hasznosabban nem is lehetett volna felhasználni ezt a húsos csontot!