Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Káposztás húsos csont

2021.09.19. 07:00 Andrass9

Valami csodaszép húsos sertésgerincet kaptam, amiből kéne valamit készítenem.

33.jpg

Abban biztos voltam, hogy a csontot lassú és hosszú főzéssel alaplévé redukálom, de még nem tudtam, mi legyen a rajta lévő sok hússal.

Minden esetre összeszedtem az alapléhez valókat (ami leginkább egy húsleves, csak én azt besürítem tizedére).

  • 1,5 kg húsos sertéscsont
  • 3 kis vereshagyma
  • 2 gyökér
  • 2 sárgarépa
  • 1 szelet zeller
  • 1 tk feketebors
  • 3 szem szegfübors
  • 1 paprikacsuma (az mindenbe kell)
  • 2 babérlevél
  • 1 girizd fokhagyma
  • 1 tk rozmaring
  • 1 kg savanyú káposzta

10.jpg

A leveszöldséget megpucoltam, feldaraboltam, a fűszereket teatojásba száműztem. A csontokat még egy kicsit daraboltam - ne legyenek már olyan nagyok. 2 liter vizet felforraltam, abba belesűlyesztettem a húsos csontot. Felöntöttem egy tovább liter vízzel.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Beleraktam a zöldségeket, meg a teatojást és a hőmérőt, hogy 90C fok körüli hőfokra állítsam be a főzést. Persze felforrt így is, mert nem figyeltem, de sebaj - ha elég sokáig főzöm, úgyis letisztul a lé. 26 órán át tartottam végül 85C fokon. Úgy néz ki, rendesen megfőtt.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A pörköltalaphoz előszedtem:

  • 3 fej vereshagyma
  • 2 girizd fokhagyma
  • 4 dkg vaj
  • 1 ek pirospaprika (Farkas András féle)
  • 2 ek szalonnazsír
  • 1 mk köménymag
  • 5 tekerés bors
  • 1 mk Habanero paszta

20.jpg

A hagymákat felkockáztam és a zsírba tettem dinsztelődni. A végefelé belement a fokhagyma is, majd a fűszerek. Az a csili igencsak csípős fajta! Üvegesre pároltam a hagymát.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Hozzáadtam a pirospaprikát, majd a vajat, hogy lazítsam. Rendesen meg is sóztam, mert a hús só nélkül főtt (alaplébe nem szoktam sót tenni). Kis vízzel felöntve elkészült a pörköltalap.

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

A csontról lecsipegettem a húsokat és belekevertem a pörköltalapba. Az alaplét leszűrve már csak csont volt a szűrőben ... A húsok pedig szépen eloszoltak a pörköltlében. Már csak a kinyomott savanyú káposztát kellett hozzáadni, és összerottyantani.

29.jpg 30.jpg 31.jpg 32.jpg

El is készült az orjás káposzta :) Nagyon kellemes íz, vajpuha a hús: nem vallottam vele szégyent! (nyitókép)

A csontlevet közben besürítettem kb a tizedére, így nyertem két 1 decis leveskockát, amit lefagyasztottam ínségesebb napokra.

34.jpg

Ennél hasznosabban nem is lehetett volna felhasználni ezt a húsos csontot!

21 komment

Címkék: hagyma fokhagyma zeller bors vaj rozmaring sárgarépa babérlevél gyökér savanyúkáposzta pirospaprika kömény habanero szalonnazsír Farkas András paprikacsuma húsos csont szegfübors

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3616690570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2021.09.19. 09:33:06

Nem rossz, de ez inkább levesnek néz ki. Persze az is ehető.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.19. 10:17:13

@látjátok feleim szümtükkel: Arról sajnos nincs fotóm, mire ez besűrűsödött ... A doki és az asszisztense nem reklamált :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.19. 18:12:19

@látjátok feleim szümtükkel: Főztem magamnak egy kapros tökfőzeléket. Nem olyan jó, mintha a feleségem főzte volna, de neki most kerti dolga van!

szivar 2021.09.19. 21:49:23

Képzeljétek, találtam egy reczipét a jutyúbon. Kapásból megutáltam az olyan recepteket, mely szerint három fej krumpli, egy bögre liszt... Tehát saccra készült, de jó lett, gyorsan van, finom és csak kettő edényt kell összekenni. :D Anyám krumplispogácsája sem rossz, de ez még őszerinte is finomabb. Kell hozzá krumpli, víz, liszt, só, bors, olaj vagy zsír a sütéshez, opcionálisan szezámmag, illetve valami mártogatós szósz (én leragadtam a kecsöpnél). Upsz, akkor mégsem elég a kettő edény, de mindegy is.

Három közepes szem krumplit összekell kockázni, és málósra kell főzni. A levét leönti róla az ember és összetöri (nem a levét, hanem a krumplit). Ha már bele lehet nyúlni égési sérülések nélkül, akkor egy teáskanál só (~1dkg), frissen darált bors egy csipetnyi (feketedjen a teteje a krumplinak), erre ~20 deka lisztet rászórtam és összegyúrtam az egészet - kóstolni is éri (hátha kell még bele só), nyersen sem rossz. Ezután (mutató)ujjnyi vastag, tizenöt-húsz centi hosszú pálcikákat hengergettem belőle (ilyenkor jönne az, hogy ezután bele lehet hengergetni a szezámmagba, de sajnos az megavasodott), s menten dobáltam a forró olajba. Amint az olajba kerül, érdemes egy kicsit megmozgatni, mert ügön ragaszkodik mindenhez a tészta, s ilyenkor még ki lehet őket egyenesíteni is...

Meglepően hamar megsül, érdemes résen lenni. Meglepően hamar el is fogy...

Kumari aki Nilüfer 2021.09.20. 08:26:22

@szivar: Ilyet én a maradék krumplipüréból szoktam. Ha marad főtt zöldség a levesből, azt is belekeverem.

látjátok feleim szümtükkel 2021.09.20. 09:15:40

@szivar:

Ez a tészta hasonlít arra, amiből anyám az úgynevezett tapsikoltat sütötte. Ez egy kicsit több lisztet tartalmazott, és a tésztából kis gombócot formázott, amit a tenyerében laposra "tapsikolt", majd zsírban kisütötte. Sósan és lekvárral is jó volt. De talán mintha egy kis zsírt tett volna a tésztába, mert az ö tapsikoltja sosem ragadt le, és szép pirosra sült.

Ha már itt vagy, értelmezd már meg amit én hetek óta nem értek.
Régóta úgynevezett zsúrkenyeret-zsömlekenyeret eszek, főleg azért, mert szikkadtan több napig eláll, és nekem ebben az állapotában a legjobb. Viszont mióta elkezdett lehülni-megmelegedni az idő, az addig szép magas, ritka bélű, és pirosra sült kenyerek egyre laposabbak, belük sűrű, színük sápadt, de ettől még ehető lenne, ha három naposan nem kezdenének penészesedni, és ha nincs letakarva, akkor meg ehetetlenre száradni. A legfőbb gondom ha egy-két napos kenyérke szeleteit mikrózóm, a szelet alja szinte csirízessé válik, annyira megpárásodik. Ennek a liszt minősége vagy mi a fene az oka? Azért szeretnén tudni, mert megreklamálnám a sütőüzemnél a minőség ilyen ocsmány leromlását.

szivar 2021.09.20. 09:49:20

@látjátok feleim szümtükkel: Igen, anyám is szokott bele zsírt rakni. Nem is olyan szép hólyagos||lyukacsos a belseje a tésztának, mint ennél.

Jó eséllyel bejött a friss gabona őrleménye a pékségbe. Attól (is) szokott tömörebb, laposabb lenni a pékáru. Viszont a színét ez nem magyarázza, mert ez a fajta liszt pirulni szokott, mint állat. Szvsz valamit ott nagyon elcsesznek a pékek.

látjátok feleim szümtükkel 2021.09.20. 10:18:47

@szivar:

Biztosan úgy van, mert a fonott kalácsuk is sűrűbb és laposabb lett, de az nem annyira romlott le, mint a kenyérke.

látjátok feleim szümtükkel 2021.09.20. 10:20:49

@szivar:

A zsír nélküli változat gyakorlatilag lángos tészta, azért hólyagosodik, abba sem tesznek zsírt. Szerintem.

vörösbor(de)minőségi 2021.09.20. 10:26:30

érdekelne,a forróvízbe helyezés? ha ízes lét akarunk akkor nem hideg vízbe kell?ha ízes húst akkor forróba,hogy szinte "bezáródjanak" a húsrostok ezzel benntartva a zamatot.
lehet,hogy pont rosszul csinálom 2ezer éve?

szivar 2021.09.20. 10:30:38

@látjátok feleim szümtükkel: Az is lehet, hogy váltottak a péken. :) Aki értett hozzá, az most veszi ki az éves álláskeresési járulékot és helyette vettek fel valami olcsójánost. Vagy lisztjavítószert váltottak (ez nem magyarázza a sületlenséget), vagy kemencét cseréltek, ezer oka lehet.

A lángosok felénk élesztős tésztával készülnek.

valkür 2021.09.20. 12:29:37

Miért kellett leszedni a csontról a húst? hogy jobban lehessen csomagolni, vagy csak magadnak akartad megtartani a csontos húson nyammogás gyönyörűségét?
A leveske egyébként tetszik.

látjátok feleim szümtükkel 2021.09.20. 12:34:10

@szivar:

Valaha anyám amikor kenyeret sütött, akkor a tésztából sütött zsirban "lángost". A kenyértésztája szárított kovászt, sót és vizet tartalmazott, Ebből kinyújtott egy adagot, kockára vágta és zsírban sütötte. A tészta szép pirosra sült.

látjátok feleim szümtükkel 2021.09.20. 15:44:14

No senki nem főz posztszilvágombócot?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.20. 18:30:12

@látjátok feleim szümtükkel: Most találtunk tökéletes szilvát, de gombócnak túl nagy!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.09.22. 21:03:06

Én biza nem gatyáztam volna a levesfőzéssel, bele a csont a pörkölt alapba, rá a káposzta, meg egy fedő, aztán kis lángon délig. Esetleg kis fóstölt mellé.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.09.22. 21:03:50

Fóstölt. Igen közel teszik ezeket a gombokat egymáshoz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.22. 21:14:16

@Waka: Viszont úgy nem lenne remek csontalaplevem... Nem tudom, mit szólna a káposzta, ha fél napig főzném :)
süti beállítások módosítása