Roppant egyszerű étel, de annál finomabb! Nagyon rég ettünk már májat, ideje volt hozni. Feleségem zöldborsópürét rendelt hozzá de zellerlevél nélkül.
Mintha az elrontaná a borsót ... Node sebaj, majd külön szervírozom a zöldeket hozzá, akkor válogathat belőle.
Először a pürének láttam neki, hogy a máj ne hüljön ki, mire elkészül:
- 450g mirelit zöldborsó (mostanság ez a fél kilós kiszerelés)
- 5 dkg vaj
- 1 kocka zöldségalaplé (kb 3 dl-nek felel meg)
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 szál zellerlevél (én szeretem)
- 1 szál virágzó bazsalikom
- 1/4 petrezselymes húsleves kocka só helyett
- 2 méretes sárgarépa
- 1 mk citromlé
- 1 mk frissen őrölt bors
- 1 mk cukor (nem kell bele, ha zsenge a borsó)
A tejszín csak bejelentkezett, de végül nem használtam. A zöldfűszereket apróra felvágtam, még a szárakat is, mert az olyan finom frissen és roppanósan. Elrendeztem egy tálkában, hogy ki-ki választhat miből vesz magának.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A zöldborsót a kis tottyos lábasba borítottam, adtam hozzá egy mokkáskanálnyi cukrot is - hátha kell (nem kellett volna, de nem zavart). Belebuggyantottam az alaplékockát, a vajat és a leveskockamorzsalékot, majd daráltam egy kis borsot is hozzá. Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje, és alágyújtottam. A másik tottyosba beleillesztettem a párolórácsot és belekarikáztam a meghámozott sárgarépát. Öntöttem alá egy deci vizet, lefedtem és 15 percig gőzöltem (így egy picit roppanós marad). A borsó vize is felforrt, lehetett összekeverni, majd 15 percig főzni.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Előkészítettem májat a panírozáshoz:
- 1/2 kg friss csirkemáj
- 3 db M-es tojás
- 1 csésze prézli (már csak ennyi volt itthon, lehet újat csinálni)
- 4 ek liszt
- 1 mk szódabikarbóna
- só
A tojások egy mélytányérba kerültek megsózva. Ezt villával alaposan felvertem, és még kevertem bele egy kanálnyi lisztet is, hogy ne fröcsköljön a máj. A borsó épp elkészült, botmixerrel krémesítettem. Egy kis pikáns ízért csavartam bele kevés citromot is (meg különben is, hova lenne a citromcsepp fotó egyébként). Visszatértem a májhoz, amit a szokásos liszt-tojás-prézli triumvirátussal burkoltam.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A panírozott májakat egy deszkára tettem. A maradék tojást a maradék liszttel és egy mokkáskanálnyi szódabikarbónával összedolgoztam. Ezt a masszát 4 gombócra osztottam és a maradék prézliben megforgattam. Lett hát 4 pamókám is, és nulla maradékom. Kivittem a deszkát a teraszra, ahol az indukcióson már forró volt az olaj (180C fokig hagytam felmenni), és kisütöttem a májat meg a pamókát is.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Behoztam az asztalra a két tottyost, valamint a kirántott májakat. A bal oldalon az a 4 gömbölyded példány a pamóka, ezt csak én eszem.
A tálalásnál került püré és sárgarépa a tányérra a máj mellé. Én szórtam a zöldekből mindből a pürére (nyitókép). Csoda finom volt, engem nem zavart, hogy picit édes a borsó.
A villakép se maradhat el:
A maradékot még pár napig ettem, mert közben a feleségem elutazott. Legalább nem kellett két napig főzni!