Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Rántott csirkemáj zöldborsópürével és párolt sárgarépával

2021.08.29. 07:00 Andrass9

Roppant egyszerű étel, de annál finomabb! Nagyon rég ettünk már májat, ideje volt hozni. Feleségem zöldborsópürét rendelt hozzá de zellerlevél nélkül.

28.jpg

Mintha az elrontaná a borsót ... Node sebaj, majd külön szervírozom a zöldeket hozzá, akkor válogathat belőle.

Először a pürének láttam neki, hogy a máj ne hüljön ki, mire elkészül:

  • 450g mirelit zöldborsó (mostanság ez a fél kilós kiszerelés)
  • 5 dkg vaj
  • 1 kocka zöldségalaplé (kb 3 dl-nek felel meg)
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 szál zellerlevél (én szeretem)
  • 1 szál virágzó bazsalikom
  • 1/4 petrezselymes húsleves kocka só helyett
  • 2 méretes sárgarépa
  • 1 mk citromlé
  • 1 mk frissen őrölt bors
  • 1 mk cukor (nem kell bele, ha zsenge a borsó)

10.jpg

A tejszín csak bejelentkezett, de végül nem használtam. A zöldfűszereket apróra felvágtam, még a szárakat is, mert az olyan finom frissen és roppanósan. Elrendeztem egy tálkában, hogy ki-ki választhat miből vesz magának.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A zöldborsót a kis tottyos lábasba borítottam, adtam hozzá egy mokkáskanálnyi cukrot is - hátha kell (nem kellett volna, de nem zavart). Belebuggyantottam az alaplékockát, a vajat és a leveskockamorzsalékot, majd daráltam egy kis borsot is hozzá. Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje, és alágyújtottam. A másik tottyosba beleillesztettem a párolórácsot és belekarikáztam a meghámozott sárgarépát. Öntöttem alá egy deci vizet, lefedtem és 15 percig gőzöltem (így egy picit roppanós marad). A borsó vize is felforrt, lehetett összekeverni, majd 15 percig főzni.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Előkészítettem májat a panírozáshoz:

  • 1/2 kg friss csirkemáj
  • 3 db M-es tojás
  • 1 csésze prézli (már csak ennyi volt itthon, lehet újat csinálni)
  • 4 ek liszt
  • 1 mk szódabikarbóna

19.jpg

A tojások egy mélytányérba kerültek megsózva. Ezt villával alaposan felvertem, és még kevertem bele egy kanálnyi lisztet is, hogy ne fröcsköljön a máj. A borsó épp elkészült, botmixerrel krémesítettem. Egy kis pikáns ízért csavartam bele kevés citromot is (meg különben is, hova lenne a citromcsepp fotó egyébként). Visszatértem a májhoz, amit a szokásos liszt-tojás-prézli triumvirátussal burkoltam.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

A panírozott májakat egy deszkára tettem. A maradék tojást a maradék liszttel és egy mokkáskanálnyi szódabikarbónával összedolgoztam. Ezt a masszát 4 gombócra osztottam és a maradék prézliben megforgattam. Lett hát 4 pamókám is, és nulla maradékom. Kivittem a deszkát a teraszra, ahol az indukcióson már forró volt az olaj (180C fokig hagytam felmenni), és kisütöttem a májat meg a pamókát is.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

Behoztam az asztalra a két tottyost, valamint a kirántott májakat. A bal oldalon az a 4 gömbölyded példány a pamóka, ezt csak én eszem.

31.jpg

A tálalásnál került püré és sárgarépa a tányérra a máj mellé. Én szórtam a zöldekből mindből a pürére (nyitókép). Csoda finom volt, engem nem zavart, hogy picit édes a borsó.

A villakép se maradhat el:

29.jpg

A maradékot még pár napig ettem, mert közben a feleségem elutazott. Legalább nem kellett két napig főzni!

16 komment

Címkék: tojás bazsalikom csirkemáj bors vaj zöldborsó sárgarépa citromlé liszt petrezselyem leveskocka zöldségalaplé prézli zellerlevél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4716667142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2021.08.29. 09:02:41

Hmm..ez jó. de a borsóhoz inkább egy kis menta a zeller helyett, ha én eszem..vagy semmi, zöldek nélkül is finom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.29. 10:11:31

@Kumari aki Nilüfer: Látod, hogy a feleségemnek a zeller se volt jó :( A menta az angoloknál alap fűszer ebben a pürében, a feleségem meg falnak menne tőle.
Viszont a kertünkből kifogyott a menta (még a tóból is a mocsári menta), pedig nem irtottuk. Néha ittam egy mojitot belőle :)

Kumari aki Nilüfer 2021.08.29. 10:20:12

@Andrass9: Idén itt is odalett a menta, de én bízom benne, hogy tavasszal kihajt, szívós növény az:)

valkür 2021.08.29. 14:17:21

Nem szeretem a rántott dolgokat, de egy pamókát én is megkóstolnék - annyira szép neve van :-) Gyerekkoromban nálunk hamis rántott húsnak hívták. Ha csinálnám, dobnék dobnék csipet cayene borsot vagy csilit a masszába mielőtt kisütöm. Csupa feltételes mód, évente egyszer ha sütök valamit bő olajban.

Ha az a a sárgarépa tényleg roppanós maradt, abból kérek még.

Szereztem egy szál mentát, most gyökeresedik. Ha megmarad, ki fogom próbálni a mentás borsópürét én is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.29. 20:10:26

@Kumari aki Nilüfer: @valkür: Kaptam mentaszörpöt a szomszédasszonytól! Panaszkodott, hogy túl savanyú lett ... szerintem meg nem! El fog fogyni!
Akkora eső volt, hogy nem láttuk a szomszédságot! Végül lejött 15mm (persze előtte elkezdtem locsolni ...)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.29. 20:13:20

Összegerebléztem vagy 30 kiló lehullott almát :( Sajna elkezd moniliásodni, így nem tudom feldolgozni. Cserébe újabb 9 kiló uborkát szedtem le ...
Ja: és 10 kiló paradicsomot dolgoztam fel. Elsőre ennyit tudtam leszedni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.29. 20:14:36

@valkür: Az a sárgarépa nagyon roppanós! Érdemes azt az 5 percet rászánni :)

Kumari aki Nilüfer 2021.08.30. 08:33:42

@Andrass9: Mentaszörpöt a nászasszonyom gyárt, az az egy üveg nálunk kitart egy évig, nem szörpölünk:) Most romlott ránk egy 3 decis bio bodzaszörp, sajnáltam de ki kellett önteni. Víz, vagy limonádé játszik.

Itt is esett végre értékelhető mennyiség, a fák koronája alatt is nedves a föld, nem is tudom, mikor volt utoljára ilyen. Természetesen tegnap NEM szedtem le a paradicsomot, nem tudom, ma mennyire lesz letörve vagy a földre dőlve.Én most ki nem megyek..sár van

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.30. 09:43:42

@Kumari aki Nilüfer: Én nagyon szörpös vagyok, idén az összes őszibarackból szörp lett (amit nem ettünk meg). Sok meggy és bodza lett, ribizli viszont csak két üvegnyi van.
Az jó, ha sár van, akkor jut lejjebb is víz :)

látjátok feleim szümtükkel 2021.08.30. 11:47:56

Nálunk nagyon kevéske eső esett, ettől a szép szőlőm elkezdett repedni. Most süt a nap és fúj a szél, remélem megáll a romlás.

valkür 2021.08.30. 13:39:08

Azt hiszem, ma megfőztem a szezon eddigi legjobb lecsóját.
1/2 rész vereshagyma, 1 rész bogyiszlói, 1 rész pirosra érett lecsópaprika, 1 rész előre lesózott és lecsepegtett húsparadicsom, 1/4 rész cukkini. Olyan piros volt a paprika és a paradicsom, hogy nem kellett bele külön paprika. Olajon van indítva, de a végén került bele egy szép darab füstölt kolbász félkarikákra vágva.
Köretnek rizs, spórolnom kell a gluténnal.
Váncsa szép szavával élve nem szaftja van, hanem szottya.
Ha valakit érdekel, nyissa az ablakot, teszem be a kóstolót a teleportálba.

Kumari aki Nilüfer 2021.08.30. 14:35:09

@Andrass9: Tévedtem, sár nincs..igazából egy bőséges locsolás nyoma látszik, elnyelte a lösz az összes vizet.Reggel még esett, mire megjöttünk a termálvízból, tulajdonképpen alig van nyoma.

valkür 2021.08.30. 14:56:50

@Kumari aki Nilüfer: küldöm.
ha hozzájuttok, próbáljátok ki a lecsót a vastag girizdes paraszt paradicsomból. El nem tudom mondani, mennyire jó íze van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.30. 18:50:20

@valkür: Hasonló jó az u.n. húsparadicsom, valamint a Lucullus/Roma/SanMarzano paradicsomok, miután nagyon kevés a magjuk és a levük. Így tökéletes szottya lesz a lecsónak :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.30. 22:01:15

@Andrass9: Elfelejtettem a legjobb fajtát: az ökörszív paradicsomot!!!! Na az az igazán győztes a csapatban! Édes, és nem savas. Alig van leve. Nekem a kedvencem - nem véletlenül termesztem elsődlegesen ezt! Ráadásul nagyon könnyen szabadul meg a héjától :)
süti beállítások módosítása