Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Dödölle ismét

2021.07.31. 07:00 Andrass9

Muszáj gyakorolni, hogy mindig jobb legyen! A legutóbbi hirtelen felindulásból készült tál volt az első kisérletem. Annak ízeiből kiindulva próbáltam most egy jobbat készíteni.

49.jpg

A hozzávalók még egyszerűbbek voltak, viszont már éreztem a kezemben, hogy kell készíteni.

Mindössze 6 hozzávalóval és tejfellel készült most:

  • 4 nagy sárga krumpli
  • 1 nagy vereshagyma
  • 2 ek disznózsír
  • 15 dkg liszt
  • köménymag izlés szerint

10.jpg

A krumplit felkockáztam, és annyi vízbe tettem, hogy ellepje. Szórtam bele 1 tk köménymagot és egy púpos tk sót. Lefedve kitettem a teraszra főni (most is nagyon meleg van ...)

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Kicsit hosszabb lett a leve, de majd a liszt megoldja. Krumplitörővel kásává nyomkodtam. Hogy még símább legyen, besegítettem a botmixerrel. Ezután beleszórtam a lisztet, és jól bekevertem.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Hát ezt biz igencsak kevergetni kell, hogy megfőjön benne a liszt!

19.jpg

Sebaj, időm volt, a karom is bírta. kevertem a kis lángon, míg elvált a lábos oldalától. Ekkorra a masszának üvegesnek kell lennie, ami a liszt megfővését jelzi.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Kimertem két tányérra a masszát, amit elsimítottam, és ragadásmentessé tettem kis zsír segítségével.

24.jpg 25.jpg

Egy nagy serpenyőbe kanalaztam a zsírt, felaprítottam a hagymát kockákra, és odakészítettem a tésztát is.

26.jpg 27.jpg 28.jpg 29.jpg

A zsírban lepirítottam a hagymát sötétre, majd leszűrtem és félretettem.

30.jpg 31.jpg 32.jpg 33.jpg

A visszamardt zsírban megmártottam a kanalakat és valami amorf gombócokat formáztam, amit a forró zsírba tettem sülni. Egy idő után meguntam, és zsíros késsel felkockáztam a tányéron a tésztát.

34.jpg 35.jpg 36.jpg 37.jpg

Ebből már formásabb gombócok lettek. Miután mindkét oldalukat mepirítottam, tálaló edénybe tettem, ahol megszórtam a pirított hagymával. A kisebb tányéron lévő masszát is feldaraboltam az előzőekből okulva.

38.jpg 39.jpg 40.jpg 41.jpg

Ezeket már nem is gömbölygettem, csak belelapátoltam a zsírba. Forgattam rendesen, hogy minden felől megpiruljon. Végül hagymával megszórva kipakoltam egy másik tálba.

42.jpg 43.jpg 44.jpg 45.jpg

Egy nagyobb adagot kiszedtem magamnak jókora mennyiségű tejfellel. Hopp - a hagymát elfelejtettem!!!

46.jpg 47.jpg

Villakép nélkül nincs poszt ...

48.jpg

A nyitóképen a fermentált jégcsapretekkel szervíroztam. Kifejezetten jól illett hozzá!

51.jpg 50.jpg

Nem bántam meg, hogy újra elkészítettem!

49 komment

Címkék: krumpli hagyma liszt köménymag disznózsír

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr816643340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2021.07.31. 09:52:05

Enném!
Nagyon szeretem a dödöllét, ahol én először ettem, kanállal szaggatták, olyan jó sűrű galuska galuska állaga volt. Azon gondolkodtam, hogy ha ilyen keménykésre főzi az ember, mehetne ez a grillre is, mint a puliszka..
Na, lesz a családi buli, kipróbálom, nem egy nagy befektetés végülis..max. kidobjuk a madaraknak-

szivar 2021.07.31. 14:50:09

@Kumari aki Nilüfer: A galuskáról eszembe jutott a serpenyős rostélyos. Az egyik kolléganő úgy készítette el, hogy a krumpli mellé kolbászt rakott, a galuskába meg nagyon apróra vágott füstölt szalonnát kevert. Oszt' beleszaggatta a lébe és egybe főzte addig, míg a krumpli meg nem főtt. Az sem volt rossz...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.31. 15:36:31

22 zsáknyi fű jött le a kertről meg a szegélynyírás. De most egész barátian néz ki a kert. Hajnalban esett 1 mm eső, hogy legalább vizes legyen a fű a nyíráshoz ...

szivar 2021.07.31. 16:20:37

@Andrass9: Ne dobd ki azt a nyesedéket. Jó lesz mulcsozni. Amúgy erre is volt hatalmas nagy eső, elverte a port, oszt' kezit csókolom naccsága.

látjátok feleim szümtükkel 2021.07.31. 16:55:23

@szivar:

Azért veled jó vigyázni. Nem mondod el sosem a főzés buktatóit.:D
Ma sütöttem haltejet, és majd kiverte a szemem. Jobban pattog, mint a rántott máj.
Egyébként csak sóval és kevés vegetával fűszereztem ( diétásan eszünk ), és nagyon finom lett.

látjátok feleim szümtükkel 2021.07.31. 17:03:17

@Andrass9:
Nálunk tavasz óta összsen nem volt két zsák fű.

Anyám a gombócot tojás nélküli tésztából készítette, hasonló módon amit te is készítettél, csak nem hagyta rajta a levet a krumplin ( abból rántott leves lett ), és ilyen tésztát néha tenyérrel ellapítva zsírban kisütötte. Cukorral, lekvárral ettük. Tapsikoltnak hívtuk.

Majd ha már ehetünk vöröshagymás ételt, akkor megcsinálom ezt, de hagyma nélkül sajttal is ehető ugye?

szivar 2021.07.31. 17:39:07

@látjátok feleim szümtükkel:
Bizisten indítok egy vlogot a főzéssel kapcsolatban... Amúgy mi az a vegeta? :D

De komolyan, mióta a mostohafater meghalt, azóta nincs nálunk OLYAN. Tudod milyen gusztustalanul néz ki a túrós tészta vegetával? Én tudom... Azóta nincs itthon ételízesítő. Idestova húsz éve ennek.

látjátok feleim szümtükkel 2021.07.31. 19:14:55

@szivar:

Muszáj valamivel ízesíteni, mert sajnos a fűszerek egy része tiltólistás. Azért nem viszem túlzásba, és túróstésztát sem eszünk.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.07.31. 21:01:33

Egyszer főztem ilyet. Talán a mai eszemmel kellene megint. A krumpli, liszt ment hagyományosan. A hagymát bő zsírban megpirítottam, megszórtam pirospaprikával, ebbe mártogattam a kanalat, amivel a tepsibe szaggattam a dödöllét. Ment rá tejföl, aztán be a sütőbe. Nagyon finom, és borzalmas zsíros lett, olyan gyomorégést generált, hogy a Salvus Művek részvénye is megugrott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.31. 21:20:32

@Waka: Ahogy én csináltam, nem generált gyomorégést, pedig én is hajlamos vagyok rá. Igazság szerint nagyon kevés zsírral dolgoztam, viszont a hagymát nem hagytam magára.
Ami tetszik benne, hogy az alapanyagok nagyon jók, rettentő gyorsan elkészül! Ami nem: a feleségem nem szereti.
Dehát ez van :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.31. 21:22:17

@szivar: Ezt mondjuk nem is értem ... Mi az, hogy túrós tészta vegetával?????? Egyáltalán minek arra fűszer????

Nálunk nincs itthon vegeta, csak saját aszalású "leves lelke" :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.31. 21:29:02

@szivar: Én nem mulcsozok, bocs. Nálam - ahol kell - fekete fólia takarja a földet, amin likak vannak a növényeknek. Ha valamit gyűlölök, az a kapálás, mert nem bírja a derekam, ezért átálltam takarófóliára, amit csepegtető locsolással vizesítek. Eleddig bevált!
Kidobásról meg szó se nincs! Ami lebomlik, az komposztba megy :) Következő évben gazdagítja a földet...

szivar 2021.08.01. 00:59:29

@Andrass9: A mostohafater mindenbe rakott vegetát... A túrós tésztába akkor először. És utoljára. Ő ette meg szinte mindet.

Ha vigasztal, nem vagy egyedül. A kapálást az a gyenge idegzetűeknek találták fel. :] A fokhagyma kettő földművelő eszközt látott: tavaly egy cöveket, mellyel lyukakat készítettem nekik, idén egy ásót, amivel felszedtem őket... Tavaly a zöldbabot elvetetem, amikor kikelt, akkor körbemulcsoztam. Amire a mulcsot eltakarította az élővilág, addigra összeborultak, mint a szerelmesek. Nem, nem. Kapálni nem szabad, mert tiltja a vallásom... Amúgy ha most kiszárítod, késő ősszel meg cirka 10 centi vastagon kiteríted a nyesedéket, akkor tavaszra olyan lesz alatta a föld, hogy még ásni sem kell...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.01. 19:04:59

Ha minden igaz, Waka kapott egy adag esőt!

Kumari aki Nilüfer 2021.08.01. 19:14:40

@Andrass9: ha igaz, jó neki.. a radar szerint mi is kaptunk, holott öt percig esett, és szeva'.A lombok alá nem esett be..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.01. 19:43:30

@Kumari aki Nilüfer: A nálatok lévő egyéni megfigyelő állomás szerint ti csak 1 mm-t kaptatok :(
Wakánál ezt 20mm-re teszik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.01. 22:32:07

Két vihar között a gyerekek leszedték az őszibarackot. Lett 4 rekesznyi. Ebből most 25 kilót fel is dolgoztunk szörpnek.
A többiből a szomszédság is fog lakmározni - annyi van még tavalyról a kamrában, hogy most nem főzzük be.

plokmi 2021.08.02. 06:46:41

Én a tejnek a FÖL-ét jobban szeretem, mint a tejnek a FEL-ét. :-)

szivar 2021.08.02. 07:13:13

@Andrass9: Lekvár? Nem rossz belőle, sőt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.02. 07:57:09

@szivar: Van vagy 25 üveg a kamrában - nem nagyon fogy.

valkür 2021.08.02. 10:08:52

őszibaracból dzsemet? durvára vágva, kicsit darabosra hagyva? nálam az ilyen állagú dzsemekből natúr joghurtba elég sok fogy. Lekváros kenyeret én sem nagyon eszem, de egy bögre joghurtba pár kanál dzsem, kicsit márványosra keverve, hát az finom.

valkür 2021.08.02. 10:11:12

és hát felezett őszibarackból is meg tudok enni egy üveggel. Trutyis, ködös, hideg novemberi reggeleken, amikor az embernek még felkelni sincs kedve, visszabújni az ágyba egy üveg felezett őszibarackkal meg egy kanállal, hát annál csak egy jobb dolog van. visszabújni az ágyba egy üveg megybefőttel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.02. 12:13:13

@valkür: Ilyen csacsiságot soha nem csinálok, mint joghurtba keverni gyümölcsöt :)))
Ezen túl a lekvárok és dzsemek nagy mennyiségben állnak rendelkezésre a feleségemnek, aki viszon kevergeti mindenféle fehérrel.
Sokféle izlés van e világon :)
A meggybefőtt nekem túl sok magot tartalmaz :(((

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.08.02. 22:03:23

@Andrass9: Hát, nyögvenyelős volt. Reggel 04.15-kor volt egy jó locsogós a lakótelepen, de ahogy tízkor a kertbe értem, nem látszott belőle semmi. (Szűk 1 km távolság.) Délután kettő felé megint jött egy adag, de ezt is elég szerény volt. A garázstulajdonos szomszéddal megegyeztem, egy köbméter vizet vettem tőle 1000 forintért, 400 litert rögvest bele is csorgattunk két hordóba. (A garázstelepen nincs csatornázás, ezért a vízterhelési díj megnyomja a vízdíjat. Hálás lehetek, hogy önköltségi áron adja.) Öt után megeredt az eső, szakadt vagy fél órát. Le is szaladtam a kertbe mindjárt utána, konstatálni a dolgokat. Szépen megázott minden, az árokban állt vagy 20 centi víz. Este hét felé megint rákezdett, változó intenzitással esett bő egy órán át. Ma délután kimertem a kútból a vizet, hát nem voltam elájulva, szűk 80 litert adott. Csütörtökre ígérik a következő adagot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.02. 22:18:45

@Waka: Legalább valamennyi vized lett. A csütörtökit átküldöm neked, mert Tatán leszünk (illetve délután már hazafelé).
Nekem drágább a víz sokkal (csatorna miatt).

szivar 2021.08.03. 17:14:39

@Waka: Csak félve merem megkérdezni... Éreztél már ihletet a csepegtető 'berendezés' elkészítéséhez?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.08.03. 22:29:52

@szivar: Hogy a viharba' ne. Múltkor rá is kerestem, de valahogy nem leletem a blogodat. Igazából nem is tudom, mire kellene keresnem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.08.03. 22:31:13

@Andrass9: Várom. Vár rom? Tata régi kedvenc, oda jártam iskolába.

szivar 2021.08.03. 22:46:10

@Waka: Pedig direkt linket adtam (talán jót is).:/ Na még egyszer: szivarosfrici.blog.hu/2021/06/28/a_csepegteto_ontozesrol

látjátok feleim szümtükkel 2021.08.04. 11:05:59

@szivar:

Az egyszeri linked eltünt, pedig én el is olvatam, most csak ez a 3-ai található.

Mellesleg más lett a blog.hu üzemeltetője a kapott értesítés szerint.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.08.05. 17:24:37

@szivar: Hát köszönöm, kipróbálom. :)

szivar 2021.08.05. 17:56:05

@Waka: Nincs mit. Olcsóbb, mint egy csepszalagokból késztett rendszer, kipróbálni pont ideális... Először csak hat-hét tövön próbáld ki, aztán ha beválik, akkor lehet még tovább 'fejleszteni' a rendszert. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.05. 19:41:41

@szivar: Nem rakom ide a válaszomat, mert olvassa más is a bejegyzésedet - megéri!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.05. 19:43:14

@szivar: A cseppszalagrendszerhez olyan vízforrás kell, aminek van egy kis nyomása (legalább 0,1 légkör).

szivar 2021.08.05. 20:23:31

@Andrass9: Ha netalán kapnál arról emilt, hogy ki lettél moderálva a blogomon, az nem a véletlen műve. Csak rossz helyre kattintottam...

A csepszalagokhoz elég egy ejtőtartály, meg utána egy szűrő (nálam naponta ki kellet ganajozni). Simán hozza az elvártakat. Egy-két méter magasba felhelyezve, a telek lejtésétől függően 10-30 métert be lehet vele vizezni. Feltéve, ha nem a vastagfalú szalagot sikerül beszerezni, mert akkor siralmas lesz a végeredmény...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.05. 21:14:28

@szivar: Ez persze működhet. Csak: legfeljebb 20-30 métert tudsz igy belocsolni, és rohadt macerás (pardon my french), akár kútból, akár ciszternából vagy árokból szerzed a vizet és villanyod sincs. Márpedig a konkrét esetben ezt kellene megoldani!

Én könnyen beszélek, mert van 10 légkör a csőben, és semmi ganaj. Már tápelosztó is be van építve a rendszerbe, ami vízben oldott kemikáliát visz ki a gyökerekhez. (Mondanom sem kell, hogy a Gardena sehol nem specifikálja, mennyi vízzel viszi ki azt a két decit - vagy kevesebbet -, amit felhigítva locsol ki a csepegtetőben.)

szivar 2021.08.06. 01:55:00

@Andrass9: Én csak válaszoltam a kijelentésedre, mely szerint kell egy minimális víznyomás (optimális lenne a 0,3-0,5 bar). Minden megoldható, csak az nem mindegy, hogy ésszerű kereteken belül működik-e a dolog. Nem akartam belekeverni Waka esetét, mert ez egy speciális részhalmaza a locsolásnak. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.06. 11:03:38

@szivar: Én viszont keresem a megoldást Waka problémájára :)))
Amúgy az optimális víznyomás 1,5 bar - de ezen ne vitatkozzunk :)

Kumari aki Nilüfer 2021.08.06. 14:01:19

Na én itt csak lesek, mint ..szóval én meg itt vagyok a három sirhelynyi kis parcellámmal, viszem rá locsolóval a vizet, itten nem tápoldatos csepegtetés..ja, úgy könnyű:DDD

valkür 2021.08.06. 14:26:01

@Kumari aki Nilüfer: légy optimista. Az pontosan egy parkolóhelynyi parcella. :-)

Kumari aki Nilüfer 2021.08.06. 14:43:34

@valkür: Így is meg lehet közelíteni:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.06. 18:01:50

@szivar: Kár, hogy megadtad a hozzáférést.
Már eleve gyanakodtam, hogy ez valami vacak, de a weblapon megadott adatok meggyőztek, hogy ezt soha ne vegyem meg!

szivar 2021.08.06. 18:27:23

"...hogy ezt soha ne vegyem meg!"

Mert? Ahhoz mérten, hogy a csiga képes szétrágni, a macska képes szétkaparni, a funkcióját betölti, viszonylag kedvező az ára. Van olyan emberke is, aki egy ibc tartályt feldobott pár téglára és onnan locsol a segedelmével, tehát jó, ha egytized bar nyomás áll rendelkezésre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.06. 19:54:38

@szivar:
Legelső táblázat a lapon. "tekercs hossz (m)"
Téged ez nem lepett meg?

szivar 2021.08.06. 22:40:42

@Andrass9: Nem, mert lehet vásárolni kisebb kiszerelésben is, csak körbe kell nézni. :P
süti beállítások módosítása