Muszáj gyakorolni, hogy mindig jobb legyen! A legutóbbi hirtelen felindulásból készült tál volt az első kisérletem. Annak ízeiből kiindulva próbáltam most egy jobbat készíteni.
A hozzávalók még egyszerűbbek voltak, viszont már éreztem a kezemben, hogy kell készíteni.
Mindössze 6 hozzávalóval és tejfellel készült most:
- 4 nagy sárga krumpli
- 1 nagy vereshagyma
- 2 ek disznózsír
- 15 dkg liszt
- köménymag izlés szerint
- só
A krumplit felkockáztam, és annyi vízbe tettem, hogy ellepje. Szórtam bele 1 tk köménymagot és egy púpos tk sót. Lefedve kitettem a teraszra főni (most is nagyon meleg van ...)
Kicsit hosszabb lett a leve, de majd a liszt megoldja. Krumplitörővel kásává nyomkodtam. Hogy még símább legyen, besegítettem a botmixerrel. Ezután beleszórtam a lisztet, és jól bekevertem.
Hát ezt biz igencsak kevergetni kell, hogy megfőjön benne a liszt!
Sebaj, időm volt, a karom is bírta. kevertem a kis lángon, míg elvált a lábos oldalától. Ekkorra a masszának üvegesnek kell lennie, ami a liszt megfővését jelzi.
Kimertem két tányérra a masszát, amit elsimítottam, és ragadásmentessé tettem kis zsír segítségével.
Egy nagy serpenyőbe kanalaztam a zsírt, felaprítottam a hagymát kockákra, és odakészítettem a tésztát is.
A zsírban lepirítottam a hagymát sötétre, majd leszűrtem és félretettem.
A visszamardt zsírban megmártottam a kanalakat és valami amorf gombócokat formáztam, amit a forró zsírba tettem sülni. Egy idő után meguntam, és zsíros késsel felkockáztam a tányéron a tésztát.
Ebből már formásabb gombócok lettek. Miután mindkét oldalukat mepirítottam, tálaló edénybe tettem, ahol megszórtam a pirított hagymával. A kisebb tányéron lévő masszát is feldaraboltam az előzőekből okulva.
Ezeket már nem is gömbölygettem, csak belelapátoltam a zsírba. Forgattam rendesen, hogy minden felől megpiruljon. Végül hagymával megszórva kipakoltam egy másik tálba.
Egy nagyobb adagot kiszedtem magamnak jókora mennyiségű tejfellel. Hopp - a hagymát elfelejtettem!!!
Villakép nélkül nincs poszt ...
A nyitóképen a fermentált jégcsapretekkel szervíroztam. Kifejezetten jól illett hozzá!
Nem bántam meg, hogy újra elkészítettem!