Pár éve ettem egy japán étteremben fermentált jégcsapretket, és nagyon tetszett. Amikor tonhal nigirit készítettem, próbálkoztam hasonlóval, de az inkább ecetes volt.
Most viszont szép retket kaptam - kb alsókar nagyságút. Ezt muszáj vagyok megsavanyítani! Különösen, hogy végre megjött Kínából a buborékozó, ami nem engedi a friss levegőt bemenni az edénybe.
Az eredeti Börner V gyaluval 3mm-es hasábokra gyalultam a retket. Összeszedtem pár dolgot hozzá:
- 1,4 kg jégcsapretek legyalulva
- 1 hüvelyknyi gyömbér szintén gyalulva
- 5 girizd fokhagyma
- 1 vereshagyma
- 1 púpos ek méz
- 2 ek só
- 1 tk őrölt Cayenne paprika
- 1 tk vegyes darált csilipaprika
- 4 babérlevél
- 1 tk koriandermag
- 1 fél sercli kovászos kenyér
- 1 erjesztő buborékoló
A hagymát is meggyalultam vékony karikákra. Megsóztam alaposan a zöldségeket. 1,5 liter vizet tettem fel forrni, amiben feloldottam a mézet, és a sót. Megroppantottam a fokhagymagirizdeket és egy 4 literes befőttesüveg aljára tettem.
Utánaöntöttem a sózott retket és társait. Rákanalaztam a kétféle csilit - hadd csípjen! A mézes-sós vízbe tettem a babért és a koriandermagot, majd összefőztem. A csilit beleforgattam a retekbe és a tetejére tettem a serclit.
Felöntöttem az üveget a fűszeres vízzel.
Rácsavartam a kupakot, amibe szilikonnal beleragasztottam a buborékolót.
Kivittem az üveget a teraszra, és kerestem neki egy napos helyet, mintha kovászos uborka lenne.
Egy hétig hagytam kint kluttyogni, majd készre jelentettem - már nem bugyogot!
Megkóstoltam, és tetszett az íz!
Kiraktam dobozokba és a hűtőbe száműztem.
Hidegen még jobb volt az íze! Most várom a jelentést a gyerekektől, nekik hogy izlik :)