Ilyen hosszú címe lett egy kicsi fogásnak :) A napokban már egy szűzpecsenyét kivettem a csodahüttőből, de mára is kivettem egy másikat is - hadd fogyjon, kell a hely!
Feleségem vásárolni volt. Gyönyörű Osso Bucco húst (marhalábszár keresztbe vágva) hozott! Meg még két sertés szüzpecsenyét ... Mintha nem beszéltük volna meg, hogy most nem kell több egy ideig.
Node addigra már elkészült az étel, a hús és a mártása, meg a csőben sült krumpli:
- 55 dkg sertés szűzpecsenye
- 4 dl tej
- 2 dl tejszín
- 4 ek tejfel
- 1 lilahagyma
- 4 nagyobb krumpli (50 dkg)
- 1 tojás
- 8-10 pici girizd fokhagyma
- 1/4 szerecsendió
- 1 pirinyó ágvég rozmaring
- 1 tk kakukkfü
- 1 ek frissen darált feketebors
- 1 tk orosz mustár (csípős)
- 1 tk magos francia mustár
- 2 ek olivaolaj
- 4 dkg vaj
- 3 szelet minőségi gépsonka
- 3 hagymaszár a kihajtott vereshagymákból
- 5 dkg keménysajt
A pecsenyéről leszedtem a hártyákat és az inakat. Megszórtam a borssal és a kakukkfüvel. Felaprítottam a pici rozmaringot, és azzal is megszórtam a húst. Végül 2 girizd fokhagymát reszeltem a két oldalára, és belehempergettem. Becsavartam folpackba és beraktam a hűtőbe egy időre pácolódni.
A krumplihoz vékonyan kivajaztam egy jénai tálat, amibe belereszeltem további fokhagymákat. A lilahagymát karikáztam a jénai kibéleléséhez. Felkarikáztam a hagymahajtásokat (ez jó akkor, ha nincs itthon újhagyma), tálba tettem, beleütöttem a tojást és daráltam kis borsot rá.
Megszórtam reszelt sajttal és ráreszeltem szerecsendiót liberálisan. Végül felöntöttem tejjel és belekevertem a tejfelt is. A keverékbe kockáztam a gépsonkát, jó egy kis plusz fehérje a krumpliban.
Meghámoztam a krumplikat és az eredeti Börner V gyaluval vékonyra szeleteltem. A vékony krumplikorongokat egyesével besűlyesztettem a tejes-tejfeles mártásba. Így minden lap mindkét oldala kapott a léből. Az egészet átöntöttem a jénaiba.
Betoltam a 200C fokos sütőbe 30 percre.
Ezután rátettem a jénai tetejét is, és ment további fél órára szaunázni.
Egy nagy serpenyőbe tettem a maradék vajat és locsoltam kis olivát is rá. Kihámoztam a húst a folpackból, megszórtam durvaszemű sóval, és ment is a sistergő szerpenyőbe. Buzgón forgatva sütöttem kérget minden oldalán.
Kivettem a krumplit a sütőből, hogy ez már kész.
Átköltöztettem a kérges húst egy alufóliába, beleböktem egy hőmérőt, betettem a sütőbe és beállítottam, hogy csipogjon, ha eléri a 65C fokot. (A képen még a tegnapi beállítás szerepelt).
A serpenyőben lévő maradék szafthoz kanalaztam a mustárokból. Öntöttem bele egy kis maradék fehérbort és belenyomtam a tejszín zsírosát. Egy mokkáskanálnyi lisztet is szórtam és összeforraltam.
Megszólalt a hőmérő is, hogy kész a hús.
Kitettem egy deszkára és felszeleteltem.
Tálaltam mindkettőnknek (nyitókép). Persze a krumpli nem főtt át teljesen - vissza kellett küldenem a sütőbe még fél órára :(
Utána már az is jó lett.
Ezt a krumplit nagyon szeretem - valahol átmenet a rakottkrumpli és a főttkrumpli között. Estére is ettem belőle egy szeletet ...