2012. 04. 05. óta írjuk a posztokat, 9 évesek vagyunk.
Fogorvostól jöttem haza, ahol a Fény utcai piac parkolójában tettem le a kocsit. Hamár a piacon járok, körülnéztem a henteseknél, milyen izgalmas dologhoz jutok hozzá.
Mondanom sem kell, hogy megkapta a szemem egy nagy halom szép sertésköröm! Már olyan rég főztem ... Hamár posztolom, akkor összevonom a két héttel később készült csülkös körömpörkölttel, mert az is készült!
Az első menet öt húsos csánkból és 11 fél körömből állt. Részletesen:
- 11 fél köröm
- 5 csánk
- 8 dkg szalonna
- 5 nagy vereshagyma
- 2 zöldpaprika
- egy marék paradicsom a virágablakból, ahova a zöldet tettük ősszel
- 4 dkg zsír
- 2 ek pirospaprika
- 1 ek egész bors
- 3 szem borókabogyó
- 1 ek köménymag
- 2 babérlevél ágacska a bokorról
- 6 dkg paradicsompaszta
- 1 ek KungPao csilipaszta
- 1 ek majoranna
- 2 ek Sült és füstölt Ancho-Guajillo csilipaszta
- 4 girizd fokhagyma
A szalonnát feldaraboltam és egy kis zsírral feltettem a 10 literes fazekamba kiolvadni. A hagymát és a zöldpaprikát a késes aprítóval daraboltam kicsire, hogy sűrű legyen a szaft.
A babérleveleket kipattogtattam a gázláng felett: ez erősen kiemeli a friss babér illatát!
A körmöket, csánkokat forrasztólámpával és egy éles késsel szőrtelenítettem. Ez a perzselés ráadásul érdekes extra illatot ad a bőrnek. Az edénybe, ahol a leperzselt darabokat gyűjtöttem, beleszórtam a magos fűszereket. A szalonnás fazék alján szép vastag zsírréteg gyűlt össze.
Beleborítottam a hagyma-paprika darálmányt és lefedtem, hogy dinsztelődjön. A húsokra szórtam még majorannát, mert azt szereti a sertés. A megpárolódott hagymához hozzáadtam a felszeletelt fokhagymát is, majd belekanalaztam a paradicsompürét, hogy picit karamellizáljam.
Utána küldtem a két babérágat. Ennyi babértől remek illata lesz és különleges bukéja a pörköltnek. Felaprítottam a paradicsomokat is, majd összekevertem a párolt hagymával. A végén hozzáadtam a pirospaprikát.
Az elvárásomnak megfelelően csodás piros színt adott a szaftnak! Belepakoltam a húsokat, és próbáltam megpirítgatni a szaftban, hamár pörköltet készítek. Kicsit be is vonta a bőrt a piros szaft...
Ekkor felöntöttem, hogy ellepje a lé, mert sokáig fog ebben a fürdővízben ázni az a láb. Hogy az illatról is gondoskodjak, belereszeltem 2 plusz girizd fokhagymát. Bő két óra múlva már kezdett puhulni a bőre.
Ezután még adtam hozzá vizet, mert egész éjjelre akarom pici lángra téve puhítani. Másnap reggel 10-re vajpuha lett minden. A zsír nagyját lekanalaztam a tetejéről, és egy zárható műanyag dobozba rejtettem.
Mire a zsírozással végeztem, megfőtt a sóba-vízbe krumplim is, ami a kedvenc köretem ehhez a fogáshoz. Gyorsan ki is tettem magamnak egy tányérral (lásd nyitókép).
Szeretem villával összetörni a szaftban a krumplit - többet fel tud szívni.
Másnap reggelire is ezt ettem: kézzel-lábat :)
Eljött a következő hét vége, amikor a feleségem beállított 4 nagy adag kocsonyacsomaggal, merthogy akciós volt, és tudok magamnak belőle körömpörköltet főzni.
Kicsit lelombozott, amikor a kétkilós dobozokat kibontottam és egy azaz egy darab körmöt találtam benne!!! Viszont 2,4 kg elsőcsülök volt a dobozokban. A többi a sertéslábak szétvagdosott darabjaiból és sertésbőrből állt.
A vastagabb lábdarabokból és két csülökből készült 10 tányér kocsonya, a maradék húsáruból készítettem kollagénsürítményt és egy újabb körömpörköltet.
- 3,5 kg sertésláb és csülök
- 6 vegyes hagyma
- 5 paprikacsuma
- az előző körömpörkölt zsírjának a maradékából valamennyi
- 3 ek saját disznózsír
- 1 kis fej fokhagyma
- kömény, feketebors, majoranna, babér, borókabogyó, fahéj, gyömbér
A fűszereket a kettévágott fokhagymával és gyömbérrel belepakoltam egy nagy teatojásba, hogy ne kelljen keresnem. A tetejére szórtam az apróbbakat, hátha nem esnek ki. Bele is állítottam a nagyfazékba.
Körbetámogattam a láb darabokkal, nomeg a két szomorú fél körömmel. A tetejére pedig a húsos csülökdarabok mentek. Egy óra alatt fel is forrt. Ekkor kicsit lehaboztam, majd beletettem a digitális hőmérőmet, hogy figyelmeztessen, ha netán forrni merészel a folyadék.
Négy óra csendes mocorgás után késznek itéltem.
Felaprítottam a hagymákat és egy másik fazékba tett zsíron nekiálltam dinsztelni. Eközben a léből szűrővel kimertem az alkatrészeket, és mind kicsontoztam.
Lett egy nagy adag csont, a hagyma is megpuhult, ezért belekevertem a pirospaprikát, meg a paprikás zsírt és hozzáadtam a csontjától megszabadított lábakat, csülköket.
Egy kis lével is felöntöttem és kapott csilipasztát is.
Ezt is meg kellett kóstolnom, mert Wakának ebből akartam ebédet adni (emiatt nincs benne szegfübors) ...
Kellett kenyérrel tunkolni, mert az hozzá jár.
Kanálkép is kell, nomeg a lehalászott pörköltzsír felhasználása is példaértékű.
A született kocsonyalevet besürítettem fél literre - olyan kemény lett, mint a gumi! Kiporciózva fagyasztottam le a kicsilyánynak.
Feleségem főzött egy fokhagymakrémlevest, kért hozzá egy alaplevet. Felöntötte az 1 decis adagot 1,5 liter vízzel. Estére megszilárdult a leves :)
Node a konklúzió, hogy így két bőrt nyúztam le az alapanyagról: lett belőle kollagénsürítmény és lett egy nagyon finom csülkös körömpörkölt.
Ha jól emlékszem, az első körömpörköltem is úgy készült, hogy kivettem a kocsonyából a körmöket ...