Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Két körömpörkölt, mert kell a kollagén (és még jubilálunk is)!

2021.04.05. 07:00 Andrass9

2012. 04. 05. óta írjuk a posztokat, 9 évesek vagyunk.

 

Fogorvostól jöttem haza, ahol a Fény utcai piac parkolójában tettem le a kocsit. Hamár a piacon járok, körülnéztem a henteseknél, milyen izgalmas dologhoz jutok hozzá.

37.jpg

Mondanom sem kell, hogy megkapta a szemem egy nagy halom szép sertésköröm! Már olyan rég főztem ... Hamár posztolom, akkor összevonom a két héttel később készült csülkös körömpörkölttel, mert az is készült!

Az első menet öt húsos csánkból és 11 fél körömből állt. Részletesen:

  • 11 fél köröm
  • 5 csánk
  • 8 dkg szalonna
  • 5 nagy vereshagyma
  • 2 zöldpaprika
  • egy marék paradicsom a virágablakból, ahova a zöldet tettük ősszel
  • 4 dkg zsír
  • 2 ek pirospaprika
  • 1 ek egész bors
  • 3 szem borókabogyó
  • 1 ek köménymag
  • 2 babérlevél ágacska a bokorról
  • 6 dkg paradicsompaszta
  • 1 ek KungPao csilipaszta
  • 1 ek majoranna
  • 2 ek Sült és füstölt Ancho-Guajillo csilipaszta
  • 4 girizd fokhagyma

10.jpg

A szalonnát feldaraboltam és egy kis zsírral feltettem a 10 literes fazekamba kiolvadni. A hagymát és a zöldpaprikát a késes aprítóval daraboltam kicsire, hogy sűrű legyen a szaft.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A babérleveleket kipattogtattam a gázláng felett: ez erősen kiemeli a friss babér illatát!

15.jpg

A körmöket, csánkokat forrasztólámpával és egy éles késsel szőrtelenítettem. Ez a perzselés ráadásul érdekes extra illatot ad a bőrnek. Az edénybe, ahol a leperzselt darabokat gyűjtöttem, beleszórtam a magos fűszereket. A szalonnás fazék alján szép vastag zsírréteg gyűlt össze.

16.jpg 17.jpg 18.jpg

Beleborítottam a hagyma-paprika darálmányt és lefedtem, hogy dinsztelődjön. A húsokra szórtam még majorannát, mert azt szereti a sertés. A megpárolódott hagymához hozzáadtam a felszeletelt fokhagymát is, majd belekanalaztam a paradicsompürét, hogy picit karamellizáljam.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Utána küldtem a két babérágat. Ennyi babértől remek illata lesz és különleges bukéja a pörköltnek. Felaprítottam a paradicsomokat is, majd összekevertem a párolt hagymával. A végén hozzáadtam a pirospaprikát.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Az elvárásomnak megfelelően csodás piros színt adott a szaftnak! Belepakoltam a húsokat, és próbáltam megpirítgatni a szaftban, hamár pörköltet készítek. Kicsit be is vonta a bőrt a piros szaft...

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

Ekkor felöntöttem, hogy ellepje a lé, mert sokáig fog ebben a fürdővízben ázni az a láb. Hogy az illatról is gondoskodjak, belereszeltem 2 plusz girizd fokhagymát. Bő két óra múlva már kezdett puhulni a bőre.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 35.jpg

Ezután még adtam hozzá vizet, mert egész éjjelre akarom pici lángra téve puhítani. Másnap reggel 10-re vajpuha lett minden. A zsír nagyját lekanalaztam a tetejéről, és egy zárható műanyag dobozba rejtettem.

36.jpg

Mire a zsírozással végeztem, megfőtt a sóba-vízbe krumplim is, ami a kedvenc köretem ehhez a fogáshoz. Gyorsan ki is tettem magamnak egy tányérral (lásd nyitókép).

Szeretem villával összetörni a szaftban a krumplit - többet fel tud szívni.

38.jpg

Másnap reggelire is ezt ettem:  kézzel-lábat :)

40.jpg 42.jpg

Eljött a következő hét vége, amikor a feleségem beállított 4 nagy adag kocsonyacsomaggal, merthogy akciós volt, és tudok magamnak belőle körömpörköltet főzni.

Kicsit lelombozott, amikor a kétkilós dobozokat kibontottam és egy azaz egy darab körmöt találtam benne!!! Viszont 2,4 kg elsőcsülök volt a dobozokban. A többi a sertéslábak szétvagdosott darabjaiból és sertésbőrből állt.

50.jpg

A vastagabb lábdarabokból és két csülökből készült 10 tányér kocsonya, a maradék húsáruból készítettem kollagénsürítményt és egy újabb körömpörköltet.

  • 3,5 kg sertésláb és csülök
  • 6 vegyes hagyma
  • 5 paprikacsuma
  • az előző körömpörkölt zsírjának a maradékából valamennyi
  • 3 ek saját disznózsír
  • 1 kis fej fokhagyma
  • kömény, feketebors, majoranna, babér, borókabogyó, fahéj, gyömbér

51.jpg

A fűszereket a kettévágott fokhagymával és gyömbérrel belepakoltam egy nagy teatojásba, hogy ne kelljen keresnem. A tetejére szórtam az apróbbakat, hátha nem esnek ki. Bele is állítottam a nagyfazékba.

52.jpg 53.jpg 54.jpg 55.jpg

Körbetámogattam a láb darabokkal, nomeg a két szomorú fél körömmel. A tetejére pedig a húsos csülökdarabok mentek. Egy óra alatt fel is forrt. Ekkor kicsit lehaboztam, majd beletettem a digitális hőmérőmet, hogy figyelmeztessen, ha netán forrni merészel a folyadék.

56.jpg 57.jpg 58.jpg 59.jpg

Négy óra csendes mocorgás után késznek itéltem.

60.jpg 61.jpg 62.jpg 63.jpg

Felaprítottam a hagymákat és egy másik fazékba tett zsíron nekiálltam dinsztelni. Eközben a léből szűrővel kimertem az alkatrészeket, és mind kicsontoztam.

64.jpg 65.jpg 66.jpg 67.jpg

Lett egy nagy adag csont, a hagyma is megpuhult, ezért belekevertem a pirospaprikát, meg a paprikás zsírt és hozzáadtam a csontjától megszabadított lábakat, csülköket.

68.jpg 69.jpg 70.jpg 71.jpg

Egy kis lével is felöntöttem és kapott csilipasztát is.

73.jpg

Ezt is meg kellett kóstolnom, mert Wakának ebből akartam ebédet adni (emiatt nincs benne szegfübors) ...

74.jpg

Kellett kenyérrel tunkolni, mert az hozzá jár.

75.jpg

Kanálkép is kell, nomeg a lehalászott pörköltzsír felhasználása is példaértékű.

77.jpg 78.jpg

A született kocsonyalevet besürítettem fél literre - olyan kemény lett, mint a gumi! Kiporciózva fagyasztottam le a kicsilyánynak.

Feleségem főzött egy fokhagymakrémlevest, kért hozzá egy alaplevet. Felöntötte az 1 decis adagot 1,5 liter vízzel. Estére megszilárdult a leves :)

Node a konklúzió, hogy így két bőrt nyúztam le az alapanyagról: lett belőle kollagénsürítmény és lett egy nagyon finom csülkös körömpörkölt.

Ha jól emlékszem, az első körömpörköltem is úgy készült, hogy kivettem a kocsonyából a körmöket ...

 

63 komment

Címkék: hagyma zsír paradicsom fokhagyma bors gyömbér majoranna szalonna lilahagyma babér köröm fahéj köménymag paradicsompüré pirospaprika borókabogyó sertésláb csilipaszta csánk paprikacsuma Ancho Gigantea

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5016412050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.05. 08:44:39

Boldog születésnapot Andras9, Waka. Főzzetek még sokáig, és mi "megesszünk" mindent.:D

Kumari aki Nilüfer 2021.04.05. 09:10:04

Boldog évfordulót, és gratulálhassunk mondjuk..húsz év múlva is mindannyian!

kocsmagomba 2021.04.05. 12:22:39

Jó, hogy van ez a kocsma. Nyitva.

@látjátok feleim szümtükkel: Meg vagyunk itt "etetve" rendesen. :)

@Kumari aki Nilüfer: inkább nem gondolok bele...

kocsmagomba 2021.04.05. 12:27:22

Én mindig mondom, hogy a pörkölt másnap reggel a legfinomabb! Főleg ez a köröm és társai.

Kumari aki Nilüfer 2021.04.05. 12:31:08

@kocsmagomba: igen, csak úgy köröm közt, sietősen, friss kenyeret tépni hozzá:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.05. 12:31:41

@kocsmagomba: Nekem is másnaposan izlik, pedig nem szeretem a másnapos ételt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.05. 12:32:19

@Kumari aki Nilüfer: Nem félsz, hogy összekevered a körmöket???? :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.04.05. 16:01:20

@látjátok feleim szümtükkel: @Kumari aki Nilüfer: Köszönjük szépen!
A pörkölt finom lett, tanúsíthatom.

Isley 2021.04.05. 16:18:37

Boldog szülinapot!

Sokáig nem főztem körömpörköltöt, de igény volt rá, így a blog egyik receptje alapján kezdtem. Mondhatom, bevált. :))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.05. 17:52:12

@Waka: Pedig kimaradt belőle a szegfübors ...

Kumari aki Nilüfer 2021.04.05. 20:12:24

@Andrass9: egyik fáj, a másik nem..kiválogatom:D

Boar. 2021.04.06. 10:29:52

Basszus, ennek a másodiknak leve van, nem szaftja... :-(
(Legalábbis a képek alapján)
Egy hete én is pattintottan egy körömpörit, bográcsban, fával tüzelve alatta. Hat köröm, két első csülök meg egy maroknyi velő a végén, hogy selymesebb legyen a szaftja. (Pár hete "bevásároltam" velőből, a nagy, ép darabokat kirántottuk, az apraját meg maroknyi adagokban lefagyasztottam épp ilyen célzattal, hogy bizonyos pörköltek(zúza, pacal, köröm) illetve a hagymás máj szaftját egy kicsit feldobjam vele.)
up.picr.de/40916033ic.jpg
Nem tudtam igazán jó képet lőni róla mert gőzölgött, valahogy így nézett ki. Lényeg az, hogy ha belenézel a kanálba, ne lásd az alját

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.06. 11:10:20

@Boar.: Na hallod! Még rendes köröm se volt benne :((( Amúgy igazad van.
Nem féltél, hogy lángrakap a komposztálód a rollerekkel - ott a sok szalma a tűz közelében?

Boar. 2021.04.06. 11:41:31

@Andrass9: Nem féltem, nem volt az olyan veszélyes...amúgy meg komoly oltási kapacitás állt rendelkezésemre :-)
Kényszerhelyzet volt mert az a bolond szél forgott és át kellett telepítenem a tűzrakót egy viszonylag szélvédett zugba. Így is olyan szagom lett a végére mint a sátoros cigánynak mert akárhogy helyezkedtem, jött rám a füst.

kocsmagomba 2021.04.06. 12:01:25

@Boar.: Jól néz ki.
@Andrass9: Az csak 'szalmaláng' lett volna, ahogy mondani szokás. :)

Boar. 2021.04.06. 12:05:12

Amúgy a "szalma" az a gabonafélék elszáradt szára, a képen inkább "széna" látható... :-)

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.06. 13:06:32

@Boar.:

Felénk mondják, hogy szépre, vagy okosra száll a füst.

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.06. 13:09:27

@Boar.:

Teljesen mindegy, mert felénk azt is mondják széna, szalma ödd mög marha.

Azért a te pöridnek is volt némi leve, de attól méb biztosan finom volt.

Boar. 2021.04.06. 13:21:11

@látjátok feleim szümtükkel: Az én pörköltemnek szaftja volt. Vastag, selymes szaftja.
Amúgy szépre száll a füst de bolond ki állja...

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.06. 13:25:55

@Boar.:

Nem vitatom, de a képen lének látni.
Nem akartalak túldícsérni a füsttel.;Đ

Boar. 2021.04.06. 13:51:59

@látjátok feleim szümtükkel:
Lehet, eltérő elképzeléseink vannak a "lé" és a "szaft" fogalmáról. Ha a képet figyelmesen megnézed, nem lehet "belelátni" a "lébe". Ahol világos ott éppen "felböffen" egy buborék.

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.06. 14:03:38

@Boar.:

Olvasd el az oldalsávban a viccet, és meglátod, hogy a másik macska is pörkölt. Én abba sem látok bele.:D

De már írtam nem vitatom, hogy a tied szaft volt. Persze azért szívesen megetetnélek azzal, amit én szoktam főzni.

Boar. 2021.04.06. 14:32:14

@látjátok feleim szümtükkel: "Persze azért szívesen megetetnélek azzal, amit én szoktam főzni. "
Ez ugyanúgy lehet baráti gesztus mint fenyegetés... :-)))
Nem szeretem a családi szennyest teregetni de ez a "szaft vs. lé" kérdés egy érzékeny téma nálunk, ezért is mozdulok rá.

Kumari aki Nilüfer 2021.04.06. 14:43:37

@Boar.: Huh..mifelénk meg fingosra száll a füst..bocsánat....

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.06. 15:03:15

@Boar.:

Pedig ízlések és pofok különbözők, úgy a szaft és a lé is. Mármint pököltön.

Egyszer munkahelyen üstben főzött néhai munkatársunk marhalábszárat. Állítólag pörkölt akart lenni, de a végén inkább leves lett.

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.06. 15:04:17

@Boar.:

A fenyegetéss vagy baráti gesztus vonatkozásában kérdezd meg a kocsmárost.

Boar. 2021.04.06. 15:11:31

@Kumari aki Nilüfer: Ne kérj elnézést...mifelénk szépek vannak, felétek meg fingósok... :-)

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2021.04.06. 15:55:50

Gratula a poszthoz, gratula a bloghoz!

magam is gyógyszerként fogyasztom a körmöt, a kollagén pótlás miatt, és nagyon jólesik gyógyítani a fájós térdemet. 3 hetente 1 főzés és minden rendben!
Szép képek, kívánatos étel!

szivar 2021.04.06. 16:36:44

@Boar.: Egyet kell hogy értsek veled. Mert ugye van a hús. Amiből lehet gulyáslevest főzni, ragut vagy ép pörköltet - nem sokban különböznek egymástól. De a pörkölt az a nagy kihívás, mert itt figyelni kell arra, hogy folyamatosan a határon egyensúlyozzon az ember. Ép hogy csak odakapjon, de le se égjen. Mióta erre rájöttem erre, azóta anyám sem kívánja a ragut, meg a 'pacallevest'. Sok és sűrű szaft - a kettő nem zárja ki egymást...

Boar. 2021.04.06. 16:49:18

@szivar: Ráadásul körömből nem olyan nagy kunszt mint valami száraz színhúsból, marhalapockából vagy vadból...

AnnieDios 2021.04.06. 17:22:04

Gratulálok a születésnaphoz! Kívánom, hogy még sok-sok finom étel elkészítését oszthass meg velünk!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.06. 17:53:04

@Walter_Dornberger: Köszönjük és jó étvágyat a kollagénhez :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.06. 17:53:40

@AnnieDios: Köszönjük szépen! Megpróbáljuk a lehetetlent is!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.04.06. 19:25:52

@Andrass9: Most derül ki, mennyi csendes olvasó van. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.04.06. 19:30:40

A leveles kel magja négy nap alatt kikelt. Ha megenyhül az idő, ki kell tennem az erkélyre, nehogy felnyúljon.

Kumari aki Nilüfer 2021.04.06. 19:55:13

@Waka: Ó, én a tökfélék kivételével mindent elvetettem gondosan húsvét előtt. Szabadföldbe,a hó alá:DD na, meglátjuk, kell-e ráadás.

kocsmagomba 2021.04.06. 19:55:23

@Waka: olvasás közben én is csendben vagyok, csak utána nem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.06. 20:08:31

@Waka: Nekem meg a Daikon növényke már 10cm magas :) Van 3, ha melegszik, kirakom.
Csiliből lett vagy 100 cserép, de nagyon lassan nőnek. Viszont a bazsalikomok már arasznyiak! Végre kikelt a snidling is - eddig soha nem volt türelmem kivárni :(
A Wasabi viszont csak röhög rajtam ...
@Kumari aki Nilüfer: Én is kiraktam a spenótot már egy hónapja, de tojik rám! Petrezselyem, római saláta, zeller benn növekszik cserépben, majd megy ki, ha melegebb lesz.
Hó itt is volt: 4 négyzetméteren fehér volt a kert :) Remélem nem viszi el az őszibarack és cseresznye virágokat az éjjeli fagy.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.06. 20:09:38

@kocsmagomba: Tudod mit: küldök neked sok-sok remek krimit angolul :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.06. 20:12:10

@Waka: Hát még azok, akik ilyen alkalmakkor sem kommentelnek :))) Legalább öt van az ismerőseim közt, akik rendszeresen olvasnak, de inkább felhívnak, mint a blogon kérdeznek ...

kocsmagomba 2021.04.06. 20:46:28

@süllőcske: Na tessék! Itt egy csendes olvasó! Hiányoztál! Remélem semmi baj...

kocsmagomba 2021.04.06. 20:55:26

@Andrass9: á, attól se maradok csendben. :) Keresek valami orosz nyelvűt inkább a polcon, az lecsendesít már egy időre, igaz nem a Csendes Don. :)

süllőcske 2021.04.06. 21:04:28

@kocsmagomba: Üdv, semmi baj, csak eszméletlen sok szobrászmunka. Nem teljesen emberi időbeosztás. Azaz, nincs is mit beosztani, mert elnyeli a csinálás. Nem panasz, kicsit sem, csak helyzet, állapot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.06. 21:07:59

@süllőcske: Boar. szerint meg leveses a szaftja :))

süllőcske 2021.04.06. 21:09:28

Naggyon jól főztök, a betyárját!

gigabursch 2021.04.07. 08:44:36

Na, most felébredt bennem a vágy...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.07. 14:32:33

Nálunk az ördög veri a ... Mikulást :) Havazik és süt a nap.

kocsmagomba 2021.04.07. 15:38:01

@Andrass9:
Én meg itt nem látok egy méhecskét se. Olyan hideg van, hogy befagy a ... fullánkjuk.
Az a sampion virágzik. A sárgabarack, amit még nem sikerült megkóstolnom 5-6 év alatt, már megint lefagyott, illetve holnapra biztosan. Viszont a cseresznye még nem is fehéredik, se a korai, se a késői.
Az őszibarackot viszont már porozni kellene.
Opsz! Most látom itt van hagyva az őszibarackon egy cetli:
"Elmentünk egy dunántúli hotelbe. Cím: Waka Szálló. Jövő héten jövünk. (méhecskék)"
Na, ezek se jönnek vissza... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.07. 18:33:12

@kocsmagomba: Kellett neked NER kompatibilisnek lenni, és bezárni a méhecskehoteleket!!!
A sampionon 16 virágbimbó van!!!
A másik őszi teljes díszében (majdnem kinyitott virágokkal) várja, hogy picit melegebb legyen.
A sárgabarack sajna néhán éve tűzelhalt...
A birskörte és a jonatán a héten átalakul grillfüstölő anyaggá ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.07. 18:34:23

@kocsmagomba: A "pettyegetett tüdőfű" zsong a méhektől, másutt viszont még nincs nekik pollen...

Kumari aki Nilüfer 2021.04.07. 18:41:17

@Andrass9: Itt rengeteg az ibolya, van nyíló nárcisz, jácint, és rengeteg árvacsalán(vagy keltike, a fene tudja), van sok vérszilva, és a környéken rengeteg kökény és galagonya, ami virágos, van méhecske is, meg más zümmögő, ámbár ma is havazott..remélem, átvészelik ezt a furcsa időt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.07. 18:49:17

@Kumari aki Nilüfer: Mint beszámoltam, ördög verte a mikulást :)
Itt is zümmög a világ, de a békák még nagyon csendben vannak (a múlt héten még éltek...)

Isley 2021.04.07. 19:11:46

Budafokon most kezdett szakadni a hó

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.07. 19:34:26

@Isley: Minket szokás szerint elkerül a csapadék :( Az elmúlt 22 napban nem esett mérhető mennyiség ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.04.07. 20:25:41

@Kumari aki Nilüfer: Nálam a kertben már kikelt a hagyma és a mangold.
@Andrass9: A Minowase retket elvetettem a magas ágyásba. Itthon elolvastam a feliratot a tasakon: sowing outdoors in late spring. Fasza. Már kikelt a nagyja, remélem túlélik a zimankót. A Wasabi nem egy egyszerű dolog, láttam róla egy videót, forrásvíz, sterilizált kavicságy. Van, ahol akvapóniában termesztik. Nem véletlen, hogy durva drága.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.07. 20:35:32

@Waka: majd kiültetem a retket, oszt meglátom (3 szép 3 levelűm van). A Wasabinak én is utánaolvastam, és minimum 2 év, nagy dézsában vagy cserépben, télire behozva. Asszem passzolok ...

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.08. 09:38:32

@Andrass9:

Kellett neked viccelődni az ördöggel.:(
süti beállítások módosítása