Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Kolbászgombóc leves

2021.03.18. 07:00 Blogkocsma Vendég

Vendégposzt kocsmagomba konyhájából

31.jpg

A kolbásztöltelékre illik úgy gondolni, hogy további ételek alapanyaga lehet. Ha már egyszer kész van, a finom, család ízlésének megfelelő, fűszeres kolbászhús, akkor a gondos háziasszony újabb fogásokat készíthet belőle.

Ne szaladjunk előre. Mostanában nem sok szabad hétvégém van, és előre sem tudok szabadidőt tervezni. Ahogy volt tehát pici időm, megragadtam az alkalmat, hogy egyszerre nagyobb mennyiségű disznóhúst vegyek: két egész lapockát, egy egész combot, egész karajt, több egész dagadót, csülköket és oldalasokat. Ezzel először a fagyasztót etettem meg. Szép konyhakész csomagokkal. Ez már az a mennyiség, amiből szépen összejönnek a lenyesett darabok, zsíros falatok, darálni való színhúsok. Össze is jött nagyjából 5 kg. Előrelátóan vettem hozzá kemény hasaalja szalonnát, ebből adtam hozzá 2 kilót. Ebből lett a friss kolbász.

Hát van ennél szebb látvány??? Ahogy másnap reggel, a felkelő nap első sugarai megvilágítják a konyhaasztalon a saját sütésű kenyeret és a saját töltésű kolbászt. Miközben már melegszik a sütő zsiradék, és nem sokára két pofára fogjuk zabálni. Csak úgy állva, mint egy talponálló büfében, mert úgy esik jól, amikor ki vagyunk a friss kolbászra éhezve.

32.jpg 33.jpg 34.jpg

A kolbásztöltő kézi-készülékben viszont mindig marad kitöltetlen kolbászhús. Ebből máris sokféle étel készülhet. Most a kolbászgombóc leves lett a befutó.

Ez egy ismert étel, ismert levesalap, amit sokféle zöldséggel, betéttel,és nekik megfelelő fűszerezéssel készítenek. Régimódi, de nagyon finom. Nálam így készült:

35.jpg 36.jpg

Hagymát nagyon apróra vágva, disznó zsíron üvegesre pároltam. Közben összevágtam a zöldséget, répát, krumplit, gombócokat formáztam a kolbászhúsból, kikevertem a tejfölt, és visszatettem a szekrénybe a majorannát, mert nem kell bele.

A kolbász gombócokat nedves kézzel gömbölyítettem. Terv szerint a lassan fővő lébe szándékoztam süllyeszteni, hogy maradjon egyben. Méghozzá anélkül, hogy tojást vagy lisztet vagy morzsát, vagy egyéb ragasztó anyagot adnék hozzá. A kolbász íze kell, és nem fasírtot akarok a levesbe főzni! A kolbász ízének kell majd a lében is dominálni. Ebben más az én receptem, mint a máshol fellelhető hasonlóak.

Hozzáadtam a hagymához a répa és zöldség kockákat. Utóbbiak most fagyasztottak voltak, de láthatóan ezzel is működik. Zsírján összeforgattam, közben ment bele babérlevél, só, őrölt bors, őrölt kömény. Kömény azért, mert ebben a kolbászhúsban nincs, de a levesnek jól áll. Fokhagyma azért nem, mert a kolbászban van elég. Látszik, hogy a kolbász fűszerezése a döntő.

37.jpg 38.jpg

Lassan öntögettem fel vízzel, hogy ne hűljön vissza. Így fog a hagyma teljesen szétesni a lében. Közben szórtam bele egy kevés szárított zöldséget. A végére nagyjából 2-2,5 liter vízzel öntöttem fel, ahogy elértem ezt a mennyiséget, kezdtem lassan belesüllyeszteni a gombócokat.

39.jpg 40.jpg

Ezután hagytam kis lángon főni kb. 40 percig. Félidőben raktam bele a krumplit, nem akartam szétfőzni, a kolbásznak viszont idő kell. A krumplival együtt frissítettem kicsit az elfáradt fűszereket: borsot és köményt, ellenőriztem a sót.

A 40 perc leteltével behabartam. A kis pohárnyi tejfölhöz adtam egy kevés lisztet, és egy bő teáskanál mustárt. Hogy nézne ki a kolbász mustár nélkül???

Ahogy a liszt megfő, öt perc, kész is van. Lehet kanalazni!

41.jpg

53 komment

Címkék: krumpli hagyma zsír tejföl bors kolbász sárgarépa babérlevél gyökér kömény kolbászhús

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2616466572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.18. 08:39:50

Ez tartalmas leves, és jó fűszeres.
Én csak síma darálthúsból szoktam húsgombócot zöldségleves alapba főzni, sajnos ennyire fűszeresen nem ehetünk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.18. 08:58:57

A mustár tetszik :) Amúgy az egész recept tetszik! Mi soha nem eszünk húsgombóclevest, mert feleségem nem szereti, pedig ez remek dolog lehet ...

kocsmagomba 2021.03.18. 09:55:49

@látjátok feleim szümtükkel: valóban fűszeres. Viszont simán hússal és enyhébb fűszerezéssel is nagyon jót lehet készíteni. Például kevés tárkonnyal, az talán nem bánt annyira.

@Andrass9: Jól sikerült, ez tény. Azért mertem megmutatni. :) Hanem a képek kicsit megkeveredtek korcsmáros úr! Mintha nem pont ez lett volna a sorrend, de reméljük a nyájas olvasók (vagy nyáj-immunis olvasók) megbocsájtják nekünk. :)

valkür 2021.03.18. 13:19:22

@kocsmagomba: Ami engem illet, egy tányér ilyen levesért azt is megbocsátanám, ha lopott villamossal utaznál a körúton.

Mivel a heti bevásárlás ma délután lesz, nincs kizárva, hogy veszek egy szál májashurkát és megfőzöm belőle majdnem ugyanezt ha már elővettem a majorannás üveget, ne vesszen kárba az energia :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.18. 14:09:34

@kocsmagomba: Köszönhetően Microfos sorrendválasztásának :(
Máris javítom!

kocsmagomba 2021.03.18. 14:44:05

@Andrass9: én is gondolhattam volna rá, hogy a Picipuha rendszerben az egy után nem a kettő jön, hanem a tizenegy. :)))
Nekem kellett volna másképp számozni: 1 helyett 01, 2 helyett 02, satöbbi, akkor egyértelműen nem teszi közé a 11-et. Nem gond, így is érthető volt remélem, csak most szebb.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.18. 15:50:36

@kocsmagomba: Legközelébb légyszi kezd mondjuk 10.jpg-vel - akkor hozzá sem kell nyúlnom :)

kocsmagomba 2021.03.18. 17:47:53

@valkür: Hát, egy fél tányérral maradt. Azzal már nem bírtunk el. Abból az utolsó 3 gombócot megkapta Matyi, a macska.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.18. 19:17:36

Ez nagyon jól néz ki, jól is hangzik. A mustár is remek ötlet. Valamiért nekem a háta szalonna rémlik a sütni való kolbászhoz, de hasa is jó lehet. Ami engem illet, az ilyen tojás és morzsa nélkül való gombócot elébb megpirítottam volna, hogy szét ne essen, aztán annak a zsírján indítom el a levest. A végén menne bele gombóc egy forralás erejéig. De hát, az én vagyok.

1kutya 2021.03.18. 19:30:27

én egyszer natúr savanyú krumplilevessel csináltam hasonlót, nem rontotta el :) egyébként a hasonló levesekbe én mindíg teszek pár karika füstöltkolbászt, valamiért ez a kruplileves+kolbász kombó, még nagyanyám idejéből beégett (a beregben ez alap volt)

kocsmagomba 2021.03.18. 19:45:34

@Waka: Jól vetted észre! Gondolkoztam az előpirításon. Csak az állaga miatt inkább az óvatos főzés mellett döntöttem. Jó lett így, végül nem hiányoltam a pirult ízt, jó volt a fűszerezés.
Azt kell tudni ehhez, hogy én mániásan 10-es lyukú tárcsával darálok a kolbászhoz. (az általánosan elfogadott 8-as, vagy a bolti maszatoshús állag helyett) Tehát eléggé darabos az anyag, van rajta mit harapni. Ugyanakkor a kisgombóc követelményt is teljesítenie kellett most. Érzésre, ahogy gömbölyítettem, ez tűnt jobbnak.
Egy kifejezetten kolbászos posztban majd egyszer kitárgyaljuk, összetevőket, sütési módokat. Remélem sor kerül még rá, mert nagyon érdemes házilag csinálni, tudom te is szoktad.

kocsmagomba 2021.03.18. 19:50:41

@1kutya: Biztos, hogy én is valahonnan Debrecenből hozom ezt a receptet a tudatalattimban. :) Írtam is, hogy ez egy ismert alap. Ugyanakkor nagyon lehet variálni!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.18. 23:35:04

@kocsmagomba: Igazából én csak attól félnék, hogy szétfő, a pirítás meg mégis csak adna neki egy stabil állagot.

Kumari aki Nilüfer 2021.03.19. 08:07:26

@kocsmagomba: @1kutya: Bizony, Bereg, meg Szatmár..kolbászos a krumplileves,és Debrecenben is, ha a tejfeles változatban főzzük..ellenben Józsán, és eddig csak itt, megdöbbentett, hogy a gyümölcslevesbe füstölt húst fóznek..döbbenetes, nekem borzalmasan rossz..és hidegen!! eszik..szörnyű, na.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.19. 08:21:51

@Kumari aki Nilüfer: Hú, az rettenetesen hangzik:((((
Majdnem olyan, mint a PK :)

kocsmagomba 2021.03.19. 09:23:23

@Waka: A villát nem figyelted, a kenyeres kolbászos képen? A te villád ikertestvére, amiről a múltkor is beszéltünk. Direkt odaraktam. :)))

Esik a hó! :( Pontosítok: szakad.
Közben a konyha előtt van egy üvegtető, ami alá benőtt tavaly az őszibarack. Üvegházi sampion barack! Ugyanis a gally végén lévő rügyek kivirágoztak, miközben a fa még nem indul máshol. Sajnos le kell vágnom, de milyen érdekes lenne kipróbálni.

Kumari aki Nilüfer 2021.03.19. 14:56:09

@Andrass9: a PK ehhez képest mennyei manna..komolyan, nagyon durva....

Kumari aki Nilüfer 2021.03.19. 15:06:20

ma viszont savanyú káposzta leves, nudli és derelye készült, kell nekem itt olvasgatni..:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.19. 15:31:32

@kocsmagomba: Csakugyan. Elkerülte a figyelmemet.
@Kumari aki Nilüfer: Érdemes lenne összekombinálni a kettőt, ha már ott a nudlitészta. Savanyúkáposzta-leves, kolbász- és krumpligombóccal. Kis tejföllel.

valkür 2021.03.19. 16:06:59

@Waka: @Kumari aki Nilüfer: Savanyúkáposzta-leves kolbászhússal töltött derelyével?
Csak hogy még fokozzuk az élvezeteket :-)

Kumari aki Nilüfer 2021.03.19. 17:41:16

@valkür: ez se rossz, de az összes tésztát feldolgoztam:DD és kolbászhús momentán nincs, töltött káposzta hús van, rizses, amit majd alkalomadtán betekerek,legutóbb kevés lett a lapu.( hol a húskeverék sok, hol a káposztalap-ami persze mindig van, két-három fejet szoktam abálni, és adagokban fagyasztani, ahogy a káposztás kockához is megsütök sok káposztát, mert az is macera, egy füst alatt megvan négy-öt adag)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.19. 17:45:01

@valkür: @Kumari aki Nilüfer: Kiváló idea! :) Egy kis sódarral, vagy némi füstölt húslével még feldobnám. Az a savanyú káposzta nagy barátja.

Kumari aki Nilüfer 2021.03.19. 18:43:05

@Waka: ehhez a leveshez fel szoktam használni a maradék füstöltszalonna bőröket, vagy ha van valami sonkamaradék, de azért a jóféle sváb kolbász is elég fústös.

kocsmagomba 2021.03.19. 19:26:22

@Kumari aki Nilüfer: @Waka: @valkür:

Hehehe! :))) Hogy megváltozott ez a kolbászgombóc leves egy nap alatt! :)

Az én egyik ötletem szelídebb tovább gondolás. Lehetne mondjuk a zöldség helyett zöldbabot tenni a receptembe, akkor viszont kötelezően majorannázni is, és a mustár talán kimaradhat.

valkür 2021.03.20. 00:28:34

Brainstorming leves :-)

kocsmagomba 2021.03.20. 08:22:07

@valkür:

Ismerős? :)

Igazán ezután
Jön csak a lényeg,
Fenn csikorognak
Az agytekervények!

Legyen ma 4-kor kreatív!
A PR brainstormingra hív.
A flipcharton egyre több a szó,
Ez őrjítően izgató!

www.youtube.com/watch?v=aUbtAs1XjdM

szivar 2021.03.20. 08:41:53

Hmm. Személy szerin én kihagytam volna a tejfölt, s már eleve frissen készített lebbencstésztával indítottam volna a főzést. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.20. 08:51:15

@szivar: Ennyire már nem akartam ujragondolni @kocsmagomba: főztjét, ezért nem említettem ezt a gondolatot :)
Valahogy leszoktam a tejföl használatáról a levesekben, mint pl. karfiol vagy a fenti kolbász, vagy a krumpli, vagy a zöldborsó, így azután az tesz bele, aki akar, csak nekem ne kelljen. Kivétel a fejtettbab leves...

szivar 2021.03.20. 08:56:01

@Andrass9: Ízlések és pofonok. Sem a leveseket nem komálom tejföllel, sem a töltött káposztát. No, ezért hagytam volna ki a tejfölt...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.20. 08:57:51

@szivar: A káposztába néha teszek, de nem mindig.

szivar 2021.03.20. 09:03:26

@Andrass9: Van a rokonságban olyan elvetemült is, aki ecettel savanyítja a bableves.:/ No, nekem az sem ízlik. Viszont a félig főtt zöldbab kovászolva, na az finom.

Kumari aki Nilüfer 2021.03.20. 09:08:39

@szivar: ÉN..tárkonyecettel..bocsika:DDD /csak hogy legyen még egy utálatos sző :DDDDDD/

Tejfel meg van amibe kell, van ami mellé kiteszem, Pl én szeretem a kolbászos sav. káp levest tejfellel, a szépember nem ,van ez így.

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.20. 09:10:57

@szivar:

Miért elvetemült?
Tudod valamikor régen, a szegény ember is ízesíteni akarta az ételét, még a bablevesét is ( mert az jutott neki ). Mivel sem tejföl, sem citrom nem volt, ezért ecetet hsznált. Van ahol ez a szokás maradt meg. Apám még cukrot is tett a babfőzelékbe az ecet mellé. Mert úgy szerette.

szivar 2021.03.20. 09:19:20

@Kumari aki Nilüfer: Volt olyan karósbabunk, amihez nem kellett ecetet rakni, mert alapból megsavanyította a levest. Mint írták is, nyersen nem szabad megenni, mert úgy mérgező... Na, abból a fajtából elajándékoztam vagy húsz kilónyi fejteni való babot. A rokonoknál jóízűen megették, tehát nem ment kárba, csak pocsékba.

@látjátok feleim szümtükkel: Ami nem ízlik, az nem ízlik. Van aki imádja a hagymás vért, a véreshurkát, de az nem én vagyok. A szemükben meg én vagyok elvetemült. :D

Isley 2021.03.20. 11:13:23

Nekem úgy tűnik, hogy mostanában a tejfölök meglepően édesek, nem savanyúak egyáltalán. Igaz, főleg "bolti"-t használok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.20. 11:46:01

@szivar: @Kumari aki Nilüfer: Sokáig én is mindenféle ecettel tettem ízesebbé a bablevest. Amióta viszont van Churutom, azóta azzal savanyítom - mert nekem kell a savanyú a babhoz!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.20. 11:50:02

@Isley: Nekem is! Ezért is válogatok: szerintem jó ízű a Zott alaptejföle, kicsit még folyik és eléggé pikáns. Van valami prémium kategória, ami 25%-os, az azért már nem annyira pikáns, de ízes. Az összes többi nekem is egyre édesebbnek tűnik, ami azt jelenti számomra, hogy nem hagyják magától megsavanyodni rendesen. Amúgy az a gyanúm, hogy mostanság a tejföl már csak kémia, semmi köze sem a tejszínhez, sem a természetes tejsavas savanyításhoz...

szivar 2021.03.20. 11:59:41

@Isley: Egyszer belefutottam olyanba is, ami szabályosan keserű volt.

@Andrass9: Ha jól tévedek, akkor még az anni-panni tejföl is fogyasztható. A másik fajta - amit kies falunkban meg lehet vásárolni, az olyan, hogy semmi íze, de legalább késsel lehet vágni, mert annyira kemény...

kocsmagomba 2021.03.20. 12:30:50

@Andrass9: Igaz, miért használnál tejfölt, amikor tejszínt is lehet! Vajjal. :DDD
Na de, hülyeséget félretéve: én sem tejfölözöm a megnevezett leveseket. Ma például Jókai jellegű bableves főtt, én ebbe se teszek tejfölt, és csak saját babjával sűrítem.
Viszont van néhány leves, ahol a tejföl nem kerülhető el. Egyik ez a kolbászgombóc leves, a mustáros-tejfölös habarás fontos elem. Másik: tessék csak a palóclevesre gondolni!!! Az már tényleg semmi tejföl nélkül.
Káposztás ételeknél a székelykáposzta sem nélkülözheti az óvatos tejfölözést.

@szivar: Az lebbencsleves lenne, kolbásszal. Ahhoz inkább füstölt illik.
Ugyanakkor, igen tisztelt járásbíróság, tiltakozást nyújtok be! Bocsánat, de a lebbencsleves, nekem debreceninek, egyeki felmenőkkel, szent dolog. Abba nem kerülhet más, csak lebbencstészta, krumpli, füstölt szalonna, hagyma, víz, só, egy kevés őrölt pirospaprika. Ez olyasmi szentség, mint bajainak a halászlé. ;)
Ha Debrecen a Hortobágy egyik széle, akkor Egyek, ahonnan nagymamám származik, a másik vége. Köztük terül el a lebbencsfőző terület. Apósom persze csempészett időnként kolbászt vagy akár főtt tojást a lebbencslevesébe, de nagymamám az ilyenre csak annyit morgott, hogy "van ebben minden, mint a búcsúban". :) Én apósom levesét se bírtam megkóstolni, lebbencs kolbásszal olyan nekem, mint bajainak a sűrű főzelékre passzírozott "tiszai" halászlé. :)))

Isley 2021.03.20. 13:09:19

@szivar: Szerintem az már romlott volt. A dobozos tej sem tud megsavanyodni (sem megaludni), az is keserű lesz.

valkür 2021.03.20. 13:43:35

@kocsmagomba: Én kunsági vagyok, a mi családunkban is járt pottyantott tojás a pergelt lebbencslevesbe. Mondjuk egytálételként ettük, kellett bele némi fehérje. Főztünk bele kevés sárgarépát és petrezselyemgyökeret is. Sűrű, melengető téli leves.
Igazi szegényparaszti étel, minden belevaló megtermett a háznál. Mondjuk ezt akkoriban nem érzékeltem, egyik kedvenc ételem volt - amíg meg nem ismertették velem a rettenetes napközis lapospergelt levest. Nna, az híg, átlátszó lé volt, paprikás zsarpacnikkal a tetején, de minden íz nélkül. Nem is értem, hogy csinálták, első ránézésre -a pottyantott tojáson kívül- minden benne volt pedig, mégsem volt a són kívül semmi íze.

kocsmagomba 2021.03.20. 14:01:23

@valkür: Van egy főzési technikája ennek a lapostésztás levesnek. Ha azt betartjuk, tartalmas lesz, minden más esetben mosogatólé. Abba a mosólébe aztán lehet belefőzni bármit, már nem segít.

szivar 2021.03.20. 16:44:09

@kocsmagomba: Akkor az olyan lesz, mint amit anyám csinált. Híg mutymurutty. Lusta volt lepirítani a tésztát és a kolbászt. Benne volt abban a levesben minden, csak egy kissé sós víz ízesítésű lett.

Kumari aki Nilüfer 2021.03.20. 17:48:56

@kocsmagomba: a lányaim a menzán ezt a levest zsírlevesnek hívták. de megfigyeltétek, hogy a látszólag legegyszerűbb ételeket a legnehezebb jól ízesíteni? Mert annyira könnyen lehet valami sós vizes lötty, van ízetlen párolt hús....

kocsmagomba 2021.03.20. 18:52:01

@Kumari aki Nilüfer: persze, ilyesmit nem szabad menzán főzni. Az ilyen egyszerűnek tűnő ételek és alapanyagok igénylik a törődést, ezt mondtam én is.

szivar 2021.03.20. 19:53:29

@látjátok feleim szümtükkel: Az sem biztos, hogy az. Lázam nincs, köhögés csak a cigitől, enyhe takonykór. Oszt' remélem, hogy ennyivel megúszom a dolgokat. De lehet, hogy el kell napolnom a jövő heti kórházlátogatást - biztos ami biztos alapon.

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.20. 20:09:30

@szivar:

Egyet értek. Mi sem megyünk mostanában csak a háziorvoshoz, de csak azért, mert muszáj.

kocsmagomba 2021.03.20. 21:38:50

@látjátok feleim szümtükkel: háziorvoshoz is minek?

@szivar: a kórházak szinte mindegyike kizárólag sürgősre állt át a napokban. Mással nem is lehet próbálkozni. Meg nem is érdemes. Be kell húzódni a csigaházba, aki teheti.

szivar 2021.03.20. 22:32:16

@kocsmagomba: Na ja, de nekem jelenésem lenne röntgenen is...

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.21. 06:18:52

@kocsmagomba:

Pl. EKG-t csináltatni. Sajnos itthon nincs készülék, meg szaaktudás sincs hozzá.

kocsmagomba 2021.03.21. 12:36:47

@szivar: Igaz. Csakhogy pár napja jött ki például az itteni kórházigazgató levele, hogy csak sürgős esetet fogadnak a röntgenben. (UH és CT is) Minden mást halasszunk el. Pedig errefelé még nem is akkora a baj... Meg az is igaz, hogy az egyik röntgen szakorvosuk meghalt Covidban.

@látjátok feleim szümtükkel: igaz, ami kell az kell. Amit lehet, azt viszont érdemes halasztani, vagy a telemedicina irányába terelni. A betegek saját érdekében is. Nemcsak, hogy ők ne kapják el a sok mászkálással, és ne a rendelőn keresztül adják át egymásnak, de az orvost se fertőzzék le. Bizonyítottan 10 háziorvos már meghalt Covidban, most nem is néztem a frissített számokat, de a háziorvos helyére sem nő másik a földből, főleg gyorsan nem.

szivar 2021.03.21. 13:17:49

@kocsmagomba: Én ehhez nem értek. Majd jövő héten meg lesz álmodva, de már nem a részemről. A háziorvos majd letelefonálja, hogy egyáltalán érdemes-e betegszállítót rendelni, vagy lockdown. De egyelőre még nem írták ki a kórház honlapjára azt, hogy felejtős a betegellátás...

Nem akarom elkiabálni, de a tegnapi nap volt eddig a legszarabb nálam, s úgy érzem, hogy már kifele lábalok a nyavalyából. Hiába na, csontleves*, forrón, daragaluskával...

*Tegnap reggel hatkor felraktam főni, a csülökcsontokat. Anyám jött osztani az észt, hogy elég annak az egy órányi rotyogás is. Délre azért kész volt a kaja. Hát... Nem egy órát főtt... Disznócsontból én még ilyen sötétbarna levest nem készítettem az életben. :D
süti beállítások módosítása