Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (50) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (129) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (36) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Szedres-szilvás leveles csomagok

2021.03.06. 07:00 Andrass9

Villámposzt, villám munka! Találtam a hűtőben két leveles tésztát, amit a gyerekek felejtettek itt legutóbb. S... márka, nem ismerem, mennyire jó, de a bolti leveles tészták tudnak jók is lenni.

18.jpg

Nem beszélve arról, mennyivel kevesebb munka van velük, mint a házilag készítettekel. Már csak valami jó sűrű lekvárt kell keresni hozzá a kamrában, és meg is van a seperc alatt elkészülő édesség.

Kellett hozzá:

  • 2 csomag bolti leveles tészta
  • 2 dl-es szilvalekvár a szomszédasszony szilvájából főzve
  • kb 2 dl szederlekvár
  • 2 dkg porcukor
  • 1 tojás fehérje

Erről fénykép nem is született. De a tészta előre nyújtott, sütőpapírra feltekercselt állapotban került forgalomba.

10.jpg

Kitekertem hát az egyiket és picit átmentem rajta a sodrófával, hogy egyenletes legyen. Pizzaszeletelővel (mifelénk rádli) kb. 10x10 cm-es kockákra vágtam. A kockák széleit a tojásfehérjével megkentem egy szilikon ecsettel (könnyebb elmosni, mint a tollat). Végül minden négyzet közepére pakoltam 1 nagy teáskanálnyi szederlekvárt.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A másik lapra pedig a szilvalekvárt raktam ki. Megpróbáltam valami értelmes formába összehajtogatni, de az most nem jött össze, ezért lettek csomagocskák. Megkentem a sütőlapra tett csomagokat a maradék tojásfehérjével és 180C fokos sütőbe tettem.

15.jpg 16.jpg

A megsült csomagocskákat megszórtam a porcukorral, hogy elrejtsem a formájukat :)

17.jpg

Még azon forrón vittem át mindkét szomszédasszonynak, akik esznek édességet (a harmadik nem eszik édeset, csak ha egyedül van ...)

Én pedig lelkesen befalatoztam belőle. Még a feleségemnek is izlett, így hamar el is fogyott a két tészta!

19.jpg

Konklúzió: Ez a bolti tészta nagyon finom, és igencsak szép leveleket produkált, bár egy kicsit ragadósabb, mint szeretném.

75 komment

Címkék: szilvalekvár porcukor leveles tészta szederlekvár

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5716416584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.06. 08:27:56

Nemrég célirányosan mentem a boltba, és vettem hármat: Wellington bélszín volt a rendelés szülinapra.
Nos, ahhoz valami szárazabb kell, mert ez is ugyanúgy ragadt, és a szafttól teljesen elázott az alja. Legközelebb (ha megérjük) Tante Fanny-t veszek, mert azt jobban ismerem.

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.06. 12:33:04

@Andrass9:

Éppen ma vettem a boltban olyan leveles tésztát, ami hasonlóan van kinyújtva, de 5 szeletre van vágva, és külön csomagolva. Nekem ez jobb, mint egy nagy csomag.

Szerintem ha a bélszín alá szórtál volna némi morzsát, akkor nem ázik el a tészta.

A süti egyébként nagyon ehetőnek látszik. Igazán csinálhatnád már azt a teleportált.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.06. 17:42:02

Épp a rádli volt az egyik kérdés a legutóbbi déli kvízünkön. Ebéd utánra szoktam vinni a melóba mindenféle régies kifejezést, és ki kell találni.
A bolti tésztával nincs semmi baj, feltéve, hogy jó. Nem érhet rá mindig az ember órákig hajtogatni a tésztát.

szivar 2021.03.06. 18:08:30

Nem rosszak ezek a bolti lapok, csak résen kell lenni, mert vannak olyan fajták, ahol a leveles tészta nem lesz leveles, ráadásul át sem lehet sütni, mert olyan tömör marad. Ha az ember beleszámolja az anyagköltséget (margarin, stb), a belefeccelt munkát, akkor még olcsóbb is, mintha otthon tökörésznénk vele.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.06. 19:15:30

@látjátok feleim szümtükkel: A morzsát azért nem szoktam kifelejteni :) De köszi a tanácsot!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.06. 19:16:44

@szivar: A fenti példa szerint, azért nem hibáztam túl sokat :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.06. 19:58:28

Ja! A "villakép" igen tetszetős! :)

szivar 2021.03.06. 20:34:07

@Andrass9: Valóban nem. Azt próbátad már, hogy csak a két sarkát hajtod fel a tésztának, úgy, hogy a maradék töltelék kilóg? A túrónak, lekvárnak többnyire kifejezetten jót tesz...

szivar 2021.03.07. 08:14:11

@Andrass9: Huhh. Nem tudom megfogalmazni azt, hogy miképpen is kellene összegyógyítani a tésztákat. :S IRL kettő másodperc lenne megmutatni. Batyu, táska, egyebek... :/ Annyiban hasonlít a slájfoláshoz, hogy nem lehet elmagyarázni.

[szakmai ártalom: ne csak finom legyen, hanem lehetőség szerint szép is és vice versa]

kocsmagomba 2021.03.07. 08:14:35

Még jó, hogy pizzaszeletelővel és nem pizzaszeletvágóval szeletelted! :)))
Rádli. Mifelénk meg 'derelyemetsző' volt. Ki ismerte a pizzát, mikor már nagyanyáink fiókjában ott volt a sárgaréz derelyemetsző.

Hát igen a házi leveles tészta összeállításához idő is kell, abból van a legkevesebb. A fagyasztómban meg csak gyűlik, gyűlik a háj, már egy éve. Legalább 3 kiló sertésháj, legalább 2 kiló csirkeháj, nagyon szeretném már begyúrni. :(

Valkürnek és Kumarinak egy kis vasárnap reggeli csemege:
www.blikk.hu/aktualis/belfold/kosa-lajos-piac-maszk-nelkul/t6vzqnx
Valkürnek a maszk nemviselés szabály gyűjteményéhez, Kumarinak, felismeri-e a helyszínt!? És az árut? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.07. 08:23:06

@szivar: A szépség itt most elmaradt, de roppant könnyű volt a tészta!
Nem lehet mindent egyszerre ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.07. 08:25:52

@kocsmagomba: A pizzavágó/szeletelő nem igazán a rádli. Az utóbbi kb 3-5cm átmérőjű, míg a szeletelő az 8-10cm. A rádli lehet cikcakkos is, pizzát nem vágnak cakkosra :)
Azt a hájat teleportáld már át, megcsinálom hájasnak - nekem még van szabadidőm ...

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.07. 09:41:05

@kocsmagomba:

Nem értem mi a gond. Nálunk a múlt héten közterületen nem kellett maszkot viselni, feloldotta a polgi, mivel ő rendelte el korábban, és megengedte nekik azoperatív törzs. Most viszont már mindenhol mindenkinek maszkot kell viselnie.
Úgy tűnik Debrecenben a piacon sem kellett már maszkot viselni. Nem Lajos a polgi, és egyébként is tudjuk, hogy mennyi van a koponyájában. Mondjuk az Orbánnak és a fidesznek éppen elég.

kocsmagomba 2021.03.07. 10:25:21

@látjátok feleim szümtükkel: igazad lehet, ha nem kell, akkor nem viselünk, szarja össze magát minden halott hozzátartozója, dögöljön meg minden eü dolgozó, ha meg kötelező, akkor jó lesz az tokavédőnek is.
Végül is.

kocsmagomba 2021.03.07. 10:27:20

@látjátok feleim szümtükkel: úgy látszik senkinek semmi felelőssége nincs saját személyében, csak a polgármestereknek meg az operatív törzsnek. Hát lófütyit.
Mit is mondott erre Kertész Imre? Amin ment a felháborodás? Ja, igaza volt. Genetikusan.

kocsmagomba 2021.03.07. 12:26:59

Sebaj. Senki ne szívja mellre.
Vasárnapi sült. Mert megérdemlem. Dió. Csak nem műanyag tálban és nem cukorral. :)
Íme:
indafoto.hu/kocsmagomba/image/26856507-abbba44d/user

Ellenben sóval, borssal, egész köménnyel és fokhagymával töltve.

Kumari aki Nilüfer 2021.03.07. 16:38:28

@kocsmagomba: Hogyne ismerném, ott vesszük a kiváló abált szalonnát,,és a többi cucc is nagyon jó. A parizer, mint politikában jártasabb ismerőseim rámutattak, egy utalás volt egy riposzt , valójában nincs ott parizer:)

szivar 2021.03.07. 17:33:24

@kocsmagomba: Bezzeg nálunk csak bableves volt. Füstölt csülökkel...

De ebből az étekből meg hova tűnt a szalonna? :O

kocsmagomba 2021.03.07. 17:44:56

@szivar: Hát nem látja kigyelmed, azt a nehán szeletke szalonnyát ott a képen? Az ugyan a tetején sült ennek dióbélnek. :) Meg az alján is. Saját sózású, csak amolyan sós fehér szalonnya. Fagyasztóbúl immár, nehogy megkovászodjon idekint. Biza már jó helyen pihenget, hasi tasiban.
:)
A húsban egy egész fej fokhagyma veszett oda.

Kérgeztem, ahogy a nagyok, aztán meg készre hőmérőztem, mint oltás előtt a beteget... :)))

szivar 2021.03.07. 17:59:24

@kocsmagomba: Úgy tűnik, hogy csak néztem, de nem láttam... Nálunk valami hasonló az úgy készül, hogy bemetélem a sovány husit (aka.: karaj), utána vékonyra szelt füstölt oldalaszalonnával és fokhagymával megtömöm, jófajta kendermadzaggal átkötözöm, hogy ne essen szét, kicsiny kérget csinálok neki, oszt' durr be a sütőbe egy pár órára... Nem, a sót nem felejtettem ki, mert elég sós az a szalonna. Olyan sok nem szokott belőle maradni, mert úgy fogy, mint a csipsz - jön-megy az ember és mindig csipeget belőle egy-egy szeletkét. A kenyeret és a köretet bátran el lehet hagyni mellőle. :D

kocsmagomba 2021.03.07. 18:24:02

@szivar: aha. Én nem szoktam kötözni. Ellenben egy nagyon hosszú és kivételesen vékony pengéjű késsel hosszában megszúrom a csontos hosszúkarajt. 4-5 párhuzamos féregjárat képződik. Ezekbe töltök.
A szalonnával töltés a házasságom kezdete óta határozatlan időre elmarad! :DDD
Helyette ez van, alul-felül szalonna, és azt eszem én hozzá a sülthöz. Egyébként a szalonna szeleteket a kínai konyha előtt tisztelegve kínai fogpiszkálóval rátűzöm a húsra, úgy megy a sütőbe, le ne essen! :D

kocsmagomba 2021.03.07. 18:30:22

@szivar: jó bab, jó csülök. Egyre nehezebb beszerezni. :( Aki nem maga csinálja. Enném én hetente 3-szor biztosan.

szivar 2021.03.07. 18:31:26

@kocsmagomba: Értelek. Tehát válaszút elé kerültél, vagy szalonnával lesz töltve a hús, vagy pedig 'kolbásszal'... :D

szivar 2021.03.07. 18:39:37

@kocsmagomba: A bab vetőmag (fehérbab, tarkabab, tallérbab, zöldbab, kerek bab, töltött bab, szögletes bab, ...) be van tárazva a fagyóba, a következő adag jövendőbeli füstölt motyó meg már ázik a lében... Majd 25.-én ránézek és utána alágyújtok... Lassan kellene vetegetni... Mondjuk zöldborsót, lencsét, hagymát... Kár, hogy ez még eléggé necces mutatvány részemről. :/

kocsmagomba 2021.03.07. 18:54:27

@szivar: igen, egyébként hidegen mindenféle felvágottféle helyett gyönyörűen lehet szeletelgetni az ilyen húsokat.
Sok sikert a vetéshez. Errefelé lenne még időd, nagyon hideg a föld.
Mivel jársz? Járókerettel vagy mankóval?
A járókeret nem is rossz vetőgép. Felakasztod a magot magad elé, aztán csak előre mozogsz vele piciket, és az elhagyott lukakba beleszórod a magot. Sortáv adott, tőtávot magad választod. :D Bocs, nem akarok szórakozni az állapotodon.
/járókeret, alias 'Trabant', így hívták a Sportban a térdműtött kézis lányok. :) /

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.07. 19:05:45

Nálunk Osso Buco volt ebédre sáfrányos rizottóval, előtte karfiolleves.
Kb addig bírtam, míg megfőztem. Azóta ráz a hideg, és a macska melegíti a lábamat...

kocsmagomba 2021.03.07. 19:14:14

@Andrass9: Pár óra még. Próbálj belealudni! Hőmérsékleted? 37,1-nél is úgy ráz, mint az áram. Túlfűtött cserépkályha mellett 2 takaró alatt, nem tehetsz semmit... Pont ennyi idő múlva kellett hatnia, jól van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.07. 19:29:04

@kocsmagomba: 37.4C
Padlófűtésem van, marad a macska kályhaként :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.07. 19:30:00

@Andrass9: Ittam egy jó forró kakukfüteát, az jólesett!

szivar 2021.03.07. 19:38:53

@kocsmagomba: Trabantozok. Póbáltam mankóval is, de eggyel közlekedve még a működőképes térdemet is tönkreteszem, kettővel meg nem tudok semmit sem cipelni... Így marad ez a megoldás egyelőre.

Az a baj, hogy nincs felszántva a földünk, mert most térek át a szántás nélküli földmérgelésre. Tavaly egy kis darabon nagyon jól működött, s most kísérleti patkány lesz az egész kert. :D Vetéskor elég munkaigényes a dolog, de tavaly csakis akkor fogtam kapát a kezembe, amikor vetettem. A hagymákkal még nem tudom, hogy mi is legyen, lehet, hogy azoknál is bepróbálkozok emigyen...

szivar 2021.03.07. 19:40:04

@Andrass9: Ne hagyd magad! Rázd vissza! Mit képzel az a hideg magáról? :D

A viccet félretéve: kitartást kívánok.

kocsmagomba 2021.03.07. 19:41:39

@Andrass9: oké, az még nem gond, sőt! Macskának holnap jutalom legyen! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.07. 19:43:10

@szivar: Majd meg is rázom, mint Krisztus a vargát!!!

kocsmagomba 2021.03.07. 19:51:52

@szivar: Trabantban a kis hegyes háromszögű kapa is elfér. Egyenként tudsz vele lukat ütni. Hát, nem irigyellek, az biztos. De hidd el, láttam már öreg mamákat így dolgozni a kertben, nem adták fel.

valkür 2021.03.07. 20:44:45

@látjátok feleim szümtükkel: boltokban, piacokon mindenhol kötelező a maszk. Közterületen nálunk sem volt az, de az csak az utca és a parkok, amikről a pogármester dönthetett. Piacokon, boltokban, iskolákban, stb és azok 50 méteres körzetében kötelező. Aminek egyébként rengeteg értelme van, tekintve, hogy a dohányzóhelyeket mindenhol a bejárattól 3-4 méterre jelölik ki.
Azért legyünk őszinték, ez a tokára tolt maszk ez elég sunyi dolog. Annyira bátor nincs, hogy ne tegye fel, ott tartja készenlétben, hogy ha netán rászól valami hivatalosság, akkor nagy duzzogva felhúzza.

@kocsmagomba: Gyűjti a fene :-)

valkür 2021.03.07. 20:47:32

@Andrass9: működésbe lépett az immunrendszered?

Jobbulást!
Aludj, amennyit bírsz, az támogatja a szervezeted, hogy minél hamarabb helyreállítsa a rendet.

valkür 2021.03.07. 20:57:55

@szivar: Meg kell kérni egy veled egy háztartásban élő hölgyet, hogy húzzon fel egy tűsarkút, és apró lépésekkel sétáljon előtted.

szivar 2021.03.07. 21:23:59

@valkür: Nem fogsz nevetni, régen a babos kukoricát így vetették...

valkür 2021.03.07. 21:43:18

Én is próbálkoztam már az S-es négybetűsben vett tésztával, de mindig egy lapos zsírpacni lesz belőlük. Miért nem válik ilyen szép levelesre az enyém?
Nagyon szeretném túrós-spenótos töltelékkel is, több töltelék mint tészta alapon, de még sose sikerült ilyen levegősre.

szivar 2021.03.07. 22:24:09

@valkür: Nyersen és röviden fogalmazva azért, mert szar a tészta. Ha túl hideg sütőbe rakod be sülni, akkor is fel kell hogy jöjjön valamennyit, legfeljebb később majd összeesik - de attól leveles kell hogy legyen. De mintha valami hasonló eseményre panaszkodtam volna én is fentebb...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.08. 11:11:14

@látjátok feleim szümtükkel: Egyre álmosabb és fáradtabb vagyok. Lehet, hogy megyek is aludni egy kicsit. Reggel szédültem, de az itthon mérhető adataim mind normálisak (súly, vérnyomás, cukor).

szivar 2021.03.08. 15:09:44

@Andrass9: Pihenjél. Ilyenkor nincs sok opció. Annak idején influenzás lettem, akkor csak öt napig aludtam folyamatosan. Jó, inni meg lóbálni az egyszeműt azért felkeltem...

kocsmagomba 2021.03.08. 18:22:51

@Andrass9:

Megvagy? Ez a hülye hideg idő pont ma reggel biztosan nem segít a fejnek. :( Én minden mérhető adattól függetlenül pont erre vagyok érzékeny, mikor a meleg időt a -8 fok váltja, csillogó hidegfrontos napsütésben. Volt egyszer, hogy a szédülés miatt fel sem tudtam kelni. Ugyanilyen időjárási körülmények között megtörtént, hogy felkeltem, beültem a kocsiba, aztán meg kellett állnom, mert azt éreztem, hogy az autó bal oldali kerekei földig laposak. Kiszálltam és nem! De akkor már hánytam a szédüléstől. Úgy hoztak haza, külön engem és külön a kocsit. mindkét esetben 4-5 óra múlva vége, elfújták.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.08. 18:31:56

@valkür: Nálunk a munkahelyen kötelező már hetek óta. Mondjuk az irodában nem hordom, a két cellatársamat elvitték, az egyik a kórházban ügyeskedik, a másik a rendőrökkel flangál. Az ajtóba tettem egy asztalt, meg három feliratot, hogy tessék ott várakozni. Ha jön valaki, felhúzom a maszkot, egy borítékra rábélyegzem az aznapi dátumot, beleteszi a papírkáját, lezárom a borítékot, és megy négy napra pihenni. Négy nap után foglalkozom vele. Ha sürgős, kesztyűt húzok, és úgy intézem. Utalványt csak a nyilvántartó hozhat, azt aláírom, mikor épp van időm.
@Andrass9: Basszus, vigyázz magadra!

kocsmagomba 2021.03.08. 18:50:28

@Waka: Helyes! Mi már így csináljuk egy éve a papír alapú levelezéssel! Az ajtó meg zárva. Csak telefonos egyeztetéssel lehet bejutni. A hülye bunkó paraszt önkormányzatot megkértük egy éve, hogy semmilyen papír alapú szirszart ne adjanak át. Ehhez képest még múlt héten is elhozzák kinyomtatva, amit átküldtek e-mailen is. Mert olyan kurva fontos. :( A polgármesterünk egyébként inkább vírustagadó, mint sem. De az oltás kéne azért neki, mert mi van ha. Tipikus büdös paraszt.

kocsmagomba 2021.03.08. 19:24:47

Romhányi 100 éve született. Vagy sírsz vagy nevetsz, de könnyezel az biztos. A nyelvvel bánni csak nagyon komolyan szabad, ahogy ő tette.

kocsmagomba 2021.03.08. 20:04:48

@Andrass9: halhatatlan, ebből is látszik

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.08. 21:44:11

@látjátok feleim szümtükkel: Vetettem mindenféle magokat.
Most meg rengeteget néztem a YouTube-on! Nagyon szerettem Romhányit! Szerintem egy zseni volt!!!
Aóta csak egy hasonló kaliberrel találkoztam: Speier Dáviddal, aki a Kleopátra küldetést fordította, és ez nem csak egy pergamendemonda!

kocsmagomba 2021.03.08. 22:07:55

@Andrass9: Uff! A Kleopátra küldetés nagyon jól sikerült. Ügyes. De mindenesetre Romhányi annál nagyobb volt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.08. 22:41:13

@Andrass9: @kocsmagomba: Lehet, hogy nem leszek népszerű, de Geszti Péter is remek rímfaragó. (Rapülők).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.08. 22:59:01

Idén először próbálom ki a paprikamagok csíráztatását. Kaptam egy Lidl-s propagator set-et. A magyar nyelvű leírás szerint palántázó készlet. 4 tálca, 4 db 24 részes ültetőbetét és 4 átlátszó fedél van benne. Egy ültetőbetét alját felforrósított szeggel kilukasztottam. (Nem is értem, minek a tálca, ha a betétek alja nem lukas.) A rekeszek aljába remek nedvszívó képességű felmosóruhából vágtam kockákat. A tálcába vizet öntöttem, erre jött a betét. A magokat a textilre igazgattam, majd a fedéllel lefedtem. Az egészet a fürdőkádba tettem. Természetesen, mikor a kád használatban van, kiveszem. Nálam a fürdőszoba az egyetlen fűtött helyiség a lakásban, mivel ott nem lehet elzárni a radiátort. Egy hűtőhőmérőt tettem a dobozba, rendszerint 28-29 fok celsiust mutat. Öt nap alatt a magok fele kicsírázott, azokat már átültettem földbe. Meglátjuk, így mire megy.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.09. 08:48:30

@Waka: Érdekes gondolat föld nélkül csíráztatni a csilit...
Én biztos, hogy felmosóruha helyett papírtörölközőt használnék, mert az mehet a földbe - gyorsan lebomlik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.09. 08:58:19

@Waka: Rengeteg Romhányit szavalt, valamennyi csak ráragad a mesterségből :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.09. 09:00:18

@kocsmagomba: Csak hasonló kaliberről beszéltem :) Ez olyan, mintha a standuposokat hasonlítanám Hofihoz: Jó-jó, de nem az igazi.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.09. 09:02:10

@látjátok feleim szümtükkel: Most jót aludtam, köszönöm a kérdésedet! 37,6C fokkal ébredtem, de egyéb bajom (az ismerteken túl) egyelőre nincs :)

kocsmagomba 2021.03.09. 10:49:21

@Waka: @Andrass9: Én szeretem Geszti nyelvi játékait a szövegekben. Egy időben pedig ő volt Mézga Aladár hangja. Tanulhatott a nagyoktól.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.09. 16:51:42

@Andrass9: A papír éppen mehetne, csak 10-20 mag van rajta, az meg sok lenne kicsit.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.09. 18:14:09

@Waka: Közben rájöttem, hogy te tényleg kifejezetten csíráztatod a magot! Ha kidugta a kis farkincát, akkor rögtön beülteted :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.09. 18:38:18

@Andrass9: Pontosan. Az elmúlt években sokat szívtam azzal, hogy a magok a földben nem keltek ki. Újravetettem, aztán később mind kibújt. Pár mag meg már öreg, kevés benne a csíraképes, vagy egyszerűen csak szívat. Most csak az kerül földbe, amelyik kicsírázott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.09. 22:18:33

@Waka: Kipróbálom a trükköt az öreg magjaimmal, amiket nagyon szeretek!!! Köszönöm az ötletet ...

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.10. 10:11:09

@Waka: @Andrass9:

A paprika magja meleg, párás környezetben gyorsan kipattog. Így mondták régen, amikor tavasszal kiló számra csíráztatták a magot. Benedvesítették, és bekötötték egy lepedőbe, amit a dunna közt tároltak. Ebben a meleg környezetben gyorsan beindult a csírázás, és akkor vetették fólia alá az ágyásokba.
Én egyszer sok éves csilimagot vetettem el, és szépen kikelt. Ja, és még fontos, hogy a paprikamag gyorsabban csírázik, ha sötétben és melegben van ( lepedőben nem kapott fényt ), ezért én úg vetettem nagyobb mennyiségben, hogy a magvető ládákat egymásra raktam, és azok nem száradtak ki, egyenlő hőmérsékleten maradtak, de, naponta enyhén megpermeteztem, és levegőztettem a ládákat.
Cserépbe vetés esetén a földnek nem szabad a színéig lenni, kell egy centi legalább a cserép tetejéig. Így a cserepet le lehet takarni, de az a kelő magot nem zavarja. Egyébként kikel a paprika magja úgy is, ha csak leesik a föld felszínére, de az hosszabb ideig tart, és meleg kell neki, mint a kerti földben kelő paradicsomnak.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.10. 17:44:13

@látjátok feleim szümtükkel: Nálam az a helyzet, hogy nem fűtök. Az egyetlen hely a lakásban, ahol nem lehet elzárni a fűtést, az a fürdőszoba. A csíráztató tálca a kádban van többnyire. Vizet öntöttem alá, 28-29 fok van, és rendszerint sötét, tehát optimálisak a körülmények.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.10. 19:59:05

@Waka: Vettem a lapot, és csináltam egy hasonló csíráztatót, de papírtörölközővel.
A célom, hogy felmérjem, mennyire régi magot lehet még csíráztatni, hisz sokat szárítottam és tettem félre 2014 óta.
Ez most 27 különböző mag, amit két tálca közé dugtam. Fény nem jut be, de az nem is kell neki. Felraktam a 29C fokos fűtésre, és meglátjuk.
Soha nem gondoltam, hogy kisérletezni is fogok :)))
Apropó: hogy bírod azt a meleget a fürdőben???? Hideg vízben fürdesz? - bocs, ezt meg kellett kérdeznem. Én nagyon melegszerető vagyok, engem nem zavarna, de a feleségem már akkor agylobot kap, ha 23C van valahol!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.10. 22:47:41

@Andrass9: Nyitott ajtónál zuhanyzom, úgy ki lehet bírni. :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.10. 22:48:34

@Andrass9: Amúgy bírom a meleget, csak éppen nem igénylem.
süti beállítások módosítása