Ha a leveles tésztát is házilag készítjük, ér-e ez annyit, mint a próféta papucsába eljuttatott aranyautó?
Szóval elbuktam: egyszer már kellene saját vajastésztát csinálnom (különösen, hogy a környékbeli párbetűsekben csak pálma- vagy kókuszzsírral készített "vajas" tészták vannak ...)
Volt még nagyobb adag akciós vajam, gondoltam kipróbálok valamilyen klasszikus receptet (ráadásul tavaly főztem is be sűrű szilvalekvárt).
Össze is szedtem egy nagyobb adagra szóló alapanyagot:
- 40 dkg vaj
- 10 dkg liszt
- 40 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 2 dl hideg víz
- 2 tojás
- 2 dkg élesztő
- 1 tk só
A vaj és a liszt szándékosan szerepel kétszer. Elsőnek a 10 deka liszthez késes robotgéppel hozzákevertem a 40 deka vajat. Ezt kikanalaztam a gépből, és téglalapra formáztam a szilikon gyúrólapon.
Az így sikeredett lisztes vajtéglát folpackba csomagoltam, és betettem a hűtőszekrénybe hülni.
A robotgépbe ezek után betettem a további anyagokat a víz kivételével. Ezt összedolgoztam, de nagyon morzsás lett.
A vízbe jeget tettem, hogy jobban lehüljön, majd apránként adagoltam a tésztához, hogy mégiscsak valami tészta halmazállapotot kapjak. Az így nyert tésztát ezután a lisztes gyúrólapra kanalaztam.
Kinyújtottam félujjnyi vastagra, közepére helyeztem a hűtőből kivett vajtéglát. Erre ráhajtogattam a tésztát, amit még egyszer is összehajtottam.
Mint a leveles pogácsa készítésekor, ezt a tésztát is kicsit lehűtöttem, újra kinyújtottam, majd a szokásos négy hajtással ismét kicsire hajtogattam.
Ez is pihent a hűtőben 20 percet. Volt még egy kör hajtogatás és hűtés, majd nekiálltam feldolgozni.
Négybe vágtam a tésztát. Egy-egy darabot akkorára nyújtottam, mint egy vékony zsírpapír lap, ami nekem dobozban van (kb tepsi méret). Ezt a kinyújtott lapot ezután egy szilikonlapon felcsavartam a zsírpapírral, végül folpackba csomagoltam.
Az utolsót kis paralelogrammákra vágtam, aminek a közepébe szilvalekvárt kanalaztam. Az átlós csúcsokat összecsippentve sütőlapra helyeztem. Készült még meggyhúsos változat is a család kérésére. 170C fokos sütőben 20 percig sütöttem. Persze a papucsok nagyrésze kinyílt - esetleg tojáskenéssel kellett volna összeragasztani?
Azon melegibem kis porcukorral megszórtam és meóztam.
Finom lett, de én kevesebb cukorral jobban szerettem.
Nem kell paralelogrammákkal küzdeni, közönséges négyzetek is megteszik (bár az IS paralelogramma).
Őszinten bevallom, semmivel sem lett jobb, mintha jó minőségű bolti vajas leveles tésztát használnék. Viszont így van a mélyhűtőben még 3 feltekert tészta :)