Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • Kumari aki Nilüfer: @valkür: Köszönöm, ha nem lenne járvány, kiutaznám a MÁV-ot a gatyájából!!Sok évig:) (2021.02.25. 08:53) Egy csodásra sült pecsenyekacsa
  • Kumari aki Nilüfer: @kocsmagomba: Én oltásellenes cikket nem olvastam, kínai és orosz oltást kérdőjelezőt igen, az meg... (2021.02.25. 08:50) Mézes-fokhagymás csirkeszárny
  • látjátok feleim szümtükkel: Szuper. (2021.02.25. 08:06) Szűzérmék kapris mártásban
  • valkür: @kocsmagomba: Ezek meg is fognak halni, ha máshogy nem, egyenként fogdosom össze őket. hörr, görr... (2021.02.24. 22:20) Amarillisz ismét
  • valkür: No, akkor a likőröket meg pancsokat kedvelőknek egy tipp: feketeribizli. A nagyon érett, amikor má... (2021.02.24. 20:18) A NAGY csilipaprikakrém készítés 2020-ban
  • kocsmagomba: @old forester: Bányakánya, ki lehet próbálni. Ám nyár helyett inkább az őszi őzlábat javaslom. Arr... (2021.02.24. 17:11) Őzlábgomba palacsintában

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (32) almaecet (18) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (12) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (40) babérlevél (47) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (7) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (31) bőrősháj (2) bors (302) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) Chipotle (2) churut (3) citrom (69) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (6) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (10) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (137) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (60) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (39) fánk (3) farhát (4) Farkas András (26) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (26) fehérbors (50) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (431) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (55) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (9) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (91) gyömbér (115) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) hagyma (322) hagymakarika (2) hagymalevespor (7) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (50) kacsazsir (4) kacsazuza (4) kacsazúza (3) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (88) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (16) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (29) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (5) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (77) köménymag (22) konyak (3) könyv (2) koriander (29) koriandermag (29) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (153) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (54) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (41) lime héj (2) lime levél (6) liszt (118) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (91) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (4) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (73) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (128) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (11) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (27) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (124) paradicsomlé (27) paradicsompüré (34) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (21) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (82) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (7) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (43) rizsbor (4) rizsecet (5) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (47) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (76) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (15) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (3) sárgarépa (164) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (307) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (6) szegfübors (35) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (49) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (36) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (87) tejfel (61) tejföl (84) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (208) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (9) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (6) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (219) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (17) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (25) vöröshagyma (120) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (35) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (14) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (38) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (74) zöldség (3) zöldségalaplé (3) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (63) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Távolkeleti ebéd jóbarátainkkal

2021.02.16. 07:00 Andrass9

Régi barátainkat invitáltuk meg ebédre. Mivel tudom, hogy szeretik a Thai és egyéb ázsiai ételeket, kitettem magamért.

58.jpg

Az esemény egyben alkalmat adott a banánfával rendelkező barátaink banánlevelének felhasználására is, amit még soha nem próbáltam.

A menü:

  • Előétel Vietnámi nyári tekercs
  • Leves Thai Tom Yum Gai
  • Főétel Csirke curry banánlevélben

Vietnámi nyári tekercs

 

A blogban szerepelt már nyári tekercs, most sem lett különösebben más, de az ismétlés a tudás anyja. A hozzávalók:

  • 22cm-es rizspapír (bármely ázsiai bolt tartja, korlátlanul eláll)
  • 2 sörretek vagy 1 kisebb jégcsapretek
  • 3 sárgarépa
  • 1 kígyóuborka
  • 1 zellerszár
  • 2 vastagabb újhagyma
  • 1 római (kötöző) saláta vagy más, nagylevelű saláta
  • 1/2 üveg mungó bab csíra
  • 1/2 üveg bambuszrügy
  • vizes konyharuha
  • 1 serpenyő langyos víz

20.jpg

A serpenyőbe készítsünk oda langyos vizet, amiben majd a rizspapírokat megáztatjuk. A zöldségeket tisztítás után vágjuk vékony csíkokra (zsüliennre) és készítsük a munkaasztalra. A konyharuhát vizezzük be, és csavarjuk ki, majd terítsük a munkalapra. Tunkoljunk egy lapot a langyos vízbe, hogy az elborítsa, majd 10 másodperc múlva már vegyük is ki a ruhára. Tépjünk egy darabot a római salátából, amire pakoljunk a mindenféle zöldségcsíkokból. Nem kell sok! Csavarjuk fel a salátát, és csomagoljuk be a rizspapírba. Ez kicsit ragad és könnyen szakad, de a harmadik már jól fog sikerülni.

49.jpg 50.jpg 51.jpg 52.jpg

 

Tom Yum Duck

 

Tom Yum Gai is szerepel már valahol, de azért lássuk, ha már megfőtt:

  • 1 nagy kacsanyak
  • 2 kacsazuza
  • 2 csirkecombfilé vagy csirkemell
  • 2 marék shiirake és barna csiperke gomba szára
  • 1 kis marék szárított fafülgomba
  • 1 galanga gyökér vékonyra szelve
  • 1 citromnád (fenyérfü?)
  • 4 lime levél
  • 1 sárgarépa
  • 2 ek Tamarind szósz a savanyú ízhez
  • 1 ek halszósz
  • 5 csepp csiliolaj
  • 1 kis vereshagyma
  • 1 kis szerecsendióvirág
  • 10 szem feketebors
  • 1/2 lime leve

Mivel tiszta levest akartam főzni, a húsokat előre átforraltam, majd az abálóvizet leöntöttem, a húst megmostam. A hagymát elfelezve száraz serpenyőn megpirítottam, a gombák szárait odakészítettem.

11.jpg

3 liter hideg vízben feltettem főni a leves hozzávalóit. A Tom Yum alapfűszereket is begyűjtöttem: galangal, csípős csilik, kaffir lime levél és citromnád, majd ahogy tudtam, összevagdostam, végül beletettem a levesbe a citromnádat, meg a többi alkatrészt. Egy kis tálkába pici csiliolajat öntöttem, majd összekevertem a tamarind szósszal és a halszósszal, ami a sót hivatott helyettesíteni.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg
16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Két óra múlva kivadásztam belőle a húsokat, és rászűrtem a lét, mert a fűszerek nem igazán ehetők. A sárgarépát vicces rácsra gyalultam. Ezt nem igazán kell főzni, maradjon csak ropogós. Végül még egy fél lime levét is belefacsartam, és megrottyantottam.

37.jpg 38.jpg

 

Banánlevélben gőzölt currys rizses csirkecomb

 

Ez viszont még sehol sem szerepel a blogunkon! Az ötlet onnan jött, hogy nagyon szerettem volna valamit főzni banánlevéllel, mert az olyan trendi :). A legrokonszenvesebb gondolat, amit találtam, az egy csirke curry rizzsel, mindennel banánlevélbe csomagolva és gőzön elkészítve. A banánlevél már egy hete lapult a csodahüttőben, most elővettem a többi hozzávalóval együtt:

  • 65 dkg csirke felsőcombfilé
  • 15 dkg barna csiperkegomba
  • 8 dkg csirkemáj
  • 2 tojás
  • 2 szál újhagyma
  • 25 dkg ceruzabab
  • 1 dl olivaolaj
  • 1 nagyobb salottahagyma
  • 1/2 kaliforniai paprika
  • sok girizd fokhagyma
  • nagy ujjnyi gyömbér
  • 1 tk curry por
  • 1 tk őrölt fehérbors
  • 1 db 2 dl-es teljes kókusztej konzerv
  • durva szemű só
  • 1 ek Madras curry por
  • 1 ek saját Thai Curry Paste
  • 35 dkg jázmin rizs

21.jpg

A hagymákat, paprikát és gyömbért feldaraboltam. Mindezeket egy nagy evőkanál durva sóval a mozsárba borítottam, ahol kemény munkával úgy-ahogy péppé zúztam.

22.jpg 23.jpg 24.jpg 25.jpg

Egy jénaiba öntöttem az olivát, felforrósítottam és beleborítottam a mozsár tartalmát, ami nem igazán lett pép, node majd most szétfőzöm! Hozzáadtam 15 perc múlva egy kis curry port és hagytam langyosra lehülni.

26.jpg 27.jpg 28.jpg

A gombát, babot, újhagymát és a csirkét is falatnyi darabokra vágtam, a csirkét kis fehérborssal ízesítettem, a tojásokat felütöttem egy tányérba. A currypépbe szórtam a hagymát, babot, csirkét, majd beledolgoztam egy doboz kókusztejből a tejszín részét.

29.jpg 30.jpg 31.jpg 32.jpg

Beleöntöttem a tojásokat, meg raktam a saját curry pasztámból is hozzá. Még mindig nem volt elég erőteljes az curry, ezért kapta a második kanál curryport is. Ezután beleöntöttem a rizst is, összekevertem, és kivettem belőle egy bő adagra valót a feleségemnek. Most már önthettem a gombát is a currybe :)

33.jpg 34.jpg 35.jpg 36.jpg

A banánleveleket anno felvágtam akkorára, hogy vákuumzacskóban beférjenek a csodahüttőbe. Most viszont kivettem annyit, amennyi ehhez a fogáshoz kellett. Ezek a darabok méretre pont jók a curryhez. Ahhoz, hogy jobban alakítható legyen, nagy láng felett kellett elhúzni párszor - így megpuhul.

39.jpg

Deszkára fektettem egy ilyen megsperzselt levelet, amire egy közepes merőkanálnyi curryt tettem. Szépen összehajtogattam és egy fogpiszkálóval összetűztem. A bambusz gőzölőm egy rácsára 4 fért el. Azt a kettőt, ami a feleségemé lesz, filctollal megjelöltem. A többibe már jutott gomba is, ezért a csomagok is picit nagyobbak.

40.jpg 41.jpg 42.jpg 43.jpg

Újabb gőzölőtálcát töltögettem currys banánlevelekkel, majd amikor a banánlevél elfogyott, akkor még két alufóliás csomagba is jutott curry. A két tálcát egy nagy serpenyőbe tettem, amibe 2 liter vizet töltöttem. Ez szépen forrva gőzölte a tartalmat 24 percig.

44.jpg 45.jpg 46.jpg 47.jpg

Az ebéd elkészült, lehetett is tálalni. Az előételhez felvágtam a vendégek számára a tavaszi tekercseket, amihez egy szójás-édescsilis mártogatóst kevertem.

55.jpg

A mártogatóssal igazán finom előétel volt.

56.jpg

A Tom Yum levest normál tányérból és kanállal kapták, mert nincs annyi ázsiai tálalóeszközöm ...

57.jpg

A banánlevelet kicsomagolva a tökéletes állagú csirkecurry fogadta a vendégeket.

59.jpg

A villaképet végülis elhagytam...

A curryhez nagyon jó ízt adott a levél, amit az alufóliás csomag összehasonlításával tudtam azonosítani.

60.jpg

Idén ősszel biztos kunyerálok a barátaimtól egy nagyobb adag levelet - úgyis komposztban vagy kukában végzik.

105 komment

Címkék: hagyma gyömbér csirkemell sárgarépa banánlevél shiitake galanga szerecsendióvirág kacsanyak galangal kacsazuza rizstészta lap

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr816423598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valkür 2021.02.16. 12:12:57

@kocsmagomba: Én is tisztában vagyok vele, hogy manapság csak így lehet vásárolni, írtam is.
De akkor is ott van a feszültség, nagy meghasonulást érzek.

Az uborkát pl így is, úgy is megmosod otthon, hisz nem csak covid lehet rajta, hanem légyszar is. A lefóliázottnál is meg kell fognod a coviddal összefogdosott fóliát ahhoz, hogy eltávolítsd és a vége mindenképpen az alapos mosás. És a fertőzés magáról a fóliáról is átkerülhet a kezedre vagy a mosogatód falára.
A henteseknél meg simán még mindig a pult fölött, a vevő szemmagasságában lógnak a kolbászok. Simán rálehel bárki, aki vásárol. Az tán még veszélyesebb is lehet, mert a füstölt kolbászt meg a szalonnát viszonylag kevesen mossák meg, és sokszor nyersen eszik.

A csirkemellet is lehetne akkora dobozba csomagolni, amekkora maga a hús, nem kéne háromszor annyi műanyagot elhasználni mint ami feltétlenül szükséges.

Szóval nekem nem áll össze a kép. Látok pár megszokást, látszatcselekvést, önmegnyugtatást. De csak egyes részletekre, az egész, az nem áll össze.

kocsmagomba 2021.02.16. 12:33:18

@valkür: á, ennél is bonyolultabb. Mert ott vannak az egészségkárosító műanyag csomagolások. Ott vannak a mikroműanyagok. Én azt gondolom, hogy nem a csomagoló anyagok vagy azok mérete a gond, hanem a további sorsuk. Ott kellene nagyobbat dobni a jelenleginél...
Nyilván a mennyiség csökkentése fontos, de önmagában az nem megoldás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.16. 12:38:06

@valkür: Egyszerűen nem értem a kérdést!
Több szempontból sem:
Soha nem voltam megszállott "védjük a földet" aktivista. Nem is dumáltam ilyesmiről. Ami megterem idehaza, azt úgy használom, ahogy van, kivéve, ha elteszem későbbre. Akkor vagy a Pravda, vagy vákuumfólia zacskó.
A védőgázas csomagolás mindig is nagyobb dobozba kerül. Ezeket a dobozokat én újrahasznosítom, meg az is, akikhez elkerül. Egy rendes kimosás után remek helye pédául a sajtos rúdnak:)
Hamár szerinted itt látszatcselekvések vannak, meg megszokás: szerinted a banánlevélben párolt étel is csak önmegnyugtatás?
Nem fogok mentegetőzni, mert egyáltalán nem értem, mi a bajod.

Azt már meg sem említeném, hogy én azért meg tudom különböztetni a csirkemelltől a csirkecombfilét ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.16. 12:42:03

@valkür: Akkor is reklamáltál volna, ha az anyaglistát előbb kipakolom tányérokra?

valkür 2021.02.16. 13:12:01

@Andrass9: Nem reklamáltam, csak feltűnt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.16. 13:31:27

@valkür: Megtennéd, hogy részletesen megmagyarázod ezt a mondatot?
"De akkor is ott van a feszültség, nagy meghasonulást érzek.
"

kocsmagomba 2021.02.16. 15:00:21

@Andrass9: Ne morogj már! Az a mondat különben is nekem szólt, az én véleményemre válasz! Én értem. Nem hinném, hogy ellened szólt. Na, hintázzunk inkább egyet! :)))
Az ételt majd tényleg én is elolvasom, de éppen most küldtem el lihegve, határidő előtt 3 féle oltás tervezet 3 féle listáját 3 helyre. És ehhez 22-26 emberrel kellett pár órán belül egyeztetnünk telefonon. Most megyek főzni, aztán enni, aztán olvasok, mert nagyon érdekel a téma.
Addig semmi vita! :) Nem akarok kimaradni a vitából. (sem)

Kumari aki Nilüfer 2021.02.16. 15:07:40

Vessenek a mókusok elé, de én jobban szeretem ezeket a csomagolásokat, mint a húsra ragadó csomagolópapirt, meg az ömlesztett, összetört, behorpadt zöldségeket..tudom, miattam fog szétrohadni a Föld, de ez van.Eddig nem hasonultam meg, szelektíven gyüjtök, és igen, a háztartásban van kismillió doboz, hasznosulnak, macskatányértől a pulyák ellátmányáig, bizbasz tartóként , szomszédba kóstolóval.

Kumari aki Nilüfer 2021.02.16. 15:08:31

@kocsmagomba: ÓÓÓ..az egy jó körzet, itt semmi, de semmi hír az oltásokról...

valkür 2021.02.16. 15:59:47

@Andrass9: Nehéz megmagyarázni, ellentmondást, feszültséget, dilemmát, ilyesmit érzek.
Egyrészt ugye van a kényelem, meg a higiénia, meg a megszokás, hogy minden sokszorosan be van csomagolva. Mindenhova oda van készítve a nájlonzacskó. De csak meg kell nézni a nagyáruházak pékáru osztályait: mindenhol lógnak a gurigák, mindenki marokszám tépkedi, bokáig gázolunk a szétszórt zacskókban, mégis sokan csupasz kézzel végigtapogatják a zsömléket, mielőtt kivesznek egyet. A kabátujja még azoknak is hozzáér a nyilás pereméhez, akik zacskóval nyúlnak be. Szóval a higiéniai biztonság máris kuka, viszont napi több millió zacskó. Ugyanezt megoldhatnánk hosszú nyelű csipeszekkel, saját vászonzacskóba.

A fóliázott uborkáról már írtam: a fólia sem az érés folyamán rákerült légyszartól nem védi meg, sem attól, hogy Te a fóliával együtt vigyél haza valamit, amit mások ráfogdostak.

Szóval nem frankó az egész, azt hisszük, mintha hú de higiénikus lenne a műanyag csomagolás, pedig igaziból nem az.

És erre erősített rá, hogy milyen jópofa dolog bambuszpárolóban meg banánlevélben főzni. Mintha az lenne az igazi, mintha vágynánk arra, hogy megőrízzük az ezer éves technikákat. Vágyunk is, és ez így van jól.
Az esetek egy részében legalábbis.

De mit mondjak arra a kollégámra, aki a valami sámándoktortóltól kapott gyógyfűből készült teát beleteszi a bambusz teafilterbe, azt a filtert belerakja egy műanyagpohárba, és felönti forró vízzel?
Amikor kérdeztem, hogy mit iszik, mondta is, hogy a sámándoktor egy ezer éves teát adott neki, meg a bambuszfiltert, mert a tea nem érintkezhet sem fémmel, sem üveggel.
Azt nem mondta neki a sámándoktor, hogy azért a legergyább, eldobható műnyagba sem nagyon szerencsés forró vizet önteni.
Szóval vágyunk a tradicionális, hagyományos dolgokra, áldozunk is rá, aztán valahogy mégis olyan felemás a dolog.

Szóval bocs, nem kötekedésnek szántam a megjegyzést, csak nagy dilemmának érzem. Nem csak ezzel a poszttal kapcsolatban, hanem úgy nagy egészében, mindnyájunkra, a mindennapjainkra vonatkozóan.

valkür 2021.02.16. 16:28:11

@Andrass9: semmiképpen ne rakd ki a nyersanyagot tányérokra, az csak a mosogatnivalót szaporítja. Meg borzasztóan tévészakácsos és modoros is minden hozzávalót egy külön kis üvegtálkában kikészíteni. Ezek a fázisfotók így a jók, így a valóságosak.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.02.16. 18:38:09

Az elején olvasva hiányoltam egy kis szószt a tekercsből, de látom, került mellé. Két hete áll egy konzervdoboz a monitor mellett, hogy alkalomadtán szóba hozzam. Kaptam egy Royal Thai Coconut cream-et, egy currys leveshez használtam fel. A legjobb, amit eddig használtam. Kb. 90 százaléka volt a sűrű, zsíros, éppen csak lötyögött az alján némi vizesebb rész. Csak ajánlani tudom. Most pedig kidobom a dobozt. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.16. 18:38:21

@valkür: Én másképp vásárolok, nekem nincsenek ilyen fóbiáim. Elsőként vettem egy rakat rezacskót, és nagyon elégedett is vagyok vele. A vékony műa. zacsit elsősorban a friss halak és húsok szállítására használom - még nem fogadnak el saját edényt a hentesek!
A kígyóuborkának meg nagyban megnöveli az eltarthatóságát a múanyag csomagolás.
Ami nálam kiverte a biztit a megjegyzésedben, arra most még rátettél egy lapáttal:
"És erre erősített rá, hogy milyen jópofa dolog bambuszpárolóban meg banánlevélben főzni."
Te komolyan elhiszed, hogy én azért használtam ezeket az alkatrészeket, mert az trendi???? Úgy érzem, nem ilyen hozzáállást próbálok átadni a posztjaimban, de tévedtem :(
Ha az írásaim ilyen visszhangot váltanak ki, azt hiszem be kéne fejeznem a blogolást.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.16. 18:40:21

@Waka: Az olyat gyűjtöm mindig, ha kapok valahol. Nem pont azt a márkát, de mindenképpen a cream-et, mert vizet én is tudok hozzátenni :)

Kumari aki Nilüfer 2021.02.16. 19:07:34

@Andrass9: Dehogy!!! Nekem pl, ilyesmi eszembe sem jutott:) Szerintem másnak sem. Inkább azon agyalok, nem bambusz párolóban is lehetne-e, ha lenne banánlevelem.Ugyanitt: nincs valakinek pár darab főtt tojása a sómhoz?:DDDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.16. 19:15:06

@Kumari aki Nilüfer: Természetesen lehet fémpárolóban is használni a banánt :) Így levélbe csomagolva nem ragad le semmibe.
Ugyanitt: van még két tojás itthon, főzzek?

szivar 2021.02.16. 19:16:45

@Andrass9: Nem kellene befejezned azt a blogolást...

Szerintem Odin szolgálója arra céloz, ami manapság a nagybetűs trend és néha nekem is szúrja a bögyömet az az ellentmondás. Lsd.: biozöldség, műtrágya és vegyszerek nélkül, három soron egyesével betekerve folpakkal, rárakva műanyag tálcára és még egy soron zsugorozva. Ilyenkor körbenézek, megvakarom a fejem és megkérdezem azt, hogy: HE? Egészséges kenyér, magvakkal és nyomelemekkel dúsítva, valódi kovásszal, teljesen természetes összetevőkkel, bio lisztből - szeletelve és egyszerhasználatos műanyag zacskóba 'belebaszva' a kedves vevőnek. Innen már csak egy lépés az, hogy az embernek akkor is erre asszociáljon, amikor igazándiból nem akar.

Ez a gondolat úgy néha-néha előbukkan (ééés akkor megindul a vezérhangya, mint nálam a kovász esetében nemrég), szerintem Valkür is most hasonló szituációba szaladt bele... Ez ilyen dolog, ilyenek vagyunk. Törődj bele. Lassan csak megváltozik minden. Vagy leszokunk az indokolatlan műanyaghasználatról, vagy pedig műanyagot fogunk enni még akkor is, ha nem akarunk... S ezt vagy megérjük, vagy nem. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.16. 19:22:41

@szivar: Ezek a dolgok valóban kirívóak, és nekem is felmegy tőlük az agyvizem. Sajnos a vevők még igénylik ...
Már több boltban van rezacskó pékáruhoz is - a szeletelt kenyeret meg egyék mások - én nem veszek olyat.
Nekem mondjuk mástól indult meg a napokban a vezérhangya, de időben helyretettetek :)

Kumari aki Nilüfer 2021.02.16. 19:26:12

@Andrass9: Hóha..én meg felvágatom a házi kovászost, mert szebben szeleteli a gép..igaz, egyre ritkábban, mert sütök, és azt nyeszeteljük igény szerint.

valkür 2021.02.16. 19:28:39

@Andrass9: Félreértesz. Szerintem tényleg jópofa, hasznos, kellemes, ízletes, kellemes bambuszpárolót használni. És ha lenne banánlevelem elérhető közelségben, tuti kipróbálnám én is. És nem a poszt kritikájának szántam, hanem csak úgy általában, a modern(nek hitt) életmódunk, a realitások és a vágyaink között érzek ellentmondásokat. Hogy egy jó ebédhez ennyi minden haza kell vinnünk, és hogy már fel sem tűnik, annyira a mindennapjaink részévé vált. Nem akarok hittéríteni, és én sem akarom a markomban hazavinni a bontott csirkét. De ez így valahogy nem frankó, hogy egy ebédhez ugyanakkora térfogatú szemét is jár, mint maga az alapanyag.
Ennyiről szólna az egész megjegyzésem.

szivar 2021.02.16. 19:43:43

@Andrass9:
Szerintem a MAI fiatalok zöme el sem tuja képzelni azt, amikor papírzacskóba lett beledobálva a pékáru a boltokban(amiben nem lesz olyan hamar mosogatórongy állaga a péksüteményeknek, a nejlonnal csomagoltakkal ellentétben). Mondjuk akkortájt a kenyeret is jóízűen meg lehetett enni harmadnap is(és nem azért, mert nem tellett frissre!)... Vagy amikor a hentesnél zsírpapírba csomagolták a húst, és marhára kellett sietni a főzéssel, hogy ne romoljon meg ebédig... Egy kissé elkényelmesedtünk na. Már több mint kettő hűtő van a falunkban!(bibibííí) Mondjuk telefon is több van már, mint három, a tévéről nem is szólva... :P

A kényelemnek ára van, csak nem mindegy, hogy ki fogja megfizetni és milyen áron. Ez az egész a nagyüzemi élelmiszeripar rákfenéje manapság. :( Gyorsan, sokat, nagy profittal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.16. 20:03:24

@valkür: Az elmúlt 5 évben majdnem a nyolcadára csökkent a szemét, amit a kukások elvisznek (szelektívvel együtt). Komolyan gondolkodom, hogy lecseréltetem a 110 literes kukát 60-ra. A szelektívet pedig nálunk kéthavonta ürítik csak - akkor is félig van.
Egyezzünk ki abban, hogy rossz alkalommal rosszul szóltál :)
Peace.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.16. 20:03:59

Index címlaposak lettünk - gatyát felkötni!

látjátok feleim szümtükkel 2021.02.16. 20:16:58

@szivar:

Azért akad most is péküzemi kenyér, amit jóízúen meg lehet(ne) enni harmadnap is, csak sajnos ma elfogyott. Tegnap vettem a péküzem boltjában egy félkilós teljes kiörlésü lisztből sütött kenyeret. Már a boltba is megindult a nyálképződésem a látványától, de otthon fokoztam az izgalmat. Betettem a kenyeret a sütőbe kb. 10 percre ( akkor vettem ki, amikor márkezdett finom kenyér illattal megtelni a konyha ), majd miután kihültr nekiláttam, és vajas lekváros kenyérként betoltam a felét, ma a második felét. Holnap megyek venni újat, és azt is feljavítom egy kis utánsütéssel. Attól ugyanis nagyon jó ropogós lett a héja, és nem galuskásodott a béle.

Valamikor réges régen, amikor nem annyi kenyeret vettünk, amennyit akartunk, hanem csak annyit, amennyi jutott, akkor ha többet tudtunk veni, a kenyér egy része a fogyasztásig megszáradt. De a szikkadt kenyér külsejét megnedvesítették, és sütőben felmelegítették. A végeredmény friss, ropogos kenyér lett. Erről jutott eszembe, hogy a friss kenyeret is lehet még egy kicsit sütni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.16. 20:17:24

@szivar: Mi meg sok éven át hajszoltuk a papírzacskókat a péksüteményekhez és a kenyérhez. Végül az USA-ból hoztam egy fél koffernyi "uzsonnás zacskó"-t.
Az apróbb feladatokra meg ott a lisztes és a cukros zacskó ...
Gyűlölöm a műanyag zacskóban tartott pékárut! Vonyódott lesz és elveszti a ropogósságát. (Igaz viszont, hogy sokáig eláll a hűtőben.) A kenyértartó dobozban a bolti kenyér legfeljebb 4 napig bírta penészedés nélkül. A saját kovászosom még nem penészedett meg, pedig volt már 17 napos kenyerem is ...

Ma sütöttem egy tiszta kenyeret: lisztek (rozs és félbarna), víz és kovász. Meg só. Tovább kellett pihentetnem, mint az eddigieket, de volt időm rá. Aztán hajtogatás, gyurkálás, majd 2 órát kelt. Forró kövön (235C) 30 perc, sütő csak 160C 30 perc. Csodás lett!

kocsmagomba 2021.02.16. 20:20:29

Ezen a fafülgombán gondolkodom. Néztem az árát is az Ázsia Bt. oldalán. Hááát, a fene vinné el, mi mindent otthagyok én az erdőben!
Ez csak szárítva kerülhet felhasználásra vagy frissen is belemehet az ételekbe?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.16. 20:23:15

@kocsmagomba: Frissen még nem is láttam!!!! Biztos vagyok benne, hogy frissen is ugyan olyan jó, ha nem finomabb, mint szárítottan. A Shiitake-t sokáig csak szárítva kaptam, aztán elkezdték termeszteni idehaza is. Ha a különbséget zongorázni tudnám ...

valkür 2021.02.16. 20:23:23

@Andrass9: opssz, érdekelne, van-e különbség a banánleveles és az alufóliás verzió íze/állaga között.

valkür 2021.02.16. 20:26:06

@kocsmagomba: én mindig frissen megfőztem. Akkor szoktam rá a kínai(as) kajákra, amikor kutyasétáltatás ürügyén naponta hoztam haza 1-2 kabátzsebnyit. Öreg bodzabokrok szárát érdemes figyelni, a fafüle gomba nagyon szeret ott teremni. Ilyenkor is egyébként.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.16. 20:26:48

@valkür: Megint valaki, aki nem olvas (legutóbb kocsmagomba felejtett el olvasni). Szándékosan teszteltem, hogy van-e eltérés (és meg is írtam).
Természetesen van különbség. Ízben hozzájön a banánlevél íze, amit nem tudok leírni, mert nekem is új volt. Állagban az alufóliás kicsit szárazabb-keményebb volt, de a különbség elenyésző.

:)))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.16. 20:28:11

@valkür: Szóval a kutyasétáltatás alatt begyűjtött termék kínai(as) kaja? (viccvót!)

kocsmagomba 2021.02.16. 20:29:48

@Andrass9: frissen nagyon gusztusos, csak én nem nagyon ismerem ezt a fajta konyhát és nem tudom mire használni. Tavalyi szezonban valamiért nagyon sokat találtam pedig, kora tavasszal kilószámra, majd nyári esős héten is, és ősszel is volt még maradéka. A tavaszi volt a csúcs, májusig. Ki kellene próbálni.

kocsmagomba 2021.02.16. 20:32:19

@valkür: kifejezetten tölgyesben találtam nagy telepeket, illetve egy vadgesztenyésben. Más gombákért mentem, azok nem voltak, de ebből tömeg.

valkür 2021.02.16. 20:34:11

@Andrass9: Ebben maximálisan egyetértünk. Mi úgy hívtuk ezt a jelenséget, hogy "a nájlonban megvonúl a kenyír".
Jó ideje már fehér vászonszatyorral járok pékáruért - bár elég keveset eszem. Abban is tárolom, és ha meg is szikkad, akkor is ehető marad, pirítósnak, bundáskenyérnek kiváló.
A tavaszi karantén alatt meg rászoktam, hogy a szikkadó rozskenyeret 2-3 milliméteres, átlátszóan vékony szeletekre vágom, és ugyanabban a fehér vászonszatyorban fellógatom pár napra és hagyom zörgősre száradni. A végeredmény egy kenyércsipsz, ami fémdobozban tárolható, abszolut vésztartalékként kezelem. Ha netán szükség lesz rá, levesbetétnek, zsemlegombócnak, hummuszba vagy zakuszkába mártogatni jó lesz.

valkür 2021.02.16. 20:39:25

@kocsmagomba: Jó neked. Nekem csak ártéri erdővel van gombás tapasztalatom. Tavasszal azok az óriási sárga gévagombák!! Hátizsákba szedtük, annyira zsenge volt, hogy mire hazaértünk, kifolyt a leve végig a hátunkon, le a nadrágon. Úgy néztünk ki hátulról, mint aki összepisálta magát. Tojáslevesbe szerettem nagyon, enyhén savanykás gomba, remek párosítás. Nyáron meg azok a zsenge gyapjas tintagombák :-) futni kellett hazáig, hogy ne kezdjenek szürkülni. És ilyenkor is akadt még téli fülőke, néha egy-egy vénülő szürke laskagomba.

kocsmagomba 2021.02.16. 20:41:08

@valkür: nem is tudom, milyen az állaga főve. Íze talán nem sok van. Állagra cápauszony??? :)))

kocsmagomba 2021.02.16. 20:49:03

@valkür: jó nekem, de télen a magas hegyi gombászhelyeim nem működnek, nincs olyan télálló gomba, ami ezt bírja, szemben az árterekkel, parkokkal. Nem panaszkodom: gyapjas tintagombáért csak a garázs sarkáig kell mennem, szezonjában van 5-6 darab. A konyhából nézem, ahogy nő. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.16. 20:52:59

@valkür: A zörgős kenyérkocka (max 5x5x5mm) befőttes üvegbe megy. Ott már nincs víz, amit beszívhatna.
Nem akar valaki vadasmarhát főzni nekem? Csinálok hozzá világbajnok zsemlegombócot :)

valkür 2021.02.16. 20:56:47

@kocsmagomba: @Andrass9: A friss jódásfüle jól megfőtt malacfül módjára roppanós, feszes. Az ízét a csuda tudja, nyersen nem kóstoltam, a csípős-szójaszószos-szecsuáni borsos fűszerek meg összesimítják az ízeket, az egyes összetevőket nem nagyon lehet kiérezni.

kocsmagomba 2021.02.16. 20:58:24

@Andrass9: Ez előtt, vagy ez után egyem meg a tintagombákat?

indafoto.hu/kocsmagomba/image/26847335-5828c098/user

;)

Na jó, ezekért picit többet kell sétálni, de nem kibírhatatlan.

kocsmagomba 2021.02.16. 21:01:06

@valkür: mindenképpen valami ázsiai ihletésű receptben kóstolnám meg, de tudod, nem ehetek erőset. Valami olyan kellene...

kocsmagomba 2021.02.16. 21:02:32

@Andrass9: a zsemlegombócodat én is csinálom pár éve...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.16. 21:04:12

@kocsmagomba: B+... Gyönyörűek!!!! Én meg majd bélszínnel fogok dicsekedni, mert a gombához nem értek :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.16. 21:05:15

@valkür: @kocsmagomba: Ellentmondanék! Ez a gombafajta nagyon finom gyenge levesben is - nem kívánja a vad fűszerezés társaságát.

valkür 2021.02.16. 21:06:45

@kocsmagomba: Cápauszony. Hm, azt vagy harminc éve ettem utoljára, levesben. De igen, az állaguk hasonló, kicsit zselés-sikos-ropogós. Érdemes kipróbálni, akár tojás alá is, vagy egy sima pirított rizsbe. De legtöbbet tényleg a kínai konyha használja, tőlük érdemes ihletet meríteni. Magyarországon talán a legnépszerűbb kínai büfékaja a szerzetesek eledele, ami itt egy lecsupaszított meleg saláta káposztából, sárgarépából és júdásfüle gombából, egy enyhe ízű szójaszószos öntettel. Járna bele babcsíra, bambuszrügy és zöldborsó is, de azt az itthoni büfékben általában kispórolják.

kocsmagomba 2021.02.16. 21:11:05

@Andrass9: jogos, de tényleg, ha lesz, kérek segítséget Júdásfüléhez. Amúgy csak a kapszaicin tilos, meg talán a sok ecet. Például borsok jöhetnek, minden színben, nem bántanak. Tejsavas dolog, citrusok savai jöhetnek, édes jöhet.

valkür 2021.02.16. 21:11:50

@kocsmagomba: ebből érdemes kiindulni: sobors.hu/receptek/szerzetesek-eledele-recept/
nem baj, ha nincs meg pontosan minden hozzávaló, tegyél bele azt, ami van otthon. Ebben a receptben nincs benne, de ha van otthon szezámmag olaj, azzal is érdemes megcsepegtetni.

valkür 2021.02.16. 21:13:12

@valkür: szezámmag olajat tényleg csak csepegtetni, nagyon erős íze van.

valkür 2021.02.16. 21:17:23

@kocsmagomba: Tartalmasabb fogás, tészta helyett készítheted maradék rizsből is. Én legalábbis rizsből szoktam hasonlót, tetején egy tükörtojással. igyfozanyatok.blog.hu/2013/02/08/majdnem_kinai_piritott_teszta_igazi_fafulgombaval
Semmi nem tiltja, hogy tegyél a tetejére néhány szép szelet sült oldalast.

kocsmagomba 2021.02.16. 21:19:23

@valkür: ez jó alapötletnek is. Tényleg vannak "nagyon salátába való gombák" egyik a fafül lehet.

kocsmagomba 2021.02.16. 21:22:05

@valkür: ez is jó, csak ne lenne ez az állandó "gyógyhatás szöveg" mindenütt. :(

valkür 2021.02.16. 21:29:29

ez meg itt a kínai kel, ami szerintem itthon nagyon alul van értékelve hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%ADnai_kel
Én imádom, kimcsinek is, főzeléknek is, a vastag szárát mártogatósnak, vagy csak úgy ahogy van, nyersen elrágcsálva.
Nagyon jól működik a szerzetesek eledelében is.

Kedvenc koreai szakácsnőnk fehér (nem csípős) kimcsit készít www.youtube.com/watch?v=SXtZz4_7yIw
Kipróbáltam, még egy étkezésre való van belőle, kéne csinálni a következő adagot. Bátran javaslom mindenkinek, aki szereti a tejsavas erjesztésű savanyúságokat.

valkür 2021.02.16. 21:41:30

@kocsmagomba: Ugord át. én az ilyen szövegeket már rutinból átugrom.
Az én "receptem" a tükörtojással indul. A visszamaradt zsiradékra megy a vékonyra szelt póréhagyma, gyalult sárgarépa, csíkokra vágott júdásfüle, ha van otthon, 1-2 kínai kel levél szintén felcsíkozva. Ha nincs, sima káposztalevél. A forró olajon mindezt átforgatom, megy rá a maradék rizs. Kever-kavar, hogy a rizs átmelegedjen és 1-2 szem meg is piruljon. Evőkanálnyi szójaszósz, bors, ha van, pár csepp szezámmag- vagy mogyoró olaj. Azokkal is átkeverem. Kész, mehet a tetejére a tükörtojás. Folyékony a sárgája, azzal még a tányéron kicsit átitatom. Olcsó, gyors, sok zöldséget felvesz. Mehet bele maradék sült hús is, kis kockákban, mert ez inkább egylábasos étel, mint köret.
Én még általában megszórom csilivel is, de az opcionális.

kocsmagomba 2021.02.16. 21:50:36

@valkür: oké, könyvjelzőztem szorgalmasan, már alig várom a szezont. Csak legyen időm az erdőt járni. :(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.02.16. 22:56:21

@kocsmagomba: Ősszel, október tájt, igazi taknyos időben, főleg patakparton, kiszáradt bodzán találkoztam vele hajdan. Én sem tudtam, hogy érdemes lenne. Most éppen Kínából hozott van itthon. Íze nem sok van, az állaga érdekes (roppanós, de nem rágós), ad egy plusz hatást(?) az ételnek.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.02.17. 18:37:17

@Andrass9: Sikerült összehozni egy poszt péntekre.

szivar 2021.02.17. 19:33:11

@valkür: Te is úgy vagy a receptekkel, mint én? Anyám kórházban, de mi is legyen az ebéd? Bent (ex-munkahely) említették a frankfurti levest. Nosza, főzzünk olyat. Kelkáposzta... No, olyanunk nincs itthon, de ha rajtam múlik, akkor nem is lesz az életben... Ez sem kell bele, ez sem kell bele, ez meg pláne nem kell bele... Azé' csak összeállt az ebéd. :)

valkür 2021.02.17. 20:24:18

@szivar: Nálam az a baj, hogy a mostohaanyám nagyon tudott főzni (és sütni) és piszkosul megkövetelte, hogy mindent pont úgy csináljak, ahogy ő. A lázadáshoz tartozott, hogy juszt se, soha többet. Nagyon sokáig nem is főztem, annyira utáltam. Meg aztán nem is tudtam volna, az albérletekben nem lehetett.
Aztán rájöttem, hogy menzakaján nem lehet megélni, az életkedvem is elmegy tőle, annyira rossz és unalmas. Szép lassan elkezdtem főzögetni, de az ellenállás sokáig bennem volt, hogy juszt se főzöm a tanult dolgokat úgy ahogy tanultam, nehogy már a mostohámnak legyen igaza! Meg aztán a kényszer is ott volt persze, a pénzt elég jól lehet kreativitással pótolni.
Úgyhogy így maradtam, ötleteket keresek, ha valami megtetszik, megfőzöm a saját fejem után.
Vannak alapanyagok, amiket szeretek és vannak, amiket nem használok. Vannak technikák amiket szeretek, és vannak, amiket elvből nem alkalmazok (pl. nem készítek panírozott, bő olajban sült ételeket) Vannak fűszerek, amiket szeretek, jártam sokfelé, kóstoltam sokfélét, hoztam haza ötleteket.
Nem görcsölök rá, hogy pontosan kövessem a recepteket, nem éri meg a rekreációs hatást beáldozni. Ha programozottan főzöl, az már munka, egyfajta kötelesség teljesítés. Nekem fontosabb, hogy egyáltalán főzzek valamit, ami ízlik, és amiben megfelelő a makronutriensek aránya (ejnye, no, bocsánat, kicsúszott. Tudom pedig, hogy nem illik egy kocsmában káromkodni)

Azért az érdekel, milyen frankfurti levest lehet főzni kelkáposzta nélkül :-)

látjátok feleim szümtükkel 2021.02.17. 20:29:37

@valkür:

Persze, hogy lehet, csak akkor már nem frankfurti leves a neve.:D

valkür 2021.02.17. 20:40:33

@látjátok feleim szümtükkel: Az nálam nem akadály, ha valaki megfőzi nekem és nem sózza el, én egy tányér müncheni levest is szívesen megeszek :-) Vagy berlini levest, tökmindegy.

szivar 2021.02.17. 20:43:49

@valkür:
Nálunk bizony a mostafater volt a főszakács. Szerettem én a pörköltet is, de amikor a hét hét napján pörkölt(inkább raguféleség) volt egy évtizeden keresztül (és kötelező volt belőle enni), akkor valamiért megutáltam azt(sajnos, hála istennek meghalt az öreg - ezt egyéb okokból kifolyólag fűzöm hozzá). A főzést akkor kezdtem el, amikor anyámnak eltört a térde és hét hónapig én voltam a mindenes. Három hónap után már szerintem is finomra készültek az étkek, pedig az csak munka volt és nem kikapcsolódás. Egy marék ez, egy csipet az, három marék amaz és kész az ebéd. :D Utána bátorodtam fel a különféle 'egzotikus' fűszerek használatára, volt ami ízlett is mindenkinek...

Hát az bizony csak bmv leves lett, ugyanis vannak olyan dolgok, amiket ehetetlennek minősítek - mert annyira nem ízlenek. Úgysmint mindenféle formában elkészített karfiol és kelkáposzta, tökfőzelék, májpörkölt, stb...

kocsmagomba 2021.02.17. 20:58:41

@szivar: borsópörkölt, tojáspörkölt, salátapörkölt? de a kedvencem ez, a zacskós pörkölt, valkürt kirázza a hideg oltás nélkül is:

www.nyerthus.hu/kezdooldal/termekek/sertes-porkolt-450g/

szivar 2021.02.17. 21:07:18

@kocsmagomba: Nem ettem, szeretem, nem ettem. De hát ez nem zacskós, hanem tömlős... :P

valkür 2021.02.17. 21:14:08

@kocsmagomba: Wotan, segíts!
:-)

Mondjuk, ha elmehetnék a Déli-sarkra, vagy néhány hétig űrturistáskodhatnék, biztos betáraznék néhány tömlővel. Csak aztán hazafelé tartva csepegne az a sok zsíros szutyok a zsebemben.....

kocsmagomba 2021.02.17. 21:18:23

@valkür: hehe, pont az jutott eszembe, hogy a Mars felé utazva azért csak vágnék belőle egy szeletet :)))

valkür 2021.02.17. 21:40:18

@kocsmagomba: nna, na-na, vérpörköltet, azt nem!
Hagymás vért, azt igen :-)

Visszatérve a tömlős pacalpörköltre: tényleg azt gondolom, hogy minden ilyen kényelmi terméknek megvan a helye az életünkben. Kérdés, hogy jó-e nekünk, ha csak ezekre alapozzuk az életünket.

Szóval Te a Marsra, én előbb a Déli-sarkra, aztán pár kört a Föld körül?
Felőlem rendben, áll az alku!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.17. 21:44:41

@kocsmagomba: Jesszus anyám! Ilyen tényleg van???
A bogádi hurka már az ehető kategória, de ezek a tömlős pörköltek... Bár, ha belegondolok, a tömlős sajtokat megeszem, meg a tömlős juhtúrót, meg a kenőmájast is (bár azt most csináltam sajátot).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.17. 21:45:40

@valkür: A hagymás vér is pörkölt csak paprika nélkül :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.17. 21:47:37

@valkür: @kocsmagomba: Jaaaa - amíg ti utazgattok és falatoztok a tömlőből, én elmegyek Tarnamérára egy disznóölésre és egy háromnapos lagziba! Az utóbbiban tényleg voltam gimis koromban :)

kocsmagomba 2021.02.17. 21:52:25

@valkür: szerencsére nem élünk már, amikor darált műhúst töltenek műbélbe...
De mi olyan különleges azon a Déli sarkon?

Erről ez az idézet jut eszembe:
"Ő mondta, hoty leszerződött ekszpedícióra, ami aszt jelenti, hoty fel kell fedezni valamelyik sarkot. Pedig én nem hiszem, hoty töp van kettőnél. De jó fizetés a fő. "

Ki is írhatta ezeket a sorokat? :)

valkür 2021.02.17. 21:52:39

@Andrass9: Az én fejemben a hagymás vérben több a hagyma, mint a vér. A pörkölt meg úgy a jó, ha eltűnik benne a hagyma, szafttá lényegül. De az nekem már túl tömény. Jobban szerettem lazábban.
Nem is tudom, mikor ettem utóljára. Tán amikor életem utolsó disznótorában voltam. Az se volt jó, mert azt meg ellepte a zsír. Konkrétan sem látszottak ki a vérkockák a zsír alól. Nem szaft volt alatta, hanem fényes, átlátszó zsír, vagy kétujjnyi. Szörnyen rossz volt.

valkür 2021.02.17. 21:57:48

@kocsmagomba: mek.oszk.hu/01000/01038/01038.htm ?
Még a darált műhús műbélbe, de a 3D nyomtatott hús!! Na, az nyomaszt engem igazán.

Semmi különleges nincs a Déli-sarkon, azon túl, hogy rajta van a listámon.
Csak 4-5-ik helyen, előtte még szeretnék egy-egy előadást meghallgatni a világ minden operaházában, szeretnék egyet fürödni minden hőforrásban, szeretnék átsétálni a világ összes hídján, ilyenek.
Ha már mindez megvolt és nem lesz mit csinálnom, jöhet a Déli-sark.

kocsmagomba 2021.02.17. 22:00:51

@valkür: erre van egy úgynevezett kétszer hagymázós módszerem, amit akár lecsónál is használhatok. Egyszer hagymázok apró kockákkal egy szaftot, abba kerül a lényeg, majd újra hagymázom, szálasra vágott hagymával. Úgy időzítek, hogy a második hagymázás roppanós maradjon, az első pedig szétfőjön.

valkür 2021.02.17. 22:05:20

@szivar: Én mondjuk -hiába nem akartam- sok technikát eltanultam a mostohaanyámtól. Az azért rengeteget segít a mindennapokban. Borzasztó lehet úgy elkezdeni főzni, hogy muszáj, mert különben nincs mit enni adni a családnak, de közben meg fogalma sincs az embernek, hogy mekkorára állítsa a lángot hogy ne égjen szénné az étel. Az nagyon nehéz lehet úgy.

kocsmagomba 2021.02.17. 22:10:34

@Andrass9: Tarnaméra és Tarnazsadány. Egymástól 2 kilométerre. Az elsőt nem említettem a felsorolásban az előbb. Ne is menjünk bele. Fehér és fekete, gazdag és szegény, jin és jang. Bőven megelőzte már a gyöngyöspatai eseményeket.

kocsmagomba 2021.02.17. 22:12:44

@Andrass9: Hiányzik egy jó disznótor. Csak kihaltak mellőlem az öregek a családban, akik szerették, a fiatalok még virtuális térben sem. :(

szivar 2021.02.17. 22:13:17

@kocsmagomba: Na jól van. Részletezem. Vasárnap: húsleves cérnametélttel*, disznópörkölt. Hétfő: Maradék pörkölt, rántott hús és krumplipüré. Kedd: Borsóleves, csirkepörkölt. Szerda: Gulyásleves, maradék pörkölt. Csütörtök: Valami leves, birkapörkölt. Péntek: Valami leves, maradék pörkölt. Szombat: pacalpörkölt, halleves, jó gazdagon megöntve disznózsírral. Vasárnap: Húsleves cérnametélttel, maradék pörkölt. És ez így tovább, egy évtizeden keresztül. Szerinted?

*Félig lent van már a tészta, s ekkor elkezd nosztalgiázni a mostohafater: Eszembe jutott, amikor disznótor volt és a disznó belében azok a giliszták így egy csomóba összeálltak, mint ez a tészta. No comment. Azóta nem eszek cérnametéltet sem.

valkür 2021.02.17. 22:14:06

@kocsmagomba: nahá, tényleg!
Egyszer Bodrogival hallottam egy beszélgetést, ott mondta, hogy feltalálta a duplalecsót, ami annyira sikeres, hogy a fia éttermében rákerült az étlapra.
Egy vendégség előtt ottfelejtette a lecsót és az teljesen szétfőtt, zsirjára sült. Annyi alapanyaga már nem volt, hogy másik adagot tudott volna főzni, ezért leturmixolta és az első lecsóba belefőzött egy kis adag másodikat. Így született a duplalecsó. És igaza van, eszméletlen finom, egyszer én is kipróbáltam. Azért csak egyszer, mert nagyon időigényes pont úgy "ottfelejteni" a lecsót hogy teljesen szétfőjön és zsirjára süljön, de ne égjen oda. Ez a fajta precizitás bennem nincs meg.

valkür 2021.02.17. 22:20:00

@szivar: Nekem egy olasz hajószakácsom volt, aki a hét 5 napján főzött Pasta con Sugo, Pesce con Sugo, Carne con Sugo szentháromságot. Minden nap ugyanezt a három fogást, ugyanazzal a szósszal. Csütörtökön és vasárnap volt csak más, de abban sem volt köszönet. Az egyetlen olasz volt, aki úgy szarrá tudta főzni a tésztát mint egy igazi magyar menzaszakács.
Akkoriban szerettem bele a kínai konyhába. Ez után a kaland után pár évig nem vágytam paradicsomszószra.

kocsmagomba 2021.02.17. 22:21:32

@szivar: csodálkozom, hogy a halból miért nem lett halpörkölt? :DDD Értelek én, ne gondold, hogy nem. Olyan régen volt itthon pörkölt, hogy ma gyorsan készítettem csirkéből egyet + nokedli.

szivar 2021.02.17. 22:23:09

@valkür: Ezért az alapfogalmakkal tisztában voltam. Tudtam, hogy melyik a krumpli, melyik a zöldség, melyik a répa, a fokhagyma, a vereshagyma, a só, a víz, meg ilyesmik. Csak az arányokkal nem voltam kibékülve eleinte. Sikerült olyan borsófőzeléket készítenem, hogy hidegen nem ment bele a merőkanál (borsópuding), ellenben még így hidegen is forrónak tűnt (még nem elég csípős, még nem elég csípős, talán most már jó lesz)... :D

A végére meg odáig sikerült visszafejlődnöm, hogy amikor hazaestem a szentháromságból (orvos, gyógyszertár, bolt), akkor negyed tizenkettőt mutatott az óra. Kimentem borsót (meg zöldséget és répát) szedni, kifejtettem a borsót, gyúrtam tésztát és pontban délre készen volt az ebéd. Akkor egy kicsit büszke voltam ám magamra, mert anyám azt jósolta, hogy jó ha fél kettőre lesz ebből valami... S anyám szerint is finomabb lett, mint amit ő szokott főzni. :D Az élet apró örömei.

kocsmagomba 2021.02.17. 22:35:05

@szivar: kocsma nincs arrafelé??? :)))
Persze én is kényszerből kezdtem főzni, de már nem emlékszem a kezdeti nehézségekre. Azt tudom, hogy nagymamám receptjeit próbáltam először utánozni.
Most viszont megyek, elsimulok húsos tölteléknek a lepedő és a takaró közé! :)

szivar 2021.02.17. 23:31:57

@kocsmagomba: De van kocsma. Tudod hogyan készül a meggyes-cukros parikáskrumpli? Véletlenül kettőt kell lapozni a szakácskönyvben... Nos, a kocsmában töltött idő, néminemű tudatállpotmódosító szer elfogyasztása után határozottan mutat az irányba, hogy a gondolatbeli szakácskönyvben véletlenszerűen és sokat lapozzon az ember. Így születhetnek meg az olyan remekművek, mint a krumplistészta szilvalekvárral, a fokhagymás mákostészta, a frottírtörülközőből főzött pacal, a rántott mosogatórongy, a használt kotonnal és baracklekvárral töltött palacsinta... Veszélyes üzem az na.

Még szerencse, hogy nem kannibál vega szendvicset készítesz: két pék között egy zöldséges... :D

valkür 2021.02.18. 19:55:13

@valkür: paprikás tokaszalonna olasz módra www.youtube.com/watch?v=j-fX8I_ArH0
csak mert az eszembe juttattátok Gennarót, a világ legocsmányabb olasz szakácsát, muszáj voltam keresni valami gusztusosabbat (és szemrevalóbbat)
Előre szólok: vörösborral öblíti le a besózott tokaszalonnát.
Az após sem kismiska.

valkür 2021.02.18. 20:15:34

wow, a megfontolt beszédű bello kéksajtot is készít. Gorgonzolával oltja be a tejet: www.youtube.com/watch?v=IK5zC48IXOI

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.18. 21:47:46

@valkür: SZERINTEM: Gennaro igenis jó szakács! :)
Persze, ha nem akkor az első meghatározás a fontos :)
Nagyon szeretem, ahogy főz! Nem kavarja az alapanyagokat, csak felhasználja.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.18. 21:49:54

@látjátok feleim szümtükkel: Arrafelé ilyen hideg soha nincs!
Remélem, hogy tényleg mentik a teknősöket.

valkür 2021.02.19. 13:59:17

@Andrass9: Hörrrr, Grrrr, Csapkod, hörög!!!

nna, szóval ha mutatsz nekem egy jó szakács Gennarót, visszaszívom :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.19. 19:14:21

@valkür: Sajnos én mindig az aktuális megfelelő sütnivaló állapotot kovetem, ezért nem tudok ilyen nem működő dolgokat követni ...

Elnézést kérek!!!

valkür 2021.02.19. 19:24:30

@Andrass9: nna, ha Te nem, akkor mutatok én az új olasz kedvencemmel:
szárított kacsamell sonka: www.youtube.com/watch?v=pbmqEDHElBY
Római szalámi - két késsel vagdos ő is, de teljesen más technikával, mint az ázsiai bárd zsonglőrök: www.youtube.com/watch?v=gq_dtkl-osc

Azt a kacsamellsonkát akármi legyek, ha ki nem próbálom húsvétra.

valkür 2021.02.22. 20:42:38

A videó közepe felé kínai csipetke. Nagyon érdekes a "csipkedési" technikájuk.
www.youtube.com/watch?v=LES76nKlw9E
süti beállítások módosítása