Régi barátainkat invitáltuk meg ebédre. Mivel tudom, hogy szeretik a Thai és egyéb ázsiai ételeket, kitettem magamért.
Az esemény egyben alkalmat adott a banánfával rendelkező barátaink banánlevelének felhasználására is, amit még soha nem próbáltam.
A menü:
- Előétel Vietnámi nyári tekercs
- Leves Thai Tom Yum Gai
- Főétel Csirke curry banánlevélben
Vietnámi nyári tekercs
A blogban szerepelt már nyári tekercs, most sem lett különösebben más, de az ismétlés a tudás anyja. A hozzávalók:
- 22cm-es rizspapír (bármely ázsiai bolt tartja, korlátlanul eláll)
- 2 sörretek vagy 1 kisebb jégcsapretek
- 3 sárgarépa
- 1 kígyóuborka
- 1 zellerszár
- 2 vastagabb újhagyma
- 1 római (kötöző) saláta vagy más, nagylevelű saláta
- 1/2 üveg mungó bab csíra
- 1/2 üveg bambuszrügy
- vizes konyharuha
- 1 serpenyő langyos víz
A serpenyőbe készítsünk oda langyos vizet, amiben majd a rizspapírokat megáztatjuk. A zöldségeket tisztítás után vágjuk vékony csíkokra (zsüliennre) és készítsük a munkaasztalra. A konyharuhát vizezzük be, és csavarjuk ki, majd terítsük a munkalapra. Tunkoljunk egy lapot a langyos vízbe, hogy az elborítsa, majd 10 másodperc múlva már vegyük is ki a ruhára. Tépjünk egy darabot a római salátából, amire pakoljunk a mindenféle zöldségcsíkokból. Nem kell sok! Csavarjuk fel a salátát, és csomagoljuk be a rizspapírba. Ez kicsit ragad és könnyen szakad, de a harmadik már jól fog sikerülni.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tom Yum Duck
Tom Yum Gai is szerepel már valahol, de azért lássuk, ha már megfőtt:
- 1 nagy kacsanyak
- 2 kacsazúza
- 2 csirkecombfilé vagy csirkemell
- 2 marék shiirake és barna csiperke gomba szára
- 1 kis marék szárított fafülgomba
- 1 galanga gyökér vékonyra szelve
- 1 citromnád (fenyérfü?)
- 4 lime levél
- 1 sárgarépa
- 2 ek Tamarind szósz a savanyú ízhez
- 1 ek halszósz
- 5 csepp csiliolaj
- 1 kis vereshagyma
- 1 kis szerecsendióvirág
- 10 szem feketebors
- 1/2 lime leve
Mivel tiszta levest akartam főzni, a húsokat előre átforraltam, majd az abálóvizet leöntöttem, a húst megmostam. A hagymát elfelezve száraz serpenyőn megpirítottam, a gombák szárait odakészítettem.
3 liter hideg vízben feltettem főni a leves hozzávalóit. A Tom Yum alapfűszereket is begyűjtöttem: galangal, csípős csilik, kaffir lime levél és citromnád, majd ahogy tudtam, összevagdostam, végül beletettem a levesbe a citromnádat, meg a többi alkatrészt. Egy kis tálkába pici csiliolajat öntöttem, majd összekevertem a tamarind szósszal és a halszósszal, ami a sót hivatott helyettesíteni.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Két óra múlva kivadásztam belőle a húsokat, és rászűrtem a lét, mert a fűszerek nem igazán ehetők. A sárgarépát vicces rácsra gyalultam. Ezt nem igazán kell főzni, maradjon csak ropogós. Végül még egy fél lime levét is belefacsartam, és megrottyantottam.
![]() |
![]() |
Banánlevélben gőzölt currys rizses csirkecomb
Ez viszont még sehol sem szerepel a blogunkon! Az ötlet onnan jött, hogy nagyon szerettem volna valamit főzni banánlevéllel, mert az olyan trendi :). A legrokonszenvesebb gondolat, amit találtam, az egy csirke curry rizzsel, mindennel banánlevélbe csomagolva és gőzön elkészítve. A banánlevél már egy hete lapult a csodahüttőben, most elővettem a többi hozzávalóval együtt:
- 65 dkg csirke felsőcombfilé
- 15 dkg barna csiperkegomba
- 8 dkg csirkemáj
- 2 tojás
- 2 szál újhagyma
- 25 dkg ceruzabab
- 1 dl olivaolaj
- 1 nagyobb salottahagyma
- 1/2 kaliforniai paprika
- sok girizd fokhagyma
- nagy ujjnyi gyömbér
- 1 tk curry por
- 1 tk őrölt fehérbors
- 1 db 2 dl-es teljes kókusztej konzerv
- durva szemű só
- 1 ek Madras curry por
- 1 ek saját Thai Curry Paste
- 35 dkg jázmin rizs
A hagymákat, paprikát és gyömbért feldaraboltam. Mindezeket egy nagy evőkanál durva sóval a mozsárba borítottam, ahol kemény munkával úgy-ahogy péppé zúztam.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Egy jénaiba öntöttem az olivát, felforrósítottam és beleborítottam a mozsár tartalmát, ami nem igazán lett pép, node majd most szétfőzöm! Hozzáadtam 15 perc múlva egy kis curry port és hagytam langyosra lehülni.
![]() |
![]() |
![]() |
A gombát, babot, újhagymát és a csirkét is falatnyi darabokra vágtam, a csirkét kis fehérborssal ízesítettem, a tojásokat felütöttem egy tányérba. A currypépbe szórtam a hagymát, babot, csirkét, majd beledolgoztam egy doboz kókusztejből a tejszín részét.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Beleöntöttem a tojásokat, meg raktam a saját curry pasztámból is hozzá. Még mindig nem volt elég erőteljes az curry, ezért kapta a második kanál curryport is. Ezután beleöntöttem a rizst is, összekevertem, és kivettem belőle egy bő adagra valót a feleségemnek. Most már önthettem a gombát is a currybe :)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A banánleveleket anno felvágtam akkorára, hogy vákuumzacskóban beférjenek a csodahüttőbe. Most viszont kivettem annyit, amennyi ehhez a fogáshoz kellett. Ezek a darabok méretre pont jók a curryhez. Ahhoz, hogy jobban alakítható legyen, nagy láng felett kellett elhúzni párszor - így megpuhul.
Deszkára fektettem egy ilyen megsperzselt levelet, amire egy közepes merőkanálnyi curryt tettem. Szépen összehajtogattam és egy fogpiszkálóval összetűztem. A bambusz gőzölőm egy rácsára 4 fért el. Azt a kettőt, ami a feleségemé lesz, filctollal megjelöltem. A többibe már jutott gomba is, ezért a csomagok is picit nagyobbak.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Újabb gőzölőtálcát töltögettem currys banánlevelekkel, majd amikor a banánlevél elfogyott, akkor még két alufóliás csomagba is jutott curry. A két tálcát egy nagy serpenyőbe tettem, amibe 2 liter vizet töltöttem. Ez szépen forrva gőzölte a tartalmat 24 percig.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Az ebéd elkészült, lehetett is tálalni. Az előételhez felvágtam a vendégek számára a tavaszi tekercseket, amihez egy szójás-édescsilis mártogatóst kevertem.
A mártogatóssal igazán finom előétel volt.
A Tom Yum levest normál tányérból és kanállal kapták, mert nincs annyi ázsiai tálalóeszközöm ...
A banánlevelet kicsomagolva a tökéletes állagú csirkecurry fogadta a vendégeket.
A villaképet végülis elhagytam...
A curryhez nagyon jó ízt adott a levél, amit az alufóliás csomag összehasonlításával tudtam azonosítani.
Idén ősszel biztos kunyerálok a barátaimtól egy nagyobb adag levelet - úgyis komposztban vagy kukában végzik.