Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • Kumari aki Nilüfer: @valkür: Köszönöm, ha nem lenne járvány, kiutaznám a MÁV-ot a gatyájából!!Sok évig:) (2021.02.25. 08:53) Egy csodásra sült pecsenyekacsa
  • Kumari aki Nilüfer: @kocsmagomba: Én oltásellenes cikket nem olvastam, kínai és orosz oltást kérdőjelezőt igen, az meg... (2021.02.25. 08:50) Mézes-fokhagymás csirkeszárny
  • látjátok feleim szümtükkel: Szuper. (2021.02.25. 08:06) Szűzérmék kapris mártásban
  • valkür: @kocsmagomba: Ezek meg is fognak halni, ha máshogy nem, egyenként fogdosom össze őket. hörr, görr... (2021.02.24. 22:20) Amarillisz ismét
  • valkür: No, akkor a likőröket meg pancsokat kedvelőknek egy tipp: feketeribizli. A nagyon érett, amikor má... (2021.02.24. 20:18) A NAGY csilipaprikakrém készítés 2020-ban
  • kocsmagomba: @old forester: Bányakánya, ki lehet próbálni. Ám nyár helyett inkább az őszi őzlábat javaslom. Arr... (2021.02.24. 17:11) Őzlábgomba palacsintában

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (32) almaecet (18) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (12) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (40) babérlevél (47) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (7) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (31) bőrősháj (2) bors (302) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) Chipotle (2) churut (3) citrom (69) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (6) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (10) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (137) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (60) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (39) fánk (3) farhát (4) Farkas András (26) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (26) fehérbors (50) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (431) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (55) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (9) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (91) gyömbér (115) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) hagyma (322) hagymakarika (2) hagymalevespor (7) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (50) kacsazsir (4) kacsazuza (4) kacsazúza (3) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (88) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (16) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (29) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (5) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (77) köménymag (22) konyak (3) könyv (2) koriander (29) koriandermag (29) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (153) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (54) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (41) lime héj (2) lime levél (6) liszt (118) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (91) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (4) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (73) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (128) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (11) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (27) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (124) paradicsomlé (27) paradicsompüré (34) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (21) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (82) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (7) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (43) rizsbor (4) rizsecet (5) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (47) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (76) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (15) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (3) sárgarépa (164) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (307) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (6) szegfübors (35) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (49) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (36) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (87) tejfel (61) tejföl (84) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (208) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (9) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (6) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (219) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (17) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (25) vöröshagyma (120) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (35) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (14) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (38) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (74) zöldség (3) zöldségalaplé (3) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (63) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Sriracha szósz házilag

2021.02.13. 07:00 Andrass9

A nagy csilikrém poszt utolsó fázisa. Ez egy vietnámi eredetű csili szósz/öntet, amit a '80-as évek elején a Huy Fong Foods tett népszerűvé az USA-ban, ahol először találkoztam vele - elsősorban a Pho éttermek kevésbé csípős szószaként. A flakonon egy kakas kukorékol, ezért kakasszósznak is hívják.

47.jpg

A nagy hamburger láncok előszeretettel keverték majonézzel, vagy tejfellel mártogatósnak. Én csak magában locsolgattam mindenfelé, de leginkább a pho levesbe! Alapja a Jalapeño paprika, amit frissen leszedve azonnal feldolgoznak. A gyárnak hatalmas (690 hektár) jalapeño farmja van a gyár körül, így 2 órával a leszedés után már a gépek darálják a paprikát, majd összekeverik a hozzávalókkal. Nekem 5 perc is elég a szedéstől a feldolgozásig :)

A lényeg persze a részletekben rejlik: az így kreált csilidarálékot nagy hordókban fermentálják (mint mi a kovászos uborkát), de anélkül, hogy kovászt adnának hozzá. A kis cukor, meg a paprikán lévő élesztőgomba spórák teszik a dolgukat!

Miután leszedtem a hozzávaló - lehetőleg érett - jalapeño paprikákat, begyűjtöm a hozzávalókat:

  • 2 kg Jalapeño paprika
  • 0,5 kg vegyes csili - amit találok
  • 0,6 l almalé
  • 2 dl almaecet
  • 4-5 nagyobb salotta hagyma (mogyoróhagyma)
  • 2 kisebb fej fokhagyma
  • 4+2 ek barnacukor
  • 6-7 dkg só
  • 3 ek halszósz
  • 2 ek rizsecet
  • 1 ek osztrigaszósz
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 0,5 g NaBe
  • 4 literes befőttes üveg

10.jpg

A salottát nagyobb darabokra vagdosom, és beküldöm az aprító táljába a fokhagymagirizdekkel. Adok mellé 2 db felvágott Habanerot is, hogy legyen benne valami csípős is (nem véletlenül lett életlen a kép). A tetejére elfért még pár felvagdosott jalapeño is. Ezt szépen összekaszabolom a géppel, és megy egy nagy tálba.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A maradék jalapeñot magostul aprítottam, csak a szárát szedtem le. Mivel többféle érettségi fokon volt a termés, több szín is keveredett a keverőtálban. Az almalébe belekevertem a cukrot és a sót, és addig kavartam, míg feloldódtak.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A tálban lévő keveréket gyakran megmozgattam, nehog ellustuljon! Le is zuhanyoztam az almalével, mert nem eresztett elég levet. Az egészet beleöntöttem a nagy befőttes üvegbe.

19.jpg 20.jpg 21.jpg

Valamivel meg kellett akadályozni, hogy felússzon a darálék, ezért egy műanyag zacskó vizet tettem a tetejére. Emellett ki tudnak menni buborék, de a paprika a lé alatt marad.

22.jpg

Ezután jön a legfontosabb hozzávaló: a türelem! Az anyag szobahőmérsékleten elkezd lassan forrni. Nálam 11 nap után már átmászik a vizeszacskó mellett is - vissza kell tuszkolni

23.jpg

Én végülis kivettem belőle a vizes zacskót és időnként megkevertem.

24.jpg

Hogy a forrást gyorsítsam, néha meleg vízzel felfűtöttem a nagy üveget. Felöntöttem az ecettel, mert még nem volt elég savanyú (ráadásul ezt is tesznek bele eredetileg) alaposan összekevertem és egy konyharuhába csomagoltam.

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

6 nap múlva már kezdett szétválni a lé és a darálék. Lazán lekupakoltam az üveget, és egy mélyebb tálkába tettem, ha netán ki akarna futni - ott elfér.

29.jpg 30.jpg

Újabb 6 nap eltel, amikor csak néha jutott eszembe piszkálni az üveget. Ekkor jól megkevertem. Újabb 8 nap pihenő.

31.jpg 32.jpg

Itt megálltam, mert a keverék már nem forrt tovább, de az íze még csak hasonlított az eredetihez. További fokhagymákat szeleteltem, és a paprikalöttyöt is pürésítettem botmixerrel. Hozzáadtam a fokhagyma szeleteket, majd elővettem egy pár ízesítő üveget: rizsecet, osztrigaszósz és halszósz.

33.jpg 34.jpg 35.jpg 36.jpg

Nagy fazékba öntöttem a szószt, kevertem bele rizsecetet és halszószt. Sőt, kapott még barnacukrot is.

37.jpg 38.jpg 39.jpg 40.jpg

Jöhetett bele a Nátrium Benzoát (már nem kell neki megforrnia). Meg egy kis őrölt római kömény, végül az osztriga szósz. A botmixer most sokkal könnyebben tekert a keverékben!

41.jpg 42.jpg 43.jpg 45.jpg

Ezt a krémet hagyhattam volna szétválni, és külön eltenni, de az ízei ugyanazok lennének, ezért mindenestül ment egy csomó üvegbe. Itt szerencsére nem kellett 50 kisüveget találni, amibe ez a mennyiség beköltözne.

46.jpg

Fel is cimkéztem őket (nyitókép).

Néhányat már elosztogattam belőle. Mi is fogyasztjuk, ha valami ázsiait készítünk.

48.jpg

Sokáig tart, míg megérik és elkészül (33 nap), de nincs vele több munka, mint a csiliszószokkal. Az íze kellemesen pikáns, és nem akarja a szőrt lemarni a szájpadlásunkról.

Nekem nagyon izlett például egy remek Zuppa Pavese levesben:

49.jpg

 

Ez a recept az utolsó a 2020-as év csilireceptjeiből.

26 komment

Címkék: fokhagyma halszósz római kömény csili salotta barnacukor almaecet almalé rizsecet mogyoróhagyma osztrigaszósz jalapeño NaBe

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4016419070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2021.02.13. 08:25:05

Jól néz ki, és biztosan jó az íze is.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.02.13. 14:14:20

Hát türelem az biztosan kell hozzá, de az eredmény megéri. Tanúsíthatom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.13. 18:44:49

@Waka: :) Elég türelmes vagyok, ha csilit teszek el :)

Conyi 2021.02.14. 02:06:48

Gondolom, annyi köze lehet az ízének az eredetihez, mint a kinézetének.

virgo 2021.02.14. 04:50:59

@Conyi: nincs olyan, hogy eredeti Sriracha. A kakasos pl amerikában készül, és tele van cukorral(ettől még nem rossz). Ha thai vagy vietnami srirachát kóstolsz, azok sokkal kevésbé édesek.

1kutya 2021.02.14. 17:40:44

@Conyi: eredeti vietnami (go-tan) sriracha szósz (idézem a feliratot az üvegen): 54% chili, cukor, fokhagyma, só, ecetsav, almasav, nabe. mi nem stimmel szerinted?

kocsmagomba 2021.02.14. 19:16:37

@látjátok feleim szümtükkel: Ja. Befagyott. Én a konyhai sárkánnyal nyitom az utcai kaput! Sőt viszem magammal, hogy haza tudjak jönni. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.14. 21:34:42

@látjátok feleim szümtükkel: Mindenki Bálint napot ünnepel :)
Nálunk is itt voltak a gyerekek az éccaka, délelőtt meg kirándultak a környékbeli utcákban ...

valkür 2021.02.15. 13:14:51

@Andrass9: ünnepel a rosseb :-)
továbbképeztem magam a hétvégén.
pedig amikor 46 évesen lediplomáztam, megfogadtam, hogy az életem hátralévő részében csak gombaismeretet és virágkötészetet fogok tanulni.
hát, nem úgy néz ki, hogy ezt a fogadalmam be tudnám tartani. Még főzni sem volt időm, az üveg aljáról kikapargatott utolsó kimcsi darabokkal meg a még éretlen, friss csiliszósszal "főztem" ócsó göndörtészta-levest. Pottyantott tojással turbóztam fel, hogy azért fehérje is legyen benne.
Amúgy meglepően jó íze lett.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.02.15. 19:45:13

@látjátok feleim szümtükkel: @kocsmagomba: @Andrass9: Fúrok-faragok ezerrel. Elfogyott az alapanyag, vágni kellett még egy kéve nádat, hogy be tudjam fejezni a hotelt. A csavarbehajtó feje elmállott, a másik fajta csavar viszont rövid, be kellett süllyesztenem, még egy fúrás. Ma hoztam egy egész táska fejet, csak jó lesz valamelyik. Közben érkezett egy szállítmány bambusz is, meg holnapra jön még egy adag, így már talán elég lesz. Legfeljebb pár óra munka, meg kétszer annyi agyalás, és készen is lesz. Meg valahonnan még szereznem kell két négyzetméter csibedrót.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.15. 20:01:06

@Waka: Ha közelebb laknál, adnék csibedrót. Egyszer vettem egy nagy tekercs nádat kerítés takarónak. Fel nem szereltem, de évekig méhecskehotel volt. Aztán annyira elrohadt, hogy el kellett égetnem (persze méhek nélkül!)

kocsmagomba 2021.02.15. 20:12:03

@Waka: megmented az egész bolygót? az a terv? :) annyit dolgozol már rajta, ha a klímacsúcs értekezleteken ennyit dolgoznának...

látjátok feleim szümtükkel 2021.02.15. 20:31:06

Valami kell is tenni, mert mostanában ahogy fogy az alma, egyre többet találok, amiben nincs mag.

valkür 2021.02.15. 20:43:27

@kocsmagomba: Think global, act local!
A lakók hozzájárulása nélkül nem lehet megmenteni a Földet.

kocsmagomba 2021.02.15. 20:46:04

@valkür: Na jó, de én hozzájárulok, hogy Waka mentse meg az egész Földet, míg én hátradőlök a nádfonatos hintaszékemben szunyókálva. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.15. 20:54:13

@kocsmagomba: Ha van egy kis vörösbor, akkor beülök a másik hintaszékbe :)

kocsmagomba 2021.02.15. 21:40:07

@Andrass9: szép látvány lesz... :)

kocsmagomba 2021.02.15. 21:43:47

@Andrass9: Á! Megtaláltam! Erre gondoltam!!! :)

www.youtube.com/watch?v=n-yzFXyPsxw

Én leszek a kékszemű...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.15. 21:58:20

@kocsmagomba: Akkor én mondom, hogy bankrablás, nekem mélyebb a hangom :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.02.15. 23:38:32

@kocsmagomba: @látjátok feleim szümtükkel: @valkür: A fene akarja az egész bolygót. Csupán a magam javára, a magam földjén akarok minden lehetőt megtenni, hogy bőséges termésem legyen. Időm, alapanyagom van hozzá, hát belevágtam. Ha éppen a földnek is használok, egye fene, megvolt a mai jó cselekedet.

kocsmagomba 2021.02.16. 10:59:20

@Waka: Kár. Andrással azt hittük, hogy nekünk már semmi dolgunk nincs! Újra kell gondolnunk azt a hintaszéket, a francba. :)

látjátok feleim szümtükkel 2021.02.16. 17:27:28

@Waka:

Én is próbálkoztam,de nem sok eredménnyel. A kertben van egy halom fa, amibe beköltözött évekkel ezelőtt egy kék dongó. Emiatt nem raktuk el másik helyre, nehogy elriasszuk. Évekig ott is élt, aztán eltünt, már vagy 3 év nem láttam csak egy-két példányt az udvari virágokon. Hasonló a fecskefarkú lepke is, meg a nagy szender, amik a nyári orgonákat látogatták. A nyáron egyszer láttam szendert, meg talán két-három alkalommal egy-egy fecskefarkú lepkét.
süti beállítások módosítása