Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Szarvasmarha pofa ragu brindzás puliszkával

2021.01.23. 07:00 Andrass9

Megihletett Kocsmagomba szarvasraguja  , így legalább egy kalap alá tudtam venni a kicsi borjú- és a marhapofa alapanyagaimat ...

49.jpg

Szarvasom ugyan nem volt itthon, de viszont találtam a csodahüttőben borjúpofát a Metróból, és marhapofát a barátunktól, akinek dílere van.

Egyik sem volt túl sok. 7 adagot kell előállítanom, hogy minden gyerekünk és csatolt függeléke jóllakjon, meg a barátunk is megkóstolhassa.

  • 50 dkg borjúpofa
  • 50 dkg marhapofa
  • 50 dkg marhalábszár (hasonló hús, higíthatom vele a pofát)
  • 5 db közepes mogyoróhagyma (salotta)
  • 2 nagyobb vereshagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál gyökér
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 szép Palermo paprika
  • 1 kisebb zöldpaprika
  • 1 cső Anaheim paprika
  • 1 tk feketebors
  • 1 tk borókabogyó
  • 12 szem szegfübors (hogy Waka se panaszkodjon)
  • 10 babérlevél
  • 1 tk őrölt kömény
  • 4 ek kacsazsír
  • 1 ek liszt
  • 2 tk Sült-füstölt poblano (Ancho, Guajillo) paprika
  • 1 tk Chipotle (füstölt jalapeno paprika)
  • 2 tk paradicsompüré (kell az üveg a csiliknek :)
  • 5 dl cabernet sauvignon vörösbor
  • 10 reszelés gyömbér
  • 1 tk pirospaprika (Farkas András féle)
  • 1 kisujjnyi fahéjdarab
  • 1 tk tőzegáfonya szósz
  • bors
10.jpg 21.jpg

Hosszabb az összetevők listája, mint az egész recept! A gömbölyű fűszereket mozsárban megtörtem. A salottát kicsit megaprítottam, de végül a fokhagymával és a vereshagymával együtt a késes aprítóban végezték. Az Anaheim paprikát kimagoztam, mert elég csípés jön a a csilikrémekből.

11.jpg 12.jpg 14.jpg 13.jpg

A babért összetépkedtem (én balga), a sárgarépát kis darabokra vágtam és egy liter vízzel, meg a megtört fűszerekkel felforraltam, és hagytam kihülni.

15.jpg

Találtam a polcon egy közepes tepsit, aminek jól záródó műanyag teteje van. Ebbe szórtam a hagymák harmadát, rájuk a hús szeletek felét, kicsit megszórtam a köménnyel, amire ment babérlevél. Ezt ismét hagymáztam, húsoztam, babéroztam stb...

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Nyakonöntöttem a fűszeres langyos vízzel. Kapott fedőt, és ment a teraszra az indukciós mellé - ott most hidegebb van, mint a hűtőben.

20.jpg

Másnap este behoztam a marinált húst, és leszedtem róla a levet, meg a répát. Megszórtam a pici liszttel és jól összeráztam, hamár nem szárítottam le előtte papírtörlővel. Az öntöttvas fazekamban kacsazsírt forrósítottam, és adagonként körbepirítottam a húst.

22.jpg 23.jpg 24.jpg 25.jpg

A pácléhez reszeltem egy kis gyömbért (mert csak most jutott az eszembe). A lesült zsírba kanalaztam a paradicsompürét, meg a csilikrémeket. Ezt nagylángon karamellizáltam, majd felöntöttem a vörösborral.

26.jpg 27.jpg 28.jpg 29.jpg

Kicsit besürítettem, hogy az alkohol kimenjen belőle, majd beleöntöttem az egész páclevet. Utána küldtem a fahéjrudat és egy teáskanál pirospaprikát is.

30.jpg 31.jpg 32.jpg 33.jpg

Mivel Hálaadás napjára terveztem, kibontottam az utolsó Tőzegáfonya szósz konzervemet (hamár itt nem lehet friss cranberryt kapni - abból én finomabbat főzök).

34.jpg

Hamarjában abból is tettem egy kanálnyit a raguba - egy kis piros nem árt, mondja Ínyesmester:) Belekevertem a húsokat is. Felforraltam, majd eszembe jutott, hogy a paprikák és a gyökér kimaradt. Gyorsan azt is beleraktam, megkevertem, és pici lángra tettem, majd elmentem aludni.

35.jpg 36.jpg 37.jpg 38.jpg
39.jpg 40.jpg 41.jpg 42.jpg

Reggelre omlós, puha húsra ébredtem.

43.jpg

Jött a sziszifuszi munka: kiszedni a húst a léből, hogy azt krémesíthessem. Persze az összetépkedett babér mindenütt ott volt. A gyökeret meg a fahéjat gyorsan megtaláltam ... A letisztított levet botmixerrel símára kevertem.

44.jpg 46.jpg 47.jpg 45.jpg

Már csak a puliszka van hátra, amihez kellett:

  • 20 dkg kukoricadara
  • 6 dl tej
  • 6 dl víz
  • 1 tk só
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg brindza (juhtúró?)
  • sok kenyérgőz

48.jpg

Persze a brindza lemaradt a képről, de már késő. A tejet és a vizet összekevertem, elkezdtem felforralni. Hozzáadtam a vajat is, majd szép apránként beleadagoltam a kukoricadarát. Már 80C és még mindig kevergetni kell, mert sehol semmi! Nos 95C-nál késznek nyilvánítottam - 35 perc folyamatos keverés után.

52.jpg 53.jpg 54.jpg 55.jpg

Kb. a felét kilapátoltam egy sütőpapírra, és elegyengettem. Ennek az egyik felére rávagdostam a brinzát - csak egy pici maradt meg. Beborítottam a maradék kásával a lapot, és megjelöltem a maradék brinzával, hogy merre van megtöltve. Félretettem kicsit kihülni, de utána felkockáztam.

56.jpg 57.jpg 58.jpg

Egy kanál vaj és egy kanál olivaolaj keverékén serpenyőben megpirítottam. Persze kiderült, hogy a két réteg nem ragadt össze, így amikor épp eszembe jutott, akkor szétválasztva pirultak. Időnként a brinzás is kettévált, de már csak a serpenyőben ...

59.jpg 60.jpg 61.jpg 62.jpg

Még aznap sütöttem 2 kenyeret is, amiből a kilósat még előző éjjel dagasztottam be, és a kamrában 12C fokon pihent (reggelre a háromszorosára nőtt) anélkül, hogy picit olajoztam vagy liszteztem volna a tetejét. Ez látszik is, ahogy szétrepedt süléskor. A kétkilósat meg rohamtempóban készítettem - az is elrepedt kicsit. Muszáj volt sietni vele, mert a gyerekek mindig elviszik a háromnegyedét, a kilósat meg még gyorsan át kellett vinnem a rendelőbe a kedvenc fizikósomnak :)

70.jpg 71.jpg

A tányérképre még várok, azt ugyanis nem készítettem a nagy rohanásban.

Meg is érkezett a fiamtól - mindjárt kettő is (a másik a nyitókép)!

72.jpg

A fogás fenomenális lett, a hús szétomlik az ember szájában, a szaftja nagyon ízes és a kukoricakása isteni kiegészítője, csak a gombát hiányolom belőle, dehát annak objektív akadálya van. Méltó javított kiadása az elrontott chili con carnénak!

 

60 komment

Címkék: tej oliva hagyma fokhagyma marhapofa vörösbor bors gyömbér borjúpofa vaj sárgarépa kacsazsír lábszár liszt fahéj babérlevél juhtúró gyökér kukoricadara tőzegáfonya paradicsompüré salotta pirospaprika zöldpaprika kömény borókabogyó cranberry brindza mogyoróhagyma chipotle bryndza brinza Farkas András Anaheim Ancho Gigantea guajillo palermo paprika

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6816306200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2021.01.23. 15:43:49

Az elírástól függetlenül biztosan finom étel ez a szarvasmarha pofa ragu. Teleportál merre vagy?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.01.23. 16:35:22

A puliszka meg a szaftos hús remek párosítás. Még a szegfűborsot is elnézem. :D
A brindzát érdemes lett volna még melegében belekeverni, de gondolom akadt valaki, aki nem szereti.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.01.23. 16:44:27

Kistesóval tegnap elkövettünk 17 kiló sütni való kolbászt és vagy 6 kiló tüdős-májas hurkát. Tele a fagyasztó, lesz mihez nyúlni egy ideig.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.23. 17:26:51

@látjátok feleim szümtükkel: Az egyik lap brinzát, a másik brindzát, a harmadik bryndzat, a negyedik brânză-t ir.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.23. 17:29:46

@Waka: Ez jó dolog! Én a nagy kolbászkészítési fiaskóm óta nem foglalkozom töltelékáru elkészítésével :(
Amióta Benikuty kolbászában levegő volt, azóta már tőle sem vásárolok - kell a szösznek egy botulizmus, csak mert az alkotó lusta levegő nélkül tölteni.

szivar 2021.01.23. 19:09:45

@Andrass9: "...nem foglalkozom töltelékáru elkészítésével"

Hát ezt bizony rosszul teszed. :P Ezért írtam le ide a receptjét? Szégyelld magad! :D Ha az emberfia eltalálja az időjárást, akkor nem egy nagy vasziszdasz a füstölés sem - s az íze kárpótol mindenért.

Tavaly a harmadik napon benézett anyám a füstölőbe és majdnem sírva mondta, hogy 'bejutott valahogy egy patkány a füstölőbe és megrágta az egyik kolbászt!' Gyorsan megvigasztaltam, hogy 'jó nagy patkány volt' - s közben simogattam a pocimat...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.23. 21:29:25

@szivar: Szégyellem is! De évente megeszem kb 2 szál kolbászt (és ebben benne van a rakott krumpli is), akkor minek reszkessek, hogy megrágja a moly?
A füstölésben elég jól teljesítek, amióta megvan a mozdonyom is. Elég nagy választékban van fűrészporom egy számomra megbízható forrásból. A labirintus kosaraimmal meg időzítést és intenzitást tudok vezérelni. Ezekkel persze hidegfüstölök. A mozdonyban is. Viszont abban néha BBQ füst is keletkezik 120C fokon :)

valkür 2021.01.23. 22:05:18

Egy elég érdekes hús tartósítási eljárás arra a esetre, ha eljön a világ vége és nem lesz hűtőszekrény
www.youtube.com/watch?v=3HkqL2Q04f8
oroszul beszél, de jól követhető.
Annyira meglepődtem rajta, hogy a következő bevásárálásnál veszek egy adag császárhúst és kipróbálom.

kobold63 2021.01.23. 23:23:38

@valkür: Ez egy nagyon ismert, gyakran használt módszer, különösen a vadász-halász területeken, mint páldául errefelé is. Sok település volt villany nélkül vagy fagyasztó nélkül, az elejtett vadat így tartósították. Családok éltek egy évig is pl. egy jávorszarvason. Ettem így tartósított lazacot is, nagyon finom volt.

szivar 2021.01.23. 23:53:48

@Andrass9: Részvétem az étvágytalanság miatt. Minálunk a 15 kiló húsból készült kolbász elég volt majd' öt hónapig - pedig csak ketten vagyunk rá (anyám kákabélű, rajtam meg nem nagyon látszik, hogy ennék valamit). :)

Mivel mi félig szikkadtan szeretjük, így amikor már olyan az állaga (2-3-4 hét, sohasem foglalkozok ilyen esetben az idővel), akkor becsomagolom zsírpapírba az egészet és berakom a fagyóba. Amikor már fogytán van a kisebbik hűtőben az ambrózia, akkor teleportálok át valamennyit az egyik helyről a másikra. Így nem kell gumibotot rágcsálni. :) Továbbá nem tudom, hogy így meddig lehet eltartani a kolbászt, mert azt az időt sohasem érte meg, hogy baja legyen. :D Bár csak pár éve készítek ilyesmit...

De nem emlékezem arra, hogy leírtad volna valaha is a kudarcod történetét a töltött motyókkal kapcsolatban... Mindenki jó valamire, ha másra nem is, rossz példának. :D Léccilécci...

kobold63 2021.01.24. 03:18:09

@szivar: Nemrég, 10 napja vettem le a füstről a 22 kg-ból csabai módra készített kolbászt, de már kóstolgatjuk, én is félpuhán szeretem. Ez a recept, kezelés itt bevált, már 25 éve csinálom. Saját füstölővel, az itt posztolt-tal már 12 éve. Az itteni párás levegőben problémásabb a hideg füstölés, de megoldottuk. Kb. 3-4 hét szárítás után VACUUM csomagolásban a HŰTŐ-ben tárolom. Egy-egy csomagot a kibontás után kilógatok a konyhában, mindenki más száradásunak szereti, onnan fogyasztják. Most bontottam ki az utolso, EGY ÉVE készült kolbászt, még mindig tökéletes.

@Andrass9: A levegősen töltött kolbász E.coli fertőzéstől veszélyes, az oxigén megöli a Clostridium botulinum-ot, a botulizmus okozóját.

látjátok feleim szümtükkel 2021.01.24. 07:01:40

@Andrass9:

Nem azt írtad el, hanem a pofaragut, az nem egy szó. De egy jó étel, amiből még mindig nem ért ide az én adagom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.24. 08:31:33

@valkür: Fűszeres nagyon sós vízben (Wakának: szegfübors is van benne 2 db üvegenként :) megfőtt császár befőtt.
A szakács kiéleztethené már a kését ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.24. 08:45:41

@szivar: Szívesen leírnám (szoktam elrontott ételeket is posztolni), de oly rég volt, hogy akkor még csak filmes fényképezőgépem volt, a filmet meg sajnáltam volna ételekre pazarolni :)
Alapban a túl kevés zsír, túlsózás, nem elég fűszer, rosszul szikkasztás, 3 napos bérfüstölés és alapvetően hozzánemértés volt minden baj okozója. A tárolás sem volt túl szerencsés, mert kiszáradt a bélben a hús, és majdnem leesett a pergamenre száradt bőre. Egy állatorvosi lóban kevesebb a hibák száma ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.24. 08:49:17

@látjátok feleim szümtükkel: Köszi, kijavítottam. A teleportáló meg már megint rendetlenkedik - kéne egy újat készíteni!
Mz/X: kérném a tervrajzot!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.24. 08:51:54

@látjátok feleim szümtükkel: Amúgy, hogy címlapos lett a poszt, legalább 20 vidéki online újság szó szerint átvette - mostantól biztos így is lehet majd használni :)

Emmett Brown 2021.01.24. 11:53:25

Tapasztalatom szerint a fahéjat legjobb a zsírban lepirítani (még a hús előtt), majd kivenni és a pürével/etc szósszal együtt visszatenni.

látjátok feleim szümtükkel 2021.01.24. 12:23:23

@Andrass9:

Jogos.;D

Ha a tisztifőorvosnak szabad nyelvújítani, akkor egy blogon sem tilos az.

Mit gondolsz, vadhúsból is ilyen finom lenne babérlevél nélkül is? Van egy kis vadnyúl alkatrész a fagyasztóba, kéne belőle főzni valamit.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.24. 12:34:34

@Emmett Brown: Köszönöm szépen, ez egy nagyon jó tanács!!!

szivar 2021.01.24. 13:18:03

@Andrass9: Akkor nem is volt annak olyan sok baja. :D Nálunk a legutolsó disznótorban a böllérek annyira bebasztak, hogy a kolbászba kömény helyett fahéjat raktak. Az lett a vége, hogy amikor a kutyának adtuk, akkor az elásta, ahelyett, hogy megette volna...

A hentessel is kellett alkudoznom, meg párszor elküldeni a 3.14csába, mert mindenáron 7/3 húst akart adni a kolbászhoz - az a zsír meg kevés, túl száraz lesz tőle a motyó. 6/4 az pont jó. Cs. Gábor amit adott receptet, az is pont jó (só:2.2%, édespaprika dettó, csípős ízlés szerint [1-1.5%], reszelt fokhagyma 8%, kömény ízlés szerint). A füstölést is nehéz elrontani, bár volt olyan, amikor nem három nap alatt lett kész a füstölés, hanem négy alatt - na bumm. Első nap csak megmutatni szabad nekik a füstöt, másod és harmadnap mehet egész nap (ha ép nem kell dolgozni menni, mert akkor kell még egy-két nap). Túlfüstölni nem szabad, mert akkor meg keserű lesz... Fűrészpor: bükk vagy akác. Nálunk ennyi titka van a kolbászkészítésnek.

Ja, ne legyen túl meleg az udvaron, mert akkor a fertőzésveszélyes lesz a helyzet (aka.:kolbászmérgezés, meg egyéb úri hunczutságok).

szivar 2021.01.24. 13:28:45

@kobold63: Nálunk tavaly a füstölőből elkezdtem kóstolgatni az árut, magyarán szólva törtem belőle - erre hitte anyám azt, hogy betévedt valami jószág a füstölőnkbe. Nem tehetek róla, éhes voltam és már akkor is olyan gusztán nézett ki, hogy egy harminc-negyven centis darabkát bekóstoltam, csak úgy magában... :D

Köszi, folyamatban van, már most sem nagyon bírok a véremmel, pedig még muszáj. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.24. 13:32:23

@szivar: Nagyon köszönöm a receptet. A 6/4 az 60dkg húshoz 40dkg szalonna? Hát biztos ezzel csesztem el annó, mert én még a 20%-ot sokalltam, de 40% az eszembe se jutna!!!
Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a tél elején azért vettem egy kisebb csomag sózott belet, hátha mégis megpróbálom. Töltés után nem kell szikkasztani?

szivar 2021.01.24. 13:58:54

@Andrass9: 6 rész húshoz 4 rész szalonna - a hentesek nem értenek a szép szóból. :D Először én is néztem bután a hentesnél a hülye kérdésekre, mint p.na az új bugyira. Héthárom vagy hatnégy húst adjak? He? :O

De kell. Betöltöd, este meg kiaggatod a füstölő alkalmatosságba, másnap csak megmutatod neki a füstöt (2-3 órahossza) - ennyi a 'szikkasztás'. Majd szikkad az a füstölés után a spájzba a rúdon. :D

Először a saját erőspaprikánkkal készítettem (elég ebből az öt deka is - őrült csili, szárítva és darálva), s bár szeretjük a csípőset, majdhogynem túllőttem a célon. Őrölt köményt csak mutatóba rakjál bele, mert nem túl szerencsés felállás az, ha elnyomja a fokhagyma ízét is...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.01.24. 14:49:43

@valkür: Ezt a malackompótot már én is néztem.
@Andrass9: @szivar: A 15 kiló 30 százalék zsírt tartalmazó kolbászhúshoz daráltattam még két kiló zsírszalonnát. A sütni való kolbászba is kell bőven zsír, hogy sütésnél ne száradjon ki.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.01.24. 15:01:37

@Andrass9: Napilapcsoport Kft., 1 fős létszám, 1 fő vezető, ugyanannyi tulajdonos. Gondolom, az INDEX.HU Zrt. betársult. Mindenesetre nem az anyagot osztották meg, hanem egy ide mutató linket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.24. 15:20:26

@Waka: Csak arra akartam utalni, hogy az Indexet bedarálták a KESMA-ba (szerintem)

valkür 2021.01.24. 15:30:39

@kobold63: A zsírosbödönben , saját zsírjával felöntött sült hús és sült kolbász tartósítási módszert használtuk, ezt a fajta dunsztolást nem.

@nincs1agy: @Waka: Malackompót :-) Kész, most nagyon röhögök. Pedig tényleg az.
@Andrass9: A jövő héten kipróbálom. húsvétkor fogom felbontani és majd beszámolok róla.

valkür 2021.01.24. 15:35:39

Jah, biztos a vizuálisan túladagolt kínai kaják miatt, de nekem erről a posztról a leginkább egy nagy szelet vajas kenyér ugrik be.
Ahhoz képest, se vaj, se kenyér nincs itthon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.24. 16:08:31

@valkür: Én egy NAAAAGY zsíroskenyeret reggeliztem lilahagymával, most meg friss töpörtyűt szintén saját rozskenyeremmel. Most azon tűnődöm, hogy könnyítésnek főzök egy tejberizst ...

valkür 2021.01.24. 18:13:47

@Andrass9: jah, hát aki ilyen szép kenyeret tud sütni, annak telik zsíroskenyérre :-)
Ami a tejberizst illeti: ritkán főzöm, de olyankor szoktam tenni bele egy kanál mákot. Csak hogy éppen pöttyös legyen.
Melegen kakaóval vagy fahéjjal szórom, a másik felét kihűlve, pár kanál saját készítésű lekvárral eszem.
Olyan is volt már, hogy kókuszreszelékkel váltottam ki a gríz egy részét. Akkor ananászbefőttel ettem, egyfajta pina-colada utánérzésként.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.24. 18:30:37

@valkür: Ez a pina-colada gondolat tetszik! A grízt (kis darab vaniliarúddal) már megettem ribizliszörppel, de holnap veszek még (grízt). Kókusz, ananász van itthon :)

kocsmagomba 2021.01.25. 16:12:53

Offtopic. (bocs)

Linkelek ide egy képet.
Ez az, amit én a savanyú káposzta készítésről igazából gondolok.
2x2 csontos oldalas, körberakva savanyú káposztával, alá pár szelet sós fehér szalonna, az oldalas tetejéről a "huncuthentes-húshártya" levágva, a zsírréteg egy kicsit vékonyítva, de meghagyva, bekockázva. Csak só és bors. 150 fokon 3 óra, takarás nélkül. Illetve a szálas káposztával részben takartam a húst, és némi égett szálat el is távolítottam a tetejéről. (Nem rontja el.)
Semmi cicó. Olyan egyszerű, mint egy tükörtojás. Ez a vacsi.

indafoto.hu/kocsmagomba/image/26837175-2ea57586/user

Nekem most jó. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.25. 17:40:42

@kocsmagomba: Már nagyon itt az ideje, hogy megpróbáljam a savanyú káposztát sülve. Még soha nem ettem, de ez a kép nagyon inycsiklandozó.
Neked most nagyon jó!

valkür 2021.01.25. 18:26:54

@kocsmagomba: Tökéletes téli fogás. Én kolbásszal szoktam, de itt az ideje, hogy megpróbáljam oldalassal is.
A másik nagyon jó húsféle még a dagadó. Az mondjuk munkásabb, fel kell szúrni és beletölteni a káposztát.
Ez az oldalassal készült verzió csak úgy tökéletes, ahogy van.

@Andrass9: Ne hagyd ki! 10 perc munkával fantasztikus kaja jön ki a sütőből.
A másik lehetőség, hogy sütőkolbászt ültetsz a savanyú káposzta tetejére.
érdekes, hurkával ezt nem szeretem, csak sütőkolbásszal.

kocsmagomba 2021.01.25. 18:29:23

@Andrass9: és tényleg semmivel nincs fűszerezve a káposzta, csak önmaga. Sós szalonna zsírján pirul, közben felveszi az oldalasból kicsorgó leveket. A barnult, sőt feketedett káposzta szálak nem égettek. Sőt, nem fő ki belőlük az íz, hanem pont koncentrálódik. Írtam, hogy pár égett szálat levettem a kép kedvéért az oldalas tetejéről. Azt is megettem! Valami egészen tömény káposzta íz egy vékonyan feketére sült szálban, nem tudom leírni.
Ha készíted: el ne rontsd hagymával vagy fokhagymával!!! Azt majd máskor...

Természetesen, mielőtt valaki a gyógyszerért kapkod, nem esszük meg a legzsírosabb tepsialját, hanem szépen leemeljük a zsírról a káposztát.

látjátok feleim szümtükkel 2021.01.25. 19:10:28

@kocsmagomba:

Nekem is jó lenne, ha lenne teleportálod. Az igazi a fris füstölt kolbásszal, valamint a füstölt sokaszelttel sült házi hordós káposzta. Olyan régi sparhelt sütőjébe sütve. Ettől csak az jobb, ha a káposzta helyett karikára szelt nyers krumpit sütünk a kiegészítőkkel, és savanyú káposztával esszük.

kocsmagomba 2021.01.25. 19:11:08

Na.
Most rágtam át magam végre a poszton.
Jó ízes tartalmas szósz készült. Ezt a húst puhára kell főzni, nincs mese, akkor jó.
A pácolásnál kezdő koromban pont ugyanilyen babérlevél hibát követtem el. Csak én még megfejeltem azzal, hogy szárított kakukkfüvet is tettem a pácba. Az kész, azt sehogy nem tisztítod meg...
Fűszertojás a megoldás, meglepő, de működik. Jó nagy fűszertojás. Nálad. :)))

A brindzás puliszka szétesés ellen annyi ötletem van, hogy nem rétegelni, hanem tölteni lehetne. Azaz vastagabb egy réteg puliszkába forrón belenyomkodni kiskanállal a falatnyi juhtúrót. Amikor az megköt, forgathatod serpenyőben, biztos nem esik többé szét. Jaj, nekem de sok a tej-vaj bele!!! :)

kocsmagomba 2021.01.25. 19:24:40

@látjátok feleim szümtükkel: @valkür:

Ebben az ételben a sült káposzta szálak lényegesek. Azt gondolom, hogy ez egyfajta hajdúsági szokás, ottani étel, mikor hússal zsíron pirul natúrban a káposzta. Barnulásig. (javítsatok ki, ha tévedek) Ez több étel alapja lehet azután.
Ha Kumari vagy 1kutya erre jár, majd segít értelmezni, ők is jól ismerik.
Igen, mindenhol ismert alapétel ez, a hozzávalókat a lehetőségek adják. Szép, régi étel.

valkür 2021.01.25. 19:33:46

@kocsmagomba: Nem emelgetünk semmit :-)
enyhén megdöntjük a tepsit, és az alsó részéből kicsit felfelé kaparjuk a káposztát. Az így létrehozott üres sarokban 4-5 perc alatt összegyűlik a felesleges zsír, simán ki lehet kanalazni. Felül meg ott marad a -relative- zsírtalantott, kissé lesült káposzta. Az a legjobb része a fogásnak.

kocsmagomba 2021.01.25. 20:10:16

@valkür: Hiba csúszott a számításodba! 4-5 percig senki nem bírja ki, hogy ne egye forrón, ahogy az jó. :)

kocsmagomba 2021.01.25. 20:28:21

@Andrass9: @kobold63:

Egyszer én is elcsesztem. Levegős lett a töltés. Ez pont azért történt, mert eltértem a receptemtől. Annyi történt csak, hogy minden technológia ugyanaz volt, de más összetételű alapanyaggal dolgoztam. Buta módon belementem abba, hogy színhúsok helyett mindenféle nyesedékek is belekerüljenek a kolbászba. Egészen máshogy viselkedett töltéskor az anyag. Remélem a "nagy" gyártó is figyeli, amit írok. Igen, silány anyagból indultam. Ennek eredménye az lett, hogy üreges lett a füstölt kolbász. (nem jó ízű a friss) Gondoltam majd gyorsan megesszük, mielőtt baj lenne, de egy hónap múlva az üregekben zöld penész jelent meg. Kuka 8 kiló kolbász. Meg a munka, amit beletettem, nem a pénz...

Előtte se, azóta se csináltam ilyet, csak mindig frissen vágott fél disznóból indítok egy kolbász projektet, azt válogatva bele, ami kell, ami oda való. Ez az alap. Enélkül meg nem fogok hozzá!

szivar 2021.01.25. 21:19:25

@kocsmagomba:
Igazad van abban, hogy a kiinduló alapanyag sokat számít. Az, hogy tele van mócsinggal, nagyjából van ledarálva (életlen a daráló, stb), ráadásul hideg is a hús, az sokat ront a helyzeten. Ezt a helyzetet még fokozhatja az is, hogy ha nem megfelelő a felszerelés, illetve tapasztalatlan a "cselédség", aki engedi a belet vagy tekeri a töltőgépet. Amióta vettem a kézi húsdarálónkra töltőadaptert, azóta megszűntek az olyan gondok, hogy vagy kiszakad a bél, vagy levegős lesz a kolbász.

kocsmagomba 2021.01.25. 21:50:03

@szivar: jól látod.
Ezért is alakult ki az a helyzet, az a munkamegosztás nálunk, hogy én megcsinálok mindent egyedül. Hús bontást, válogatást, darálást, ízesítést. A kolbásztöltésnél is én töltöm a töltőbe az anyagot, és én tekerek, de a kolbászom végét csak a feleségem foghatja elöl! Nem is én a másik kézzel! Sok-sok éve így csináljuk, még házasok se voltunk, akkor is. Csak így lesz megfelelő keménységű a végeredmény! Levegő zárványok, és szakadás nélkül. Ahogy ő fogja, az nagyon precíz.

Semmit se félreérteni, én még mindig a kolbásztöltésről beszélek! :D
De nem is viccelek, tényleg így van, inkább megvárom a töltéssel, még ha későn is ér haza aznap. :)

kocsmagomba 2021.01.26. 15:04:29

@valkür: végül is ma reggel, mikor befaltam a maradékot, a te döntött tepsis megoldásodat alkalmaztam ;)
Ez tipikusan az az étel, amit sok zsírral jó készíteni, de nem kell az összes zsírt bezabálni, az csak rontaná.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.26. 16:36:36

@kocsmagomba: De igenis meg kell enni azt a sok finom zsírt!!!!
A döntött tepsis módszert a család többi tagja miatt használom :)

látjátok feleim szümtükkel 2021.01.26. 17:33:50

@kocsmagomba:

Egyébként van ebben valami, mert a párom rokonságában egy rokon felesége engedte a kolbászt, és addig soha nem volt romlott, amíg ő kezelte. Amikor beteg lett, akkor más csinálta, és bezony levegős volt az a kolbász. Nálunk a keresztapám engedte, neki volt hozzá érzéke, igaz ő volt a böllér is.

kocsmagomba 2021.01.26. 17:44:54

@Andrass9: én vallom, hogy zsírosan eszek, illetve, hogy pontosabb legyek, a napi étkezésemben fő elem a zsír. Ha a reggelit, ebédet, satöbbit összeadjuk, akkor már picit sok lenne. Csak azt képzeld el, hogy a tegnapi zsírban sült káposztára megérkezett az a disznótoros kóstoló, ami szombat óta késett, mint a Magyar Államvasutak, és még befaltam egy jó adag főtt tokaszalonnát, és pár szem tepertőt. Ehhez a káposzta alatti zsír nem hiányzott. Estére. Reggel nem mondom... :))))

@látjátok feleim szümtükkel: mondom én... szép dolog ez, ha van család és van munka, amit okosan megosztunk

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.26. 18:25:19

@kocsmagomba: Reggelire valahogy jobban esik a zsír, mint vacsorára :)

szivar 2021.01.26. 20:36:37

@kocsmagomba: Nálunk elég kacifántos története van annak, hogy itthon buzerálódok a füstölt árukkal. Minden baj ott kezdődött, hogy vettem húsvétra sonkát. Hát... Füstölt áru, felakasztottam a spájzba - mert ugye régen is efféleképpen csinálták eleink. Egy hét múlva nyüzsögtek benne a kis zsizsikmadarak (na, hány ingerem volt akkor amikor megláttam a sok kis nyüvecskét?), de sebaj, a csibéknek ízlett. :S Télire hozott anyám füstölt oldalast babgulyásba. Jó illata volt annak, míg meg nem főtt... Ezután semmilyen íze és semmilyen illata nem volt. Nem sokkal később hoztam füstölt csontot. Amikor felforrt, olyan szagok terjengtek a konyhában, mint egy aszfalkeverő üzemben. Mérgemben vettem némi vasanyagot, hegesztőinvertert, s leend füstölő. Azóta veszek évente pár tábla oldalaszalonnát, pár kiló csülköt, némi oldalast, leöntöm őket pár liter sós vízzel (ki lett kísérletezve: 18% pont jó), némi fokhagyma, meg ilyesmi, pár hét (többnyire négy) múlva meg csak felaggatom őket füstölődni... Az elején értek csalódások, mert már a füstölőben elkezdett kifehéredni a cucc külseje - nem, nem a penész, csak kicsit sok lett az a 25 százalékos sóoldat. :]

A kolbász is hasonszőrűen kezdődött, nem lehetett kapni normálisat. Vagy sós, vagy keserű, vagy agyon lehet vele verni az eladót, vagy a főzés/sütés végére -nyersen egyébként finom kolbász- átlényegült ízetlen gumikarikákká. Hála égnek egy kolléga hozott kóstolót a náluk készült kolbászból és az nagyon ízlett. Ráadásul ő is olyan beteg lelkületű mint én, minden ételbe kimér mindent grammra és nem kóstolgat. Hát, a fentebb leírt reczipe az ő receptje. Bár, egy nullát kifelejtett a reczipéből, így a legelső - próbaképpen készített - kolbász rohadtul kömény ízű lett (a mostaniak már inkább kőmég ízűek.:] ), mert azért nem mindegy, hogy 10 kiló húshoz 5 deka vagy 5 gramm köményt rak az ember... Hát így kezdődött minden baj... Az örökségből maradt hurkatöltővel folytatódott, amivel csak nagy keservek árán sikerült normálisan betölteni a kolbászokat. Már kacérkodok a gondolattal, hogy disznósajt és hurka is kellene itthonra - ehető és finom, nem csak egy annak kinéző izé. :/

kocsmagomba 2021.01.27. 10:07:25

@szivar: Ez akár az én történetem is lehetne. :) A kömény kegyetlenül "visszaüt" a kolbászban, a húsnál pedig a só. :) Bár az elmúlt 2-3 évben nem füstöltem magamnak, és bérbe sem, csak fagyasztóba ment a sütnivalóm. :) Találtam ugyanis Magyarországon egy azaz egy helyet, ahol hiba nélküli csülköt füstölnek, aminél jobbat én sem tudnék házilag, ide 80 kilométer, de megéri, időnként közelebb is lehet kisebb üzletben kapni.

Régebben, jópár éve küldtem Andrass9-nek egy vendégírást, amiben képekkel dokumentált módon egyfajta véreshurkát készítettem. Csak valamiért nem tettük ki, lehet elő kellene venni, átpofozni egy kicsit, ha érdekel valakit? (mindjárt megkeresem én is)

Addig is, van itthon bóti füstölt kolbász. Mangalica füstölt kolbász a neve. Ideírom a címkéjén található összetevőket. Kérlek, kedves szivar, biztonságos helyen, ülve olvasd el, az se baj, ha egyik kézzel kapaszkodsz közben valamibe! :)

Mangalica hús
Gyártási szalonna
Hentes pác (ez a nitrites pácsó)
Paprika
Fokhagyma, kömény
Dehidratált kukorica szirup
Savanyúságot szabályozó
Antioxidánsok
Ízfokozó
Bambuszrost
Stabilizátor
Rizsliszt
Savanyúság szabályzó (ismét)
Fűszerek és fűszerkivonatok
A címkén a következő E számok szerepelnek:
250, 575, 316, 301, 621, 450, 500, 300

A poén az, hogy van itthon másik fajta bóti, drágább kilója ugyanott. Ezen csak a hús, szalonna, nitrit és a természetes füst van feltüntetve. Mégis, az érzékszervi vizsgálat alapján (íz, állag) az első nyer. A másodikból nem a rengeteg hozzávaló hiányzik, hanem a szakértelem! Hogy rendesen belevaló anyagokból jót csináljanak!

valkür 2021.01.27. 12:58:06

@kocsmagomba: óbasszamegabéka, mijafaszt keres bambuszrost egy kolbászban?
már bocsánat a kifejezésért.

kocsmagomba 2021.01.27. 13:17:58

@valkür: Te mondtad, hogy rostosan kell enni, hogy nem eszünk elég rostot! Hát tessék ilyen kóbászt enni, oszt ott a rost! :D Miért, a rizsliszt az kell? :) Vagy a kukorica szirup? Én tényleg láttam is és ettem is cukros kolbászt, nem mondom, hogy rossz lenne. (sőt citromos kolbászt is)
De azért mindennek van határa! :)))

valkür 2021.01.27. 15:12:00

@kocsmagomba: dehogy kell, dehogy kell. Liszt, víz, só, élesztő. Legfeljebb savanyító.

hanem erről a citromos kolbászról van egy irodalmi emlékem. Tán Németh László emlegetett egy tükrösi citromos kolbászt valamelyik regényében. Nem biztos, régen olvastam nagyon. De falusi kislányként megragadott a tükrösi citromos kolbász, hogy micsoda szörnyűség lehet az. Azóta persze változott az ízlésem, mostanában már inkább kíváncsi lennék rá.
Mióta olvastam Bacher Iván algír-magyar fúziós, fahéjjal fűszerezett töltött paprikáját, jobban bírom az ilyesmit :-)

valkür 2021.01.27. 16:11:11

@kocsmagomba: jah, a rosthoz zöldséget kell enni és gyümölcsöt. Nem rostos gyümölcslét inni, hanem nyers gyümölcsöt enni, rágni.
Ami a zöldséget illet az szinte mindegy milyen - bár a rósejbni az ebből a szempontból már nem zöldség.
Aki egy nap megeszik 30-40 deka zöldség- és gyümölcsfélét, annak nem kell se korpa, se bambuszrost.
Óh, anyám, ezt még fel kell fognom, bambuszrost.

szivar 2021.01.27. 16:47:11

@kocsmagomba: Azért ez jelentősen hosszabb lista, mint az általam használt recept. :O Vajon a bambuszrostot lehetne pótolni pókhálóval? :]

valkür 2021.01.30. 12:50:33

www.youtube.com/watch?v=m-os629kYS0
3 féle suvid technika bemutatása kínaiul, angol felirattal.
Egy kínai csaj, aki nem fejhangon énekelve beszél, igazán kellemes, nem kell lenémítani a videót.
süti beállítások módosítása